Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Napravio sam IF za OBD, po shemi koju je Edo postavio u jednoj temi, postavicu posle sliku, medjutim, nece da radi kako treba.
Probao sam Tech2 i AB-COM programe i sa njima je vecina opcija zatamljena, to su one specijalne funkcije i slicno, koje su mi bitne...
Jedino mi sa OP-COM DEMO radi glatko, prikazuje sve opcije, specijalne funkcije, programiranje i merne vrednosti, ali on je demo i tako te iste opcije ne rade.
Recimo, sa TECH2 uspe samo da izcita ECU i moze da izbrise greske i to je sve. Opcije poput Measuring Blocks, ECU Identification, Protokol Info uopste ne otvara kada ih kliknem (slika). Tech2 nece da se prebaci na engleski jezik, i stvarno dosta nekako brlja.
Uspeo sam da izbrisen jednu gresku za airbag (slika), 4 opcije u desnom donjem uglu uopste ne rade (kada kliknem nista se ne desi).
Uspeo sam da izbrisem i jednu gresku za Central Lock, i opet ostale 4 opcije ne rade (slika).
AB-COM, ja mislim da je to jedan te isti program; apsolutno iste opcije ne rade i na njemu (slika).
Da li je u pitanju moja greska pri sastavljanju IFa ili je IF takav prosto, ako neko zna odgovor na ovo (osim Milana)?
Zasto mi ovi programi vide ECU pod oznakom X20XEV kada je moja Vectra X18XE?
Sta znaci ovo "ProgramingDate" 20010511?? Kompjuter je reprogramiran 2001 godine?
Zadnja izmjena od The Minister (01-10-2011 23:47:52)
Na prvoj slici,prvi "iščitani" podatak je VIN kod. Da li se slaže sa tvojim?
Čini mi se da se "iščitani" podatci na tvojim fotkama ne podudaraju,kao da si kačio različite aute...
VIN odgovara, auto isti.
Da nije zamenjen ECU? Ili tako nešto...
To i mene zanima.
Ja bi rekao da je ECU zamenjen ECU-om iz X20XEV 2001 godine kada je auto uvezen u Srbiju i da je tada reprogramiran, ma sta to znacilo....nemam nacina da proverim kod prethodnog vlasnika oko toga.
S' druge strane, ne pise da je ECU X20XEV vec je tip ECUa X20XEV, tako da je to mozda samo nacin prezentacije podataka.
Obzirom kako mi se auto ponasa u radu, verujem da postoji neka zvrcka koju upravo otkrivam uz vasu pomoc
Zadnja izmjena od The Minister (01-12-2010 00:35:46)
Ciljao sam na isto,no hajdemo redom.
Navedeni programi nisu u mogucnosti da rade specijalne funkcije ,adaptacije,programiranje itd tako da nije nikakav problem u interfejsu.Za tvoj interfejs ,predpostavljam da se radi o kl -u postoji jos i neka stara verzija op com-a beta iz 2005 moze da cita i brise greske , ima i merne blokove ali ne bas za sve modele.Tako da sto se tice Opela nema bas neke mogucnosti za neku ozbiljniju dijagnostiku.Nabavi OP Com interfejs sa verzijom softvera 8/2010 pa ces moci sa njim mnogo mnogo vise.Sto se tice ECU -a ,Opel Tech 2 program koji si ti koristio uglavnom je uvek tacno ispisivao br sasije i tip motora,bar dok sam ga koristio tako da je neko ko ga je reprogramirao mozda pogresno upisao tip motora.
Hvala na odgovoru.
Jeste, KL je u pitanju.
Inace, kada ovaj broj ECU 90464731 ukucam u google, izbacuje mi rezultate sa X20XEV ECU.
Znas li mozda sta znaci ova greska "24" centralne brave ?
Vala, juce sam se toliko smorio tako da bataljujem vise ove DIY varijante. Kupujem OP-COM i prici je kraj.
Moze li OP-COM-om opet da se reprogramira ECU i da se tada upise odgovarajuci tip motora?
Da li to sto je ECU reprogramiran/menjan, znaci da je i CAR PASS CODE za ECU drugi, tj, ako idem u ovlasceni OPEL servis da mi daju CAR CODE (za 20 evra), da li postoji mogucnost da taj code ne radi je jer reprogramiran/menjan ECU (a koliko su mi rekli, CAR CODE daju po VIN-u)? Hvala.
