Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Stranice: 1 2 SljedećaObrnuti redoslijed poruka
Nisam znao gdje da postavim ovu temu pa reko da probam ovde .
Jedno mozda laicko pitanje , kad spajate osciloskop da bi mjerili na autu jel koristite trafo za odvajanje ili ne .
Kako mislim je da uzemljenje uticnice se tad spaja direkt na sasiju auta .
Ovo se odnosi na standardne cijevne osciloskope sto bi se reklo stariji modeli .
Pozdrav .
ne treba ti trafo......auto ionako nije uzemljen, pa neces imati problema s fidovkom....
U jednoj kapljici vode ima vise savrsenstva nego u svim strojevima koje je covjek izmislio.
Titula je ono sto ostane nakon sto covjek zaboravi sve sto je naucio u skoli.
Albert Einstein
Da ti nije osciloskop,one stare okrugle za TV majstore!?
Nisam znao gdje da postavim ovu temu pa reko da probam ovde .
Jedno mozda laicko pitanje , kad spajate osciloskop da bi mjerili na autu jel koristite trafo za odvajanje ili ne .
Kako mislim je da uzemljenje uticnice se tad spaja direkt na sasiju auta .
Ovo se odnosi na standardne cijevne osciloskope sto bi se reklo stariji modeli .
Pozdrav .
kakav li ti je taj osc?? Valjda i on ima trafo u sebi pa je tako galvanski odvojen od mreznog napona 220v, a zemlja sa sekundarne strane instrumenta nema veze sa masom na stipaljci...tako da auto ne moze biti uzemljen cak i da ti je nulovan sistem kuci ili da je ne znam sta ..e jedino ako je neki osc budibogsnama
pozz,
cuboskop
Doktor specijalista za elektroniku
Može li ko od stručnjaka da pojasni prednosti i mane nulovane električne auto instalacije?
Može li autodata kabelom da se odradi to nulovanje?
Hvala na odgovorima!
Poz,
Ja bih uvijek dao prednost uzemljenju sa sondom , a što se tiče kabela meni se bolje pokazao Tolerance data.
jedan od scopova kojeg ja imam je hamega od 1500 eura, rtv mehanicarski model
pa nema u sebi odvojni trafo i ako imas uzemljenu instalaciju s FID zastitom fidovka uredno izbacuje ako mjeris po primaru nekog smps napajanja, sto je sasvim normalno, uredjaj koji mjeris mora biti spojen preko odvojnog trafa, ili sam osc mora biti spojen preko odvojnog trafa....... i to nije nista novoga.......
nulovana instalacija je sranje, jel ako ti slucajno negdje u zidu pukne nula, na kuciste uredjaja ces dobiti fazu........sve u svemu dajem prednsot uzemljenoj instalaciji
sto se tice uzemljena sa tolerance ili autodata kablom, ja ipak dajem ATI kablu prednost sto se tice nolovanja, do sada se pokazao najpouzdaniji
U jednoj kapljici vode ima vise savrsenstva nego u svim strojevima koje je covjek izmislio.
Titula je ono sto ostane nakon sto covjek zaboravi sve sto je naucio u skoli.
Albert Einstein
Osciloskop je Leader 60Mhz dvokanalni sto bi se reklo malo stariji nego me je vise brinulo to sto mi je uticnica to jest citava stara zgrada nulovana sto bi znacilo ako probije faza da nespalim elektroniku u autu .
Mani se tog starog osciloskopa za tv mehanicara,uzmi si za auta,i netreba ti nista,imas sonde,a imas i dopunski alat,sve zavisi koliko para imas!
HAMEG je extra osciloskop a 40mhz daleko prelazi potrebe za rad na automobilima.
