elprog forum

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Citroen C3 zadnji brisac » 03-05-2022 09:57:31

DS9

Na mojoj C3ojci (1,4 hdi 2006. rest.) se dešaavalo, u više navrata, bez nekog pravila - opisano problematično pokretanje zadnjeg brisača. Neki put se to dešavalo kada se pritisne kočnica ili kada se pokrene ručica za migavce, pa se nije dešavalo neko vreme nakon što je rsklopljen prekidač kočnice (novi Facet koji je relativno jeftin, je bio izrađen od lošije plastike nego original, pa je majstor odlučio da rasklopi stari i očisti kontakte).

Međutim, nakon nekog vremena se opet dešavala slično, pa je npr. otvaranje gepeka, dok motor radi pokretalo zadnji brisač. Onda je skinut tapacirung pa se konstatovalo da je masa motorića zadnjeg brisača problematična - pa kada je ona bolje izvedena stvar je definitivno rešena.

Generalno uzevši, prve generacije i restilizovane (2001-2010) C3ojke ne baš retko pate od problema sa problematičnom masom na nekom mestu. Npr. side lamp faulty je verovatno nešto što se najčešće javlja kao greška, i kada svi migavci rade.

#3 Re: Programi za dijagnostiku » Motor code ? » 15-01-2021 03:43:59

DS9

Čini mi se da je Jastrebov mislio da dobije željene podatke samo na osnovu VIN, bez korišćenja dijagnostike, npr. kada auto nije fizički dostupan.

#4 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » C4 ulje za mjenjac » 06-08-2020 20:54:03

DS9

Tržište mašinskih lubrikanata je takvo - da nekoliko velikih evropskih (obaška američkih ili blisko/daleko istočnih) proizvođača maziva može da isporuči razna automativna ulja  (i ostale lubrikante) i pod nazivom brenda MB73 ako im se dovoljno plati, samo što im se treba bitno manje platiti ako će na tim lubrikantima da piše da (samo) zadovoljavaju nekakve norme - u odnosu na to koliko im se treba platiti da po neki MB73 lubrikant ima i odobrenje po nekoj od normi proizvođača motora ili menjača.

Ovaj bosanski trgovac delova Motorex ima veze sa istoimenim švajcarskim proizvođačem lubrikanata - koliko  npr. ja imam veze sa Alenom Prost-om, inače imamo istu visinu i najverovatnije ćemo imati sličnu dužinu.

Ostalo, niđe veze.

***

Bez zezanja, "Nemačka licenca" ne znači ništa, ali bi vrlo značilo nešto npr. "po licenci Liqui Moly" ili "po licenci Addinol" ili "po licenci Ravenol"  itd. - bez obzira da li se proizvodilo u Turskoj, Kini ili npr. u  Sent Kits i Nevis.

***

Inače, od juče imam informaciju da je jedan od članova srpskog nezavisnog foruma ljubitelja citroena  tj. CFS-a, u Beogradu juče kupio (preko Total Srbija) dva litra ulja Transmission Gear 9 FE 75 W  koje je odgovarajuće pomenutom menjaču.

Ovo je njegova slika


Kataloško ulje za pomenuti menjač picasso-a je ovo (a sigurno ga radi Total sa obzirom da je Made in France i sa obzirom na oznake), tj. gornje totalovo Gear 9 FE 75W, samo zapakovano u PSA ambalažu:



***

Da ne bude baš da sam mnogo toga pisao samo za ovaj konkretan slučaj - kad je već pomenuto nekoliko renomiranih (evropskih/svetskih) proizvođača maziva.

Ne računajući ovaj konkretni slučaj menjača koji zahteva vrlo tanko (tj. vrlo moderno koncipirano) transmisiono ulje -  svi mi iz BiH, Srbije, Hrvatske i ostalog u blizini... imamo uglavnom poprilično širok izbor pouzdanih maziva od Optime/Modriča, INA-e, NIS, RNB/Galax, FAM (koga je prošle godine kupio Valvoline).

Birati pre npr. Mobil, Shell, Total... jeste nešto što mnogima može ulivati veću pouzdanost sa obzirom da su pomenuti mejdžorsi praktično kreatori strategija razvoja lubrikanata, ali birati nekakav brend kome se proizvođač ne zna i koji nema ni jedan approvall/odobrenje je jednostavno skakanje sa konja na magarca.

Just my 2 cents.

