Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Kupio sam navedeni auto, i teško pali. Bivsi vlasnik je rekao da se i njemu dogadalo isto ali mu nije smetalo kad je auto verglao po 10-15 sekundi hladan, a topao 3-5... cca..
Promijenjen je filter nafte, crijeva za visak nafte, sva crijeva koja imaju veze sa naftom i koja su oko filtera nafte su pregledana...grijaci su svi dobri. Situacija je sljedeca.
Ujutro...prvo paljenje.
Ukoliko dam kontakt i palim, auto vergla 10-15 sekund. Nekad i duze.
Ukoliko dajem recimo 2 ili 3 kontakta, auto upali isprve, odlicno.
Tokom dana.
Ukoliko ga palim dok je vruc, auto pali dobro.
Ukoliko auto ostane na mjestu cca 3 sata auto vergla duze, cca 5-8 sekundi i pali teze nego dok je topao.
Imam osjecaj ako je auto duze na mjestu da pali sve teze i teze. Duze stoji, teze pali.
Ima li neko od Vas rijesenje problema ili neke ideje. Bio sam kod mehanicara, ali svaki put kad dodem kod njega vidim da mu se kosa dize...
pozdrav svima
postavi nepovratni ventil pa probaj mozda ti gorivo vraca nazad i jos jedna sitnica zna zezat a to je prelivi ventil na filteru pozdrav
ovako prvo dijagnostika prvo to da se vidi dali ima gresaka u motornom pod obavezno provjerit senzor temperature
provjerit dali kada je hladan pali grijace iako su ispravni
za svaki slucaj zamjeni ventil za povrat na filteru goriva da ti tu slucajno ne uvlaci zrak
Ako si sve probao sa ovim gore navedenim a nije pomoglo moguæe da je pumpa u pitanju,još nisi naveo koja je godina i koja je slovna oznaka motora.Ako je poslije 2002 provjeri dali radi pumpa u
rezervoaru
Od kada sam sebe uhvatio u laži nikome više ne vjerujem
Na dijagnostici nema gresaka, sva 3 senzora temperature su ispitana i ispravni su. Grijaci su ispravni i pali ih sigurno.
Godina je 1999, afb model....
Zadnja izmjena od tommyk1 (20-09-2010 23:49:34)
E ovako,ako neæe ladan dugo da upali,kao što je kod tebe,99% imaš problem sa kompresijom,što opet ne mora da znaèi da je problem na karikama.Èak po meni pošto vruæ bolje pali,poveæana je verovatnoæa da ti nije porblem na karikama.Možda je neki ventil nagoreo.Po meni definitivno na kompresiju moraš da obratiš pažnju jer on æe da upali ladan dobro ako je kompresija dobra pa èak iako nema grejaèe.
Nisam jos mjerio kompresiju...napravio sam 5000 km od zadnje izmjene ulja i nije potrosio ni kapi... a dok je topao ga ne stedim....
...i da...auto ima 200 000 km...pravih... jer sam ga kupio od poznanika....
pogledaj tajming
Hmm...dali ste mi dosta ideja koja dosad nismo probali. Cim probamo nesto od navedenoga javljam rezultate.
Zanima me jos jedna stvar.
Da li je moguce na neki nacin utvrditi je li bosch pumpa originalna ili je bila mijenjana....?
Hvala svima.
Ekipa bok...evo mene opet sa novim informacijama...
Dakle ustanovio sam sljedece.
Ukoliko se kod PRVOG paljenja upale grijaci (cujem dok relej uklopi i vidi se na instrument tabli na voltmetru da napon padne malo ispod 12 V) tada auto pali ko lud isprve.
Ukoliko grijaci ne griju kod prvog paljenja auto vergla dugo... 2 put po 5 sekundi min....
Zanima me sljedece. Kako auto zna kada mora ukljuciti grijace a kada ih ne mora.... jer sam skuzio da ih je recimo jucer upalio na 14ÿC a danas na 11ÿC ih nije i onda tesko pali ujutro.
