Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka
Imam VAG COM 311.2, VISU, OPEL TECH, OP-COM. Posto imam i laptop HP 530 na kome nema standardni comport. Hteo sam da uzmem PCMCIA karticu jer sam cuo da konektor nece raditi kako treba ako uzmem usb kabel koji ide od kompa do konektora. Da li je neko imao iskustva sa ovim karticama? Posto vidim da ima i PCMCI pa ne znam koja bi mi trebala.
PCMCIA
PCMCI
Press F13 for IQ Test now !
U Metrou u NS imas USB na RS232 koji radi k'o zmaj. Digitus je proizvodjac. Bitno ti je da je FTDI cip. Taj sam ja koristio i radi provereno, a i jeftiniji ti je od tih kartica (1000 din). Visa ti svakako nece raditi.
When you have everyting under control, youre not fast enough!
Ako je u pitanju VISA ona radi samo sa onim karticama ciji parametri se mogu podesavati u BIOS-u i koje imaju driver za DOS. To su najcesce malo starije kartice sa 16c550 chipsetom.
Ovo da se mogu podesavati u BIOS-u znaci da im se moze postaviti hardwer-ska adresa COM1 i COM 2 porta tj $3F8 i $2F8. Jedino ako su ovi uslovi ispunjeni program ce raditi, sve ostalo je bacanje novca.
---> Neznanje je veliki izvor hrabrosti ! <---
Mijenjanjem oznake COM porta u Windows-u se ne mijenja njegova fizicka adresa ($3f8,$2f8), adresa mu ostaje ista (koja je automatski dodjeljena od strane OS-a), mijenja mu se samo ime.
Da objasnim poblize: Program VISA u programerskom smislu za pristup COM portu ne koristi njegovo ime npr. COM1 vec koristi njegovu hardwer-sku adresu $3F8 tako ako program pri pristupu adresi $3F8 ne pristupi COM1 portu, nece ga ni vidjeti, ali btw. VISA i onako ne radi pod Windows OS-om, vec mora biti pokrenuta prije samog podizanja windows-a, osim u slucaju Win98 gdje se moze iz windows-a pokrenuti MS-DOS mod rada. U tom slucaju ulogu igraju MS-DOS driveri koji se postavljaju u autoexec.bat i config.sys
sve mozespostaviti kao com1 ili com2. one po difoltu dodju kao com3 ili com4 da se nebi zauzimali postojeci irq-ovi ako postoje. evo i screenshot. ako bude problema javni se.
Ako je u pitanju VISA ona radi samo sa onim karticama ciji parametri se mogu podesavati u BIOS-u i koje imaju driver za DOS. To su najcesce malo starije kartice sa 16c550 chipsetom.
Ovo da se mogu podesavati u BIOS-u znaci da im se moze postaviti hardwer-ska adresa COM1 i COM 2 porta tj $3F8 i $2F8. Jedino ako su ovi uslovi ispunjeni program ce raditi, sve ostalo je bacanje novca.
Ako su svi ovi uvjeti ispunjeni, znaèi vide se i com 1 postojeæi i com 2 kartica, adrese $3F8 i $2F8 a na $2F8 prijavi -150000 baud rate, ne radi i nevidi ništa jel ima kako da se ovo podesi ili je kartica baèen novac???
acom napisao:Ako je u pitanju VISA ona radi samo sa onim karticama ciji parametri se mogu podesavati u BIOS-u i koje imaju driver za DOS. To su najcesce malo starije kartice sa 16c550 chipsetom.
Ako su svi ovi uvjeti ispunjeni, znaèi vide se i com 1 postojeæi i com 2 kartica, adrese $3F8 i $2F8 a na $2F8 prijavi -150000 baud rate, ne radi i nevidi ništa jel ima kako da se ovo podesi ili je kartica baèen novac???
Znaci moras imati drivere za DOS od te kartice i pokrenuti je da radi u DOS-u. Pokusaj postaviti parametre za COM2 19200,N,8,1 pri inicijalizaciji drivera.
Posalji malo vise info. o kartici (oznaka, model)
neznam za tu karticu ali kinezi prave namenske za auto dijagnostiku i garan radi sve -cena 25-30$
menibi trebala jedna jer ona kineska namjenska za sva auta mi neradi ,trebao bih provjerenu da sigurno radi ,a nema ni u WEB trgovini
atm tuning
electronic key
------------------------
@acom
....da sve je odradjeno i instalirani driveri ovako kako kažeš, parametri podešavani ali ništa. Dao sam kolegi da pokuša kod sebe, mislim da je tamo bilo nešto tipa net-mos oznaka neka, ubi me neznam sad iz glave a ima veæ nešto vremena kad smo se borili sa time....
