Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
pozz
molim objasnjenje, kada i zbog cega
se koristi sekundarno ubrizgavanje zraka
..sjeti se da svetkuješ dan subotnji
šest dana radi i obavljaj sav svoj posao
a sedmi dan je subota,poćinak posvećen Jehovi...
koristi se iz razloga da motor ima bolje sagorijevanje tako sto se dodatno ubacuje zrak
to se desava dok je motor hladan
joooj,surfuj malo
to je dopun /nadogradnja za egr i nikada nije bez egr a
egr je u pravilnoj funkciji kad je motor zagrejan a da bi se poboljsalo sagorevanje hladnog motora ubacuje se sekundarnivazduh/prinudno ubacivanja vazduha zbogdodatne kolicine kiseonika i boljeg sagorevanja
nikada nije na turbo motorima jer turbo vec gura prinudno vazduh i uvek je SAMO na benzinjarama........
gluvari malo/guglaj....
Nije tako. 1.8T VAG ima sekundarni ubrizg zraka.
turbo...? jos nevideh ali okaci oznaku motora.neverujem jer tada mu netreba ali daj da vidimo.....
obican ima i to je ok
Sekundarno ubrizgavanje se vrši u IZDUVNU granu, nema veza sa natpunjenjem i EGR ventilom, potpomaže rad katalitičkog konvertora u fazi zagrevanja motora i konvektora...
kolege ,sekundarno upuhavanje zraka vam služi za smanjenje emisije NOx,koji izlazi u atmosferu,dok je motor hladan,a i pumpa sekundarnog zraka radi samo dok je motor hladan.
Ajd da i ja jednu prospem.. sekundarno ubrizgavanje zraka služi da se katalizator brže ugrije jer se po novom emisije mjere od hladnog starta a ne samo u radnoj temperaturi te se tako skraćuje vrijeme postizanja idealnog rada i poboljšava formalna emisija nekog motora. Potrebno je da taj benzinac ima EGR, ili da ima i usisnu i ispušnu bregastu zakretnu, pošto se funkcija EGRa vrši preko njih. Motor na hladno digne količinu goriva, pomakne paljenje, zakrene bregaste i upuše sekundarni zrak u ispušni kolektor, tako da plamen ne sagorijeva u potpunosti u cilindrima nego i u ispuhu grije KAT.
Pozdrav
P.S. + snižuje i NOX kako je kolega spomenuo.
Zadnja izmjena od Dajan2008 (11-04-2011 23:30:01)
priznajem da me poprilicno zbunjuje vase razlicito misljenje
mene zanima tko je sada u pravu
da li netko od vas moze potvrditi 100% sigurno, cemu sluzi to
sekundarno ubacivanje zraka, i da li se ubacuje na usis radi boljeg sagorjevanja
ili se ubacuje u ispuh radi smanjenja emisije stetnih plinova
ovo što sam ja napisao ,možeš naći u ESI-ju i to bi trebalo biti to
ubacuje se zbog ispušnih plinova.
Zadnja izmjena od jabuka (11-04-2011 23:35:05)
U ispuh radi boljeg sagorjevanja ispušnih plinova te se time poboljšava emisija istih.
APU
turbo...? jos nevideh ali okaci oznaku motora.neverujem jer tada mu netreba ali daj da vidimo.....
obican ima i to je ok
imai 18 T ja sam imao problema sa tom pumpom mislim prosle godine bas na njemu
sad ce da vidimo
normalno da smanjuje nox i zato je nadogradnja na egr
ok ide u izduv da kat dostigne 400 stepine sto pre jer je to icilj i zto je nadogradnja.......
Pa nije ti "nadgradnja" egr ... radi samo, dok je motor hladan. Nema veze ili je motor turbo ili ne ...
nadgradnja ,jedan zamenjuje-i temperaturnom opsegu- drugi ili bolje receno dopunjuje....
i ima veze sa turbo motorima -benz jer se to retko radi-jeste bio si u pravu za ovaj audi.vw-jer turbinasi dobijaji od 2-5x visa vazduha asamim tim i kiseonika i na taj nacin imaju burnije -efikasnije sagorevanje i nemaju potrebe za time
podatak koji sam nasao da ti vw motori-18t sa tom recilkulacijom su uglavnom radjeni za svajcarsko i svedsko trziste,sto neznaci da su jos ponegde otisli recimo amerima...
