Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Pozdrav svima, ja sam ovde novi clan, bavim se automehanikom dugo godina i hteo sam pitati kolege gde mogu naci objasnjenja sta znaci primer: immo, dump, eeprom. Sve sto umem raditi sa dijagnostikom je da nakacim i iscitam greske, na vw i opel, jer imam stari vag com na hrvatskom i imam opel tech, onda vidim objasnjenje u auto dati, to je sve. Hvala eto toliko.
1.ko drugom jamu kopa umori se
2.nicija nije do zore gorela
3.sve u svoje vreme
A da probaš "zaguglati" ?
Ne pitaj me ono što ne znam !
Pozdrav svima, ja sam ovde novi clan, bavim se automehanikom dugo godina i hteo sam pitati kolege gde mogu naci objasnjenja sta znaci primer: immo, dump, eeprom. Sve sto umem raditi sa dijagnostikom je da nakacim i iscitam greske, na vw i opel, jer imam stari vag com na hrvatskom i imam opel tech, onda vidim objasnjenje u auto dati, to je sve. Hvala eto toliko.
1.Immo..............sistem zastite automobila sa kodiranim kljucem.
2.Dump .............sadrzaj neke memorije u obliku haxadecimalnih podataka
3.Eeprom ...........vrsta memorije u koju se podaci mogu pisati i brisati.
Kao jednom mehanicaru ovo je sasvim dovoljno znati....za ostalo bi trebalo zavrsiti neku elektrotehnicku skolu ili fax.
Ne nastojim biti jeftiniji, nastojim biti bolji!
hvala, voleo bi znati kaka raditi immo off, cime? gde iscitati dump i eeprom, gde se moze naci eeprom i dump? kako to izgleda?
imam 55godina tako da je za fax i srednju skolu kanda kasno, masinski tehnicar sam, ko mehanicar eto radim punih 33 godine uglavnom starija kola, generalke itd nisam se hteo upustati u dijagnostiku al posto eto nisam jos za pod zemlju hteo bi znati neke osnovne stvari u vezi ovog.
Ak ima ko da pritekne objasniti ak nema nikom nista, predingli trazio sam na guglu i nasao ovo gde mi izgleda ima nade saznati nesto novo a necu da idem po gradu kod kolega sramota mator covek a njuska sta mladi rade na kompjuterima po servisima. mislim da se sve nauciti a eto i ja bi nesto novo. pozdrav svima iz bivse juge
3.sve u svoje vreme
mozda ti je sad kasno da naucis sve to a treba i poznavat eletrotehniku dabi uspio razumit neke stvari zato uzmi kao dobar savjet da to prepustis onim koji se time bave i koji to znaju radit
atm tuning
electronic key
------------------------
planiram jos ziveti kolega mislim da bi uz dobru podrsku brzo savladao vecinu stvari a kako kaze narod covjek se uci dok je ziv
3.sve u svoje vreme
Koyot ti bi mu mogao najviše pomoæi, mogo bi mu poslati malo te tvoje vode mislim da mu to najviše treba
hvala oliver, posluzicu se tvojim avatarom
3.sve u svoje vreme
Ako veæ hoæeš da se bakæeš oko auto elektronike trebao bi za poèetak da uzmeš koju knjigu vezanu za autoelektroniku pa da proèitaš. Pa kad budeš znao osnovne pojmove šta je eprom a šta damp, kako funkcioniše ta sva elektronika u autu onda da tražiš neka objašnjenja na ovakvim mjestima, ovo ti je ka da si iz prvog razreda došao odma na fakultet. Ovo ti je prijateljski savjet, bez ljutnje i pozdrav.
ovako je kulturnije. hvala lepo oliver naravno da nema ljutnje
3.sve u svoje vreme
imam jednog takvog u kraju oldtimer a srce junacko..pa znam kako ti pomoci..ma cuj u biti i nije to neki problem no malo ces vise vremena potrosit na nauku,kod elektronike je jebeno sto od oka nevidis sta je krepalo,,samo stoji i radi nesto drugo..dakle sve valja samo prica nekim jezikom pa ga ostali dio auta nerazumije..
