Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
pozdrav
Znači problem je sljedeči da kompresor klime radi čim se upali motor ,ugasiš ga na prekidač on dalje radi .
radi se o citroenu xsantia 1.8 16v 2000godište broj šasijevf7x1lfyb72316852.
Po auto dati dije naznačeno gdje bi trebao biti relej kompresora klime jednostavno ga nema.
dali neko može po broju šasije u servis box pogledati gdje se nalazi relej ,dali ga opče ima ili je za to zadužen bitron,ili možda ima šemu točnu za taj auto.
Ima relej kompresora ,skroz levo na tabli u motornom delu.Inace releom upravlja ecu i pri naglom dodavanju gasa kompresor se iskljucuje.Nekome je to verovatno smetalo pa je doveo stalni minus na pobudu relea da se kompresor ne bi iskljucivao,ili je kvar u samom ecu.Koji je motorni racuar u pitanju,napisi pa cu ti reci sta da proveris!
Zadnja izmjena od Kele (14-07-2012 18:23:07)
Ma da, to je cut-off relej i ako je neko prespojio onda je to vjerovatno uradio jer nije htio paliti klimu, a to je vec onda drugi problem i tu moze biti svasta......
kao što sam več napisao releja sa lijeve strane nema jednostavno mjesto je prazno a po auto dati sema klime je ista za sve tri vrste ubrizgavanja koje se ugrađuju u xsantiju sa tim motorom
pa mozda je neko jednostavno izvadio taj relej a negdje na drugom mjestu prespojio, moras malo propratiti gdje sta i kako, ne vjerujem da ti iko moze vise pomoci sad ovako napamet.......
dali si provjerio sta se desava sa naponom na spulni kompresora dali on je stalan ili kad isklucis klimu on nestaje
da te ne zeza remenica da se ne zagavi
kad otpojiš šteker od špule kompresor prestane raditi napon je uvijek prisutan na špuli dali neko ima service box pa po broju šasije vidi lokaciju releja klime ili da stavi šemu auto klime za taj auto
jesi probao u dijagnostici motora u parametrima vidjeti dali se signal uključenja klime mijenja uključen -isključen kad pritiskaš gumb za uključenje klime i dali se gasi kontrolna lampica klime prekidaća ,provjeri da prekidač ne ostaje stalno uključen.
što se tiče releja pogledaj relej (ljubičaste boje)WOT oznake po shemi iz autodate preko njega se isključi klima pod opterečenjem i trebao bi biti do praznog mjesta ac releja
Ili je ecu neispravan ili je neko nesto prevezivao.
znači probao sam prekidač na tabli maknem proč i kompresor dalje radi
pogledaj napred ispod hladnjaka dali ima relej jer sam na jednoj xantiji sve pretrazijo i nasao ispod hladnjaka sa prednje strane
pozdrav
evo nešto sam riješio na tom autu tj taj auto nema relej za kliimu nego ima modul koji ukapča špulu i iskapča , nalazi se sa desne strane kod suvozačevih nogu na kutiji grijanja između ventilatora i kutije gdje je isparivač , jednostavno je uguran u utor.
riješio sam tako da sam ubacio 12 voltni relej između izlaza napajanja za špulu kompresora, znači prekinuo sam originalnu žicu izlaz iz modula istavio na 30 na releju, drugi kraj stavio sam na 87 na releju ,na 85 spustio sam plus iz prekidača klime a na 86 stavio masu.
normalno pališ i gasiš klimu preko prekidača a zaštita od presoststa je ostala tj presostat otpojiš klima prestane raditi.
a inače one šeme uauto dati nisu ni blizu šemi tom autu.
meni je dosao auto koji je prosle godine tako zaglavio, na kraju su krajem sezone istekali kompresor, ja ove godine nastekam nazad sve odradjuje ok....dali se sta "zaglavilo" u modulu i dali ce se stvar ponoviti neznam.....ali za sada je ok
U jednoj kapljici vode ima vise savrsenstva nego u svim strojevima koje je covjek izmislio.
Titula je ono sto ostane nakon sto covjek zaboravi sve sto je naucio u skoli.
Albert Einstein