Zadnja izmjena od MN026 (12-04-2011 20:37:00)
nadgradnja ,jedan zamenjuje-i temperaturnom opsegu- drugi ili bolje receno dopunjuje....
i ima veze sa turbo motorima -benz jer se to retko radi-jeste bio si u pravu za ovaj audi.vw-jer turbinasi dobijaji od 2-5x visa vazduha asamim tim i kiseonika i na taj nacin imaju burnije -efikasnije sagorevanje i nemaju potrebe za time
podatak koji sam nasao da ti vw motori-18t sa tom recilkulacijom su uglavnom radjeni za svajcarsko i svedsko trziste,sto neznaci da su jos ponegde otisli recimo amerima...
kolega je u pravu jer i ovaj sto sam ja radio je bioiz svedske
Ajd da i ja jednu prospem..
sekundarno ubrizgavanje zraka služi da se katalizator brže ugrije jer se po novom emisije mjere od hladnog starta a ne samo u radnoj temperaturi te se tako skraćuje vrijeme postizanja idealnog rada i poboljšava formalna emisija nekog motora. Potrebno je da taj benzinac ima EGR, ili da ima i usisnu i ispušnu bregastu zakretnu, pošto se funkcija EGRa vrši preko njih. Motor na hladno digne količinu goriva, pomakne paljenje, zakrene bregaste i upuše sekundarni zrak u ispušni kolektor, tako da plamen ne sagorijeva u potpunosti u cilindrima nego i u ispuhu grije KAT.
Pozdrav
P.S. + snižuje i NOX kako je kolega spomenuo.
Kolega je dao naj potpuniji ali ne bas potpuno tačan odgovor.
A nagradno pitanje je zasto se onda sekundarno ubacivanje vazduha aktivira i na raddnoj temperaturi motora to je nesto preko 90 stepeni,a drugo pitanje je kako to snizava količinu NOX gasova.
Ja bih na dosta nekih predavanja po eškoj i Nemačkoj ali ovo nisam znao.
da li zna netko?
čemu sekundarno ubrizgavanje na vruč motor..
zato sto egr po oduzimanju gasa radi ciklicno oko 2-3min pa prestaje na toliko pa opet i tako malo radi a malo se hladi a recirkulacija upada izmenju.to je posebno regulisano kod vozila za amere-mislim na evropska vozila-svedjane i svajcarce
Zadnja izmjena od MN026 (16-04-2011 20:03:23)
Evo i odgovor na pitanje zashto kad je hladan motor se ubrizguje sekundrani zrak a ne kad je vruc, odgovor je na wiki:
When the engine is cold, air injected at this point cleans up the extra-rich exhaust and raises the temperature of the exhaust so as to bring the catalytic converter to operating temperature quickly. Once the engine is warm, air is injected to the downstream location — the catalytic converter itself — to assist with catalysis of unburned hydrocarbons and carbon monoxide.
Evo i odgovor na pitanje zashto kad je hladan motor se ubrizguje sekundrani zrak a ne kad je vrucne, ovo nesto nije u redu
ja, mislim
jer gore pise kada se prevede sa engleskog
da sekundarni zrak ubrizgava i kada je topao motor, samo u tom slucaju se upuhuje u drugom smjeru
ne u istom smjeru kao kad je hladan u ispusnu granu prema motoru, nego prema katalizatoru,
da se pomogne kataliza nesagorejelih ugljikovodika i ugljicnog monoksida
engleski mi nije bas excellent, ali nema tu puno filozofije
Recite mi da ne sanjam, da ovo nije samo moja halucinacija od nesagorenih ugljikovodika...
A da pitamo Autodatu?
..siguran sam da će u bliskoj buducnosti,
potpuno nestati nekakvi suvisni komentari,
podsmjehivanja, izrugavanja...
isto tako toplo se nadam da ce ljudi koji znaju, imaju odgovor,
na nasa pitanja, probleme, aktivno pozitivno sudjelovati u rjesavanju istih
vjerujem da ima i ovdje ljudi koji ce se jednom zapitati,
kakav bi to svijet bio kada bi jedni drugima nesebicno pomagali
svi mi koji se ucimo, do znanja dolazimo
na laksi ili tezi nacin