Zadnja izmjena od The Minister (02-12-2010 00:15:49)
Trebalo bi da postoji mogućnost iščitavanja CarPassCode-a iz eproma.
To je pouzdaniji metod jer neznaš šta je prethodni majstor mislio.
Op-com je
OP Com nemoze da reprogramira ECU,moze samo da ga resetuje a sa tim nebi dobio nista.Eventualno moze da upise ili promeni br. sasije u Ecu.Konkretno nisam probao za taj tip motora,verzija Op Com 8/2010 ima dosta
poboljsanja u odnosu na stariju verziju 8/2009 ali jos treba dosta toga da porade.Nije im zameriti obzirom da su poceli 2002.g. dosta su uznapredovali,vidim da se trude da sto vise poboljsavaju modele sa Canbus comunikacijom mislim za opcije programiranje i adaptcije,stariji modeli kao sto su vektra b jos uvek nemogu za mnoge modele reset ecu itd.Sto se tice Ecu reprogramiranja to moze samo originalni Vetronix TECH 2 + TIS , a sto se tice Car Pas -a nisam jos probao sa ovom zadnjo verzijom softvera 8 /2010 za OP COM da li u opcijama nudi citanje Hex fajla a potom Read Securiti Code.U vezi greske za centralnu bravu "24"- Daljinac nije Programiran,to moze da uradi OP COM 8/2010 .
Hvala za odgovore.
Znaci, reprogramiranje je, u stvari, reflashovanje softwera u ECU, a resetovanje je prosto resetovanje na fabricka podesavanja (ekvivalent skidanju kleme akumulatora) ?
Jel moguce u X18XE ECU upisati program za X20XEV?
Bas tako reprogramiranje je reflesovanje a reset Ecu je oslobadjanje od Imolilajzera ili Virginizivanje npr. da moze da se koristi na drugom autu i upari sa nekim drugim imobilajzerom,nije ekvivalent skidanja kleme akumulatora.Da li je moguce upisati program u x18xe u x20xev stvarno neznam ali to su dva jako slicna motora pa je mozda moguce, jer znam da su neke dijagnostike ulazile i kada odaberes x18xe ili x20xev na istom autu.
Funkcija resetovanja ECU je povratak na fabrička podešavanja mapa ubrizgavanja i palenja u smislu brisanja naučenih vrednosti korekcije.
Isključivanje/promena immo je nešto drugo i virgin je nešto treće.Može se reći reprogramiranje.
Gore navedene funkcije treba da može da uradi Op-com. Obrati pažnju gde ga nabavljaš.
Funkciju resetovanja možeš izvesti i skidanjem kleme sa akumulatora(pazi na kod od radia) u trajanju dužem od 1 min kao i ugradnjom releja za resetovanje ECU-a.
Mislim da je originalni ECU zamenjen ovim od X20XEV. A u vezi CarPassCode-a smo se zaigrali:)
Kako moze biti reset Ecu isto sto i reprogramiranje ili skidanje kleme, nebih se slozio sa tim.Da li si ti nekad resetovao neki ECU sa tim Op com-om npr. na nekom modelu sa Canbus -om, kada je tebi isto skidanje kleme na akumulatoru i reset ECU.Probaj da resetujes ECU na nekoj Vektri C ili Astri H pa onda probaj da ga upalis pa ce ti sve biti jasno.
Razgovaramo o vektri b x18xe,ako nisi u toku.
Napisao sam:"Funkcija resetovanja ECU je povratak na fabrička podešavanja mapa ubrizgavanja i paljenja u smislu brisanja naučenih vrednosti korekcije."
Kao i:"Funkciju resetovanja možeš izvesti i skidanjem kleme sa akumulatora.
Isključivanje/promena immo je nešto drugo i virgin je nešto treće.Može se reći reprogramiranje."
Šta ti je tu nejasno?
Da,resetovao sam na vektri c i sve mi je bilo jasno,a tebi?
@The Minister
O resetovanju ECU imaš u servisnom uputstvu koje si sam prevodio.
Zadnja izmjena od stratos (08-12-2010 00:40:33)
Znam , to me je i navelo na razmisljanje.
Medjutim, tamo se ne pominje resetovanje, vec reprogramiranje u par pasusa.
A u pricama oko auto gasa sam skontao za brisanje mapa skidanjem klema ("preko noci") takozvano resetovanje mapa.
