Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
imam problem sa ovim cudom, neki mali ruski traktor, benzinac dva cilindra, nema oznake koji je... sistem paljenja magneti namotaji i sl....
problem je u paljenju tj. postoji sklop u kojem se nalaze stalni magnet koji se nalazi na osovinici koju pokrece bregasta, onda namotaji u kojima se formira neki napon od 12v u prekidima (neka vrsta holovog davaca) kad se vrti ta osovinica, pa se tu nalazi i neka vrsta pojacivaca koja na izlazu ima 14-19v pri obrtanju osovinice i u svemu tome nabijena je i jedna bobina sa dva izlaza za svecice....
sve to :
1.holov davca- kalem koji imitira platine (al sam nasao poredjenje ), izmereno 12v
2.pojacivac, izlaz koji ide na bobinu 14-19v takodje u prekidima pri okretanju osovine
3.bobina, ne reaguje, primar nije probio na masu, sekundar takodje nije probio.... a varnice nigde
interesuje me dali bi teorijski mogao tu da se napakuje jedan komutator na taj nazovi holov davac i stavim dve bobine i resim problem?
Vidi ovako tu mozes imati dve greske prva je u pojacavacu paljenja i druga greska je u bobini, ja bih tu prvo proverio bobinu baca li uopste varnicu sa spoljnim izvorom napajanja pa bih onda isao dalje, taj pojacavac paljenja nije samo pojacavac vec je i razdelnik tj. glumi razvodnik(razdelnik) paljenja da bih se varnica bacala i na prvom i na drugom cilindru jer ti nemas razvodnik da bih mogao da delis varnicu na 1 i 2 cilindru, probaj ovako pa javi!
Nije je znanje znati i za sebe ga zadrzati, vec je znanje znati i potrebnima ga podeliti!!!
probao sam bobinu u medjuvremenu, ne baca varnicu.
nije mi jasno kako deli varnicu ako sa pojacivaca ide jedan kablic na bobinu, pre bi rekao da je jedna varnica corak dok druga pali smesu.
Pa cekajte malo,nema tu sta,varnica ide sa oba izvoda na bobini,s tim da na cilindru koji nije na kompresiji nema sta da zapali isto kao kod DIS sistema primer 1-4 i 2-3.Stavi ti tu prijatelju umesto te bobine dve klasicne bobine sa istim napajanjima i ti ces to da upalis ako ti samo bobina ne valja.Javi sta si uradio,napravio sam ja puno takvih budzevina,pa cemo i tu nesto uraditi.Ili jos bolje uzmu jednu bobinu od punta sa dva kabla ili bilo okoju dis i rasavas problem
Zadnja izmjena od vulep (18-10-2010 19:28:23)
Ugradi ti na traktor Bosch pumpu i nemaš brige
Ne pitaj me ono što ne znam !
I to sto kazes kolega,kakav je to traktor bez bos pumpe
ruski kakav bi bio, od kad oni voze na dizel
ma prvi put vidim nesto tako u zivotu
ako nece ni na dizel probaj ga preurediti da ide na vodu, to je sada hit.....
Zadnja izmjena od marbxy (19-10-2010 00:11:55)
probao sam bobinu u medjuvremenu, ne baca varnicu.
nije mi jasno kako deli varnicu ako sa pojacivaca ide jedan kablic na bobinu, pre bi rekao da je jedna varnica corak dok druga pali smesu.
Ako je ovako kako kazes onda je definitivno problem u bobini, kazes da si merio bobinu prema masi ne mora da znaci da je probila prema masi dovoljno je da skrati otpor namotaja tj. probije izolacaja na lak zici i odmah vise vuce struju i oslabi varnicu ili potpuno izgubi otpor gde nema uopste varnicu (sto je najverovatnije slucaj kod tebe), to mozes instrumentom proveriti omski ali ipak je najbolja solucija probati je direktno na spoljni izvor napajanja ja sam za tu namenu napravio ispitivac sa kojim ispitujem bobine sa simulacijom broja obrtaja motora tako da uvek mogu da vidim kakva je varnica pri malim i velikim obrtajima motora ovo je najbolji nacin ispitivanja bobina, uradi kao sto ti je kolega vulep rekao i resavas stvar ali pod uslovom da ti je pojacivac paljenja ispravan!
Nije je znanje znati i za sebe ga zadrzati, vec je znanje znati i potrebnima ga podeliti!!!
ovako, bobina definitivno crkla.
a izgleda i pojacivac jel ne moze da okine ni jednu drugu bobinu.
interesuje me da li ima neko predlog kako da napravim pojacivac sa obzirom da je ce biti pobudjivan induktivnim putem.
Proveri taj davac impulsa sto imas jeli sigurno induktivni ili halov,pa uzmi prema tome sa nekog vozila koji ima takav pojacavac i povezi.Ali ako je halov mnogo je lakse.Proveri pa javi sta je
induktivni 100%.
nadam se da adminune smeta link prema slici.
iskopao sam sliku original istog davaca impulsa i pojacivaca
Pa ako ovo bude u razvodniku tu se onda da svašta napravizi ima prostora. Stavi ti tu platine ili hal davaè i komutator, može se to prepraviti
Ajde meri sta imas na izlazu davaca
induktivni 100%.
Pa uzmi pojacavac od juga .
Zadnja izmjena od marsher (19-10-2010 23:20:55)
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."-Einstein
Moze,na jugu je induktivni davac.a moze li taj ruski da se popravi,tu je verovatno neki tranzistor crkao,to je kod njih sve veliko ,lako se skida