Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Pozdrav
Jedno pitanje ako je netko voljan pomoć.
Imam pad napona na releju od pumpe goriva.
NA konektoru kod pumpe dobivam 11.60V.
Napon akumulatora 12.58V kod ugašenog vozila.
Kad spojim briku na kontakte gdje relej nasjeda 30 i 87 dobivam na konektoru pumpe 12.58V. Na 30 kontaktu je također dobar napon akumulatora.
Instalacija je ispitana i + od 87 releja do konektora pumpe je 0.03ohm dok je uzemljenje isto ok 0.02ohm.
Instalacija je bila popravljana zbog nestručnog postavljana alarama, zamjenjen je jedan dio instalacije gdje je bilo oksida.
Također sam ispitao relej omski gdje je kod aktiviranja releja otpor izmeđju 30 i 87 kontakata 0.01ohm..
Nije mi jasno gdje se gubi taj cca 1V?
Auto radi normalno ali eto gubi se taj mali dio napona.
Još kad bi znali koji je auto u pitanju
pa benzinac je mislim:sml:
Ma nebitno koji je auto.....nego zasto te to zamara ako je sve ok, pusti otpore sada, vidis da ti oni nista ne pomazu nego valjda ako si majstor i trazis pad napona onda trazi to, taj otpor sto si mjerio nije tacan a i da je tacan pusti to nego uzmi dok je ukljucen relej ispitaj pad napona izmedju 30 i 87, izmedju 87 i pumpe i izmedju 30 i plus kleme i vidjeces, kao da je to ne znam sta.......i ti svasta pitas i zamaras se nebitnim stvarima al eto......
Ma nije ni to sigurno da je benzinac.
Timmy, klega, zameni relej ako si siguran u instalaciju od releja do pumpe. Verovatno je u pitanju pad napona na kontaktima releja pod opterecenjem. Kakva je situacija kada motor radi?
Radi se o 1.3 cdti motoru u corsi 2005.
Ali motor ovdje nije tolko ni bitan..
Probao sam zamjenit relej do njega isti takav 12V 40a.. Ista stvar.
Instalaciju od 87 do pumpe sam ispitao i tu nema dileme na nešto ne štima.
Do 30 kontakta je napon isti kao i na akumulatoru..
Kad se kratkospojnikom spoji 30 i 87 dobiva se na konektoru pumpe napon akumulatora.
Dakle jedino može bit u igri relej i njegovi kontakti. Al opet velim probao sam sa drugim relejom a opet ista stvar..
Bas tako, masa na releju, za pocetak pojacaj postojecu za probu, ako bude ok, kontrolisi postojecu do kompa
Masa na releju?????? Znas li ti o cemu pricas
Bas tako, masa na releju, za pocetak pojacaj postojecu za probu, ako bude ok, kontrolisi postojecu do kompa
Nije mi sad baš jasno o kojoj masi pričaš.
Masa od pumpe je kod zadnjeg lijevog svijetla i ta je ok.
Jedino ak si mislio na pobudu zavojnice releja. Ali ta je bitna jedino da se aktivira kontakt sa NO na NC, a to radi.
A raskopao sam oba releja. Dosta su prljavi oba oko kontakata gdje se spajaju.
Sutra nabavim novi pa javljam rezultate.
Prvo, gdje vrsis mjerenje? Dali iz iste tacke mase na sasiji ili na samom konektoru? Dali mjeris pod opterecenjem u oba slucaja? Moras racunati i na sam pad napona na kablovima, niti ne mozes ocekivati da imas identican napon na klemama aklumulatora i na nekom potrosacu pod opterecenjem gdje do njega imas najmanje 3-4 metra kabla, posebno tanjeg presjeka.
(termin "uzemljenje" u auto elektronici/elektrici ne postoji)
Zadnja izmjena od Nike (21-05-2013 01:23:20)
Relej ima upraljacki signal iz racunara, relejem upravlja masa koju salje ECU, samim tim losom masom, lose upravljanje, znaci ja sam rekao da tu masu iliti upravljacki signal proba da pojaca, imao sam frku na pasatu msm da je B4 bio, da se relej nenormalno grejao, a auto je nekad palio, nekad ne, covek je imao dva releja, kad nece da upali on je stavljao drugi i tako u krug, problem je bio u masi koju je slao racunar kao upravljacki signal releja. Nadam se da sam sad bio jasniji.
Razumijemo sta govoris ali ti ne razumijes o cemu se ovdje radi, nikakav upravljacki signal nije problem jer relej se uredno pali, i nadam se da znas da je relej prekidacki element i ima samo 2 stanja, tako da tu masu o kojoj pricas zaboravi u ovom slucaju jer relej je ukljucen......a to za pasata svi majstori napamet znaju sta je, nije ti to do mase vec je to standardan problem kod njih u releju, i sam sebe ukopavas svojim izjavama, relej se ne moze grijati zbog slabe mase, naprotiv, ako je manji tj slabiji napon namotaj se manje grije i ne znam kako si zakljucio suprotno.....a to sto nije htio da pali kad se zagrije relej je hladan spoj u releju, standardan problem kod njih....
Eh zaboravio sam javit. Kontakti na releju su bili problem. Gadno oksidirali oba ECU i od pumpe.
Zamjenio sa novima i sad je ok.