Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka
Imam na popravci jedan mercedes ml 2006.Problem je to sto mu istice freon kroz veoma malu rupicu od kodenzatora.E sad je pitanje dali to mogu zavariti na licu mesta,bez vadjenje istog,tig postupkom, samo otspajanjem akumulatora,ili ga moram vaditi vani?Hvala svima na dobronamjernim savetima. Pozdrav
Probaj pa javi je li ti uspjelo?
Pozdrav
moze jasta zavuci parce azbesta,odvrni jednu cev i razlij
Hvala Eli&Elvis. Ja se najvise bojim da se nepokvari neki elektricni sklop ili ne posasavi kompjuter,mada cu iskljuciti kleme od akumulatora.Rupica je na vidnom mjestu,tako da nece imati puno grijanja.On nece da mu se skida kondenzator,kolko ljudi tolko cudi.Ima li kakva opasnost po elektronici?Hvala
ja takve odmah od....em kad pocnu filozofirati ja ne bi da se skida ovo ja nebi da se skida ono, meni jucer dosao jedan sam sebi mjenjao ulje u aut.mjenjacu E211 skidao ventile i plocu pa se uzjebale brzine takve najvise volim.
ja takve odmah od....em kad pocnu filozofirati ja ne bi da se skida ovo ja nebi da se skida ono, meni jucer dosao jedan sam sebi mjenjao ulje u aut.mjenjacu E211 skidao ventile i plocu pa se uzjebale brzine takve najvise volim.
Takvi su najbolji. Slobodno isključi akumulator, ali moraš poštovati proceduru.
Prvo pomakneš sic suvozača skroz naprijed, zatim zatvoriš brave na vratima a da vrata ostanu otvorena, zaključaš auto i čekaš 2-3 minute. Otpoji tanku žičicu na minus klemi i onda i minus klemu sa akumulatora pod sicem. Zavari rupicu. Vrati klemu, vrati žičicu, čekaj minutu, otključaj auto i onda otvori brave na vratima i gotovo. Eventualno nauči pozicije podizače stakla i šiber ako ga ima.
Pozdrav
Ako zavarite na licu mjesta onda ste imali srecu 1od100 vadi to napolje i ako imas dobrog varioca u najgorem slucaju ce da rijesi tako sto ce blindirati tu celiju (jedna mu nece praviti nikakav problem)...da li je to ostecenje nastalo fizicki ili je kladnjak u losem (trulom stanju) AKO JE TRUL NI SLUCAJNO NE KRPI,SAMO MIJENJAJ....a takvih musterija je stvarno preko glave ako nisu sigurni u majstora neznam zasto dovoze na popravku...na mecki se svi radovi (rastavljanje-sastavljanje) daju odraditi bas lijepo da se nista ne primjeti sve lijeze na svoje mjesto,a ne kao neka vozila skines pa NATEZES
Zadnja izmjena od astambura (02-06-2011 23:53:01)
Nemam sve sto volim,al volim sve sto imam!
Gledaj ovak, zavariš na licu mjesta, pusti na var i kaj onda ? Bude prigovarala mušterija da nije dobro, ili rasatvi i složi kak spada ili u rupu stavi lim šaraf i stvar rješena hahah, već sam i takve stvari našel na autima, pogotovo na rezervarima
Ne pitaj me ono što ne znam !
takvim pacijentima samo kažeš da nemožeš,neznaš,....i teraš napolje iz radionice
Druze,po meni jeftinije ces proci ako ne uradis taj auto nego da sjebes nesto od elektronike.Ta musterija kad je sad tako teska,a zamisli ako nesto zeznes ima da te tera da kupis auto.
Eli&Elvis napisao:ja takve odmah od....em kad pocnu filozofirati ja ne bi da se skida ovo ja nebi da se skida ono, meni jucer dosao jedan sam sebi mjenjao ulje u aut.mjenjacu E211 skidao ventile i plocu pa se uzjebale brzine takve najvise volim.
Takvi su najbolji.
Slobodno isključi akumulator, ali moraš poštovati proceduru.