#5 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » C4 ulje za mjenjac » 04-08-2020 02:39:56

DS9

A koje je to Tutela ulje originalno tj. prva ugradnja?
Da li je to tutelino ulje sipano i u MCP  6/1 menjače koje PSA ugrađuje u C4 Picasso?

Tutela je (uz Selenia) brend malezijskog proizvođača Petronas (koji je fiatovu proizvodnju lubrikanata kupio pre više od deceniju) a to nema nikakve veze za francuskim Total-om, koji je partner sa PSA tj. citroenom.

Petronas za taj menjač (kao prvi izbor) preporučuje ulje Tutela Transmission XVI LD

 

i ulje Tutela Multi MTF 700 75W-80


Oba ova ulja su prilično viskoznija/deblja od ulja gradacije 75W koje za pomenuti menjač Citroen C4 Picasso-a preporučuje Total. Sasvim je posebna priča koliko bi to pod određenim uslovima eksploatacije bilo dobro ili loše.

Međutim - Tutela nema namensko ulje za hidraulični aktivator pomenutog menjača, a Petronas  za dotično ulje upućuje da se kontaktira njihova tehnička podrška.

Ako je neko siguran da se za isti MCP 6/1 menjač koji se ugrađuje u vozila npr. Fiat-a ili npr. VW-a koriste određena ulja od npr. Tutela/Petronas molio bih da se navede model automobila, kubikaža/kW i godište istog.

Hvala

***

mb73 napisao:

valjda su povezsni ovi u bosni sa tim svsjcarcima.za mjenjac su mi rekli da imaju totalovo originalno ulje a za aktivator nisam ni pitao a da su upoznati  predlozili bi vjerovstno.

Hm, ovaj motorex?
Pa, rekao bih da nemaju nikakve veze sa švajcarskom porodičnom firmom koja proizvodi lubrikante još pre 100 godina, verovatno imaju sreće da ih ovi ne tuže zbog korišćenja imena (mada može da se računa i kao reklama).

Vidim da preporučuju neko Engol ulje čiji je proizvođač nepoznat (tj. sigurno neki od većih proizvođača pravi ulje za njihov račun, naravno  bez zvaničnih odobrenja, ali je zato niže cene ili je iste pa je veća zarada), a sigurno rade sa Total uljima pa bi trebali da imaju njihova preporučena ulja, koja smo pomenuli.

#6 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » C4 ulje za mjenjac » 03-08-2020 01:22:59

DS9

Ako se misli na švajcarskog proizvođača ulja Motorex - oni imaju odgovarajuće ulje za menjač odnosno Prisma FE 75W

ali ne i i za hidraulični aktivator.

#7 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » C4 ulje za mjenjac » 02-08-2020 12:28:30

DS9

Hvala ti za komentar, ako uspeš vidi sa ovima koji su predstavljeni kao Ravenol Srbija

Kontakt

Firma: Autokuća ANNUS d.o.o.
Adresa: Vareška br. 18-22, 24000 Subotica
Tel. 0659155367
E-mail: office[at]ravenol.rs
Web:

Naravno, prethodno bi bilo zgodno proveriti da li se može nabaviti pomenuto za menjač totalovo Transmission Gear 9 FE 75W, a za aktuator  totalov/elfov Speedmatic - jer je Total rasprostranjeniji po tržištu.

Lično mislim tj. verujem da ukoliko se ne može doći do ulja gradacije 75W  - da će onda posao uglavnom odraditi bez bitnih problema i 75W-80 - međutim da obavezno u aktuator treba sipati namensko (hidraulično) ulje, jer je ono vrlo tanko tj. niskog viskoziteta.

U tom smislu postoje još neke alternativne varijante koje su dostupnije. Recimo, Motul za tu namenu preporučuje ovo svoje ulje, Multi HF

Sa obzirom da se  praktično radi o sintetičkom hidrauličnom fluidu - to znači da bi vrlo verovatno bilo odgovarajuće (iako nije eksplicitno dokumentovano) upotrebiti totalove hidraulične fluide poznate pod imenom Fluide LDS

ili Fluide DA koji je istovetna tečnost samo je Total drugačije obeležava jer joj je pored citroenove  norme dodao i MAN-ovu


Obe te tečnosti su zanemarive cene (ispod desetak evra) sa obzirom da je potreban litar i uglavnom su lako dostupne.

