ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 06-10-2012 00:28:55

panda70
elproger
Iz: Zvornik
Registrovan: 21-09-2012
Komentari: 28
Website

Spajanje obrtomjera na VW Vento

Interesuje me kako povezati obrtomjer na Ventu ...bio je VR6 a sad je ubačen običan benzin motor 1.8 u njega i nikako da povežem obrtomjer a da radi kako treba...povezivao sam ga na bobinu i pokazuje mi čini mi se tačno broj obrtaja mada povremeno skala odskoči i već nakon nekih 2500 - 3000 obrtaja počne da pišti i upozorava kao preveliki obrtaji? U čemu je fora??:rolleyes:

#2 06-10-2012 00:52:13

dragan_s
Expert
Iz: Prijedor
Registrovan: 24-09-2011
Komentari: 2,327

Re: Spajanje obrtomjera na VW Vento

Prvo promasio si podforum, drugo mogao si napisati godinu i oba tipa motora jer to naravno doprinosi preciznosti.....pokusaj spojiti na ecu na pin koji je predvidjen za to, kako nisi naveo tip motora tako ti ni ja ne znam navesti koji je pin.....gdje si spajao na bobinu, na srednji pin dzeka sa tri zice ili???

#3 06-10-2012 01:13:52

panda70
elproger
Website

ma ok za podforum pošto nema veze sa dijagnostikom zato sam ovde i stavio....godiste je 93 a bobina je obična,nije sa džekovima nekim posebnim nego bas klasična sa stopicama...naravno nisam spojio na +pol na bobini ...Vento je VR6 bio a kažem ti sad je ubačen motor najobičniji 1.8 sa karburatorom ...ne znam sad trenutno nešto mnogo detalja o tome jer tako je kupljen auto ...osim toga malo mi je čudno i na satu njegovom stoji max brzina 220 što nema veze sa mozgom s obzirom da je VR6 karoserija u pitanju...sve u svemu haotično stanje i ne znam vrijedi li se uopšte zamarati sa tim...mislio sam ako neko ima neki prijedlog šta raditi ili ako ima shemu instalacije tih modela pa da se pozabavim sa tim..

#4 06-10-2012 01:38:05

dragan_s
Expert

Nema veze sa dijagnostikom al to se ne misli bukvalno, malo ogledaj teme pa ces vidjeti, uostalom ima veze sa vw i imas kvar na autu sto je i vise nego dovoljno da smjestis u odgovarajuci podforum.......ima sema ali nemas ti tu sta cackati ako ne ide tako spojeno, originalna sema se spaja sa kompijuterom motora koji ti nemas vise....jedino mozes pokusati spojiti na elektroniku bobine....

#5 06-10-2012 01:54:37

panda70
elproger
Website

ma ok ,znam da kompjuter sad nije u funkciji iako stoji i dalje u kolima...mene zanima odakle inace uzima informacije o obrtajima sa tog prethodnog VR6 motora,da li ima neki davač impulsa poseban ili sa alternatora,bobine...zato bih i volio semu imati i prostudirati malo...na ovu bobinu ide +12V na jedan njen kontakt i dalje produžava na elektroniku bobine,a drugi kontakt na bobini je vezan za elektroniku i tu dobija impulse za okidanje(tu je i spajan obrtomjer)...dalje sa elektronike bobine idu tri žice na komutator na razvodniku ...gdje si mislio ti da pokusam jos spojiti?? Ako imaš šemu tog VR6 možeš li mi je poslati da pokušam skontati nekako?

#6 06-10-2012 02:02:29

dragan_s
Expert

Ne mozes sa tom semom nista jer uzima iz kompijutera motora signal a komp naravno dobija signal sa senzora radilice ili tog istog u razvodniku i obradjuje taj signal sa senzora pa ga tek onda salje u tablu, zaboravi na taj ecu i njegovu semu jer nemas drugi ecu, jedino mozes pokusati spojiti na srednju zicu sa komutatora, mada ne vjerujem da ce to ici, ili da probas spojiti na krajnji pin na toj elektronici koji se sada ne koristi ni za sta, nisam siguran za sta je on ali cini mi se kod nekih da bi on mogao posluziti za obrtomjer.......

#7 06-10-2012 02:16:00

panda70
elproger
Website

pa ok,znam da mu je taj kompjuter koji je ostao u njemu beskoristan za taj dio jer ne dobija apsolutno nikakve informacije motora...ja mislim da je ipak skupljao impulse sa senzora radilice koje je kompjuter obrađivao i onda ide na obrtomjer samo što to sad sve ne postoji...pokušaću da eksperimentišem sa izvodima sa komutatora kao što si rekao pa javljam šta sam uradio ili nisam uradio smile

#8 08-11-2012 20:50:25

panda70
elproger
Website

Nakon "malo" duze pauze da javim sta je uradjeno... Pokusao sam sve pinove i ne ide,pokusao sam spajati na pin sa komutatora ali i tu dobijem poprilicno tacne obrtaje ali vec na 2500 obrtaja mi se ukljuci buzzer..u medjuvremenu je auto i prodat tako bez obrtomjera pa sam se rijesio problema smile
pozdrav kolega i hvala na trudu !!

