Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
pozz.
molim ako moze jedna informacija.
imam golfa II td 90 g. 51 KW.
dali bih ista dobio na snazi i na brzini kad bih ugradio hladnjak (interkuler)
aj jedno prosto pitanje iz kojeg ces dobiti odgovor.
Cemu sluzi intercooler?
ako je zena imenica, onda je ljubavnica zamenica
pa moras dobiti kad ugradis jer to ti je obicni hladnjak za vazduh koji turbina salje kroz njega i tako hladniji vazduh je bogatiji kiseonikom sto obezbedjuje da motor lakse dise i isporuci kojeg konja vise . jel moze proci stihoklepac sam pravi
sedi 4 zasto auto i ide bolje nocu
Zadnja izmjena od gonza (16-09-2010 22:32:58)
pa moras dobiti kad ugradis jer to ti je obicni hladnjak za vazduh koji turbina salje kroz njega i tako hladniji vazduh je bogatiji kiseonikom sto obezbedjuje da motor lakse dise i isporuci kojeg konja vise . jel moze proci stihoklepac sam pravi
pozdrav . daj me molim te prosvjetli . po èemu je to hladniji zrak bogatiji kisikom ? razmisli malo . poanta je u neèem drugom .
e gonza nije to sjedi 4 nego sjedi i ponovi gradivo . hehe
Zadnja izmjena od rakki (16-09-2010 22:14:47)
kako se zove onaj auto sa trozupcem ? ma onaj sa vilama ? nema veze sjetit ću se . do tada pozdrav svima
Kada je vazduh kompresovan (po zakonima termodinamike) on se greje, a kada se vazduh greje on se širi. Tako jedan deo od poveæanja pritiska turbo pujnaèa je rezultat zagrevanja vazduha pre nego on uðe u motor. Da bi se poveæala snaga motora, cilj je poveæati broj molekula vazduha u motor, a ne neophodno poveæati pritisak vazduha. Interkuler je dodatna komponenta sistema koja lièi na hladnjak, samo što vazduh prolazi kako kroz interkuler tako i oko njega. Vazduh koji treba da uðe u motor prolazi kroz interkuler i time se hladi, dok se spoljašnji vazduh pomoæu ventilatora duva preko interkulera. Interkuler poveæava snagu automobila tako što hladi vazduh pod pritiskom koji izlazi iz turbine pre nego što uðe u motor. To znaèi da turbo punjaè koji radi na 0,5 bar pritiska uz pomoæ interkulera ubacuje hladan vazduh na 0,5 koji sadrži daleko više molekula vazduha obzirom da hladniji vazduh je gušæi nego topliji.evo ga prosvijetljenje
Zadnja izmjena od jugot (16-09-2010 23:08:10)
tacno samo nije vise molekula vazduha nego kiseonika. pozdrav
59 kw sa interc sam imao unazad 10 god... i mogu reæi da je išao ko metak...odlièan za ono vrijeme.
odlican je on i za ovo ja ga i danas vozim po lokalu ide kao zvrka a potrosnja mala
Kada je vazduh kompresovan (po zakonima termodinamike) on se greje, a kada se vazduh greje on se širi. Tako jedan deo od poveæanja pritiska turbo pujnaèa je rezultat zagrevanja vazduha pre nego on uðe u motor. Da bi se poveæala snaga motora, cilj je poveæati broj molekula vazduha u motor, a ne neophodno poveæati pritisak vazduha. Interkuler je dodatna komponenta sistema koja lièi na hladnjak, samo što vazduh prolazi kako kroz interkuler tako i oko njega. Vazduh koji treba da uðe u motor prolazi kroz interkuler i time se hladi, dok se spoljašnji vazduh pomoæu ventilatora duva preko interkulera. Interkuler poveæava snagu automobila tako što hladi vazduh pod pritiskom koji izlazi iz turbine pre nego što uðe u motor. To znaèi da turbo punjaè koji radi na 0,5 bar pritiska uz pomoæ interkulera ubacuje hladan vazduh na 0,5 koji sadrži daleko više molekula vazduha obzirom da hladniji vazduh je gušæi nego topliji.evo ga prosvijetljenje
ništa od prosvjetljenja .
netrebaš ti meni objašnjavati šta je meðuhlaðenje zraka . i èemu služi hladnjak ( intercooler ).
postavio sam ti jednostavno pitanje ( po èemu je hladniji zrak bogatiji kisikom ? )
tako si napisao . dakle u atmosferi je 20 posto kisika . po tebi hlaðenjem atmosfere poveæavamo postotak kisika . ma da nebi . ovo æe i onako otiæi u off pa æu ti reæi da je poanta u gustoæi . gustoæa je magija . hlaðenjem zraka koji isporuèi turbo ( a tom zraku je podignuta na temperatura usljed tlaèenja ) poveæava mu se specifièna gustoæa . samim time veæa masa zraka omoguæava i ubrizgavanje veæe kolièinegoriva a time i razvijanje veæe snage motora . dakle hladniji zrak je gušæi = veæa masa zraka . to jerazlog što u hladnijim danima i noæu auti jure bolje . motori sa turbom bez hlaðenja zraka imaju ti tlak punjenja od 0,2-1,8 bara a turbaci sa hlaðenjem zraka imaju tlak punjenjaod 0,5 do2,2 barau ti postoji i onaj Gay-Lussacov zakon ( kod stalnog tlaka volumen plina .... ) a sama poanta rada motora je u što bržoj izmjeni plinova .
e ono sa prosvjetljenjom je bla zeka . ništa osobno pozz
kako se zove onaj auto sa trozupcem ? ma onaj sa vilama ? nema veze sjetit ću se . do tada pozdrav svima
Ajde malo da se inženjer ukljuèi u prièu i objasni zašto je uopšte intercooler i napravljen.Odgovor leži u jednaèini stanja idealnog gasa. pV=RT,pri èemu je p-pritisak,V-specifièna zapremina,R-univerzalna gasna konstanta,T-naravno temperatura.Treba naglasiti da je V=1/ρ,gde je ρ-specifièna gustina,pa se cela jednaèina može posmatrati i kao p=ρRT.Dakle,pošto je R konstantna vrednost,pri istim pritiscima kljuè je u temperaturi što se jasno može iz formule zakljuèiti.Njenim smanjenjem(što interkuler i radi) dobija se na specifiènoj gustini smeše,što i jeste kljuè za postizanje veæeg nadpunjenja a za iste pritiske naravno.Dakle,hlaðenjem vazduha u interkuleru,poveæava se punjenje,a samim time i kolièina protekle smeše kroz ceo motor,što je kljuè svega i bez njega je jednostavno nemoguæe zamisliti dobijanje velike snage kod novijih diesel motora.Takoðe,jako je bitna i funkcija olakšanog hlaðenja lopatica turbine,što je od najveæe važnosti za dugotrajnost turbine.Zna se da nekada turbine nisu mogle da traju više od 70 tkm.Danas traju mnogo duže.Hvala inženjerima :-)