Za praksu to znači da ukoliko se ne može naći  idealna kombinacija tipa 75W+Speedmatic ili ravenolova preporučena kombinacija - da bi tada lombinacija 75W-80+motulovo_Multi_HF (ili totalovo LDS ili DA),  bila nešto što bi verovatno odradilo zadovoljavajuće posao bez negativnih posledica (pogotovo u klimatskom području gde nema baš često ekstremno niskih temperatura tipa ispod -15 C).

#8 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Citroen C3 2006. Anti Theft Faulty » 01-08-2020 21:50:49

DS9

Hvala za komentare - međutim tek sam od skoro primetio da se Anti-thieft faulty javlja samo sa jednim ključem, dok drugi ne okida grešku. Inače oba pale auto.

Mislim da su reči elektroničara kod kojeg je auto bio "sporije reaguje (valjda ecu) na zavojnicu u problematičnom ključu"

#9 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » C4 ulje za mjenjac » 01-08-2020 21:25:47

DS9

Mala napomena - Total koji je partner u poslu sa PSA za pomenuti menjač preporučuje gradaciju 75W (ne 75W-80 ili 75W-90)  odnosno ulje čiji je naziv do skoro bio Transmission Gear 9 FE 75W (verovatno se može naći i pod tim imenom) a od skoro kada je Total (ponovo u zadnjih par godina) promenio nazive i ambalaže nekim svojim transmisionim uljima - pod imenom Traxium  Gear 9 FE 75W tj. ovo dole ulje na slici



Prema totalovom navodu (koji  su sigurno dobili od PSA)  za MCP 6/1 je service fill 2.1 L, dok je dry fill 2.2 L.

Za hidraulični aktuator tog menjača, Total preporučuje Elf Speedmatic tj. ovo:

 

Sa obzirom da je ulja iz gradacije 75W relativno teže naći - jedna od boljih varijanti je potražiti odgovarajuće od uvoznika Ravenol-a jer Ravenoll nudi obe varijante (i 75w za menjač, i specifično ulje za hidraulični aktivator MCP-a)

Dakle,

za MCP 6/1 - Ravenol MTF-3 75W (2 L)


i

za hidraulični mu aktivator - Ravenol GHA-F (1 L)



***

Ukratka suština mog komentara je da je ulje gradacije 75W na radnoj temperaturi menjača nižeg viskoziteta od ulja 75W-80 i daleko niža od ulja 75W-90. Takođe, specifična ulja za hidraulični aktuator su (takođe) nižeg viskoziteta od pomenutih 75W-80 i 75W-90.

Upotrebiti ulje gradacije 75W-80 tamo gde je preporučeno 75W (ili u hidraulični aktivator kome su preporučena ulja i nešto nižeg viskoziteta) možda neće kratkoročno dati negativne posledice ali bi bilo zgodnije upotrebiti ulje adekvatnog tj. nižeg viskoziteta.

Upotrebiti tu ulje gradacije 75W-90 koje je bitno viskoznije/deblje, vrlo verovatno bi momentalno pravilo probleme zimi na nižim temperaturama.


***

Tek sada vidim da je MB73 iz Brčkog, pa nisam siguran da li se u BiH može doći do ravenolovih ulja pošto sam pišući komentar imao najpre na umu da u Srbiji postoji zastupnik.

#10 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Citroen C4 podaci » 03-01-2020 12:20:38

DS9

Hvala, meni je to sasvim nova informacija, a stoji da možda i nisam upoznat. Ukoliko neko ima sličnu informaciju za teritoriju Srbije biću zahvalan.

#11 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Citroen C4 podaci » 02-01-2020 13:34:37

DS9

Time dolazimo do sasvim ključne informacije koja suštinski objašnjava zašto ste naveli podatak o 5 godina ili 100,000 km za 1.6 HDI - tj. da neko daje overenu garanciju za taj period.

Da li može spisak distributera delova koji daju takvu garanciju i pod kojim uslovima oni proveravaju kilometražni zahtev, tj. da li nije prošlo više od 100,000 km za period koji je manji od 5 godina? Da li ta garancija podrazumeva ugradnju tih delova samo u određenim servisima? Ovo je inače meni sasvim interesantno pošto mi nije poznato da u Srbiji neki distributer delova (ili nezavisni servis) tako čini.

