ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 17-04-2012 21:12:40

ivandr6889
elproger
Registrovan: 05-04-2012
Komentari: 181

LT 2.8 TDI zupcenje

Imam problem sa jednim LTom 2.8 AGK motor.... zanima me da li neko zna nacin na koji se podesava zazor izmedju zupcanika, konkretno je u pitanju onaj zupcanik koji se prvi zupci sa bregastom (na slici oznacen sa A)...

Zadnja izmjena od ivandr6889 (17-04-2012 21:14:10)

(ooξξ[][]ξξoo)

#2 18-04-2012 14:05:33

chemise
elproger
Registrovan: 09-07-2011
Komentari: 207

Re: LT 2.8 TDI zupcenje

To je u pitanju Perkins motor  koji je ugradjivan u vw i za koji delovi se jako tesko nalaze , pre otprilike 2 nedelje skidali smo glavu na njemu ( dihtug glave probio) i uradjena komplet glava ( ventili , vodjice ...) pri montazi najvaznije je da imas alat za zupcenje 3445 , napred na remenici imas oznake (kod ovog bile skoro izlizane) i ono sto nema u elsi bar u ovom odeljku o zupcenju je i gumeni cep na zvonu menjaca odozdo koji skines i vidi se oznaka na zamajcu(kao kod g2) kad se ovo poklopi nemas potrebe da se zamaras sa zazorom .Ovaj kad smo ga slozili  isao ko lud.

#3 18-04-2012 17:19:21

ivandr6889
elproger

vidi ovako... ovde su neki likovi ranije otvarali motor i ravnali glavu... problem je u tome sto su je preravnali pa su zupcanici bili nategnuti i kombi je kod mene stigao sa puknutim zupcanikom,onim koji se zupci sa zupcanikom na bregastoj, problem mi je sto ne znam kako da podesim zazor medju zupcanicima... svi su fixni osim jednog... u elsi pise da se on steluje al ja ne znam kako jer ovde mi ima nekih nelogicnosti, prvo nasao sam u ETOSu da je on zavrnut sa dva srafa a ovaj moj samo jednim... ne znam dal se taj zupcanik jednostavno natera u potreban polozaj i zategne ili je procedura drugacija.... znas li sta o tome???

(ooξξ[][]ξξoo)

#4 18-04-2012 19:32:31

chemise
elproger
Registrovan: 09-07-2011
Komentari: 207

Mozes da ga nastelujes na 2 nacina .
1. dovedesga na prvi,skines zupcanik sa bregaste koji je fiksan (konus) , skines poklopac za stel sraf za medjuvratilo bregaste (onaj okrugli poklopac) i popustis stel sraf i pomeranjem ga dovedes na meru ( mada nije to previse precizno) fiksiras PRVO sraf medjuvratilapa onda vratis zupcanik bregaste i okrenes krug da vidis kako gazi.
2. ovaj nacin ujedno koristis ikao kontrolu ,znaci dovedes ga na prvi i bez skidanja zupcanika bregaste na stel srafu ga pomeranjem dovedes na meru i fiksiras i okrenes krug da vitis stanje.
Sto se tice toga da je pukao moguce i da nisu stavili odgovarajucu debljinu dihtunga.Izmeris izlaznost klipa (ukoliko je skinuta glava).

#5 18-04-2012 21:25:12

ivandr6889
elproger

ma pucao je dvaput, zato sto ovi likovi nisu stelovali zazor... cak sam imao i problem sto se zajelo leziste medjuzupcanika pa sam i to morao da saniram... nastelovao sam ga pomeranjem udesno kroz onaj cep ca cela glave... sada radi lepo a najvecu zabunu su mi napravili ovi likovi jer su kada je prvi put pukao zupcanik oni stavili polovan ali od takvog common-rail motora koji ima drugaciji sistem stelovanja.... u svakom slucaju ja sam ga ovako podesio i zategao i kako mi se za sad cini izgleda dobro... Hvala ti u svakom slucaju, pozdrav....

(ooξξ[][]ξξoo)

Board footer