Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Pozdrav,
ako moze neko da pregleda ovaj .csv fajl od vektre b z18xe. Svaki komentar je dobrodosao.
Ja sam pregledavao I imam neke sumnje, ali slab sam sa iskustvom. hvala.
Zadnja izmjena od The Minister (18-12-2012 13:39:45)
Da dodam, auto nema nikakvih gresaka, provereno na kts, ali je problem povecana potrosnja koja nikad ne silazi ispod 11l na otvorenom.
Stim u vezi, sumnjam na povremenu "invalid" vrednost polozaja klapne gasa (vidi se u .csv), povremeno prelazenje lambda sonde u otvoreni krug (?), idle speed fuel trim koje je fiksirano na 6.6 u svim merenjima I partial load fulel trim fiksirano na -43 I jos neke parameter....
Dakle, ako neko moze da pogleda, kad ima vremena, ove parametre I da svoj sud.
Zadnja izmjena od The Minister (18-12-2012 14:41:14)
o2s ide u open loop kada se naglo stisne gas, jer odjednom treba veča količina goriva
dolazi do naglog bogačenja smjese
(na grafu odmah smjesa postaje rich, ako je bilo lean)
u tom momentu je nemoguče podesiti 1:14,7 da lambda bude 1 i da motor dobije to ubrzanje jer je papučica gasa stisnuta, to neka te ne brine
ali ako sonda u normalnim uvjetima ide u open, onda treba pronaći uzrok tome
nabavi dijagnostiku sa grafikonom
pa se nečeš mučiti sa csv fileovima
a biče ti 100X lakše i brže za raditi
Zadnja izmjena od sanac.bo (18-12-2012 15:34:21)
..sjeti se da svetkuješ dan subotnji
šest dana radi i obavljaj sav svoj posao
a sedmi dan je subota,poćinak posvećen Jehovi...
sanac.bo, znam te elementarne stvari, i ako si pogledao ovaj fajl, video bi da nije bilo naglog natiskanja pedale u momentima kada je prelazilo u otvoreni krug. Tako da, da, mislim da u normalnim uslovima ide u open loop mode, ali ne mogu sam da nadjem uzrok toga. Ima I drugih cudnih stvari oko rada motora koje se vide u fajlu, ali ga je potrebno otvoriti I pregledati a znam da za to treba malo vremena I volje, pa sam spreman da sacekam...
Evo postavljam isti fajl u MS Excel formatu sa fiksiranim prvim redovima kako bi se lakse mogao videti naziv parametra koji gledamo, obzirom da je doc malo veci.
nabavi dijagnostiku sa grafikonom
pa se nečeš mučiti sa csv fileovima
a biče ti 100X lakše i brže za raditi
nisam ja majstor druze, ja radim samo moj auto
Zadnja izmjena od The Minister (18-12-2012 15:59:45)
Čini se kao skup problema.
Loop meni liči na loš kontakt, s obzirom na vreme trajanja promene.
Problem sa klapnom gasa - invalid - vidiš i sam kada se javlja...pokušaj da isključiš evap ventil pa snimi parametre.
Dugi trimovi su katastrofa. Videćeš da li isključenjem evap imaš kratke trimere u plusu većem nego sada.
Dalje, to je sistem sa jednom ili dve cevi? Gde je regulator pritiska benzina? Da li si siguran u ispravnost rada benz. dizni i vrednost pritiska goriva?
Obrati pažnju na 2 i 3 cilindar. Bobina, svećice ili blago mehaničko odstupanje?
Da li je to vektra za koju si imao dilemu o kompatibilnosti ECU?
Zdravo stratos
Dal sam se ja pretplatio na tebe pa mi redovno odgovaras
Cini se kao skup problema a to moze da znaci jedan glavni problem Nadam se da gresim...
Loop se otvara pri polasku iz mesta, jer se u tom trenutku auto malo zagusi, pa kada RPM padne ispod idle RPM I mozda jos u nekim situacijama
Evo kacim novi fajl, .xls, opet je predugacak, ali sam se maksimalno potrudio da olaksam pregled bitnih parametara! Snimak je sa iskljucenim konektorom evap ventila, 1min na kontaktu, hladan start, rad na idle oko 1min, I malo voznje po gradu, na kraju fajla ima I 2-3 WOT-a, I malo prebacivanja benzin/gas na idle-u. I aku ostao iskljucen preko noci... Kada iskljucim kontakt, cuje se caktanje evap ventila jos oko 2 minuta.
FPR je u rezervoaru u okviru pumpe - system bez povratne cevi, siguran sam u ispravnost dizni I pritiska.
Ovo je nova vektra, 12.mesec 2001, uzeo sam je pre 3-4 meseca, , stara otisla. Volim Vektre, sta ces
Zadnja izmjena od The Minister (19-12-2012 18:41:44)
Takodje, ako neko ima .csv od nekog Opela ZxxXE, bilo bi mi korisno da mogu da ga pregledam. Hvala.
OK, posto je izgleda ocigledno ECU, da li uopste da pokusavam sa reprogramom ili ne?
Nisam stigao da pogledam...
Uglavnom, uvek je dobro iscrpeti sve mogućnosti,dakle pokušaj reprogram ako sumnjaš u soft.
pretpostavljam 11l je potrosnja na plinu. operi dizne i na taj nacin resi knock retard jer na pojedinim cyl ide do 8.samim tim ecu pomera paljenje u kasnije kako nebi doslo do ostecenja motora. krajnji rezultat je manja snaga motora i povecana potrosnja. sumnjiv je i ovaj protokomer jer 80kg/h je mnogo.testirao sam razna vozila u voznji ali je protok bio oko 50-60kg/h na maksimalnom opterecenju ,polovina gasa je oko 30kg/h.
Dragane, I na benzinu I na plinu. U tim uslovima potrosnja treba da je oko 8l, po meni.
Protokomer ide I preko 300kg/h na punom gasu, ima u poslednjem fajlu da se vidi, pred kraj. Mislim da nije do dizni? Poslednji WOT je na TNG a WOT pre njega je na benzinu. A knock retard ide do 11, ali to samo u voznji. U mestu, pri punom gasu knock je 0.
Saveti oko snimanja csv fajla su dobrodosli.
Voleo bih da zanam dve stvari: propuštanje svakog cilindra pojedinačno u % i zategnutost zupčastog kaiša.
U međuvremenu: snimi šta se dešava kada evap odvojiš fizički sa us. grane i blindiraš mufove, dakle cev.
Što se tiče petlje, soft je otvori zbog radnog režima,inače sonde rade u tom momentu kao i njihovi grejači. Mislim da je u ovom slučaju to OK.
Što se klapne gasa tiče, invalid je stanje kada se želja vozača i mogućnosti motornog sklopa ne poklapaju...
Da li je klapna zamašćena ili je bila zamašćena , prljava ili oštećena?
Što se FT tiče... 6,6 je vreme u ms za radno stanje idle, a FT parcial i full se vrlo čudno ponašaju...
Ja vozim taj motor u astri i mogu da kazem da ispod 12 l u gradu nema sanse spustiti.vozim i na plin i na benzin,auto ispravan 100%
Pirke
Evo postavljam .csv u Excel format od komsije koji ima isti auto, isti motor, isto godiste. Sada je snimljen fajl. Nema TNG. Iznenadjujuce da su rezultati prilicno, prilicno slicni mojima!
Stratos, da li da merim to sto si trazio sada u ovom slucaju?
ipak ti skini dizne i operi. knock retard komsija.xls ide do 11 samo na jednom cilindru. posle pranja dizni pogledaj knock.
je napisao skrivenu poruku za korisnika: The Minister