Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Pozdrav
Treba da se mijenja zupčasti remen pa me interesuje da li se svaki put kada se mijenja zupčasti remen idu li u kompletu i španeri, jer sam na netu čitao da se svaki drugi put mijenjaju i španeri, inače radi se o vw caddy '98. 1.9 tdi oznaka motora ahu... a prošli put mijenjani su svi španeri i remenje pa je prešao 90 000 km i da li da mijenjam samo remen ili set sa španerima?
P.S. prošli put mijenjani su originalni dijelovi u ovlaštenom vw servisu i auto je prešao ukupno 345 000 km.
najbolje ti je zanjeniti opet sve nije skupo a najsigurnije ako se ipak odlucis za drugu varijantu nemoj voziti vise od 50000 km
set je najbolja kombinacija
Pa uvijek se mjenja cijeli set sa vodenom pumpom,a i semering od radilice ako malo slini.
Ja rolice i vodenu pumpu mjenjam svaki drugi put SAMO na motorima gdje je interval 60 tkm (TDI 81kw,golf IV i Audi A3)
Moj ti je savet da nikad ne zalis pare za veliki servis jer to je najeftinije a ti razmisli dublje.po meni menjaj sve u fulu i kupi dobre delove vozi i uzivaj
Pirke
Na mostu dobijes ,a na cupriji izgubis,brate mili promijeni sve u kompletu da te ne boli glava...
ma zamjeni sve nisu to neke pare ja radim sa firmom koja daje garancuju na remenje akose sve mjenja u setu a par puta sam imao slucaj da je spaner zaribao pa remen puko
zato da te glava manj boli zamjeni komplet
Najbezbrizniji posao je promjeniti sve ....
Nemam sve sto volim,al volim sve sto imam!
druze sve u kompletu i mirna vojska nije to previse skupo i manje glava boli pozdrav
Bez veceg razmisljanja sve navedeno i mirno spavaj!
uradi ovo sta ti vecina kolege kazu (komplet set)
po ovlastenom servisu i sluzbenom tvornickom intervalu mjenjas sve, jedino si tako siguran da ce motor raditi besprijekorno i pouzdano.....sve ostale kombinacije su riskantne, posljedice znas, na tebi je da izaberes sta ces
U jednoj kapljici vode ima vise savrsenstva nego u svim strojevima koje je covjek izmislio.
Titula je ono sto ostane nakon sto covjek zaboravi sve sto je naucio u skoli.
Albert Einstein
po ovlastenom servisu i sluzbenom tvornickom intervalu mjenjas sve, jedino si tako siguran da ce motor raditi besprijekorno i pouzdano.....sve ostale kombinacije su riskantne, posljedice znas, na tebi je da izaberes sta ces
potpisujem
Promjeni set manje boli glava
preporuka:mijenjaj sve u kompletu
nisam ginekolog,ali mogu pogledati
Nemoj se zajebavati bez potrebe, ne moras ici na ovlasteni servis jer oni uzimaju lovu lopatom. Ako imas nekog dobrog majstora koji radi mehaniku i dijagnostiku (jer ce ti posle trebati tajming bosh pumpe) uradices sve to za nepunih 450 KM ili oko 230 Evrica. Uzmi set kontinental sa ojacanim remenom i dobivas garanciju 90000 km. Dijelovi su od toga 2/3 cijene a ostalo ruke (kvalitetne "ruke")
servis ce ti uzeti odo 1250-1300 KM (600-650 Evrica).
Toliko je bar cijena i jednih i drugih u mom okruzenju, samo PAZI da je majstor dobar i da ima dugogodisnje iskustvo.
Zadnja izmjena od d432e (08-12-2010 14:54:26)
Onda se i ja sa vama slažem zamjena čitavog seta inače kod ovog motora mijenja se samo remen i dva španera tako da mi je u ovlaštenom servisu naplaćeno ukupno 390 KM u to je uračunato i remen servo pumpe i remen alternatora i njegov španer, puno hvala na savjetima pozdrav.