A u "Principu rada Simtec 56.5 sistema" se govori o reprogramiranju ECU-a tako da on ponovo nauci vrednosti senzora i da se izadaptira na stanje motora. Posebno me je zainteresovao deo gde se kaze da ako neki senzor ne radi najnormalnije, a ECU se reprogramira i ponovo uci vrednosti senzora, vrednost tog ne-bas-normalnog senzora moze da se usvoji kao normalna!!!
A obzirom na (suptilno) cudno ponasanje auta, verovanja sam da se tako nesto i desilo nekada, a to nekada je izgleda 2001 godine. I voleo bi da ga reprogramiram.
To me jos uvek interesuje, ali polako, otkrice se vec valjda....:)
@The Minister
O resetovanju ECU imaš u servisnom uputstvu koje si sam prevodio.
Reprogramiranje je promena stalne memorije,koja se ne gubi ni isključivanjem napajanja ECU tj procesora.
Reprogramiranje je i prilagođavanje ECU i motora koji nisu bili par. Pre skidanja ECU sa motora zbog premeštanja na drugi je neophodno očistiti stalnu radnu memoriju da bi računar ostao prazan,tj ostaje samo matrica ili firmware koja se prilagođava novom okruženju popunjavanjem stalne memorije.To popunjavanje se vrši delom uz pomoć uređaja za tu namenu a delom samim radom motora u svim režimima.Recimo,imobilajzer se programira(reprogramira) uređajem a step motor(recimo) adaptivno prilikom rada motora.
Ono što tebe zanima je verovatno da li je isti firmwares za x18 i x20 i ako nije ,kako ga promeniti.
Ukratko,nisu isti i Op-com ti ih nemože zameniti,za sada. Op-com može da menja parcijalno delove stalne memorije,u zavisnosti od kvaliteta samog uređaja.
Resetovanje skidanjem klemne ili nekim uređajem briše korekcije stalne memorije koje su vezane za trošenje elemenata motora.
Znači u stalnoj memoriji je,recimo,upisana karakteristika ler motora kada je ECU programiran na taj auto,ali vremenom se stvarna karakteristika ler motora promenila pa je ECU napravio korekciju samoučenjem.
Nisam elektroničar ili programer pa je moguće da ne vladam odgovarajućom terminologijom,ali sam otvoren za učenje,tako da ću biti zahvalan ako mi ukažete na eventualne greške.
Zadnja izmjena od stratos (08-12-2010 10:21:27)
"Ono što tebe zanima je verovatno da li je isti firmwares za x18 i x20 i ako nije ,kako ga promeniti."
Pa i ne moras ga promeniti , usaglasi immo i ECu motora i radice i tako.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."-Einstein
Da ne otvaram novu temu. Dali ima razlike ako se stavi ecu od x20xev na motor x18xe? Normalno uz immo.
Mene zapravo zanima da li je ovo X20XEV ECU (sa slika);
i da li vozim sa mapama (ubrizgavanja, paljenja) od X20XEV;
i da li je ECU reprogramiran ili programiran 2001 godine;
i zadnje, ako je X20XEV ECU da li se stavlja program od X18XE ili se menja ECU.
Ako to uopste moze da se kaze sa slika.
STRATOS na koliko opelovih vozila ili ecu si primenio tvoju teoriju o reprogramiranju ecu i kojim alatom to radis?
nalepnica koja se odlepila sa ECU-a sama i pala na kasetu kod suvozaca
Zadnja izmjena od The Minister (09-12-2010 01:47:40)
Mene zapravo zanima da li je ovo X20XEV ECU (sa slika);
i da li vozim sa mapama (ubrizgavanja, paljenja) od X20XEV;
i da li je ECU reprogramiran ili programiran 2001 godine;
i zadnje, ako je X20XEV ECU da li se stavlja program od X18XE ili se menja ECU.
Ako to uopste moze da se kaze sa slika.
preko slike nemoze nista al evoti prema broj sasije
W0L000031V7124341
motor X18XE
ser No 14289124
drzava XXBC
V: 1997
dat proizvodnje 19970430
reg BI-JS175
Da ne otvaram novu temu. Dali ima razlike ako se stavi ecu od x20xev na motor x18xe? Normalno uz immo.
Ima u mapama, ali ce da radi.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."-Einstein