Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Molim za pomoæ od iskusnih.
pri broju obrtaja od 3000-3600 i brzini od oko 120 km/h prelazi u safe mod. standardno reæi æete .Comp kaže 00575 17-10 ,tlak u usisnoj grani.
Zbog ove greške sam po preporuci "struènjaka" 3 x "èistio" turbinu ,1x mijenjao vakuum dozu na istoj,2x èistio EGR ventil i ne znam šta još nisam jer izmedju navedenih radnji koje traju po 2-3 mj.sve je ok.Rijeè je o golf-u IV 1,9 TDI,66 kw,ALH motor .
Trenutno imam istri problem :
Da li je turbina,N75,EGR ili nešto drugo ??
provjeri komplet crijeva od vaakuma mozda je neko prokinuto, i da ti katalizator nije zastopan
Zadnja izmjena od jela (03-10-2010 22:48:14)
trebao bi uradit mjerne blokove pa viditi koliki je ustvari pritisak pogledaj kada motor ode u safe mod dali poluga na turbini ostane zaglavljena
nesmijes gasit motor vec neka neko dodaje gas a ti gledaj
egr za probu mozes zablokirat a sto se tice N75 ventila probaj ga sa nekog drugog auta
sva crijeva zamijenjana (novo) vauum takodjer,a katalizator ??? auto prešlo 250.000 km moglo bi biti ali kako bude sve u redu nakon npr.èišæenja turbine,egr ...imaš li još kakvu zamisao druže?
pa probaj sa blokadom egr jer ima mogucnost da on stvara garez u turbini pa to blokira krilca
znaèi li to da blokiram crijevo do egr-a. ?
a maf????
mozes i crijevo ali njbolje je sa dihtunom bez rupe
za kontrolu n75najbolja je rucna vakum pumpa u saradnji sa vcds-om!
best regards!
maf mijenjao veæ 2 x nov BOSCH original .Moje iskustvo sa MAF je da auto nema start.Ovaj moj problem više ukazuje na nešto oko turbine,nekog ventila ili ...comp pokazuje MAf ok
Željko, molim prevod .
pozdrav, da li si majstor ili zelis popraviti sopstveni auto!?
Zadnja izmjena od zlukic (04-10-2010 00:13:52)
best regards!
majstor nisam a ovo drugo želim.znam da sam ne mogu ali se družim sa majstorima pa ponešto znam
vakum pumpa ti je mehanicki alat kojim se ispituju razni vakumi, ali najbolje rjesenje odvezi nekom ko zna da se ne patis jer vjerovatno neces rjesiti sam.
najbolje resenje!
best regards!
zahvaljujem svima na komentarima ,nauèio sam da slušam
pri broju obrtaja od 3000-3600 i brzini od oko 120 km/h prelazi u safe mod. standardno reæi æete .Comp kaže 00575 17-10 ,tlak u usisnoj grani.
Zbog ove greške sam po preporuci "struènjaka" 3 x "èistio" turbinu ,1x mijenjao vakuum dozu na istoj,2x èistio EGR ventil i ne znam šta još nisam jer izmedju navedenih radnji koje traju po 2-3 mj.sve je ok.Rijeè je o golf-u IV 1,9 TDI,66 kw,ALH motor .
pa zamjeni taj n75 nije skup ali ipak je to nesto drugo to ce morati majstor pratiti na dijagnostici parametre da bi zakljucio zbog cega se prebacuje u safe mozda i prepunja turbina i granu bi trebao ocistiti i katalizator van i jos 100 k...ca opet ostaje da j..e
Ocisti usisnu granu ona ti je zapusena 100%,proveri creva od intekulera i interkuler da ti nije probusen,a i proveri dali ti funkcionira EGR i ako ne zastopaj ga!
A jel neko proveravao N249 ?????????
Motor kodne oznake ALH je sa varijabilnom turbinom koje se znaju "zapustiti" garezom i zbog toga cesto zna ostati zaglavljena, tj lopatice ostanu zaglavljene pa se desava tvoj problem. Obzirom da si cisito turbinu, vrlo je bitno kako je turbina sastavljena!!! Ako je ispravna turbin, moguce da je pri sastavljanju naopako sastavljena i sada da ti lopatice ne mogu zatvoriti kad to treba i ostaje otvorena pa imas tu gresku. Natjeraj auto opet na gresku, nakaci auti i vidi koju gresku javlja, da li je pozitivna ili negativna devijacija pritiska, ako je pozitivna onda ti turbina prepumpava. Ako je turbina dobro sastavljena nakon ciscenja, onda pregledaj vakum ventil, tj gljivu na turbini. Direktno je spoji bez ventila i vidi hoce li otvoriti turbinu...ako je povuce, onda je ok. Sljedece provjeri ventil N75, jer si crijeva vec zamjenio pa ne moras gledati....zamjeni ga, al moras tacan kataloski broj staviti jer nisu svi N75 isto kalibrisani.
Eto to odradi i mislim da ces rijesiti problem, al prvo ocitaj gresku pa javi da vidimo sta je......
emac, druže najprije hvala na savjetima.Turbinu sam èistio ranije (prije 8-9 mj).Taj problem se tada riješi, ide dobro neko vrijeme pa opet blokada,safe mod.Majstori ko majstori. Ko ti je ovo radio, ovo nije dobro oèistio,ovo treba naštelovati,zaglavila ti poluga na turbini.Treba mijenjatri EGR ventil, geometriju turbine i ko zna šta još. Naplaæao sam se dobro kod ovih struènjaka i odluèio da sam uz pomoæ Vas nadjem uzrok i rješenje problema a onda æu majstoru reæi šta ne valja i da mi to mijenja ili podešava.
Zanima me samo ovo:da mi neko ali struèno kaže punenje turbine, na 3000 obr.karakteristike MAF-a ,razliku pritisaka i sve drugo.Uzet æu comp od druga i "snimiti" sve elemente pa se èujemo kasnije.
Golf IV, 1,9 TDI 90 KS ALH motor 1988
ovako najbolji je test u voznji 3 brzina na 3000 obrtaja punjenje rurbine max 2150 mbara i automatski se regulise na nekih 1800 mbara
ako prelazi vecu vrednost od 2150 automatski ide u safe mod
sro se tice MAF-a na leru 350 mg a na punom gasu 850 mg
mislim da ce ti ovo pomoci
probaæu sutra, razumio sam sve .Još nešto ,jedan mi je majstor dirao (štelovao) vakuum na turbini tj, onu polugicu ,zatvaranje i otvaranje klapne turbine .Zna li neko šta znaèi duži a šta kraæi put zatvaranje te jebene turbine.Da li se ovo BIjeli što si napisao odnosi na moje pitanje ??. Kako riješavam problem ako bude recimo punjenje preko 2150 mbara. Hvala svima i prije i poslije )
odno si se na tvoje pitanje a ako je pomjerao to jest zavrtao onda ima mogucnost da je to previse pomjerio pa moze bit uzrok prepunjavanja
i da ti zbog toga ide u sfe mod to je moguci uzrok tvoga kvara
ok. još jedno pitanje .Može li sve biti posledica sporijeg starta .Nekako mi se od tada èini da mi brzinomjer ne prati obrtomjer t,j ima neko malo kašnjenje .To praktièno znaèi daš gas ,on malo saèeka pa reaguje ?! 00575 17-10 tlak u usisnoj grani (hr.verzija)