ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 01-09-2012 21:04:58

aca
Član
Iz: Krusevac
Registrovan: 10-02-2012
Komentari: 65

Nenormalna potrosnja ulja na Astri G 2.0dti 2001god

Pozz svima..pre oko 2000 km zamenio sam ulje(Wurth) na AstriG 2.0 dti..sipao wurth aditiv po savetu x,prijatelja..otisao na more u Cg..nekih 500km..Proverio sam dole cim sam stigao,,po navici naravno,voda ulje itd..malo je nesto bila potrosila..Zatvorio haubu,vozao se na plazu ,tamo ,vamo nekih mozda 150km u lokalu..Pred polazak,opet navika,,proverio vodu,merac za ulje..on suv..nema ulja..Prvo sto sam uradio pogledao da nisam iscepao karter ili negde procurela....nista..zanimljivo da mi nije upalila nijednom kontrolku za ulje..sreca valjda..
Kupio sam Castrol 10w-40 Magnatec..dolio 2l odmah..krenuo na put i posle 120km..dolio jos 1l,,nastavio put,,dolio jos 2l nakon 300km.(ukupno-5l).Dosao kuci..:) opet hvali 1,5l.sigurno..Auto lepo radi..smireno,prima gas,turbina ne izbacuje ulje ,,na izduvu nema nikakvog dima osim na oko 5000 obrtaja pocinje crni dim..Gledao sam sa jednim majstorom koji se solidno razume..sumnja na--- (desavalo mu se kod nekih)da se karike poravnaju..tj dodju u isti polozaj posto se okrecu pri radu,,i da se desi da krene sa potrosnjom ulja,da bi nakon nekog vremena se ponovo malo zarotirale i to sve smiri..ili crkla neka karika i to je to..Iskreno ,zna li neko?,ima li neko slicna iskustva?,svako bi mi dobrodoslo..Znaci onih 5l..sto sam zamenio,,i ovih 5 l sto sam dolio ,,na 2000km 10l ulja..:)Prakticno koliko diesela toliko i ulja jos malo...:)..Pored muke se moram i smejati..

Za sve postoji resenje...ako neznas sam ,ti pitaj druge koji HOCE da ti kazu!

#2 01-09-2012 22:04:41

undermaster
elproger
Iz: Niš
Registrovan: 06-01-2012
Komentari: 362

Re: Nenormalna potrosnja ulja na Astri G 2.0dti 2001god

pozdrav... Iskerno,ja licno mislim da je taj wurth  nije kvalitetno ulje... Za castrol mislim da je vrh, a u servisu koristimo delphi ulje i nikada nije bilo poblema... Dosta ulja gubi opel,negde mora da ima tragova od ulja. Pogledajte malo bolje...

Korisnik koji je napisao "Hvala" za ovaj komentar: aca

#3 01-09-2012 22:11:15

miki09
elproger
Iz: Surdulica
Registrovan: 30-11-2008
Komentari: 548
Website

Da su se karike poravnale iza tebe bi bila bela dimna zavesa big_smile
Ima li tragova ulja u ekspanzionoj boci, da nije zveknuo hladnjak ulja?
Ili je turbina losa, pa mozda nabija ulje u interkuler?

#4 01-09-2012 22:55:41

aca
Član

Pa koliko sam video ,,majstor,je otvarao onu cev sto ulazi ili izlazi iz turbine,neznam..i nema ni kapi ulja,turirao sam ga ,,nema da prska ulje,,nista..,a nema ni belog dima..osim crnog(na izduvu)kada mu nabijem gas na leru ali to u 5000 obrtaja..a nismo ga dizali na dizalicu iskreno..da vidim detaljnije dali ima tragova ulja..a sta je to hladnjak ulja zaista neznam..niti gde stoji..jer i meni je nelogicno da toliko potrosi,proguta ulja a nigde ni trag od ulja da je motor uprskan,ili bilo sta..,,Ekspanziona boca je pretpostavljam ona za vodu,antifriz...to je ok,,nema nikakvih tragova ulja da je pomesao,,ulje i vodu..Opet ostaje da pogledam odozdo negde da slucajno ne sipa,,jer je zaista nenormalno da pri voznji od 80km na sat on potrosi za 120.150km 1l ulja...Stoji mi parkirana na betonu,,kap jednu nisam primetio ovih dana..ispod auta..hvala vam na odgovorima..Slazem se da wurth nije ok,,ali eto i Castrol potrosi oko 4l do sada na predjenih 500km..:)

