elprog forum

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 Re: BMW dijagnostika » Bmw e 60 2004 god. 525d vuce struju » 14-01-2013 19:08:28

red

Prosle zime sam imao slican slucaj s tim sto je kod mjerenja potrosnja struje isla do 9A. Auto je bilo napolju na -20 i izgleda da je nesto smrzlo pa je neki potrosac ostajao ukljucen i poslije gasenja auta. Poslije svih mogucih provjera i mjenjanja akumulatora rijeseno je tako sto je auto samo prenocilo u garazi s grijanjem.

#2 Re: BMW dijagnostika » BMW E60 530d 2003- kolicina korekcije za cilindar » 31-12-2012 19:06:24

red

Pa  odlazak tom majstoru je i bilo prvo sto sam uradio ali posto me on samo blijedo gledao otprilike kao i ja njega onda sam pokusao malo online da rijesim problem. Sad sam dobio preopruku za momka u Gradaccu (Z...) pa cu otici do njega da vidim preporuku. U principu mene i ne brine toliko sto je potrosnja skocila ali fazon je sto kazaljka za potrosnju goriva , kada je pusten gas a obrtomjer na 1000 , stoji na 12l. Koliko se ja sjecam prije je u takvim situacijama kazaljka stojala na 0 il do 2l potrosnje. Napomena je da kazaljka tako stoji konstantno dok ne pritisnem gas pa cak i kad prebacim u N.

P.S  Sretna Nova Godina svima na forumu smile

#3 Re: BMW dijagnostika » BMW E60 530d 2003- kolicina korekcije za cilindar » 26-12-2012 02:19:49

red

Nije bilo kvara do tad. Auto je radilo perfektno i znaci poslije zamjene disk plocica i jednog rikverc svjetla sam i otisao da mi se pobrisu greske.
Poslije toga dolazi do porasta potrosnje i to traje vec 15 ak dana jer sam i ja autu dao par dana da ´nadodje´.
Kako god hvala na odgovorima

commander napisao:

@red
Ti imaš kvar na vozilu koji je treba popravit pa tek onda brisat resetirat ili kako već hoćeš. Dali si došao kod njega da ti popravi auto ili si inzistirao iskjučivo da ti ugasi svjetlo na tabli, pa dok potraje. U takvim situacijama mušteriji se napravi dijagnoza koja se naplati i ponudi okvirna cijena popravka ali ne brisat greške, neka svijetli pa zbog toga je tamo i postavljena...Jedino tako se izbjegnu ovakve situacije, on je nešto brisao pa sad nevalja, pa kod drugog sa dijagnozom ista priča i sve tako u krug....

#4 Re: BMW dijagnostika » BMW E60 530d 2003- kolicina korekcije za cilindar » 25-12-2012 02:41:26

red

Nisam siguran koja je dijagnostika u pitanju jer sam i ja otisao na preporuku da je kao ulozio 6000 eura u tu dijagnostiku.
Pri manjim brzinama do nekih 60km/h kazaljka koja pokazuje trenutnu potrosnju se da tako kazem zakuje u 20l pri obrtajima od 1500 do 2000 i tesko se spusta na normalu. I ima jos jedna interesantna stvar. Kad je auto u leru potrosnja se pomjera za 0,10l svake dvije sekunde. Kome god sam to rekao ne moze da vjeruje.

zmigavac napisao:

2 ideje. ili pokvario software dok se spajao na auto ili ti zablokirao termostat. trebalo bi vidjeti temperaturu motora, dosta utjece na potrosnju. korekcija cilindara inace znaci da je ili dizna problem ili kompresija na cilindru. s kakvom ste se dijagnostikom to spajali?

#5 BMW dijagnostika » BMW E60 530d 2003- kolicina korekcije za cilindar » 25-12-2012 02:15:56

red
Odgovori: 20

Prije svega pozdrav svima na forumu.
Prilicni sam laik sto se tice automobila pa cu tako probati da sto bolje objasnim problem koji imam sa svojim autom.
U pitanju je kao sto je navedeno 530 d 2003 god automatik.
Vozim ga vec dvije godine i nisam imao nekih vecih problema do ovog sada.
Znaci nakon zamjena disk plocica otisao sam na dijagnostiku da bi uklonio gresku koja se javljala na displeju.
Poslije spajanja tj nakon sto je ´majstor´ zavrsio svoj dio posla u voznji mi je potrosnja naglo skocila.
Inace je trosio 8-9l u gradu dok je na otvorenom bilo izmedju 6-7l.
Poslije toga potrosnja skace za nekih 50% tj oko 12l u gradu.
Prvo sam mislio da je mozda samo do kompjutera tj da ne pokazuje tacno ali narednog dana moj prijatelj brise neke greske na E39 i desava mu se ista stvar. Naime sa njegovih 6l skace mu na 10l potrosnje.
Da bih bio siguran da je to stvarna potrosnja sipam pun rezervoar i vozim 100km gradske voznje.
Pokazuje mi 11,6 l potrosnje i odlaskom na benzinsku sipaju mi 11,5l ´do cepa´.
Posebno je zanimljivo da izlaskom na otvoreno potrosnja i spadne do nekih 8l ali u gradu ide i do 16 l.
Auto vuce normalno i ne izlazi bijeli dim iz auspuha takodjer vozio sam ga dvije zime i potrosnja nije skakala vise od 1l
Nakon toga spajam auto na drugu dijagnostiku i pokazuje mi da kolicina korekcije za cilindar nije jednaka i da iskace tj da je veca nego standarna.
E sad da li je zaista to problem i da li je greska do ovog na sto ja sumnjam ne znam  pa bi zamolio ako neko zna o cemu je rijec ili ima neki savjet da napise.
Unaprijed zahvalan.

Board footer