Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Pozdrav drustvo ! treba mi misljenje oko jedne situacije sa mojim autom.
Prvo malo istorije: u maju prosle godine pazarim xsaru picsso 2003, 20hdi .iz bundesrepublik,sa pravih 200 i kusur hiljada ,auto ocuvan, utegnut etc.
Odmah odradim ulje filtere i veliki servis, malo kasnije i remenicu radilice za svaki slucaj auto posle 10 000 menam ulje inace ga gotovo ne fali,.
ali sam primetio da kad mu se doda gas na uzbrdici i pod opterecenjem ima neki zveketav zvuk (ko ventili na benzincu kad je lose gorivo) na leru se to ne cuje i kad se dodaje gas ali u voznji da samo nekad vise a nekad manje i uvek kad se naglo doda i oduzme gas.
Auto sam kacio na diagnostiku majstor kaze da je to ok. korekcije dizni ok , mada sam inzistirao da se skinu i provere,majstor odneo kod bosiste ovaj testirao navodno bile su ok,a ipak ih je ultrazvucno ocistio ali stvari se nisu popravile , e sad nije to kao do dizni mozda je to hidropodizac neki ali to je sve u pedu i nebi jato dirao rekose majstori.
Odem kod vise njih svi kazu da je to normalan zvuk za hdi ,sad vise nisam pametan dali potrazit drugo mislenje ili voziti tako , da na pomenem ne dimi ne trosi ulje ,cini mi se jedino da je malo kao ljeniji neg ranije (odziv na gas). e sad ako imate iskustva s ovakvim ili slicnim slucajem zveckanja i sl . Hvala unapred!!!
ne valja ti jedan parametar kod dizni i to se diagom nevidi nego na ispitnom stolu i to ti je pilot injekcion
hvala na odgovoru ,samo ako mozes precizirati u vezi tog parametra (jel problem u diznama ili ?) i kako sanirati problem dal to steti motoru.?
te injektore odnesi nekom ko ima cim i zna pravilno da ih podesi i tvoj kvar je rijesen
Sto reci ? sem hvala ! Sad ostaje problem kome poveriti posao ,muka je u tom što svaki bošist ima neku drugu priču , da se razumemo ne bezim da platim ali ne da platim i da bude opet isto .. <Vama veliko hvala
a javim sta sam ucinio ..
kolega javi svakako .jer i moj motor tako radi otkad sam ga kupio imo je 80.000 a sad 130.000 neki kažu da je to normalno a meni je ipak malo to čudno.isto ulje mjenjam na 15.000 i neuzme možda 2 deci nedimi skoro ništa eko test odličan.
da vecina kazu da je to normalno a mada sam primetio nekad se cuje čim malo dam gas a nekad se gotovo ne čuje . primetio sam da se čje vise kad je motor zagrejan. ima nesto na tu temu na jednom eng.forumu mada
nisam bas na ti sa nekis strucnim izrazima ,koliko vidim i ovde se smatra to za "normalnu pojavu",neko je povezuje sa egr ventilom ako je isklucen itd
Ne znam da li ti to mozda pomaze, ali isit motor imam u P306, prvi dizel u zivotu, neiskustvo i nepoznavanje....
Primetim da postoji zvuk kuckanja (kao sto ti kazes ventili kod benzinca) ali samo u rasopnu od cca 1900-2100 obrtaja.
Dugo sam razmisljao sta da radim, svi su govorili dizne, neko hidropodizaci da bi mi posle par dana vrisnula remenica, tada uradim i veliki servis sa orig. delovima
elem, auto nije bio dobro uzupcen prema recima majstora, jer mi rece da ima neka fora oko te remenice kad se zupci i montira.
Uglavnom zvuk je nestao, auto za nijansu bolje ide i evo vec 20.000 km nemam problema.
