elprog forum

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 05-08-2013 00:27:48

The Minister
elproger
Registrovan: 08-02-2010
Komentari: 464

Opklada

Pod utiskom sam, jer je malo falilo da dobijem auto na opkladu, pa rekoh da podelim sa vama. Ako ova tema nema sta da trazi na forumu, molim brisanje i unapred se izvinjavam i zahvaljujem na trudu.
Elem, malopre sa dvojicom komsija pricamo o automobilima i nekako na temu padne TPS. Inace, jedan od njih je cista mehanika sa 5 godina iskustva u ovlascenom VW (40+god) a drugi je "stara garda" (60+god) (zastava, lada itd) koji ne prihvata da ne bude u pravu cak i kad stvarno nije. I dodjosmo do senzora klapne gasa, kad Stara Garda kaze da njegova Laguna II benzinac 2001. nema taj senzor. Ja mu kazem da ima sigurno. Nema. Ima. Nema. Ima. I tako nekoliko puta. Umesa se i VW i stane na stranu S.G. I opet pokusaji objasnjavanja, nema, ima i na kraju ja lepo ponudim opkladu. A Stara Garda ko iz puske prihvati i doda da je opklada u auto, njegova Laguna i moja Vectra B. Ja se malo uplasim da ne izgubim auto i pokolebam se i odustanem. Rastanemo se mi, ja pogledam i vidim da sam bio u pravu za TPS (mislim, i nije neka stvar da benzinac injection ima senzor klapne gasa).
Hteo sam da ovo napisem podelim sa vama jer mi je krivo sto nisam bio 100% siguran u ono sto govorim, sto sam dozvolio da me ostar start u opkladi pokoleba i dovede u pitanje moje (ne)znanje. Nisam bio siguran.
Pozdrav.

Offline

#2 07-08-2013 00:05:43

jabuka
elproger
Iz: Zadar
Registrovan: 28-03-2010
Komentari: 1,304

Re: Opklada

ne zove se senzor klapne gasa već potenciometar koji je integriran u klapni usisne grane ....,ispravi me ako na isto ne mislimo,
vjerojatno na isto mislimo tako da si mogao doditi auto... smile

Offline

#3 07-08-2013 00:45:07

volter
Član
Iz: Kladanj
Registrovan: 22-07-2012
Komentari: 20

Re: Opklada

U opštoj teoriji senzora, postoje otpornički senzori, i jedna od (pod)vrsta otporničkih senzora je upravo potenciometarski senzor pomaka, tako da ako je integriran potenciometar u klapnu gasa vjerovatno je spojen kao senzor pomaka (što se fakat uklapa u ono što treba da radi) tako da je auto moglo biti vaše.

Offline

Board footer