Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Uspjeo sam napraviti prepravke na veæ 5 laptopa, tako da imaju 2 hardwerska COM porta.
Veèinom su to laptopi 486, P1, koji nekom ništa neznaèe, a mogu biti od velike koristi.
1. Prvo je potrebno provjeriti u biosu laptopa dali ima 2 porta, tj 1 vanjski i jedan unutarnji koji se koristi za modem, mouse, ir...
2. zatim rastaviti totalno laptop i pronaæi kontrolerski chip tipa fdc... ili sl iz kojega izlaze svi portovi, com, lpt, ide ...
3. skinuti nmjegov manual i naèi gdje je rx i tx od com2
4. ... e dalje ako bude zainteresiranih
stvar uglavnom radi 100 %, pod win98, nikakvi boot cd nije potreban
program koji radi pod dosom je rs232a.exe i treba ga pokrenuti. Ako on kaže da imate 2 porta na laptopu možete krenuti u rastavljanje laptopa i daljnju preinaku.
Pozz
svaka cast majstore
poz................
Ako imate sluèajno laptop IBM 755c, on se može prepraviti. Uspje sam prepraviti i Stylus od Fujitsu Siemensa s ekranom na dodir, ima jedan port na sebi a drugi je za dock ... jedino sto mi treba tastatura za Visu jer pod dosom neradi ekran na dodir.
šta reæi nego woola
Imam jedan za prodat laptop s 2 porta.
Pa ako nekog zanima
radi visa, ima i w98 ... vag, opel tech... sve preko istog kabla od vise.
moze li na ibm a22m
?
pokreni program rs232a.exe pa vidi ako javlja da ima 2 porta e onda...
?
e onda...
da li je potrebno jos nesto doradjivati ili odmah koristis linije...
nekuzim ti pitanje, ajd malo objasni naduze.
Pozz,
Nasao sam IC FDC37c669 (takodje i pdf za njega i pinove RX2 i TX2) koji je kontroler i pored tog IC se nalazi rs-232 line driver MAX3243, Sta dalje ? Dali uzeti direktno pinove sa ovog FDC kontolera ili sa MAX-a ?
nekuzim ti pitanje, ajd malo objasni naduze.
---> Neznanje je veliki izvor hrabrosti ! <---
Pokreni program rs232 koji sam stavio u atac... Vidi dali imas vidljiva 2 porta. To prvo napravi.
Pokrenut je program, kaze da ima 2 com-a. Otvorio sam laptop i nasao ova dva IC-a jedan pored drugog.
sa FDC-a idu pinovi preko MAX-a do COM 1 konektora. TX2 i RX2 sa FDC-a idu direktno prema IRDA portu.
Moje pitanje je : Dali uzeti ove pinove za COM2 direktno sa FDC-a ili ih "provuci" preko MAX-a pa onda sa njega uzeti ?
U prilogu je PDF od FDC-a i MAX-a.
Pokreni program rs232 koji sam stavio u atac... Vidi dali imas vidljiva 2 porta. To prvo napravi.
Na fdc podigni rx i tx od com2 a na maxu podigni od pinova 7 i 8 i spoji ih.tako ces na vanjskom konektoru od com1 na pin 7i8 dobiti rx tx od com2
javljam utiske cim probam... ovih dana, kad se nakanim
When you have everyting under control, youre not fast enough!
Rijeseno uz puno muke. Nije dovoljna samo hardverska prepravka. Posto laptop nije imao u BIOS-u opciju da se iskljuci IrDA morao sam napraviti dodatni program koji softverski iskljuci IrDA-u.
Program je u prilogu ako kome zatreba. Mislim da radi na svim modelima koji imaju ovaj kontroler IC : FDC37c... , a nemaju u BIOS-u opciju da se iskljuci IrDA.
Na fdc podigni rx i tx od com2 a na maxu podigni od pinova 7 i 8 i spoji ih.tako ces na vanjskom konektoru od com1 na pin 7i8 dobiti rx tx od com2
Jel to znaèi da si ga uspio prepravit?
