Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Čekić je alat iz davnina ali još i dan danas dobro radi svoj posao. Ja mislim bilo staro ili novo ako radi svoj posao i pomaže u riješavanju problema uvijek je dobrodošlo
ohmmetar nije ni blizu pouzdan ko zvono ili žarulja, a bome sam par puta pop.... i zbog digitalnog instrumenta. Ljubitelj sam analognih. Puno puta su pouzdaniji. Normalno da to ovisi o klasi točnosti i .... Al za mene je kazaljka br. 1. No nećemo temu skretat s puta.
moze slikao shema te skalamerije?
napravio sam dosta alternatora i anlasera ali nikada nisam cuo za taj nacin ispitivanja
hvala unaprijed
U jednoj kapljici vode ima vise savrsenstva nego u svim strojevima koje je covjek izmislio.
Titula je ono sto ostane nakon sto covjek zaboravi sve sto je naucio u skoli.
Albert Einstein
ma nema ti tu nikakve sheme. Fino vežeš serijski u strujni krug žarulje ili zvonca namotaj statora ili sl. i kučište i to je sva mudrost.
Ma ja nisam to nikad tako mjerio ali volio bi probati..
Daj neka neko lupi šemu spajanja tog sa žaruljama i zvonima da sam ziher..
neznam od kud da nadem semu jednostavno zamisli da normalno spojis zarulju , presijeces nulu i nalemis pipaljke kao za unimer na jednu i drugu stranu presijecene zice. jednu pipaljku stavis na masu tj kuciste statora ili rotora a drugo na izvod statora ili rotora. ako zarulja tinja ili svijetli neispravno je , a ako ne svijetli ili ne tinja ispravno je. nadam se da sam dobro pojasnio ako sam nesto fulao neka me kolege isprave.
ako je jos sta nejasno slobodno pitaj
Zadnja izmjena od MARIOFIAT (03-06-2011 15:57:56)
ako sad nije jasno onda ni shema ne pomaže.
ako sad nije jasno bolje da opet pita nego da ga ubije struja moze taci kablove golim rukama misleci da je 12v a ne 220v
Radi se o tom da se ispitivanjem sa unimjerom vrsi vrlo malom strujom i ne moze se registrirat veliki megaomski otpor nastao preko garezi na mjestu proboja. Ispitivanjem sa sijalicom ili nekim vecim potrosacem zbog velike struje dolazi do smelcanja i proboja na kriticnom mjestu ukoliko ono postoji. Iz tih razloga korektnije je ispitivanje uraditi vecom strujom koresteci sijalicu fara ili neki veci potrosac, a najbolje ispitat na jedan i drugi nacin ukoliko postoji mogucnost. Povecavanjem ispitnog napona povecava se i mogucnost otkrivanja proboja izolacije ali nema potrebe pretjerivati iz sigurnosnih razloga i zbog toga sto je izolacija projektirana za max. napon u piku cca. 30V.
sorry kolega ali sto se tice tu nekog rizika mislim da ti nije na mijestu.na taj nacin ispitujem od kad sam bio segrt i nikad se nista nije dogodilo niti sam ikad cuo od bilokojeg majstora nesto slicno. a na taj nacin i spituje i majstor koji mi ih vitla i tvrdi da je najpouzdanije
Pozz za sve!Ova metoda sa sijalicom i ispitnim naponom 220v za ispitivanje statorskih namotaja alternatora jeste stara ali i pouzdana pogotovu kad se prilikom ispitivanja kucka cekicom po statotrskim limovima ako su namotaji usljed vibracija pstali labavi u utorima,naslanjajuci se na lim puca lak i vec se sve zna!
mariofiat nekazem za majstore nego za neke od pocetnika koi nisu u to upuceni jer se to desavalo zato kazem
paaaa......ovo bi moglo biti opasno za one koji neznaju sta rade
uglavnom, namot statora u seriju s zaruljom i onda briferom gledati probija li na kucistu?
U jednoj kapljici vode ima vise savrsenstva nego u svim strojevima koje je covjek izmislio.
Albert Einstein
onda sam krivo shvatio jer ne ocekujem da ce neko sam pokusavat slagat alternator. mislio sam da pomazem kolegi koji neije ispitivao na taj nacin. sorry za ispravak
me nemoj krivo shvatiti, hocu reci da moze bit opasno ako to krene raditi netko tko cekicem zna izbiti lezajeve ali mu bas nisu poznati nacini rada svega toga u tom slucaju ga struaj moez ubiti ko zeca
ali ako znas sta radis i gdje ces pipati dok spajas i nije neki problem
Albert Einstein