#5 01-09-2012 22:56:55

oliver
Expert
Iz: SRBAC-RS
Registrovan: 24-01-2009
Komentari: 2,124

To negdje curi, nemože toliko trošiti a da nepuši

#6 01-09-2012 23:11:12

aca
Član

Veruj mi da pozadi pri nekom normalnom davanju gasa motor radi perfektno,,nema dima,,kao benzinac,,pa i on bi vise dimio,,to me jako buni,ja sam zaista neuk,laik za ove stvari zato i trazim savete,pomoc od ljudi koji su ovde,i koji su mi pomogli zimus oko egr ventila..za to im hvala..A ovaj majstor je to onako povrsno pogledao i rekao mi da dolivam ulje narednih dana i da pratim,,(sta da pratim kada je 1l ulja Castrol negde oko 8e)..:)..dokle ja to budem ispratio ja cu da uradim generalku jel??:)

#7 01-09-2012 23:29:05

mb73
Expert
Iz: Brcko-BiH
Registrovan: 12-09-2011
Komentari: 3,183

kad ga odrezes po gasu moze da provuce ulje u kompresioni prostor,dobro pogledaj dali baca plavicast dim na auspuh,znaci ne mora biti pokazatelja na leru ili kada drzis konstantan gas.

da negdje curi moralo bi pokazati negdje i nekad trag,ubjedzen sam da su karike u pitanju.

#8 01-09-2012 23:30:13

miki09
elproger
Iz: Surdulica
Registrovan: 30-11-2008
Komentari: 548
Website

Ma sto kaze Oliver, nema sta drugo, mora da curi negde smile

#9 01-09-2012 23:35:32

undermaster
elproger
Iz: Niš
Registrovan: 06-01-2012
Komentari: 362

E i da dodam nesto (nedaj boze da zatreba) ukoliko auto usisa ulje kroz turbinu u kompresioni prostor auto dobija odgomnu turazu i iza tebe je oblak belog dima, tada neces moci da ugasis auto na kljuc nego samo ubaci u brzinu i na kvacilo ga ugasi...To je u slucaju da je turbina losa.Podseti me mb37 ...Mozda ce nekom da zatreba jer     ako dodje do panike i ostavis auto da se ugasi sam od sebe motor je gotov...

#10 01-09-2012 23:37:43

aca
Član

Da..ocigledno curi to se slazemo svi,,a najgori scenario je da je na karikama koliko znam..:)..e sad dali moze toliko na karike da proguta to vec neznam,,zaista,,verovatno da moze,,a ni na auspuhu kada se da jak gas i stavi ruka pocinje da crni..a plavicasti ili beli dim nisam primetio..

#11 02-09-2012 01:41:38

aca
Član

To za turazu mi je poznato sta treba da se uradi,,hvala naravno..mada nisam znao kako do nje dolazi ali eto objasnjenja:)..znaci turbina kao potrosac ulja je iskljucena inace bi turaze bilo u FULLU..:)..ostaje da se proveri eventualno curenje negde(u sta sumnjam)..tako da ostaje sto rece gospodin mb37..kikirike...ili ti oko 250e u prevodu..mozda i manje ,,neznam,lupam..ali neverujem da moze da se prodje sa manje para za nove karike i sve uz to sto ide..