Ja sam ih prepravio veæ 10tak, nisam još koristio ovaj program, ali svako novo riješenje je OKa ko radi
Pozz
Uspio sam i radi sve OK. Pinove RX2 TX2 i DSR2 sam izveo na postojeci COM1 port umjesto pinova 7,8 i 9. Kada sam spojio sa VISA interfaceom jedna lampica je stalno radila (RX2) sve dok nisam softverski iskljucio IrDA-u.
Evo i sheme spajanja u ovoj kombinaciji gdje je : FDC37c669 i MAX3243 :
Postojeci COM1 port :
COM1 konektor (pin) MAX3243 Ulaz MAX3243 Izlaz FDC37C669
2. RXD 7. RIN4 16. ROUT4 78. RXD1
3. TXD 9. DOUT1 14. DIN1 79. TXD1
5. GND
6. DSR 4. RIN1 19. ROUT1 80. DSR1
Dodani COM2 port (premošteno) :
COM1 konektor MAX3243 Ulaz MAX3243 Izlaz FDC37C669
8. RXD (ex.CTS) 6. RIN3 17. ROUT3 88. RXD2
7. TXD (ex.RTS) 10. DOUT2 13. DIN2 89. TDX2
5. GND
9. DSR (ex. RI) 5. RIN2 18. ROUT2 90. DSR2
Jel to znaèi da si ga uspio prepravit?
Ja sam ih prepravio veæ 10tak, nisam još koristio ovaj program, ali svako novo riješenje je OKa ko radi
Pozz
Super
Nadam se da sam ti pomogao u realizaciji
zanimljiv je ovo projekat
Mislio sam i napraviti vanjski IR primo predajnik tako da se po laptopu nemora èaèkati, IR se prijavi kao COM2 i to je to.
Ako imaš neku ideju kako odraditi, možemo probati zajedno.
Pozz
Ima laptop sa jednim com portom
jel moguce da dodam drugi com port preko PCMCIA adaptera,i da li oni rade u dosu?
Hvala unapred
FAP remover
mozes da dodas com sa psmsa karticom ali ti ona radi u windowsu nema drajvera za dos i visa radi bez problema u windowsu 98
mozes da dodas com sa psmsa karticom ali ti ona radi u windowsu nema drajvera za dos i visa radi bez problema u windowsu 98
VISA aplikacija ne radi pod windows-om, nego samo pod "cistim" DOS-om, dok VISA hardver moze raditi pod windowsom koristeci recimo vag-com 311 ili opel-tech aplikaciju.
Postoje PCMCIA kartice sa 16c550 chipsetom koje imaju drajvere za DOS i koje rade sa VISOM i koje se mogu u BIOS-u podesiti da koriste adrese od COM1 (3F8) i COM2 (2F8).
Super
Nadam se da sam ti pomogao u realizaciji
zanimljiv je ovo projekat
Mislio sam i napraviti vanjski IR primo predajnik tako da se po laptopu nemora èaèkati, IR se prijavi kao COM2 i to je to.
Ako imaš neku ideju kako odraditi, možemo probati zajedno.
Pozz
Pozz, pomogao si mi sa idejom da COM2 izvedem preko postojeceg COM1 porta, mislio sam skinuti 15-pinski konektor za dodatni monitor i umjesto njega postaviti ovaj drugi COM2 port. Mislim da je bolja opcija ova prva posto u tom slucaju ide jedan kabal.
Sto se tice konverzije IrDA-e u COM port mislim da to nije moguce. Irda koristi pinove rx, tx i gnd dok je
kod VISE u igri i pin 6. (dsr).
jel zna neko mozda gde ima da se kupe PCMCIA kartice koje rade preko dos-a
hvala unapred
FAP remover
Ja ti pin 6 uopce nekoristim
napravio sam 20 tak visa i sve rade bez 6, samo rx i tx
nasao sam resenje sa PCMCIA karticom za drugi COM port sa laptopom
Ima neki lik prodaje za 100e
FAP remover