Truck maniac
cenim sto zelis pomoci ali remenica je nova pre 10 000 sam je menjao i to sam uzeo dayco ,nisam skrtario, a za zupčenje cisto sumnjam posto covek koji je radio radi psa vozila 30 godina ,i sve sam stavio novo kaisi hutchinson i spaneri , valeo vod. pumpa ..nisam pametan
to ti i nije neki velik kvar prema tome vozi Mileeeeeeee nediraj ga:)
e vidim u gornjoj temi da još neko ima slicnih problema pa aj da ako mozete date neki savet sta i kako dalje ,
naime i kod mene u dnu filtera goriva ima nekoliko svetlucavi tackica ,to me je zabrinulo pa pitah majstore i dobih odgovor ; ne diraj nista samo ocistiti posudu uvek kad se menja filter za gorivo kao to ima kod svakog hdi-ja
Pa eto i vas da pitam hteo sam skoro (prekontrolisat dizne zbog onog kliktanja ,ako treba neku i remontovat)
pa dali radit i remont cr pumpe ,verujem da to bas i nije jeftino (ako neko zna odokativne cene) dali se to upste isplati radit na autu iz 2003 ili da vozim ovako ? U principu nemam nekih problema s autom radi ok ali bojim se da ne ispadne naopako(citao sam o renou i delphi sistemima na netu uzas) a i kriza pritisla (losa monetarna situacija ) eto ako neko ima neki savet, cene predlog bio bi zahvalan .
Pozdrav!!
mali update ,remontovao sam injektore bio je loš protok i prelivni ventili (tako kaze boshista) sada auto bnogo bolje ide i potrosnja po bordu sa 7,3 je pala na neverovatnih 5,1 l . znači remont sva 4 injektora (ulosci i prelivi) =560 eura ,znam mnogo je ali sad su vidljivi rezultati.
pozdrav .
moj 307 1.6hdi 2004 isto tako daje taj zvuk vec 4 godine koliko ga vec vozim, kada ga stisnim po gasu onako muski,kao da zvekecu ventili.
Obratiti vrlo pažnju i na preporučeno motorno ulje, posebno za 1,6 Hdi (koji do 2008. god. ima problematično sito uljne pumpe koje bi trebalo nakon veće kilometraže, tipa 100,000 km očistiti), kao i na interval zamene.
Ukratko, ulja po PSA B71 2296 za benzince i dizele bez FAP. Za Hdi sa FAP/DPF ulja po PSA B71 2290. Onima (bez fap/dpf) kojima baš zvekeće motor u sasvim zagrejanom stanju - eventualno može da pomogne neko od sportski koncipiranih ulja viskozne gradacije 10W-50.
Zadnja izmjena od DS9 (15-07-2013 11:12:13)
da ne zahlupa egr zad ga zavrneš do poda prije može biti ..a za injektore 4 g dug je period okupo bi on tebe davno buraz
moj 307 1.6hdi 2004 isto tako daje taj zvuk vec 4 godine koliko ga vec vozim, kada ga stisnim po gasu onako muski,kao da zvekecu ventili.
kao što reče vili van der pakšu TREBAĆE PRSTI GUZICI SVRBLJIVOJ
bio na moru presao 3000km potrosnja 5,5 po bordu, neki dan proverih filter opet ima malo opiljaka , dal je moguce da je otisla nova pumpa u rezervaru ili pak moram remontovat i HP pumpu bosch crcp1 za koju boshista tvrdi da retko crkava. pre ovog svega je opran sistem kad su radjene dizne i zamenjena tank pumpa. Neki savjet ????
Ne pravi ti opiljke pumpa u rezervoaru vec pumpa visokog pritiska! Bolje to resi na vreme inace ce ti stradati ponovo dizne!
Bosch KTS 570
Ne pravi ti opiljke pumpa u rezervoaru vec pumpa visokog pritiska! Bolje to resi na vreme inace ce ti stradati ponovo dizne!
toga sam se i plasio ...dali orjentaciono neko moze reci koliko otprilike kosta taj zahvat ? ima tih crcp1 pumpi polovnih da se nadje mada je to rizik da ne kupim sa istim problemom .
malo mi to sve skupa ide po zivcima jer sam se lepo naplacao za dizne i fuel pumpu za koju su me svi ubedjivali da ona pravi opiljke . hvala vam na savetima
ako neko ima jos iskustva sa ovim problemom kod 20 hdi i neki savet bio bi zahvalan.