#12 02-09-2012 13:07:39

aca
Član

Eh da jednu stvar sam sam zaboravio,,i ja i ovaj momak (mehanicar)smo pri radu motora otvarali poklopac motora,i dole gde je merac,,auto nema da duva ,tj da baca ulje uopste kako to zna da radi..i po njemu ima sasvim dobru kompresiju,,ali nismo merili ,,videcu da ga pitam dali moze on da mi izmeri kompresiju motora ili da vozim negde gde to mogu..Tako da su to sve nekako cudni pokazatelji sta moze da bude u pitanju??Mislim licno dosta ima nelogicnosti u svemu kako se ponasa motor pri samom radu a ovolika potrosnja ulja...

#13 02-09-2012 13:38:46

mb73
Expert

moze da ima kompresiju da pali i vuce ko lud a iasto tako da zdere ulje na brisacu kariku tj. kariku za brisanje ulja a moze da se potrosi samo ona jer je najosjetljivijeg materijala i to zbog od usisavanja prasine ako je los filter zraka ili ako ne dihtuje dovoljno dobro.

imao sam skoro slucaj identican samo sto je bio benziski motor ali je bilo pokazatelja plavicastog dima na auspuh kad se malo isturira.

#14 02-09-2012 17:57:49

aca
Član

Bas malo pre sam ja gledao na auspuhu a sin je turirao..sve do nekih 4000 obrtaja uopste ni nema dima samo vrelina iz auspuha,,posto smo se vratili iz grada..a tek kada ga je rebnuo preko ,,onda je poceo na kako nabije gas tako krece crn dim..sto bi valjda trebalo da je ok..bar mislim,,ali nema tog plavicastog,belog,,ili sl..Verujem da autodijag..ovde nemoze da se radi jer je u pitanju mehanika a ne elektronika,,kazem to ja kao laik mislim,,mozda nisam u pravu,jer se ne razumem bas nista...ali vidim da ovde se ljudi razumu i tekako..:)...hvala svima unapred,svako misljenje,pretpostavka me vodi blize ka resenju sta bi trebalo da uradim,,i sta je najbezbolnije po dzepu..ako me razumete:)..hvala mb73

#15 02-09-2012 21:24:30

oliver
Expert
Iz: SRBAC-RS
Registrovan: 24-01-2009
Komentari: 2,124

Daj čovječe vozi to auto da ti neko prvo pregleda da li taj motor prosipa ulje, a ubjeđen sam da prosipa

#16 02-09-2012 21:59:05

mb73
Expert

ako nema dima onda nisu karike a onda bi trebalo da rasipa vani a ako rasipa vani moras primjetiti jer je to malo vise ulja u pitanju.

aca napisao:

Bas malo pre sam ja gledao na auspuhu a sin je turirao..sve do nekih 4000 obrtaja uopste ni nema dima samo vrelina iz auspuha,,posto smo se vratili iz grada..a tek kada ga je rebnuo preko ,,onda je poceo na kako nabije gas tako krece crn dim..sto bi valjda trebalo da je ok..bar mislim,,ali nema tog plavicastog,belog,,ili sl..Verujem da autodijag..ovde nemoze da se radi jer je u pitanju mehanika a ne elektronika,,kazem to ja kao laik mislim,,mozda nisam u pravu,jer se ne razumem bas nista...ali vidim da ovde se ljudi razumu i tekako..:)...hvala svima unapred,svako misljenje,pretpostavka me vodi blize ka resenju sta bi trebalo da uradim,,i sta je najbezbolnije po dzepu..ako me razumete:)..hvala mb73

#17 02-09-2012 22:45:45

aca
Član

Danas je Nedelja pa nisam ni mogao kod nikog,,a u petak kasno sam stigao sa puta ..pa cu sutra vec malo pojuriti kod nekog da mi podigne auto i pregleda detaljno o cemu se radi..naravno..jer ovaj majstor ,,ocigledno ga je mrzelo da se malo zalozi i potrudi da pogleda o cemu se radi ..nego ono ..mozda je ovo ili ono..ili ono..mislim nemogu da verujem..volim kada mi covek odradi,kaze to cete kostati toliko ili ovoliko i molim lepo..svako neka radi svoj posao..i zato treba da bude placen...muka mi je vise od...ovih sto bi na ovakav nacin da mi pregledaju i nagadjau o cemu se radi...mislim na mog majstora kod koga sam bio..za druge neznam....hvala vam naravno...

