Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
U pitanju je 1.6 HDI 90 PS bez FAP-a presao oko 170.000 od toga kod mene 18.000. E sad, od samog pocetka jos pre 2 godine pri prvom paljenju izbaci jedan mali oblak svetlo plavog dima karakteristicnog mirisa i prvih mozda 30 sec malo nemirnije radi. Medjutim u poslednje vreme mi se par puta i ugasio posle nekoliko pocetnih sekundi rada, a i primetio sam da malo duze vergla 3-4 sec sto ranije nije bio slucaj. Ja promenim akumulator i repariram anlaser, medjutim ovaj autoelektricar kaze da mu ima malo rezak zvuk kad mu se dodaje gas i kaze mozda je do dizni. Inace motor lepo vuce i ubrzava.
Ovde neko rece da ovaj rezak zvuk moze biti i do podloski dizni, kako se to ispituje i da li je opasno po motor?
Drugo, mozda ce neko da se smeje, ali posto volim da cackam sam, da li bih ja recimo mogao da sam proverim da li neka dizna preliva tako sto cu da izmerim menzurom onu kolicinu nafte iz onih povratnih vodova pri vrhu svake dizne i uporedim ih. I onda po logici ako vise vraca-manje je ubacila u cilindar. Izvinjavam se ako sam nesto lupio, jer vidim da ovde ima ljudi koji zaista poznaju srz materije, a ja sam samo entuzijasta.
Dijagnostika/parametri
Vjerovatno da su dizne u pitanju, odvezi na dijagnostiku pa da se vidi u parametrima šta kaže korekcija dizni, a mogu se izmjeriti i prelivi
Vidiš da bude sam mjerio prelive
Ne pitaj me ono što ne znam !
Pa nek mjeri možda usput nešto sjebe pa napravi više posla majstoru
Otisla neka DIZNA druze
Bosch KTS 650 / Esi Tronic 4/2011
Hvala, Torento. Izmerio sam prelive u home varijanti, takozvani leak-off test, tri dizne daju jednaku kolicinu, a jedna daje 15% vise nafte na prelivu, da li je ovo dovoljan dokaz da ona pravi probleme?
moguce je mada malo razlike ako ima nesmeta,
Bosch KTS 650 / Esi Tronic 4/2011
kakve su ti korekcije dizni?
nazalost, ovaj elektricar koji ima Lexiu i pored 2 kacenja nije proverio korekcije, to moram tek da vidim, ali proverio sam grejace omski, i 2 su u prekidu, a 2 su OK, ali mi se cini da oni kod HDI i nemaju toliki znacaj...na stranim forumima kazu da preliv jedne dizne ne bi trebalo da odstupa vise od 10 %, a kod mene ova odstupa 15 %...
Kao sto je i red, da zatvorimo temu. Problem je bio sve vreme u filteru nafte "cuvene" rumunske firme UNIFLUX. Filter je vukao vazduh na plasticnom zavrtnju za ispustanje vode iz filtera, koji je izuzetno drljavo uradjen (poredjeno sa MANN filterom za isti motor). Sada pali na pola kljuca i radi mirno. Naravoucenije: ne zezati se sa neproverenim markama. Uzdravlje!
Ako neznas sta je dobro pitaj sta je skupo
Inače kolko vidim problem postoji 2 godine.....znači filter nije mjenjan 2 godine ?
Ne pitaj me ono što ne znam !
Ako neznas sta je dobro pitaj sta je skupo
Nekad je to baš 100% bilo tako, a danas ni to više nije pravilo, jedino pravilo u koje se možeš pouzdati je ISKUSTVO! Pozdrav
Filter je zamenjen pri kupovini, ali izgleda da je bilo "s konja na magarca". Vremenom je sve vise vazduha uvlacio u sistem, sto duze stoji, srazmerno tome i uvuce kolicinu vazduha. Primetio sam po runoj pumpici koja je bila potpuno prazna posle duzeg stajanja. Nije bio pokusaj da se ustedi kinta na filteru, vec ono kao - sve je to isto. Inace tu rumunsku frmu UNIFLUX cesto predstavljaju trgovci kao italijansku. Cista obmana!
Ovde neko rece da ovaj rezak zvuk moze biti i do podloski dizni, kako se to ispituje i da li je opasno po motor?
Kada je problem samo sa bakarnom podloskom dizne (najcescee na 1,4 hdi), koja se vremenom stanji pa ne dihtuje dobro, ili nakon skidanja dizni pri remontazi ne bude dizna stegnuta prema servisnom uputstvu, pa se usled toga olabavi - odmah pri startovanju motora na leru se cuje karakteristican kuckajuci zvuk (kao npr. stare sivace masine) koji ne prestaje. Pri davanju gasa taj zvuk ce biti prepokriven generalnim brundanjem motora. U neposrednoj okolini dizne koja pusta ce se videti nakupljena garez, a osetice se i izduvni gasovi.
Prvih dana popustanja podloske auto ce biti sasvim funkcionalan i nece se prijaviti nikakav problem. Nakon voznje od par desetin/stotina kilometara nakupice se dosta garezi oko lezista dizne, a tek nakon nekog vremena se moze ali i ne mora prijaviti neka greska. Naravno, treba reagovati sto pre.
Da bi se uklonio problem najbolje je promeniti sve cetiri bakarne podloske dizni novim, i srafove koji drze dizne stegnuti moment kljucem tacno po servisnom uputstvu. Vrhove dizni nikako ne cistiti osim ako nemate potrebnu opremu. Ukoliko se ima mogucnosti prilikom ove operacije najbolje je poslati dizne u servis na proveru i ciscenje.
karakteristican zvuk motora usled nedihtovanja podloske dizne. U zavisnosti na kom je cilindru otisla podloska zvuk moze biti malo ostriji ili mutniji, ali je karakteristicna njegova frekvenca
Zadnja izmjena od DS9 (24-11-2012 13:58:17)
datum druze, datummmmm