Inače, na gornjem klipu je fino prikazano kako treba činiti ukoliko neko želi da uživa u previše čestoj zameni motornog ulja kako bi unutrašnjost motora bila uglavnom čistija nego što je i sam proizvođač predvideo, samo što nije prikazano da li u konkretnom slučaju za tim ima potrebe u cilju zaštite motora (a ne u cilju personalnog zadovoljstva ili smirivanja živaca), kao i npr. koliko treba dodatno platiti za preuzimanje iskorišćenog ulja koje je i u BiH klasifikovano kao opasni otpad. Obaška što (u 7 godina) nije navedena izmena transmisionog ulja, što bi bilo korisnije.

Posebna napomena u njegovoj priči oko toga što mu je umesto ACEA A5/B5 ili ACEA A3/B4 sipano ulje po ACEA C3 - je nešto što bi moglo (suštinski) da se okarakteriše da mu je sipano čak i bolje (a verovatno i skuplje) po njegov motor (tj. najpre katalizator) ali bi objašnjenje sasvim prevazišlo ovu temu.

Možda bih mogao da snimim video u kojem prikazujem kako ću uštedeti na auto dijagnostici tako što ću svoj kineski klon Lexije da ubodem u c3 i buljim u njegove parametre umesto  da acomu platim da mi odradi dijagnostiku - samo što bi jedini zaključak bio da je sasvim diskutabilno da li sam nešto uštedeo osim što sam naučio zašto acomu i treba platiti da uradi dijagnostiku.

Da neko iz ove priče ne bi pogrešno zaključio kako insistiram! na najstriktnijem držanju napisanog od strane servisne dokumentacije, a pogotovu toga da se isključivo koriste usluge ovlašćenih servisa - recimo da sam ja poslednji čovek na planeti koji tako nešto zagovara (što se lako može proveriti po pisanjima na par auto foruma).

Ono na čemu (jedino) zaista insistiram je da prilikom objašnjenja manje poznatih stvari (onima koji su manje upućeni)  - oni koji su vrlo upućeni budu što precizniji u objašnjavanju nečega što je diskutabilno. Na ovom forumu postoji priličan broj pozitivnih primera toga.

Hvala na komentaru acom.

#12 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Citroen C4 podaci » 02-01-2020 02:44:49

DS9

Ovde je inicijalno reč o vozilu PSA, sa određenim motorom i vrlo jasno od strane proizvođača preciziranim servisnim intervalom, pri čemu su precizirani i otežani uslovi koji podrazumevaju taj interval (inače je pod normalnim uslovima eksploatacije za konkretni 1.6 HDI kilometražni interval 240,000 km).

Ja bih mogao da kažem da svašta piše u knjigama, pa i npr. da zamensko ulje (u npr. automatskom menjaču) koje je odgovarajuće izabrano može ispoljiti isti ili eventualno i bolji zaštitni efekat od inicijalnog. Samo, pre nego što se pomene sopstvena procena i/ili manje ili više zasnovana pretpostavka odnosno savet - na nečije pitanje koliki je interval za određeno vozilo, najkorektnije je navesti ono što je zvanično naveo proizvođač (vozila/motora).

U vezi bmwovih 30,000 km, a inače je svojevremeno i PSA za određene motore tj. vozila propisivala 30,000 km (ili 24 meseca) pod normalnim uslovima esploatacije - tih 30,000 km može da se pređe sa prosekom brzine od npr.  20 km/h (dakle teška gradska vožnja gotovo isključivo u špicevima) u kojem slučaju je motor radio 1500 sati što je višestruko preteran interval sa obzirom na osobine propisanog motornog ulja koje koristi taj motor - međutim 30,000 km se može preći i sa prosekom brzine od npr.  80 km/h u kojem slučaju je motor radio i manje od 400 sati, a što će uglavnom rezultirati ne sasvim izrabljenim uljem, odnosno intervalom koji je dobro procenjen.

Btw, mom citroenu c3 1,4 HDi 2006. je izvršena promena zupčastog kaiša, španera, rolera i pumpe za vodu 2011. godine nakon kupovine tog auta sa nepoznatom kilometražom. Ležaji su bili SKF, kaiš od Dayco, a nabavljeni su u beogradskom kitkomercu. Do sada je prošlo nešto više od osam godina i 98,000 km, uglavnom gradske vožnje i prosekom brzine oko 23-25 km/h (kako u kom godišnjem intervalu). Elastični PK kaiš sticajem okolnosti tada nije promenjen nego 6 godina kasnije.

PSA je jasno definisala otežane uslove i shodno tome je pojedine intervale skratila u odnosu na normalne uslove eksploatacije. Skraćivati dodatno i značajno (za duplo) propisani interval je sasvim arbitrarno. Može neko da kaže i da je kvalitet delova još problematičniji nego za 5 godina i 100,000 km, pa što se ne bi to skratio na 50,000 km ili 2 godine?


