Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
pozdrav svim majstorima, ljubiteljima i poznavaocima opela. Juèer sam na navedenoj astri mjenjao zup. rem. i sve ostalo što sljedi. Malo sam se zaèudio kad sam vidio da je svjeèica na prvom cilindru crnija od ostale 3. No èim sam upalio auto bilo mi je jesno i zbog èega. Auto je upalio na 3 cilindra i tako radio sve dok se nije malo iztemperirao. Onda je proradio na 4 al prilikom dodavanja gasa ponovo na 3. Auto je imao grešku pre siromašne smjese kad je došao na servis (tako kaže texa). Nakon servisa nepravilan rad 4. cilindra. Op com je èak zabilježio nepravilan rad senzora bregaste koji se nakon brisanja nije ponovno javljao. Probao sam sa novom bobinom i ništa. Zamjenio sam mjesta diznama al procesor i dalje bilježi jaèe detonacije na 1. cilindru. Da li ti auti imaju kakve uroðene mane koje još nisam provjerio? Pošto uglavnom radim francuze molio bi za kakav savjet majstore koji više poznaju ove aute od mene. Sutra vodim dizne na kupanje i izmjerit æu kompresiju, pa se možda nešto otkrije.
provjeri dal ti otvara cetvrti injektor i naravno kompresiju.
Kako je motor radio prije promjena remena????
proveri i dihtung usisne grane, za svaki slucaj!
best regards!
svaki put nakon izmjene remena provrtim motor par krugova i onda opet provjerim fazu, tako da je taj dio sigurno ok. Vlasnik kaže da je auto znao zacukat, al mi nezna objasnit detalje. Provjerit æu još danas kompresiju i probat sa oèišæenim diznama. Al ponavljam da je na 1. cilindru bila znatno crnija svjeèica od ostalih. Isto tako znam da to nisu bog zna kako blistavi motori al auto ima 80-ak tisuæa. Nisu valda toliko loši da bi veæ riknuo ventil ili hidropodizaè.
to ima dosta smisla. Po podne mjerim kompresiju na mrtvom hladnom, pa javim rezultate.
je napisao skrivenu poruku za korisnika: schuba
@)).....
Jesi mijenjao svjeæice? I meni je malo sumnjivo da nije dobro uzubljen
mjenjao sam svjeèice. Stavio NGK po katalogu. Kao što rekoh faza provjerena, al budem još jednom da nebude više apsolutno nikakve sumnje. Ako bude pre slaba kompresija onda skidam poklopac.
ko zna mozda je i teflon neki otisao cim je crna svecica, a i moguce od nepravilnog sagorevanja
mada za tako malu kilometrazu...
pogledaj razvodnu kapu,ruku , kablove ...
pa ako je sve ok meri kompresiju ...
mada taj motor ako ima 80 000 km bi trebao biti pod garancijom ?
nema ti taj auto ni kablove ni kapu ni ruku...probaj sa èišèenjem injektora i provijeri rail da nema prljavštine...
Moj ti je savet da ako vec hoces da peres dizne da je najbolje da ih operes Winnsom.Tako ces ocistiti i dizne i ventile.Ti motori imaju problem sa ventilima jer se i oni zaprljaju pa hoce da prave probleme.
Zadnja izmjena od 16v (21-08-2010 00:11:51)
izgleda da je ipak problem u dizni. Nakon èišæenja je bilo bolje al sve jedno ne baš dobro. Pripasao sam jednu Bosch-ovu i onda više nije prijavljivalo nepravilan rad cilindra no i dalje malo trkelja. Sutra èu probat sa još par dizni po èemo vidjet. Išao sam provjeravat još jednom fazu i skužio da je faza pomaknuta par stupnjeva u odnosu na GMT. To mi je jako èudno al je ovima u Opelu valjda to tako normalno i logièki.
inaèe najbolje ti je dok èistiš dize da se promijene i ona mala sita u njima...
Proveri ponovi zupcenje.Neznam kakav alat posedujes za zupcenje ali ako imas originalan ne bi smeo imati problema.Dovedes bregaste u fazu i radilicu u fazu.Prati crte na remenicama od bregaste i dole na radilici pazi da ti oznake ne pobegnu.Posle otkacis alat i izvrti dva kruga pa ponovo dovedi crte na fazu i bregaste i radilice.Ne sme da ti oznake pobegnu ni za jedan zub a kamoli za par zuba ili kako ih ti vec zoves stupnjeva.
Peoblem moze biti pogresno uzupcenje pa je zato i prijavio kao gresku senzor bregaste jer necita pravilno sgnal sa bregaste.
Proveri to pa javi sta si uradio.
Zadnja izmjena od 16v (21-08-2010 00:47:57)
"Proveri jos jednom zupcenje, senzor bregaste se ne javlja tek tako"
"i skužio da je faza pomaknuta par stupnjeva u odnosu na GMT. To mi je jako èudno al je ovima u Opelu valjda to tako normalno i logièki."
Zato postoi specijalni alat, da sve bude normalno i logicki.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."-Einstein
evo ja rješio astru. Zupèasti je bio pravilno postavljen i nije bila frka u fazi nego u diznama. Sad su gore dizne sa x14xe i motor radi dobro. Jedino tu i tamo nepravilno okine jedan cilindar na leru kad je vruæ. Al sad fino prima gas i ne zatrkelja na 3 prilikom dodavanja gasa. Ono sa referentnom oznakom radilice i gmt toèkom me niste razumjeli. Htio sam reæ da oznaka na radilici odstupa od gmt za par stupnjeva A NE ZUBA. Kad je klip u gmt onda oznaka na radilici je zamaknuta za oko tri èetvrtine jednog zuba. To sam htio reæ. Sve u svemu radio sam bez ikakvog specijalnog alata al mi to i nije prvi takav motor na kojem sam mjenjao zupèasti. Taj posao je skroz ok i nije neophodan specijalni alat kao za npr renault 16v. Hvala svima na savjetima!
Drago mi je da si upeo da resis Astru mozda se nismo dobro razumeli nemoj mi zameriti nisam mislio nista lose,vazno je da je problem resen.
Pozdrav
Zadnja izmjena od 16v (22-08-2010 14:36:55)
ama kakvo zamjeranje. Ovdje smo svi kolege i svi se moramo pomagat. Sve u redu. Mali nesporazum al sve 5.