Prvo pomakneš sic suvozača skroz naprijed, zatim zatvoriš brave na vratima a da vrata ostanu otvorena, zaključaš auto i čekaš 2-3 minute. Otpoji tanku žičicu na minus klemi i onda i minus klemu sa akumulatora pod sicem. Zavari rupicu. Vrati klemu, vrati žičicu, čekaj minutu, otključaj auto i onda otvori brave na vratima i gotovo. Eventualno nauči pozicije podizače stakla i šiber ako ga ima.
Pozdrav
ja imam jedan mali uredjaj pravi ga wurth kada se nesto vari na auto taj se uredjaz zakaci na kleme i do sada mi se nije nikad desio problem.
Ispravak, ne pravi ga wurth, oni samo preprodaju, imam ga ja već par godina, inače prava alatka a niti je skupa, variš s čim hoćeš po autu
Ma znam da je tesko na licu mesta,moze se stogod pokvariti,al eto prijatelj,a od takvih prijatelja i najvise stradamo.Danas sam se mislio celi dan dali da to uradim,pa cu najverovatnije sutra,postujuci proceduru koju je opisao Dejan.Rupica je mehanicka od udarca. Pisacu kako je to proslo,jel sve proslo u redu,ili mi jos vise zagorca zivot.Hvala svima na pomoci.Pozdrav
Danas sam popravio rupicu na kondenzatoru,ne varenjem vec dvokomponentnim ljepilom,jer sam se bojao komplikacija.Najpre sam preradio kljesta tako sto sam njihov vrh pretvorio u polukrug.Zatim sam dosta jako pritisnuo rupucu,tako sto je doslo do gmecenja alumijuma.Onda sam obradio mesto finom smirglom a potom zalio nekim dvokomponentim ljepilom,koje je dosta efikasno.Gmecenjem sam hteo da postignem da freon ne dodje u dodiru sa ljepilom,pa da pocne da curi.Sistem sam ostavio u potpritisku.Ljepilo treba susiti 24h,tako da cu sutra da ga punim.Hoce li biti efekta,znacu tek nakon tri cetiri dana,o cemu cu pisati.Nadam se uspehu.Pozdrav svima
Baš nisam siguran da bude držalo, možda da si bolje tekućim metalom probao al sve to baš ne nosi neki rezultat, ipak je pritisak u cijevi, kud sreče da drži neznam....
Ne bi da te obeshrabrim ali ja sam tako nesto slicno pokusao na svom autu jos prije par godina,cisto iz znatizelje i experimenta ali je bilo bezuspjesno,ipak se hladnjak dosta grije i pritisci u extremnim uslovima prelaze 20 bar. pokazivao je boju sa uljem non stop oko nalijepljenog mjesta (vakum je isto drzao ali on cesto vara)...to se garantovano moze dobro odraditi samo hladnjak treba napolje...
Zadnja izmjena od astambura (27-05-2011 00:19:41)
Meni samo daje nadu ono nagmecenje aluminijuma,kojim se nadam da cu ga spreciti da dodje u kontakt sa ljepilom.Ako dodje do ljepila,ode mi jedan kg ne bas jeftinog freona.Probacu,pa cu pisati. Hvala na sugestijama.Pozdrav
U kondenzatoru je pritisak freona visok(od10-15 bar) kada klima radi pa ako i izdrzi bice to kratkog veka.Da je rupa na niskopritisnoj strani moglo bi se resiti i americkom kredom koja je specijalno pravljena za krpljenje aluminijumskih isparivaca.Ja sam eksperimentisao na jednoj usisnoj alu cevi i rupica je bila mala i kreda je uspesno odradila posao.Nisam naplatio jer smo se dogovorili da isprobamo i evo radi od proslog leta.Ipak najbolje resenje je zavariti i miran si.
Da zakljucim ovu temu.Nije uspeo postupak sa dvokomponentnim lepkom.Nakon tri dana,pocelo je sasvim polako da curi.Skinuo sam kondenzator,izolirao tu celiju,a zavario sam na razvodnicima gde je aluminium najdeblji.Nisam hteo vise da rizikujem da ga varim na licu mesta ,jer je rupica bila na tankom delu kondenzatora.Zato svi koji imaju taj problem,pomaze samo skidanje i varenje,ako je kondenzator procurio zbog mehanicke povrede. Hvala svima na pomoci.Pozz
Dobro si postupio
Evo i ja danas na jednom jaguaru 07 god. imao isto ostecenje....skinuo ga blindirao tu celiju na stranam i sve za 5...
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka