elprog forum

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » FAP filter Peugeot 307 2.0 HDI » 03-12-2014 13:00:53

Ja sam čistio FAP na svom Pgt-u 307, 2002g. pomoću domaćeg jabukovog sirćeta prije dvije godine na 160 tkm. Skinuo sam FAP (pola je katalizator a pola filter) na kanalu i mjesto njega postavio odgovarajuću cijev bez termosonde i senzora dif. pritiska. Upotrebio sam oko 5 litara sirćeta u kanti od 15 lit. Tako sam vozio 5 dana sa greškom i ogr. brzine, dok se kiselio FAP i katalizator uz svakodnevno ispiranje kućnim univašom. Poslije toga je bio kao nov uz brisanje greške pomoću dijagnostike. Do sada nemam problema.

#2 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » P 307-vakum dozer (klapna) na usisu » 29-09-2014 22:02:26

U nekoliko servisa, između ostalog i u PGT servisu dok je auto bilo u radu u leru. U vožnji niko nije probao. Pošto je EGR nepristupačan niko nije ni pokušavao da ga pogleda. Provjerili smo sve vakum cijevi i sve elektro ventile. Čak smo i mijenjali elektro ventile. Probali smo i djelovanje EGR vakum pumpom, čuje se otvara/zatvara. U jednom ovlaštenom servisu su rekli da blankiram i drugi el. ventil. Krenut ću od EGR-a, jer on vjerovatno ne propušta dovoljno zraka ponovo u sistem recirkulacije. Možda i termostat ne drži pa se ne može ugrijati. Kada je dozer blankiran, a motor hladan čuje se  kao zveckanje ventila i roptanje (raštelovan golf)

#3 Peugeot / Citroen dijagnostika » P 307-vakum dozer (klapna) na usisu » 29-09-2014 11:18:53

muris
Odgovori: 2

Na 307; 2,0 HDI , 110KS, FAP se javlja problem: Kada je vanjska temp. ispod 15°C, odnosno kada je hladan motor, treba oko 5-10 minuta da se otvori ulazna klapna iza interkulera za zrak iz turbine. Problem se javio prošle zime i premostili smo ga sa blokadom vakum crijeva sa vijkom prema klapni, tako da je uvijek otvorena. Na dijagnostici nema grešaka a parametre mjerenja u vožnji nemamo. Da li je ovo problem zaprljanog EGR-a ili termostata (termosondi) nedovoljan protok rashladne tečnosti/zraka?
   Unaprijed hvala na odgovoru ili komentaru.

Board footer