ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 16-03-2010 16:12:21

makkki79
elproger
Iz: Srbija
Registrovan: 25-03-2009
Komentari: 767

Uredjaj za testiranje dizni - injector check

Postovane kolege,
potreban mi je projekat tj. neke proverena sema za pravljenje uredjaja za testiranje injektora, znaci da poseduje simulaciju broja obrtaja motora, vreme otvaranja injektora i mogucnost spajanja do sest injektora, pa ako je neko licno radio ovakav projekat neka se javi bio bih zahvalan na pomoci?

Nije je znanje znati i za sebe ga zadrzati, vec je znanje znati i potrebnima ga podeliti!!!

#2 16-03-2010 17:43:07

markusvb
elproger
Iz: Vrnjacka Banja
Registrovan: 21-06-2009
Komentari: 199

Re: Uredjaj za testiranje dizni - injector check

Imam ja nesto, morao bih da skeniram i da ti posaljem. Ajde veceras cu. Nisam pravio taj uredjaj ali mislim da je ok. Pa ako budes pravio po toj semi obavezno da javis kako je ispalo smile Mislim da su oni kineski precenjeni.... pozz

#3 16-03-2010 19:04:18

oliver
Expert
Iz: SRBAC-RS
Registrovan: 24-01-2009
Komentari: 2,124

Evo da se ukljuèim, i ja sam planirao raditi nešto oko toga samostalno tako da bi mi svaka pomoæ dobro došla

#4 16-03-2010 23:12:39

nina996
elproger
Iz: Leskovac
Registrovan: 01-05-2009
Komentari: 702

Ja planiram da kupim od savketa kosta1000e.ali neznam kakav je ima li neko da zna nesto o njima bio bih zahvalan.pozdrav

Pirke

#5 16-03-2010 23:45:03

koyot
Expert
Iz: Kladanj, BiH
Registrovan: 18-07-2009
Komentari: 3,000

mogli bi se dogovorit da prikupimo potrebne info pa da to napravimo u domacoj radionici

atm tuning
electronic key

------------------------

#6 17-03-2010 00:22:20

carclima
Član
Iz: djurdjenovac Slavonija.hr
Registrovan: 30-04-2008
Komentari: 0

koyot napisao:

mogli bi se dogovorit da prikupimo potrebne info pa da to napravimo u domacoj radionici

mozda bi bilo ljepse osmislit interfejs za racunalo pa imas to onako na ekranu ..fakinski..pa da vidis kad musterija blene jer ti ipak KOMPJUTERSKI ocistis dizne..ne bi to bio neki problem da smo se sjetili po zimi al sad stizu lagano klime..gotovo nema se vremena za pametovanja

trebas: 2,5 ms najkraci impuls
           15 ms najduzi   pa ko hoces u par koraka to rasporedi..

mene tu vise muci mehanika svega toga..jasno je imat pumpu sa regulatorom tlaka manji manometar  6 menzura...nije to cak ni problem napravit no kako ce izgledat ..o tom potom a znas kako je u radnji kad sve izgleda hajtec onda si ti MAJSTOR..a ne neki jado koji radi sa sklepanim masinama..onda se i ne gleda na tvoju satnicu.. no ajmo probat jos ovih dana dok ne zagrije..

#7 17-03-2010 00:31:52

oliver
Expert

Ma nije ovaj mehanièki dio uopšte problem, meni je veæi problem elektronski dio, kad se to sve skalupi povari se metalni ram, malo lima, boje, koja naljepnica i eto ga ko fabrièki. A kad bi tu još uglavili neki stari laptop nemora ni raditi samo da se ljudi èude kakva je ono mašina. Ha ha

#8 17-03-2010 00:32:34

nina996
elproger
Iz: Leskovac
Registrovan: 01-05-2009
Komentari: 702

ja zato planiram da kupim jel kad ga vide oni blenu i kad im uzmes pare nije im toliko zao.

Pirke

#9 17-03-2010 03:41:12

markusvb
elproger

da pravimo smile ja imam neki projekat cele masine, jedini problem je ssto je uradjena sa pic mikrokontrolerom i covek koji je to napravio trazi verovatno neku paru za program. sve ostalo imam semu i pcb. Ako ima nekog ko se razume u pic da to napravimo. Ili jos bolje u visual basic-u da napravim neku aplikaciju koja bi preko rs232 ili usb pokretala celu tu masinu. E sad:

1. Sta kontrolisati kompjuterom? dizne, pumpa, kada, regulacija pritiska, stroboskop....
2. Koji ili kakav interfejs koji ce odraditi to? mogao bi 8-kanalni na rs232
3. Kako npr. izmeriti kolicinu goriva koju propuste dizne a da bude na kompu a ne u menzurama? ili menzure samo? al ako vec pravimo na komp....... sta znam, sonde sa plovkom, kapacitivne sonde....
4. tacka razno................ nemam ideja vise 01:40 je kad pisem ovo, podseticu se sutra u toku dana smile

#10 17-03-2010 03:58:10

rubin_miki
Expert
Iz: Macedonia
Registrovan: 29-08-2009
Komentari: 335

posto se ja ne bavim takvom problematikom, nisam ni razmisljao o tome..ali imam tipa ovde koji je uradio jednu takvu masinicu, mislim za 4 dizne..odlicno uradjeno, sa sve displejom na kome podesavas sta ti treba..mislim da kranja cena je izasla oko 300-400-500 evra, ne secam se stvarno, ko je zainteresovan i strpljiv da nadjem vremena, mogu da slikam i postavim slike i nesto info od majstora koji to exploatise, znaci ne od inzinera vec od korisnika, nekako vise cenim njegovo misljenje...