Koliko ja znam nema razlike u nameni osciloskopa,jedni za rtv,a drugi za automobile,ista stvar,ja skoro bio na promociji sestokanalnog koji je tri puta jeftiniji od Hamega,ne kazem da je kvalitetniji, to je alat koji se ne koristi svakodnevno ali ga treba imati kao keca u rukavu,a ko zna da dobro radi sa njim i zna da cita signale,veoma mocna stvar
Zadnja izmjena od miskovolvo (15-05-2012 19:35:12)
KO je u rukama imao BOSCH pms 100 i radio sa njim zna kakva je razlika izmedju obicnog i automotive osciloskopa.
Bosch PMS 100 je jako dobar osciloskop samo baterija mu traje jako kratko.
i da nije nulovana kucna instalacija, prekidom nule dobice se 380 u prikljucnicama preko samih potrosaca i preko nultih provodnika vezanih u cvor u kutijama!!! Ko ne veruje nek proba
auto instalacija moze da bude nulovana...recimo ako stojis sa autom ispod bandere a padne ti nula na auto
pozz,
cuby
Doktor specijalista za elektroniku
Kolege!
Osciloskop za vozila koristi napon akomulatora,a u najgorm slucajeva baterije koji se trose ili treba da se pune!
Ja imam DS200 i radi na napon akomulatora,12 V koji je mnogo jeftiniji i efikasnuji,dvokanalni!
I sta ce ti tu nulovanje!
Zato kazem da treba osciloscop za vozila
Kolege!
Osciloskop za vozila koristi napon akomulatora,a u najgorm slucajeva baterije koji se trose ili treba da se pune!
Ja imam DS200 i radi na napon akomulatora,12 V koji je mnogo jeftiniji i efikasnuji,dvokanalni!
Zato kazem da treba osciloscop za vozila
pa BOSCH PMS 100 i je dvokanalni osciloskop namijenjen za vozila,a koristi ga i OPEL pod nazivom TECH 31,a razlikuje se samo u boji BOSCH je zeleni,a TECH 31 je žuti.
Zadnja izmjena od jabuka (17-05-2012 21:10:59)
To su ti skupi igracki!
Za profesionalce da!
Imas jeftinije i za majstore koje rade ne profesionalno,ili hobi majstore ima jeftinije!
Bosch i Mercedes to ti je isto!
kiredelcevo napisao:Kolege!
Zato kazem da treba osciloscop za vozilapa BOSCH PMS 100 i je dvokanalni osciloskop namijenjen za vozila,a koristi ga i OPEL pod nazivom TECH 31,a razlikuje se samo u boji BOSCH je zeleni,a TECH 31 je žuti.
Jel možda neko ima iskustva sa Picoskopom i Uniprobe od Texe, jako su skupi, dali vrijede toliko.
Ako neko prodaje nešto nek me obavijesti, nešto ću kupovati uskoro.
pogledaj osciloskop atal actia možda ti je povoljnija cijena od texe
Zadnja izmjena od tomy.virje (17-12-2012 21:48:32)
actia scope je dvokanalni osciloskop i sasvim je dovoljan za rad na vozilu
koja cifra je u pitanju za actia scope?
Od navedenih koristio sam Pico. Ograničenja su mu mašta operatora , tako da vredi svaku funtu datu za njega.
Znači Pico vrijedi, na njihovim stranicama su jako dobro opisali njegove mogućnosti dok za Uniprobe nema baš previše konkretnih informacija.
Za Actiu nisam ni znao. E sad može li se Pico porediti sa Fluke uređajima, i Fluke ima automotive kitove ali Pico mi djeluje kompletniji kad se gleda sve zajedno, uređaj, software i pribor.
koja cifra je u pitanju za actia scope?
mislim da dođe cca 1250E sa porezom bez računala
Koliko znam, Pico, Actia i Snap-on odnosno Sun. Redosled birajte sami.
Sve ostalo je svetlosnim godinama iza.
Rekoh, koliko znam što se tiče automotive scope.
Zadnja izmjena od stratos (19-12-2012 11:21:18)
Stranice: 1 2 SljedećaObrnuti redoslijed poruka