Mehanicar mi je rekao da taj auto ima 3 senzora temperature i rekao je da su svi ispravni u sto sam veoma poceo sumnjati.
Da li ti senzori imaju i kakve veze kod paljenja dok je automobil topao...?
Hvala svima.
svaki dio na autu ima veze znaci trebao bi ujutro dok je hladan dijagnostikom provjerit koliku temperaturu pokazuje
zna se desit da ect senzor laze pa ne pali grijece sad neznam tacno na kojoj temperaturi treba da bude motor da bi grijaci radili
Narode o ovome smo vec odavno razgovarali.Do sad sam napisao dva puta kako se ovo popravlja ali evo ajde napisaæu i treæi put.To se rešava sa dijagnostikom.Znaèi treba poveæati kolièinu ubrizgavanja na prvom paljenju.A to uradite ovako.Uzmete lepo VAG COM i zadate adresu 01 (elektronika motora)zatim funkciju 11 (login procedura),ukoliko vam je manuelni menjaè ukucate kod 35342 a ako vam je automatski menjaè ukucate kod 35341.Onda se vratite nazad i odaberete funkciju 10 (adaptacija) ukucate kanal 5.I na tom kanalu se nalazi vrednost 32768.Tu vrednost izmenite u 33768.I to je cela matematika.U koliko i dalje imas isti problem moraces da prekontrolises dizne i pumpu.
Molio bih gospodina koji ima ovaj problem da napise ovde da li je uspeo da popravi.
Evo napravljeno po uputama clana "tokec" i to funkcionira kod prvog paljenja odlicno!!!! Auto pali ko lud na prvi zub! Hvala puno! Pola je problema rijeseno!
Ostaje mi i dalje problem kod paljenja tijekom dana... auto stoji cca 4 sata na suncu recimo u ovo doba i nakon toga vergla i vergla...i nakon sto tesko upali iz auspuha izade oblak dima...
Ime neko ideje za taj problem?
Hvala svima jos jednom.
Zadnja izmjena od tommyk1 (17-10-2010 23:10:55)
koliki je ti broj obrtaja na verglanju
..da nije tu iscurelo malo kompresije?
koliki je ti broj obrtaja na verglanju
Anlaser vrti sa nekih 290 okr/min....
compresion presure limit
@)).....
kupio sam novi ect senzor posto je stari pokazivao na nekim temperaturama cudan otpor... samo jos cekam plasticnu kajlicu sto ga drzi jer je puknuta..
Nego, kamo bi bilo dobro ugraditi nepovratni ventil? Na koje crijevo?
Nego, kamo bi bilo dobro ugraditi nepovratni ventil? Na koje crijevo?
Na crijevo goriva
Na dovodno iz rezervara.....
Ne pitaj me ono što ne znam !
ima ju on u bosch pumpi nepovratni ventil,samo ces otezati dotok nafte do pumpe sa tim notreturn ventilom...
@)).....
Evo upravo sam primjetio na ono prozirnom crijevu iza filtera nafte 5 ogromnih mjehurica zraka kak idu u pumpu...i to bas nakon duzeg verglanja...
Pa nije valjda da negdje vuce zrak........
Ili nije bilo dobro odzraceno nakon zamjene filtera??
negdje ti vice zrak pogkedaj oko filtera da tu slucajno ne vuce zrak
Ma vec sam imao problema sa filterom i zrakom. Auto mi je stao 500 km od kuce i to jos u susjednoj zemlji.... I na kraju se uspostavilo da je bio problem u filteru nafte...sad vidim opet zrak u cijevima..
Sad je unutra ufi filter nafte.
Cim ugasim vruci auto i upalim ga odma 20 put zaredom pali super..ali cim odstoji 1..2.3..5 sati vec vergla i vergla...