elprog forum

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 18-08-2016 23:35:11

Jovans
Član
Iz: Vršac
Registrovan: 16-08-2016
Komentari: 4

A-BAG/S-BELTS faulty PEZO 307

Prvo se povremeno palila lampica na kojem je nacrtan vazdusni jastuk i sigurnosni pojas i pokazivao na dospleju A-BAG/S-BELTS faulty, a sada radi konstantno.
Danas bio na dijagnostiku i kaze sigurnosni pojas.
Otkacim sve dzekove ispod sedista vozaca i isto. Otkacim sve dzekove ispod sedista suvozaca i isto. Sve to spojim i isto.
Zatim, otkacim dzek od pojasa vozaca i nista se ne dogadja. Kada spojim ta dva kontakta na dzeku sa zicom pali se crvena lampica koja pokazuje da nije vezan pojas. Ta lampica bi trebala da radi i kada je spojen dzek a nije vezan pojas. Ista ta crvena lampica signalizira kada na suvozacevom sedistu nije vezan pojas, ali tek kada neko sedi na sedistu zbog toga sto postoji senzor u sedistu,
Eto, to je jedino sto je neispravno, ali kakve to veze ima sa naranzastom lampicom od vazdusnog jastuka i pojasa. Mslm, kako moze racunar da zna da je to neispravno ako u pojasu postoji prekidac koji samo otvara i zatvara strujno kolo. Kada je otkopcan pojas strujno kolo je zatvoreno i tada svetli crvena lampica, a kada je pojas zakljucan onda ne svetli crvena lampica. Sto bi znacilo, posto mi crvena lampica ne svetli, strujno kolo je otvoreno i tada bi racunar trebao da smatra da je vezan pojas.
Zbog cega onda signalizira da je neispravan pojas ?
Skinuo sam deo u kojem se zakljuca pojas, samo se bio izvukao mali dzek koji ide u njega. Sada crvena lampica za signalizaciju nevezanog pojasa radi kako treba, ali lampica na istrument tabli narandzasta sa vazdusnim jastukom i dalje svetli non stop.

Zadnja izmjena od Jovans (18-08-2016 23:37:18)

Offline

#2 19-08-2016 15:41:17

Kele
Expert
Iz: RS,Sonta,Apatin
Registrovan: 09-04-2010
Komentari: 1,373

Re: A-BAG/S-BELTS faulty PEZO 307

Sve to sto si cackao oko prekidaca za vezivanje pojasa stvarno nema nikakve veze sa airbagom.
Nemoj vise nista cackati i prespajati  da ne bi ispalio neki piropatron sebi u lice.Vozi auto kod majstora neka ti to napravi.
Mislim da je sa nase-majstorske strane najbolje da te posavetujemo da ides kod nekog strucnog da to resis a ne da te upucujemo da probas sam da popravljas i jos da se pri tome povredis jer ocigledno je da nisi strucano lice.

Offline

#3 19-08-2016 18:14:55

Jovans
Član
Iz: Vršac
Registrovan: 16-08-2016
Komentari: 4

Re: A-BAG/S-BELTS faulty PEZO 307

Ah da, Kele, vidim da si expert smile

Danas skinuo plastiku sa stuba gde je pojas i otkacen je kabal i sa vozacevog i suvozacevog pojasa. Ubaceni su otpornici, samo sto je jedan izgubio kontakt pa je svetlela lampica od airbaga. Kada sam mrdnuo otpornike lampica se ugasila.

Na pojasu vozaca imam neki metalni pravougaonik, a na pojasu suvozaca ne, kao da ga neko skinuo (vidi se na slici na cega mislim). Zanima me kako taj sistem funkcionise ? Takodje me zanima zbog cega na suvozacevom sedistu nema, da li ga neko stvarno skinuo ?

Posto na vozacevom sedistu ima taj deo, skinuo sam otpornik i prikljucio sam dzek na svoje mesto. Kada sam skinuo otpornik lampica airbaga se upalila, a kada sam prikljucio dzek ponovo se ugasila. Da li to znaci da je sistem na vozacevom sedistu ispravan i da li da ostavim prikljuceno ili da vratim otpornik ? Zbog cega je ubacen otpornik na tom pojasu ako lampica ne svetli ?

Takodje me zanima ako je to neispravno i stavljeni otpornici, kako da proverim i da budem siguran da su svi airbagovi ispravni i u funkciji ? Dijagnostika nista nije kazala za airbagove, mada zakljucujem da ako su i na airbagovima stavljeni otpornici, da ne moze ni da pokaze ?


Offline

#4 19-08-2016 19:51:54

Kele
Expert
Iz: RS,Sonta,Apatin
Registrovan: 09-04-2010
Komentari: 1,373

Re: A-BAG/S-BELTS faulty PEZO 307

U tom delu sto si oznacio strelicom ,stoje celicne kuglice koje u slucaju udesa i ispaljivanja piropatrona krenu kroz kanal i blokiraju mehanizam na koji je namotan kais i tako taj isti kais zatezu a kais drzi  vozaca zalepljenim za sediste.Ako tih kuglica nema,znaci da je auto imao udes i piropatron se aktivirao i neko je te kuglice izvadio da bi odblokirao mehanizam koji namotava kais.Moguce je da ti je jos neki od jastuka ispaljen jer cim se zatezac aktivira , ispaljuje se i neki od vazdusnih jastuka.

Offline

#5 19-08-2016 23:39:22

Jovans
Član
Iz: Vršac
Registrovan: 16-08-2016
Komentari: 4

Re: A-BAG/S-BELTS faulty PEZO 307

Druze, skinuo sam airbag od vozaca i dzekovi na airbagu su povezani, nisam video nikakav otpornik. Airbag kod suvozaca ne znam da li je povezan, na istrument tabli nije pocepan tapacirung (ili sta je vec). Da li to znaci da su ispravni ?
Kako se vidi da li je piropatron ispravan, da li je ispaljen. Da li je taj moj sa vozaceve strane koji sam povezao ispravan i da li da ga ostavim povezanog ?

Offline

Board footer