ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 23-04-2010 22:49:29

lancia
Gost

Pepeo sa islanda

Bez namere da širim paniku, ali domaæe službe su prilièno opuštene kada je u pitanju pomenuti problem. Da li je u pitanju neznanje ili nešto drugo ...

Kao što je svima poznato proradio je vulkan na Islandu i izbacio veliku kolièinu pepela u atmosferu (najviše u proteklih 200 godina). Navodno zakaèen je samo severozapadni deo Srbije - ovim prvim naletom. Oèekuje se još jedan. Ako pogledate izveštaje zvaniènih službi videæete da je oblak prešao preko cele Hrvatske. Pitam se ja kako je nas samo potkaèio? Ako dodam da danas kod nas pada i kiša eto razloga za blagu dozu brige.

Ovaj uvod je bio neophodan zato što:

Vulkanski pepeo sadrži sitne èestice od mikrometarskih do nešto veæih koje se talože na sve površine pa i na automobile. Èestice su u osnovi silikati (usitnjene stene) znaèi imaju visoko abrazivno svojstvo. Kada je auto samo delimièno prekriven pepelom svako pokretanje brisaèa na suvom vetrobranu dovešæe de pojave ogrebotina odmah ili nešto kasnije kada se èestice utisnu u gumu brisaèa.

Sama vulkanska prašina nema hemijskog uticaja na boju i lim ali samo dok je suva, dok ne padne kiša. U kombinaciji sa kišom koja je veæ pokupila èestice iz atmosfere i postala kisela kiša, veæ naneta prašina na kolima postaje još agresivnija, pretvara se u kiselinu i dolazi do površinskog nagrizanja laka i ogoljenih metalnih delova.

Akoje auto vožen u zoni vulkanske prašine verovatno su èestice dospele i u sam filter vazduha sa tendencijom da prodru kroz isti.

Prva pomoæ !

- Redovno prati automobil (u vreme prisustva padavina) sredstvom sa sapunicom zato što sapun neutrališe kiselinu.

- Imajuæi u vidu režim upotrebe vozila, zameniti filter vazduha u skraæenom intervalu.

- Kada proðe opasnost od vulkanskog pepela poželjna je i zamena motornog ulja.

Obzirom da nadležne službe tvrde kako Srbija nije mnogo pogoðena pepelom onda je u našim uslovima dovoljno svakodnevno pranje - naravno ako je prethodno pomenuta izjava taèna.

#2 23-04-2010 23:20:05

oliver
Expert
Iz: SRBAC-RS
Registrovan: 24-01-2009
Komentari: 2,124

Re: Pepeo sa islanda

A da možda uvezemo auto u spavaæu sobu smile , ajde èoveèe pusti prièe, a ako je veæ i opasan taj pepeo valjda bi se trebali sikirati za sebe a ne za auto.

#3 23-04-2010 23:23:32

gonza
Expert
Iz: svilajnac
Registrovan: 07-12-2009
Komentari: 1,008

sve mi diraj ali auto ne... xexe smile

ako je zena imenica, onda je ljubavnica zamenica smile

#4 23-04-2010 23:27:45

oliver
Expert

Da jebeš zdravlje èuvaj auto big_smile

gonza napisao:

sve mi diraj ali auto ne... xexe smile

#5 23-04-2010 23:34:53

lancia
Gost

ovo nije forum o zdravlju vec o automobilima
za zdravlje imaju drugi forumi

#6 23-04-2010 23:43:37

oliver
Expert

A nije ni o vulkanima smile

lancia napisao:

ovo nije forum o zdravlju vec o automobilima
za zdravlje imaju drugi forumi

#7 24-04-2010 01:03:13

Eli&Elvis
elproger
Iz: S.Most BiH
Registrovan: 16-12-2008
Komentari: 2,091
Website

druze ja ova tvoj post iprintao i zaljepio u radnju ne mogu nateci ulja i filtera svaka ti cast, heh

#8 24-04-2010 10:54:53

ELTI
elproger
Iz: Rijeka, Hrvatska
Registrovan: 06-11-2009
Komentari: 395

Sve paste za poliranje su u stvari napravljene od slicnih cestica tako da nema razloga za strah niti za motore niti za karoseriju...stvar je prenapuhana, u zraku imamo mnogo vise stetnih cestica koje dolaze iz nasih industrijskih postrojenja i automobila koje moras pustiti da odu km ispred tebe da bi vidio kuda vozis ili ih sto prije preteci. Na zemlji je uvijek aktivan neki vulkan a ovaj je provikan iz ne znam kojih razloga...Vjerovatno avio kompanije zele naci opravdanje za svoje gubitke nastale globalnom krizom, a sad zele traziti subvencije od svojih drzava.

Ne nastojim biti jeftiniji, nastojim biti bolji!

#9 24-04-2010 18:46:10

predingli
Expert
Iz: Križevci, Hrvatska
Registrovan: 24-12-2008
Komentari: 2,786

ELTI napisao:

stvar je prenapuhana, u zraku imamo mnogo vise stetnih cestica koje dolaze iz nasih industrijskih postrojenja

a kaj tek pojedemo ili udahnemo, kakve otrove i slièno, ja se ne brinem za aute, prije bih za ono kaj jede...:)

Zadnja izmjena od predingli (24-04-2010 18:46:29)

Ne pitaj me ono što ne znam smile !

#10 25-04-2010 22:59:28

templar
elproger
Iz: istra
Registrovan: 04-03-2009
Komentari: 513

ja moj sluzbeni auto nisam opro vec jeno pet godina tako da je na karoseriji napravljena debela kora koju ne moze da probije ni vulkanski pepeo hah ha

u radu je spas a spasa nema

Board footer