eto pitao si za imo:kao sto kolega kaze sustav zasite od pokretanj amotora..sad malo potrazis po netu i uhvatis se za neki primjer..ajmo rec golf 3...informacija ide iz cipa u kljucu u sklop imobilajzera (onu kutijicu) pa iz kutijice u motorni komp..
prvi korak bi ti bio da doznas koji je PIN,to pise u motorola cipu u toj kutijici..trebas naci kojim alatom to procitas ,kad si procitao to sto si dobio zove se damp..sad sa nekim programom mozes iz tog dampa dobiti tvoj PIN koji ti treba da bilo koji dio imo sustava mozes zamjenit polovnim ili novim...
druga opcija ako pricamo o imo sustavima je imo off dakle tamo bi ako se moze iskljucili imo sustav..u tom slucaju moras otvorit motorni komp.znati u kojem cipu je damp koji te zanima i onda nekim alatom ga procitati da bi ga mogao izmjeniti u postavkama immo off i takav izmjenjen upisati onim alatom kojim si ga citao..jasno lemilica malo bolja i ruka koja se ne trese su obavezne,,ja sam 46 i pomalo to prepustam sinu jer ti djelovi su sve manji pa yunior ima mirniju ruku i oko..sve se moze naucit ako ti ide engleski/njemacki vec si na dobrom putu..ako bas odlucis to probati uzmi neki auto pa javi sta o njemu znas da vidimo koliko to tebi fali
hvala carclima, ovo je puno za moju glavu za danas, kad mi se slegne i malo izlistam price u vezi ovog sto si mi napisao pitacu za dalje. svaka cast za razumevanje! hvala na pojasnjenju!
3.sve u svoje vreme
Nikad nije kasno da se uci strasno.Onoliko si star koliko se ti osecas. Ja te podrzavam, trebace ti vise vremena.Imas literaturu za osnove iz ove oblasti, pa guglanje, forume itd.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."-Einstein
automotonik,
vidim ja da ti iz svega ovog imas samo dobru volju, kao sto ti je kolega rekao za pocetak nabavi knjigu o autoelektronici imas dosta toga i na netu samo su na engleskom pa ces morati i njega savladati ako zelis da se bavis ovim poslom znaci za pocetak nabavi dobru literaturu a za dalje ces se vec sam snaci, salim se...
Nije je znanje znati i za sebe ga zadrzati, vec je znanje znati i potrebnima ga podeliti!!!
moj ti je savjet ako vec radis mehaniku onda se nje i drzi nesto nauci da mozes popraviti sto je vezano za mehaniku a eprome ostavi onima koji od toga zive i koji su isli u skolu jer i ja sam mehanicar i nase ruke nisu za lemilice narocito kada piksujes neki trap da ti neko dodje da mu nesto zalemis e bel bi mu zalemio samo neznam sta
moj ti je savjet ako vec radis mehaniku onda se nje i drzi nesto nauci da mozes popraviti sto je vezano za mehaniku a eprome ostavi onima koji od toga zive i koji su isli u skolu jer i ja sam mehanicar i nase ruke nisu za lemilice narocito kada piksujes neki trap da ti neko dodje da mu nesto zalemis e bel bi mu zalemio samo neznam sta
Tako je kolega, ja se toga isto držim "ko pijan plota", radije uzimam metlu u ruke nego lemilicu
ha ha ha ha dobar si sedine dobar...znas da nekad i meni bude muka kad reskopam alnaser pa vidim svu onu mascobu i prljavstinu i tu nesto kao radim a onda za njim uleti nesto gdje trebam skinu smd eprom..a jbg. odem na kavu izmedu ta 2 posla
no komentar ti je za 5...
pozdrav!
Pozdrav dobri narode. Evo ja sam cackao ovih dana citao i mislim da malo napredujem. Nisam star ja se osecam ko da imam 30 tak sam resio! Naucio sam sta je k i l linija gde su i tako to. Sad trebam da naucim kako da otkljucamo imobilajzer, sta mi sve treba i tako to za vw pasat od 97 do 2005 godista. Sta da kupim ima li tog ko vas u shop, i ako nema kako se to zove pa da trazim i tako to. Pozdrav za mog mentora carclima!
Ziveli!
