ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 02-07-2010 13:15:52

mikonos
Član
Iz: Odžaci (Sombor)
Registrovan: 02-07-2010
Komentari: 42

Torus boca postavljena malo koso i ne pokazuje tacan nivo plina

Ugradio sam AC Stag 4, Tomaseto isparivac, toroidna boca je Gzwm 41,5l i multiventil Tomaseto u Peugeot 206, 1.1, 2002. na mesto rezervnog tocka (ispod auta). Atest sam odmah uradio. Auto ide dobro, ali imam problem sa pokazivacem nivoa plina jer je boca postavljena (kao i rezervni tocak) malo koso (ugao od nekih 15°). Inace, boca je morala koso da se postavi jer bi u suprotnom virila ispod branika i bila niska. Tako mi je nakon sipanja 20l plina pokazivao rezervu plina. Pogledam na multiventilu i on pokazuje rezervu. Odem kod majstora, on ispusti plin, izvadi mv - plovak ispravan. Proba da nasteluje onu kazaljku sa magnetom, sipam 20l, pokazivac upali tek 1. od 4 zelene lampice i nakon 20ak km opet rezerva. Vratim se kod njega, on odvali ceo onaj pokazivac sa kazaljkom i magnetom, zaokrene ga i zalepi tako da pokazuje 2 zelene crte. Kaze da ne moze bolje jer je boca koso i plovak ne hvata plin koji se zadrzava na nizoj suprotnoj strani boce. Medjutim, sada mi od 20l pa sve do prazne boce pokazuje 2 zelene crte (crvena- rezervna i prva zelena se uopste ne pale). Ostale crte rade.   
Ljudi, dobre volje, pomozite! Ima li neko ideju KAKO mogu resiti ovaj problem?

#2 02-07-2010 13:29:40

zmedak5
elproger
Iz: Dalmacija
Registrovan: 24-11-2009
Komentari: 188

Re: Torus boca postavljena malo koso i ne pokazuje tacan nivo plina

Ac syncro i ušteluj, tamo ima na kojem naponu æe se paliti koja dioda.

#3 02-07-2010 14:08:22

mikonos
Član

Sto se tice podesavanja, 2 puta (pre odvaljivanja satica na multiventilu) je prikljucivao Stag 4 na kompjuter i sve se poklapalo: broj crta na multiventilu, pokazivacu u kabini i na njegovom kompjuteru. Kada je izvadio multiventil pomerao je rukom plovak i paralelno su skakale ove crte na multiventilu, u kabini i na njegovom kompj. Medjutim, posle odvaljivanja i lepljenja satica vise nije nista probao na kompj. Ne znam da li mislimo na isto posto sam se prvi put sa ovim sistemom upoznao kod njega.
Mislim da je prevideo da ako od plovka koji je u polozaju rezerve zaokrene satic na 2 zelene crte vise se rezerva i 1. crta ne mogu paliti jer plovak nema mogucnost spustanja u nizu tacku (vec je na najnizoj)?

#4 04-07-2010 13:01:09

mikonos
Član

Da li jos neko ima ideju kako resiti ovaj problem? U pitanju je tomaseto multiventil. Da li mozda postoji nekakav specijalni plovak za boce koje su postavljene pod odredjenim uglom? Jer je kod mene specifican problem zato sto je plovak na visoj polovini boce i onda ne hvata nizu polovinu u koju se slije plin kada ga je manje (10ak litara).

#5 04-07-2010 16:29:54

jurica jurić
elproger
Registrovan: 15-01-2009
Komentari: 271

Neka u postavkama u programu raspodjeli vrijednoti kada je pun spremnik sa pet polja i dobiæe vrijednosti napona sve jednake da se lampice gase odnosno i pale

#6 04-07-2010 23:55:20

mikonos
Član

jurica juriæ napisao:

Neka u postavkama u programu raspodjeli vrijednoti kada je pun spremnik sa pet polja i dobiæe vrijednosti napona sve jednake da se lampice gase odnosno i pale

Ok. Da li treba ponovo onaj satic na multiventilu da odlepljuje i pomera ili ne?

#7 05-07-2010 00:56:22

vulep
elproger
Registrovan: 05-03-2009
Komentari: 1,256

Sve moze da se resi bez diranja senzora,samo lap top u sake i sve ce biti reseno

#8 06-07-2010 16:59:10

mikonos
Član

Pitao sam poznatog majstora za plinske uredjaje, Doru iz NS. Ipak, treba da se odlepi taj pokazivac na multiventilu i vrati lepljenjem u realni opseg, a da se onda te lampice posebno nasteluju. Ako pukne prilikom odlepljivanja (posto ga je prethodni majstor lepio tecnim metalom) onda mora ici novi pokazivac

#9 29-09-2010 00:57:35

alleep76
Gost

10l plina nije malo a i fizika i geometrija ce ti prosto objasniti da ti nisi mogao mnogo pomeriti geometriju otkona plovka sa 15ak stepeni greske pri naginjanju...vratiti pokazivac u realan opseg,svakako...probaj kalibrisati pokazivac izmedju dva dopunjavanja boce...

Board footer