U Metrou u NS imas USB na RS232 koji radi k'o zmaj. Digitus je proizvodjac. Bitno ti je da je FTDI cip. Taj sam ja koristio i radi provereno, a i jeftiniji ti je od tih kartica (1000 din). Visa ti svakako nece raditi.
Probacu sa ovim, raspitao sam se kazu da usb na rs232 treba da je onaj sto koriste za fiskalne kase. Valjda je to taj sa FTDI cipom.
jel bi ta psmcia mogla biti ovo. 1 UNIT P/N ES-U-1002-M-NS USB Serial RS232 FTDI adapter
Zadnja izmjena od koyot (25-09-2009 23:07:33)
atm tuning
electronic key
------------------------
meni bi odgovarala vise pcmcia .za carsoft 7.4 multiplexer..
ili ovaj na usb ....USB to Serial Adapter RS232 DB9 FTDI PALM GPS ukf
Zadnja izmjena od koyot (25-09-2009 23:11:08)
atm tuning
electronic key
------------------------
uzeo sam danas ovaj usb na rs232 ima ftdi cip, digitus, ali nece da uspostavi vezu sa interfejsom. Uradio sam sve prema uputstvu ali dzabe...
samo laptop sto ima serijski port ja sve isprobao i neide ,zavisi opet koji uredjaj se koristi ,nisam jos probao express card to rs232 sa ftdi chipom
atm tuning
electronic key
------------------------
express card to rs232 db9m koristim i radi perfektno sa bmw scanner 1.3
Poste je mozda star ali i ja sam imao problem sa tim USB to RS232, sva bit je u tome da znaš na koji port je prijavljen i da u softweru s kojim radiš podesiš taj port. Raèunar ima više com portova i ne prijavi ga uvijek na Com port 1.
/
ima uz usb na rs232 instalacioni cd na kom ima i tool za odredjivanje preko kog com porta hoces konekciju, isti port podesis u setings na opel tech ili cemu vec, al opet ne vredi. mozda moze da se podesi u biosu ali ne znam kako.
Ja sam ima kažem slièan problem moj komp je taj USB to RS 232 uvijek smještao na COM 4, kad sam u tom softweru stavio COM 4 onda je sve frceralo, na COM 1 nikako nije moglo je je taj port obièno zauzet.
/
Evo prijatelju ovako:
Nakon instalacije softwera tj.drivera od adaptera, prikljuèiš adapter i zatim klikneš desnim klikom na ikonu Moj raèunar ili ako ti je OS na engleskom MY Computer, a zatim odabereš opciju Properties.
Nakon što ti se otvori jedan prozor odaberes karticu sa nazivom Hardware,a zatim klineš na dugme u prvom dijelu tog prozora na kojem piše Device menager.
Sada æeš u popisu pronaæi PORTS (COM&LPT),klikni na "+" (plus) i trebao bi vidjeti taj svoj ureðaj u popisu.
Ako ga vidiš klikni desnim klikom n njega i opet Properties.
Sada otvori drugu karticu na kojoj piše Port setings, zatim dugme Adnaced.
Sad vidiš u donjem dijelu slijedeæeg prozora na kojem je portu prijavljen tvoj ureðaj, taj port podesi u svom softweru ili ga pokušaj staviti na COM 1 ali tada moraš resetovati raèunar. Mislim da je prva opcija bolja.
Ovo je meni pomoglo,malo prije sam se malo podsjeæao kako sam to radio.
Eto javi ako uspiješ.
/
Ja kupio PCMCIA karticu sa 16c550 ( tako bar piše), ima RS232 konektor ali podržava 2 COM porta ili 1 COM i 1 LPT ovisno o tome koji se drajveri instaliraju. Koristim ju za Star, kad ulovim mrvu vremena probati æu i VISU preko nje pa javim kako ide. Kinez je proizvoðaè, koštala me 50 € ali ne znam kolika joj je cijena u nabavi, znam samo da mi je lik garantirao da je odlièna za dijagnostike.
Pozdrav
Stranice: 1Obrnuti redoslijed poruka