#9 09-11-2012 21:05:10

koyot
Expert
Iz: Kladanj, BiH
Registrovan: 18-07-2009
Komentari: 3,000

to ti je bilo 15 minuta posla max .samo nisi isao redosledom od glave prema repu nego obratno

atm tuning
electronic key

------------------------

#10 09-11-2012 22:11:04

alldecode
Expert
Iz: EU, HR, SB
Registrovan: 29-12-2008
Komentari: 1,492

Mislim da ga nebi ni mogao točno spojiti da radi, jer s VR-a ide iz ecu, a kad ga spajaš na bobinu direkt neradi točno jer a pišti zbog indukcije bobine, tako da bi se tu trebalo malo poigrat s nekom elektronikom između bobine i sata.

#11 10-11-2012 00:30:43

panda70
elproger
Website

pa upravo tako jer sa ECU dobija popeglan impuls kakav mu treba a direktno kad spajam onda dobija upravo "prljave" induktivne impulse i pikovi ga ustvari i zablesave i pocne pistati ...mislim da je ipak bilo nemoguce uraditi kako valja....

#12 10-11-2012 00:33:51

drz
elproger
Iz: Srbija
Registrovan: 16-05-2009
Komentari: 948

Ja mislim da ce biti pre da pisti zbog pritiska ulja na tim obrtajima.

#13 10-11-2012 02:43:38

mario.k
elproger
Registrovan: 16-12-2008
Komentari: 192

bio je vr6 sad je 1.8. pa vjerojatno je zamjenjena kompletna instalacija sa kilometar satom.Čitam ovo i ne vjerujem kolko komentara od razno raznih experta. pa vr6 nema veze sa 1.8 mono. ovakav stručan izraz još nisam čuo,,Ecu dobija popeglan impuls,aonda dobija prljave induktivne impulse,,.

ako je sve zamjenjeno onda mora raditi i obrtomjer

I uopće nije napisano šta je sve mjenjano na autu a koyot napiše to ti je 15 minut posla ko da to radi svaki dan.

#14 10-11-2012 11:22:43

acom
Administrator
Registrovan: 20-04-2008
Komentari: 3,959
Website

Ne citate postove, sve je receno i pametuje se previse, znaci bio je vr6 sa ecu isao signal na tablu iz ecu, ubacen drugi motor koji radi bez ecu, pokusano dobiti signal sa bobine, naravno to ne ide, jer izmedju treba ubaciti elektroniku koja ce frekvenciju sa bobine konvertovat u naponske signale prema tabli i opet bez neke garancije da ce raditi ispravno jer je nepoznanica kako je vr6 ecu skalirao signale koje je dobijao sa rpm sensora i u kojem omjeru ih je slao prema tabli. Pitanje dali je to bilo 1:1 , 1:2.27 , a sad to treba sve skalirat za potpuno novi izvor signala tj. sa bobine, previse posla ako se zeli dobiti pravi i tacan rezultat na tabli.

---> Neznanje je veliki izvor hrabrosti ! <---

#15 10-11-2012 15:42:58

drz
elproger

panda70 napisao:

Nakon "malo" duze pauze da javim sta je uradjeno... Pokusao sam sve pinove i ne ide,pokusao sam spajati na pin sa komutatora ali i tu dobijem poprilicno tacne obrtaje ali vec na 2500 obrtaja mi se ukljuci buzzer..u medjuvremenu je auto i prodat tako bez obrtomjera pa sam se rijesio problema smile
pozdrav kolega i hvala na trudu !!

Pa covek je napisao da je to uradio ali ga muci buzzer, a on se, po meni, pali zbog odsustva signala za pritisak ulja smile.

#16 10-11-2012 16:45:34

acom
Administrator
Registrovan: 20-04-2008
Komentari: 3,959
Website

Jest sad ulje bitno puno smile buzer izbaci bitno je da tacno pokazuje obrtaje.

---> Neznanje je veliki izvor hrabrosti ! <---

#17 10-11-2012 17:15:11

panda70
elproger
Website

hehehe malo smo se zapetljali svi ali najbitnije od svega je da je auto vec prodat big_smile
Kolega Acom je u pravu ,ne moze direktan signal ici sa bobine ili komutatora na obrtomjer,mora postojati neki sklop kiji prilagodjava impulse a buzer mi se palio samo kad spojim obrtomjer a bez njega ne... a to ko je sta stavljao na kola i da li je mijenjan sat kad je motor ubacen,ne znam a i ako je mijenjan ko zna da li je od bas tog modela 1.8...ustvari mijenjan je sigurno ali drugi opet model jer ja na satu bila max brzina 220KM sto ne vjerujem da je na VR6 slucaj... ipak auto je otisao pa ako dodje ponovo neki slucaj takav pozabavicemo se njime nekad a za sada dobro je i ovako smile

#18 10-11-2012 19:10:39

drz
elproger

Taj auto ima 2 senzora za pritisak ulja, onaj drugi ocitava tabla tek kada auto predje cca 2500 obrtaja i ako nema pritiska javlja se pistanje. Prema tome, tabla je bila dobro spojena, tj. obrtaji su bili u redu, a falio je samo signal za ulje.

#19 10-11-2012 20:05:16

panda70
elproger
Website

e pa moguce je i najvjerovatnije da je to jer uvijek se javljalo na skoro istim obrtajima ...ja sam pretpostavio da je potrebna jos neka elektronika koja ce da pretvara signal ali mi je malo bilo i nelogicno da se uvijek desi na iste obrtaje...mislim da si u pravu drugar

Board footer