Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Kako nema podforum ECU a ni porsche pa kacim problem ovdje (acom kritike na tvoj racun iiiihaaaaaaa )
Covjek mi je donio ECU ili ECM kako god da ga nazovem potreban pinout,inace je greska auto vergla ali nedobija benzin,na pumpu kad se dovede napajanje ona radi kako mi je on donio samo ecu i neznam nista vise ovdje sam temu i okacio.Inace radi se o:
Bosch 0 261 200 006
944.618.111.00
i u nekom krugu pise jos 078 , to je sve sto imam od podataka motorni mi je na stolu neznam sta su napajanja itd...
pozz...
p.s.
rece mi da je motor 3,0 i bez turba ali kako vidim u autodata stoji da se radi o 2,5 i kad se da kontakt necuje se pumpa u rezervoaru a nekad se je cula
Zadnja izmjena od skyline-GTR (18-07-2009 19:06:58)
UCOT - Universal Code Off Tool
mislim da ces moci to da pogledas u esitroniku,moj je trenutno blokiran pa ako neko ima nek pogleda i javi
e to nemam .... jbg ako ko ima da okaci unapred zahvalan
pozz...
a donio mi je bez oba poklopca i ovo sto je izdiktirao preko telefona vise nista kaze da nema pa valjda je ovaj prvi :S evo slika ovdje sam nasao
Zadnja izmjena od skyline-GTR (18-07-2009 19:58:13)
Prije nego ista pocnes sa ECU. Pregledaj relay pumpe, dobija direktno signal od ECU-a zatvarajuci preko mase.
Izvadi relay i spoji direkno pinove 87 i 87b na 30 vidi radi li pumpa ako radi probaj sa paljenjem
vidi dali pasu ovi pinovi
A permanent voltage supply is made from the vehicle battery to pin 18 of the ECU. This allows the self-diagnostic function to
retain data of an intermittent nature. Once the ignition is switched on, a voltage supply to ECU pin 27 (not 1987 M1.1) and to the
ignition coil is made from the ignition switch. This causes the ECU to connect pin 36 to earth, so actuating the main fuel injection
relay. A relay switched voltage supply is thus made to ECU pin 37, from terminal 87 of the main fuel injection relay. The 1987
M1.1 system relay is connected to earth and not to the ECU. However, once the ignition is switched on the relay operation is
similar to later models.
---> Neznanje je veliki izvor hrabrosti ! <---
pumpa mu radi,pregledao je to ostalo pa mi je donio taj ecu bitno mi je bilo sta je njegovo napajanje i koji pin nakon kontakta pusta napajanje na pumpu a ako ovako radi kako ti kazes onda moze da starta motor sto bi na te pinove od releja stavio prekidac bar bi trebao??
samo 30 i 87--direktno zatvars krug na pumpi, a ako sve to hoces nda premostis dovedi minus do releja i plus sa kontakta,stime da posle toga kad das kontakt pumpa ce stalno raditi a ne 5-6 sek pa stane dok ne kresnes auto ili ako se ugasi na kvacilu pumpe radi sve dok ne oduzmes kontakt.ovo nije dobro samo u slucaju sudara.inace sistem proveren na opelovim ekotek motorima sa hibridnim ecm-ovima narocito x18xe i x18xe1
@acom malo si me zbunio sa tim "Relay nediras" mislio sam da relej izvadim znaci istekam ga iz podnozja gdje je on ustekan ili ti mislis da skinem plasticno kuciste od releja pa da onda na njemu premostim pinove,a prema ovom sto @MNO26 kaze onda je ova druga opcija tj direkt na relej da dovodim zice bez da istekavam relej iz podnozja???inace ovo je posao autoelektricara kako neradim sa tim pa i nisam sa nekim znanjem rekao sam vec da mi je covjek donio ECU koja je trenutno na stolu tj elektronika,inace covjek bude negdje vani a taj auto je ovdje u bosni kod njegove kuce u garazi i pali se nekoliko puta godisnje a nekad i provoza nista vise kako je sad dosao i dao kontakt tako pumpa nema napajanje i jos pitanje gdje se taj relej nalazi kako da ga nadjem jel pise nesto ili??? jbg napominjem nisam autoelektricar a izgleda da cu morati biti
i cak izlazak na teren
Izvadis relej iz kucista gdje je ustekan (ne mislim da ga prespajas u njegovom kucistu) dole u kucistu ti ostanu pinovi sa oznakama 87 87b i 30 spojis ih medjusobno (komadom zice) , pumpa ce raditi non stop i probaj upaliti auto. U normalnim okolnostima pumpa se pokrece tako sto prilikom starta motora ECU (pin 36) spoji sa masom pin 85 na releyu koji "premosti" napajanje sa 30 na pinove 87 i 87b (Jedan od ova dva se vraca na ECU pin 37 cime daje signal da je pumpa dobila napon). Naravno da neces voziti auto sa ovako "rucno" prespojenim pinovima, to je samo da ustanovis do cega je kvar ili do relay-a ili ECU-a. Takodje provjeri liniju izmedju 85 na relay-u do ECU-a (pin 36) i jedna od linija 87 ili 87b ti mora ici na ECU (pin 37).
---> Neznanje je veliki izvor hrabrosti ! <---
ok hvala, probat cu pa cemo znat
pozz...
i danas .... dobar dan dobar dan ... jesteli zavrsili ecu ... ne nisam nista dirao prvo se treba do auta otici (kontam za taj relej) ... pa majstore koliko ce to mene kostati ... ako moze ja sam mislio 5-10 maraka da je popravka (za one koji neznaju to vam je 2,5-5 eura) jer sin moze da mi je nabavi za 30 eura citavu elektroniku ..... nije nikakav problem izvolite vasu elektroniku i dovidjenja .... da oci stanu kakvih sve ljudi ima
hvala svima napomoci sto se mene tice post je zavrsen ...
pozz...
P.S.
@Acom jedna dobra stvar da dodas bi bila izmjena prvon gaslova tj kad se zavrsi da se upise u naslov zavrseno da ostale kolege nemoraju citati zavrsene postove