#11 17-03-2010 04:28:21

tech
elproger
Registrovan: 26-05-2009
Komentari: 409

Interesantan projekat, treba to praviti, mada sto kaze ''carclima'' stize leto treba naci vremena
Ja sam 100% za i tu sta god treba, pitacu nekog lika koji mislim da ima ideju za Pic

FAP remover

#12 17-03-2010 10:02:41

acom
Administrator
Registrovan: 20-04-2008
Komentari: 3,959
Website

Posalji shemu PCB, napravit cemo program za PIC.

---> Neznanje je veliki izvor hrabrosti ! <---

#13 17-03-2010 15:34:57

carclima
Član

oliver napisao:

Ma nije ovaj mehanièki dio uopšte problem, meni je veæi problem elektronski dio, kad se to sve skalupi povari se metalni ram, malo lima, boje, koja naljepnica i eto ga ko fabrièki. A kad bi tu još uglavili neki stari laptop nemora ni raditi samo da se ljudi èude kakva je ono mašina. Ha ha

imam osjecaj da se zajebavas sa laptopom a vjeruj mi da nisi u pravu...mislim daleko je bila 92-3 kad su svi u cudu kod mene u garazi blejili u monitor 22 na kojem se vrtio esitronik..nema veze sto pola auta nisam mogao spojit jer nisu ni imali diag...ali vidi majstora sve preko kompjutora radi...takva je nasa raja i to treba prihvatiti jer ako cu im tako lakse otet lovu ja sam za..

bar je tako u ovim mojim krajevima,,no svi smo mi u istom dreku pa mislim da je i kod tebe tako samo nisi cuo/pazio

potrazim negdje mislim da sam neku semu brljavio preko com porta  ..ima tome godina. nekoliko

#14 17-03-2010 16:34:08

oliver
Expert

Ma nije uopšte zajebancija ako bi se moglo nešto ukombinovati da radi

#15 17-03-2010 17:06:43

markusvb
elproger

e evo sto sam obecao:
sema, pcb i malo detalja.

pass na pm.

#16 17-03-2010 17:50:28

oliver
Expert

Može pass

#17 17-03-2010 18:17:16

carclima
Član

markusvb napisao:

da pravimo smile ja imam neki projekat cele masine, jedini problem je ssto je uradjena sa pic mikrokontrolerom i covek koji je to napravio trazi verovatno neku paru za program. sve ostalo imam semu i pcb. Ako ima nekog ko se razume u pic da to napravimo. Ili jos bolje u visual basic-u da napravim neku aplikaciju koja bi preko rs232 ili usb pokretala celu tu masinu. E sad:

1. Sta kontrolisati kompjuterom? dizne, pumpa, kada, regulacija pritiska, stroboskop....
2. Koji ili kakav interfejs koji ce odraditi to? mogao bi 8-kanalni na rs232
3. Kako npr. izmeriti kolicinu goriva koju propuste dizne a da bude na kompu a ne u menzurama? ili menzure samo? al ako vec pravimo na komp....... sta znam, sonde sa plovkom, kapacitivne sonde....
4. tacka razno................ nemam ideja vise 01:40 je kad pisem ovo, podseticu se sutra u toku dana smile

1 dizne svakako i to je najlakse,pumpa je on/of nije problem,tlak plus- minus nije problem doda se motoric na regulator ..stroboskop ? cemu molim pojasni

2 bas na njega sam pomislio

3..ufff to bi gadno poskupilo cjelu ideju..menzura je ok..dolje samo el.ventil za otpust isto preko 232

4 e tu ti nemozemo pomoc...

potrazim veceras moj stari projekat cnc busilice ako ga jos ima na nekom disku...to nam je dovoljno

#18 17-03-2010 18:48:51

markusvb
elproger

1. 10-tak belih led dioda sa visokim sjajem da naprave improvizovanu stroboskopsku lampu za posmatranje izlaznog mlaza dizne.   tj. uzimaju signal kad otvara diznu i pravi varku pa imamo konstantan mlaz.

2. sa njim bi se moglo napraviti ovo

3. znaci menzura.

4. kakvu aplikaciju napraviti, kako da izgleda da sto vise odusevi musteriju? pored kontrole uredjaja sta bi jos mogla sadrzati, neki grafik il sl. hmmm, mogla bi neka vga ili web kamera da snima pre ciscenja i posle pa da uporedi....  ali opet bi bilo super kad bi aparat sam merio kolicinu tecnosti.