Inače, dole je definicija otežanih uslova po PSA, iz gore pomenutog Plana održavanja:

Otežani uvjeti korištenja:
Ako se na vas odnosi jedan ili više sljedećih otežanih uvjeta korištenja, potrebno je specifično održavanje:
• Stalna dostava od vrata do vrata.
• Vožnja u gradu (npr. taxi, hitna pomoć, prosječna brzina manja od 20 km/h, autoškola).
• Česte kratke vožnje (kraće od 10 km) s hladnim motorom (nakon zaustavljanja dužeg od 1 sat).
• Duži boravak u:
zemljama s prašnjavom atmosferom,
u zemljama u kojima se prodaju goriva neprilagođena preporukama proizvođača,
• Čak i povremeno korištenje biogoriva tipa B20 ili B30 (za dizel motor) ili benzina koji sadrži više od 3% metanola

#13 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Citroen C4 podaci » 31-12-2019 04:45:40

DS9

To važi za modele tih godišta sa HDI motorima ali mislim da je kilometražni interval duplo kraći za istovetne modele sa benzinskim motorima (pri čemu je vremenski interval identičan tj. 10 godina, koliko se sećam).

Inače u tom engleskom navodu fali sledeće, a što takođe stoji u zvaničnom planu održavanja:

-Provjera pH rashladne tekućine: 120000 km / 4 godina(e) Zatim svake 15000 km / 1 godina

-Provjera zapunjenosti pročistača čestica: 150000 km Zatim svake 15000 km

#14 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Citroen C4 podaci » 31-12-2019 02:36:03

DS9

Samo mala napomena u vezi intervala velikog servisa tj. zamene razvoda;

Čini mi se acom da si napravio lapsus, jer se radi o 10 godina ili 180,000 km. Tako je naznačeno u Planu održavanja (pod otežanim uslovima eksploatacije) i za ovaj c4 1.6 hdi inicijatora teme

#15 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Peugeot 407 zvizdanje » 04-08-2019 03:34:38

DS9
mb73 napisao:

Ide 5w 40...

a ide i Ineo ECS 5W-30 (među najtanjim uljima 5W-30 gradacije), čiju upotrebu favorizuju skorašnji navodi PSA (za sve države Evrope uključujući i one na teritoriji bivše sfrj) , za motore kod kojih je dozvoljena njihova upotreba kao što je ovaj 2,0 HDi.

Dole je relativno stara peugeot preporuka (2008.), s tim što je i ona sasvim primenjiva za 407icu, a takođe uključeje preporuku Ineo ECS za ovaj motor.

#16 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Citroen C3 2006. Anti Theft Faulty » 01-07-2019 18:04:01

DS9

Hvala ti,  exide ea640 nov stavljen pre nepunih godinu dana.
naravno, auto je uvek imao problem sa masom (recimo na motoru zadnjeg brisača)  što je sređeno, ali nije isključeno da je sličan problem još ponegde. Povremeno okine grešku fog lamp faulty, što bi po pravilu pratilo skorašnje otkazivanje neke od sijalica, ali ovo sa anti thieft faulty je počelo da se javlja u poslednjih oko šest meseci. U suštini nema problema, ali se čovek pita da li je nešto pred otkazom.

#17 Peugeot / Citroen dijagnostika » Citroen C3 2006. Anti Theft Faulty » 01-07-2019 15:59:21

DS9
Odgovori: 4

Nakon paljenja motora povremeno se javlja, sa oba ključa, uz jedan bip, poruka na pomoćnom displeju anti theft faulty. Problema sa paljenjem/startovanjem nema,  takođe nema problema sa zaključavanjem ili otključavanjem.

Sugestije, predlozi...?

Hvala

#18 Re: VW / Audi / Seat / Škoda dijagnostika » Golf4 tdi,alternator » 25-06-2017 15:32:07

DS9

Po pravilu to ne računaju atomski fizičari, nego elektro-hemičari.

Btw, moj exide ea640 premium nije još crko, a istekla mu garancija već godinu dana.

#19 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Pezo 307 1.6 hdi » 14-04-2017 22:05:55

DS9

Hvala ti na odgovoru.

Napisao sam se po drugim forumima - kako je PSA do otprilike 2010 propisivala za mnoga vozila servisni interval za otežane uslove 20000 km, a za normalne uslove 30000 km.

