elprog forum

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 Re: Sopstvenim snagama » Kontrola ispravnosti reglera alternatora ako neko zna ? » 31-01-2012 00:42:25

Nikako ne treba dati toliki novac ako nisi bilijunas ! To je stvar : malo pameti, iskustva , rutine i upornosti. Takve se stvari uce lako. Dobro je imati AutoData  - program sa velikom bazom podataka . To pomaze i onome ko nikada nije uzeo u ruke srafciger i kljuc, a kamo li instrument. Dobro je imati moto tester , e on moze kostati oko dvije tisuce ili hiljade eura ili evra.Ali za to treba imati dovoljno posla i kvalitetnu klijentelu.

miskovolvo napisao:

Moze ali aparat kosta blizu 2000e,sa gomilom dzekova za probu regulatora gde pobudu upusta i kontrolise ECM,pa ili kupismaparat,ili montiras alternator,pa ako nece da puni skidaj Jovo nanovo......

#2 Re: Sopstvenim snagama » Kontrola ispravnosti reglera alternatora ako neko zna ? » 31-01-2012 00:31:38

Cini mi se da ce ovdje biti veoma prijato i zanimljivo. Bas se veselim. Nadasve bit ce ovdije i dosta pametnoga nauciti.
Milos

#3 Re: Sopstvenim snagama » Kontrola ispravnosti reglera alternatora ako neko zna ? » 31-01-2012 00:29:34

Da radio sam to i radio sam i kompjutere. Programirao sam procesore tabelama za regulaciju predpaljenja. Tu nema nista znacajno, mislim na kompjuter koji utice na regler. On tu samo otvara vrata da bi regler radio i da ne bi palio motor bez akumulatora  jer je to pogubna stvar za diode, tiristore , a s tim u vezi i na sam kompjuter. U tom slucaju nema prenaponske zastite kompjutera , brojaca obrtaja = RPM i ostalih elektronskih, induktivnih elemenata kao i zarulja ili ti sijalica . Toliko. Tu sam .

octavia77 napisao:

jel netko ispitiva reglere od ovih novih altelnatora kojima popuda ide preko kompljutera motora

#4 Re: Sopstvenim snagama » Kontrola ispravnosti reglera alternatora ako neko zna ? » 30-01-2012 16:32:52

Eto, skoro nakon jedne godine, da i ja dam odgovor na postavljeno pitanje. Recept je dobar, a opterecenje na cetkicama reglera mora biti induktivnog karektera i tako ce se mjerenjem dobiti prave vrijednosti. Obicno se koristi neki stari rotor alternatora slicne snage ( oko 400W) kao opterecenje , ali samo za kratko. Toliko dugo koliko je potrebno da se na vec postavljenim instrumentima: voltmetru i ampermetru , ocitaju vrijednosti. Za profi varijantu postoje namotani transformatori koji sluze kao simulatori optrecenja, a ujedno se na sekundaru istih ocitavaju parametri koji govore o ispravnosti reglera. Vrlo je bitna i stvar da ispravljac bude u tzv. pufer vezi sa nekim galvanskim elementom - baterija 15V i pravilno polarisana. Rezultati nece izostati.
Za mene cu reci da prizvodim reglere i da sam proizvodjac reglera za motrocikle svih kategorija i nacina. To su monofazni ili polifazni generatori sa permantnim magnetom koji znaju da daju napone i do 80V na visim brojevima obrtaja. Njihov se napon treba stabilizirati na nekih 14,3 V , a to i nije bas jednostavan posao. Ako nekoga interesuje i ovo, stojim mu na raspolaganju.
Milos.

Board footer