#18 06-09-2012 00:49:22

aca
Član

I pored konsultacija sa vise od 5 majstora..gledajuci rad motora,izduv,turbinu,,ka interkuleru,od turbine ka filteru za vazduh..dole ,ispod sa strane...na ler ,pod velikim gasom..na dijagnostici..niko nema pojma o cemu se radi..ali niko..a ja dolivam po 2 litra ..na 200km..i tako....dok ne uzmem sibicu i zapalim djubre i kupim wv..Ne mogu da verujem...:)..jedan kaze karike,,drugi kaze ,,moralo bi da dimi ako su karike,,nisu one,,treci turbina,,onda pregleda,,nije..cetvrti..kaze prosto ga sagoreva a nezna zasto ..peti majstor ..kaze da mi to otvorimo i onda cemo da vidimo o cemu se radi ..haha nemogu da verujem..Dakle ...steta sto ne zivim negde u Nemackoj da im oteram u servis,,i da ljudi to odrade i naplate i molim lepo...:)..ili da kupim polovan motor uzmem prekucam to ,koknem i u pm..??......e moj opelu dokle si dogurao...!

#19 06-09-2012 08:59:00

stratos
Expert
Iz: Novi Sad
Registrovan: 01-09-2010
Komentari: 1,687

Dakle ...steta sto ne zivim negde u Nemackoj da im oteram u servis,

Pa jel u Kruševac nema servis?

#20 06-09-2012 09:59:15

Zeljko Ristic
elproger
Iz: Beograd, Grocka, Umcari
Registrovan: 09-10-2011
Komentari: 809

Mislis da bi u nemackoj to resili ko od sale?! Varas se! Druze uzmi skini kuciste filtera za gorivo i vidi da li je crna nafta! Ako jeste pravac kod dobrog bosiste da promeni teflone na diznama! Imao sam slucaj! Pozdrav!!!

#21 06-09-2012 10:07:21

draganford
elproger
Registrovan: 13-09-2010
Komentari: 422

promeni teflone na diznama/Nemaju veze sa prekomernom potrosnjom ulja vec paljenjem. u svakom slucaju motor se mora otvoriti i pregledati turbina. 1l ulja na 1000km je mnogo  a 1l dnevno to nije za voznju vec za servis.

#22 06-09-2012 10:14:56

Zeljko Ristic
elproger
Iz: Beograd, Grocka, Umcari
Registrovan: 09-10-2011
Komentari: 809

Imao sam slucaj na astri da je palila malo teze a trosila ulje kao besna! Morao bi da je turbina ili da su karike da pri turiranju izbaci bar malo plavicastog dima! Sta mislis da li mu je lakse da skine poklopac filtera goriva ili da radi odma generalnu?

#23 06-09-2012 11:09:40

mb73
Expert

ide se od lakse opcije kod postenog majstora a ove vjerujem da su karike,zasto nema dima ne znam ali ne moze ispariti.

#24 06-09-2012 16:53:19

draganford
elproger
Registrovan: 13-09-2010
Komentari: 422

GUMICE na diznama nemaju veze sa potrosnjom ulja vec sa paljenjem.

#25 06-09-2012 17:47:09

boka123
Član
Iz: apatin
Registrovan: 03-09-2012
Komentari: 5

ja sam imao isti problem sa pasatom 2.0 2001,stim sto je trosio 1l ulja na 500 km,palio je super nije dimio bas ni malo,radio je kao sat,i onda sam promenuo samo teflone i resio problem,ubrzo sam ga prodao tako da ne znam sta se desavalo dalje sa potrosnjom ulja !!

Board footer