#19 17-03-2010 19:14:45

markusvb
elproger

3. malo sam se igrao sad sa cevcicama i vodom.  imam teoriju da se moze lako napraviti senzor kolicine tecnosti. naravno sve bi to licilo na standardnu menzuru s tim sto bi ova imala jos jednu malenu unutra nesto slicno inkrementalnom enkoderu sa tim sto bi ovde to bilo u obliku stapa i na njemu zalepljena folija od sitostampe, i bazdarili bi ih na osnovu kolicine tecnosti. a taj stap bi bio u toj cevcici i funkcionisao na principu plovka i kad se pomeri na gore dva optokaplera sa vazduznim procepom citaju poziciju.

#20 17-03-2010 19:51:43

makkki79
elproger

Moze password, pozdrav!

Nije je znanje znati i za sebe ga zadrzati, vec je znanje znati i potrebnima ga podeliti!!!

#21 17-03-2010 21:50:38

tech
elproger
Registrovan: 26-05-2009
Komentari: 409

Ako moze pass?

FAP remover

#22 17-03-2010 22:32:29

makkki79
elproger

markusvb,
vidi ako mozes skeniraj iz knjige plocicu sa rasporedom elementa na njoj, iz koje si knjige ovo izvukao, jel imas program napisan za ovaj PIC-ov  mikrokontroler?

#23 17-03-2010 22:35:41

carclima
Član

markusvb napisao:

1. 10-tak belih led dioda sa visokim sjajem da naprave improvizovanu stroboskopsku lampu za posmatranje izlaznog mlaza dizne.   tj. uzimaju signal kad otvara diznu i pravi varku pa imamo konstantan mlaz.

2. sa njim bi se moglo napraviti ovo

3. znaci menzura.

4. kakvu aplikaciju napraviti, kako da izgleda da sto vise odusevi musteriju? pored kontrole uredjaja sta bi jos mogla sadrzati, neki grafik il sl. hmmm, mogla bi neka vga ili web kamera da snima pre ciscenja i posle pa da uporedi....  ali opet bi bilo super kad bi aparat sam merio kolicinu tecnosti.

1. dobra ideja i jako jeftina..nije mi palo napamet ...bravo 5
2.evo trazim..morao bi ja to imati negdje
3.sory al ovo vidis i na prvi pogled...iako nije neki problem to smislit tvoja verzija bi licila na plovak u rezervaru scanie 144 samo je tamo izveden sa 30 tak reed releya(ako sam dobro shvatio tvoju ideju)  no u industriji se to radi drugacije,jedno od jeftinijih rjesenja je tlak..dakle na dnu menzure treba biti cjevcica 2-3 u promjeru i ici do najviseg djela aparature a tamo stavis senzor tlaka..e sad koji senzor i koju rezoluciju trebamo..daleko od toga da se nemoze napraviti no ja nemam toliko vremena...a ideja imam milion..ipak sam prdonja od 46 godina..i cjeli zivot samo smisljam..tako da ideje nisu problem..no nemam vise vremena

senzor tlaka imas na svakom autu ..pritisak na usisnoj grani mjeri..sa mostom mozes dobit rezoluciju koju hoces...

moram pod tus smrdim po dizelu..potrazim taj IF kad se vratim

#24 17-03-2010 23:59:49

marsher
elproger
Iz: Skopje
Registrovan: 05-01-2010
Komentari: 470
Website

Dali sve to vredi kad gotov u xxxxxxxx moze se kupiti za xxxxxx eura. Moze ganjati do 8 dizni sa otporom od 10-15oma ili 4 sa nizim. Na izlazu daje 25A a mozete se igrati frekvencijom i sirinom impulsa.Lepo smesten u finoj kutijici. Procesorske je tehnologije i mogu se zadavati tvornicki parametri za rad dizni i slicne stvari, cak pamti i zadnja podesavanja.Jedini problem ili nije, je sto na displeju  tekst na bugarskom jeziku i pismo.

-----------------------------------------------------------
xxxxx = Ubuduce bez ovoga
admin,

Zadnja izmjena od marsher (18-03-2010 00:08:49)

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."-Einstein

#25 18-03-2010 00:16:45

markusvb
elproger

marsher napisao:

Dali sve to vredi kad gotov u xxxxxxxx moze se kupiti za xxxxxxx eura. Moze ganjati do 8 dizni sa otporom od 10-15oma ili 4 sa nizim. Na izlazu daje 25A a mozete se igrati frekvencijom i sirinom impulsa.Lepo smesten u finoj kutijici. Procesorske je tehnologije i mogu se zadavati tvornicki parametri za rad dizni i slicne stvari, cak pamti i zadnja podesavanja.Jedini problem ili nije, je sto na displeju  tekst na bugarskom jeziku i pismo.

ma ok je to, ali ovo sto sam zapakovao u zip radi isto to, ne kosta vise od 50e ako imas svoju pumpu i mehaniku, program nemam, ali uz malo truda moze se napisati i to na srpskom smile

skeniracu i raspored elemenata, to mi je promaklo.

Board footer