Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
pozdrav,stranka se zali na nemogucu potrosnju goriva,1.9 je motor obicni dizel,47 kw,1Y.
pregledao sam dizne i ok su nema sanse da trosi vise zbog njih al ima pumpu goriva sa sajlom i sa automatskim saugom i par elektricnih sklopova,znaci nije sdi i vidzao sam takvu pumpu na golfovima 3.
spajao sam i dijagnostiku i 3 greske su memorisane.
1.ventil za puno opterecenje-N194-01167-kratki spoj prema masi-povremena greska
2.davac trajanja ubrizgavanja-G175-01170-kratki spoj prema plusu-stalna greska
3.davac temperature motora-G27-01204-prekid/kratki spoj prema plusu-povremena greska
imali ko iskustva sa uvecanom potrosnjom na ovome autu i dali ja mogu sta ovde odraditi bez bosiste i dali je bas do pumpe ja licno ne vidim nista drugo da moze povecati potrosnju,auto nema bas neke elektronike osim klasicnog egr ventila i ne dimi vuce solidno za 1.9 obicni dizel,greske sam pobrisao i testirao i vise se nisu javile posle probne voznje i neznam dali ce ova stalna da se pokaze posle izvjesne kilometraze.
evo nekih parametara:
rpm 1000/min
1.vrijeme ubrizgavanja 5.0 ms
2.ventil za pocetak ubrizgavanja 43%
3.kolicina ubrizganog goriva 4
rpm 2000/min
1------2.9 ms
2------73%
3------4
rpm 3000/min
1-----2.0 ms
2-----51%
3-----5
to je na radnoj temperaturi biljezeno.
kolika mu je potrošnja?
da nije nettko pojačao dobavu goriva,pa zato ide solidno.
napravi eko test.
ne ide on nesto pretjerano,ide onako normalno za za obicnog dizela,nije turbo,po njegovoj prici uzima 9-10 l.
dogovorio sam da ga provoza koji dan da testira jos jednom potrosnju pa cemo ponovo kopcat dijag. da vidim hoce li se ponoviti greska 01170 i ako bude normalna potrosnja ne bunit zaba a ako bude i dalje povecana bez obzira na gresku pravac boshista jer ja ne vidim gdje drugo moze uzimat gorivo.
da egr ne funkcionira dimio bi i osjetilo bi se na palenju ovaj pali ko lud,nema protokomjera filter zrako dobar kao i dizne hidraulicno stelovanje ventila i kompresija je ok i sta drugo.
mogu mu ja smanjiti ubrizgavanje ali ce mu onda oslabiti i vuca a brine me ove greske a mozda je neko prije skidao stekere ko zna.
Teoretski dizel ne može trošiti previše a da to ne pokaže na neki način, crni dim, bijeli dim, čekićanje, loše paljenje itd. Vjerujem da je čovjek pogrešno računao potrošnju, a možda ga i dobro natovari pa nabija gas u pod pošto slabo ide pa mu je to stvarna potrošnja, ali i realna.
vrlo moguce ali kolko se zali povjerovao sam bez obzira sto nisam licno testirao ali ako i dalje bude ustrajao na potrosnji samo pumpa ako neko misli drugacije naka me posavjetuje.
2.davac trajanja ubrizgavanja-G175-01170-kratki spoj prema plusu-stalna greska
ogulile se zice na davacu pogledaj malo bolje a drugo sta ce ti diag za taj auto iskljuci mu egr daj gas ima dima ima i potrosnje nema dima neko nekog zajebava vrlo prosto ili neka promijeni benzisku
nije benzinac,valjda si pogrijesio sto se tice ostalog stp kazes ok je,ni meni nije jasno sto se zali kad uredno radi i ne dimi dobro vuce.
Mislim da je kolega mislio na benzisku pumpu kao objekat, bar sam ja tako razumio
ma da vjerovatno,javit cu sta je bilo u vezi povecane potrosnje.
Zadnja izmjena od mb73 (30-12-2012 00:55:18)
jel to lukas-cav pumpa????
cady je u pitanju trebala bi biti bosch lukas je na polu i feliciji
koja je realna potrosnja ovog auta jer i dalje mi se tip zali na uvecanu potrosnju koja je gore navedena,isao je bosisisti ali nista nije rjesio pa ozbiljno razmislja da proba mjenjati pumpu goriva.
Kraftstoffverbr. komb.:
ca. 6,7 l/100 km
Kraftstoffverbr. innerorts:
ca. 8,4 l/100 km
Kraftstoffverbr. außerorts:
ca. 5,6 l/100 km
zavisi gdje vozi i kakva je gradska vožnja.Tuzla,Sarajevo itd gdje više vremena perovedeš na semaforu nego što voziš i npr Banovići koji imaju jedan semafor haa .nemože biti isto.uzmi dali debil vozi ili vozi vozač xebem ga ko vozi gradsku vožnu ispod 6 l uzmi da je auto staro 140 godina.kodmene dolaze debili sa informacijama o potrošnji 3.5 4 4.5 litra i guše me kako neki njihov kolega ima isto auto i tako malo troši.......+ uzmi da tvornički test nije siguran toliko varanja sa aerodinamikom,bez retrovizora itd itd i onda kaže otvoreni put kod nas gdje god da kreneč brdo,loša cesta ,pa opet brdo više put sa preponama nego otvoreni put..
pozdrav,jel se tu podrazumjeva i ceddy pod kombi ako da onda je to a potrosnja jer on tvrdi da mu trosi 9l,
Zadnja izmjena od delphi (04-07-2013 22:35:44)
kao što reče vili van der pakšu TREBAĆE PRSTI GUZICI SVRBLJIVOJ
pozdrav,jel se tu podrazumjeva i ceddy pod kombi ako da onda je to a potrosnja jer on tvrdi da mu trosi 9l,
Jeste podrazumjeva se, znaci kad je solidno natovaren i sa rezimom debil voznje gradske+/- to je 9l, znaci normalo.
Nek uzme sebi TDI manje ce mu trositi na istom stilu voznje.
pozz
pojasnjenje:
Potrosnja kombiovani stil voznje grad/na otvorenom.:
ca. 6,7 l/100 km
Potrosnja u gradi:
ca. 8,4 l/100 km
Potrosnja na otvorenom:
ca. 5,6 l/100 km
Ovo su podaci kad je auto novo dodaj ovisno kilometrima, i koliko je natovaren i dobit ces sta treba da trosi.
Zadnja izmjena od LuxBih (04-07-2013 22:34:07)