3.sve u svoje vreme
Covek je nacuo juce sta je K i L linija,a danas bi vec da radi immo off,zar treba uciti nekoga ko nema pojma o tome i nije se ni potrudio da sam nesto nauci i praviti konkurencije koje naravno obaraju cijene,jer su dobili sve free i jer se nisu puno namucili da to nauce.Ja sam sve skoro naucio sam,proveo mnogo noci za racunarom i ucio dugo vremena i ako sam inzinjer elektrotehnike.Tada nisu po forumima nudili pomoc i sve davali free.Netreba se cuditi sto ovaj posao ide u propast i padaju cijene.U Sabcu km rade za 10 eur i jos u mnogim mjestima,upravo zbog ovoga.
Netreba se niko ljutiti zbog ovoga,jer je stvarno tako.I ljudi koji rade ovaj posao ako ga imalo cijene cuvace ga za sebe.
A ti automotonik ako bi da prosiris posao zar nije bolje da kupis jos jednu dizalicu i prosiris posao,ili bar neku dijagnostiku posto vidim da ni to nemas,i jeftinije ces daleko proci nego da se upustas u elektroniku.I radit ces posao koji poznajes.
Covek je nacuo juce sta je K i L linija,a danas bi vec da radi immo off,zar treba uciti nekoga ko nema pojma o tome i nije se ni potrudio da sam nesto nauci i praviti konkurencije koje naravno obaraju cijene,jer su dobili sve free i jer se nisu puno namucili da to nauce.Ja sam sve skoro naucio sam,proveo mnogo noci za racunarom i ucio dugo vremena i ako sam inzinjer elektrotehnike.Tada nisu po forumima nudili pomoc i sve davali free.Netreba se cuditi sto ovaj posao ide u propast i padaju cijene.U Sabcu km rade za 10 eur i jos u mnogim mjestima,upravo zbog ovoga.
Netreba se niko ljutiti zbog ovoga,jer je stvarno tako.I ljudi koji rade ovaj posao ako ga imalo cijene cuvace ga za sebe.
A ti automotonik ako bi da prosiris posao zar nije bolje da kupis jos jednu dizalicu i prosiris posao,ili bar neku dijagnostiku posto vidim da ni to nemas,i jeftinije ces daleko proci nego da se upustas u elektroniku.I radit ces posao koji poznajes.
kolega bokki ovo podržavam 100 %, ja se isto bavim mehanikom i na kraj pameti mi nije upuštati se u kilometraže,immo off i sliène stvari, nek svako radi ono kaj mu posao
Ja ne podrzavam bokki tvoj stav. Jel imas ti prava nekog terati na muku ako si je sam imao? Sto ne objasniti lepo nego se praviti pametan i kenjati po nekom ko oce da nauci? Jel ti treba koristan post da vidis link? Evo javi na mail kopiracu i poslacu ti link da se ne mucis. Ne ide nista u propast ako radis kako treba. I da neko kao automotonik nesto zajebe ili ne zna opet ce doci taj auto kod nekog ko zna, kao sto si na primer ti.
Ima i drugih mesta gde ovaj covek moze dobiti odgovor, a ako je odabrao ovo mesto sto pokusavati da ga unizis i ucis pameti sta treba raditi ili mozda najuris svojim stavom odavde. Mozda covek ima decu pa ih hoce nauciti i zainteresovati, nemas razloga da budes takav. Pozz
Press F13 for IQ Test now !
ja mislim da ako resio da radi ovaj posao da mu se pomogne da ide u pravim putem jer svako ima potrebu za necega zto ne zna pa mora negde pitati i dobiti neku informaciu. pozdrav
Ja sam lepo napisao da se neljuti niko,jer sve sto sam napisao je 100% tako.U njegovoj blizini vjerovatno ima neki elektronicar i njemu sigurno nije drago zbog vasih postupaka.Sto od njega netrazi da mu kaze kako se sta radi ????? Ja u svom poslu ako vidim da posao nije za mene vec nekog mehanicara,prebacim auto njemu,a nikad za nikad nisam ga pitao kako se to rjesava pa da ja pokusavam,svako neka radi svoj posao.A taj isti mehanicar ako ista zna i toj mehanici ima sigurno posla i na pretek.