Pri tome je njihov partner u poslu Total - za kvalitetnije sintetičko preporučeno ulje Q9000 5W-40 pisao u specifikacijama da je za otežane uslove, dok je za polusintetičko ulje Q7000 10W-40 pisao da je za normalne uslove.

To je omogućavalo servisima da sasvim legitimno (i podmuklo) sipaju polusintetiku koja bi se koristila 30,000 km.

Sa CFS-a znamo da je masa 1,6 HDi koja je došla iz uvoza u takvom stanju da je verovatno prva potrebna servisna intervencija - skidanje i čišćenje kartera kao i sita ka turbini.

Ista mašina sa DPF - zahteva isključivo bitno kvalitetnije (i tanje) ulje, tj Ineo ECS ili Ineo First

#20 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Pezo 307 1.6 hdi » 29-03-2017 08:42:23

DS9

Pre koji mesec isti slučaj, citroen c4 1.6 HDI - uljna pumpa podmuklo otkazivala. Ali, prethodno je bio skidan karter, čišćen, sipano Ineo ECS.

Pošto kažeš da si ti menjao ulje, ne bi trebalo da bude problema - ali ovo na filteru liči kao nenamensko ulje, eventualno sasvim mineralno, ili eventualno da je pre tvoje izmene auto sa prethodnim uljem proeskočio zamenu pa ga tvoje ulje ispralo. i završilo na filteru. Mada, u tom poslednjem slučaju ne bi karter i sito bili čisti.

Koje si ulje sipao 2016., da li možda znaš koje je ulje bilo sipano pre toga?

Hvala

#21 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Peugeot 407 izbacuje ulje na cep od servo letve volana » 16-11-2015 17:05:36

DS9

Btw, Total proizvodi isto ulje pod dva naziva (a za jedno od njih stoji da zadovoljava norme i nekih drugih proizvođača osim PSA)  -   LDS i Fluide DA (pa je sve jedno koje će se upotrebiti za tu 407icu)



#22 Re: Ford dijagnostika » Ford fiesta 1.3 » 04-06-2015 12:59:50

DS9

...jer je tačka ključanja radnog rastvora antifriza veća od 100 C (tj. čiste vode), a osim toga je tačka ključanja čiste vode značajno veća kada je ona pod pritiskom (tj u zatvorenom sistemu rashladnog sistema automobila) nego kada je pod standardnim pritiskom od 1 Bar (tj. u otvorenom sistemu)

#23 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Citroen c4 2009 1.6 » 11-05-2015 12:03:32

DS9

ili još i na comm2000.

Ako imaš sreće, samo je pobrljavio softver pa će reset BSI rešiti stvari, sledećim postupkom (ako radio zahteva kod i on će biti potreban)

Spustiti vozacev prozor,podici haubu i uveriti se da li je sva oprema u kolima iskljucena.-
Proveri da li su sva vrata zatvorena i izvadi kljuc iz kontakt bravice.-
Cekaj 3min.,iskljuci akumulator i cekaj 15sec.-

-Ukljuciti akumulator,cekaj jos 10sec.(ali ne otvaraj vrata)-
-Ukljuciti poziciona svetla kroz vozacev prozor.
-Upaliti motor i proveriti kako funkcionise sistem.
-Drzati taster za zakljucavanje na kljucu 10sec.
-Izvaditi kljuc otvoriti i zatvoriti vrata i testirati centralno zakljucavanje vozila.
-Upaliti motor i zavrsiti proveru sistema.
-Neuspela procedura moze dovesti do pogresnog rada mnogih funkcija vezanih za BSI.

#24 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Uputstvo kako Lexiom odzraciti,i jos..... » 09-05-2015 11:11:56

DS9
Jovanra napisao:

radi se o odzracivanju hidraulike na Citroenu C5,2006,2.0HDI
treba mi uputstvo gde se nalazi komanda za odzracivanje u Lexia?

Radi se o ozračivanju sekundarnog kočionog kola/sistema koje se izvršava preko Lexije (primarno se servisira klasično).

Strana 292 servisnog uputstva za Citroen C5 i C8 iz 2005. na engleskom jeziku.

Hvala Citroenu što je pojedina servisna uputstva učinio slobodnim

#25 Re: Peugeot / Citroen dijagnostika » Pezo 206 » 30-04-2015 18:32:30

DS9

Ruville nudi komplete za reparaciju torzije

Board footer