Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Pozdrav ljudi nov sam na forumu, i nadam se da mi mozete pomoci.
Kupio sam mercedes a160 2000 godiste u Nemackoj sa motorom koji nije radio, kada smo otvorili poklopac otkrili smo da je pukao lanac izmedju bregaste i radilice. (menjano je ulje 500 km pre kvara, na kartici pise w10 40 ali je bilo previse gusto tako da je moguce da je sipano pogresno pa je zbog toga doslo do kvara)
Zakacio sam dijagnostiku pre otvaranja i nije bilo gresaka.
Zamenili smo lanac, uzupcili spojili sve i upalili, ali postoji jedan problem, posle par proba izbacilo je gresku na motoru i desava se to dok stoji ili u voznji je nemoguce dati veci gas od 4000 obrtaja.
Ispod na slikama vidite sta je pokazala dijagnostika kao gresku,
Da senzor polozaja radilice nije plauzibilan
Da je snesa prejaka, tj da je lamda granicniku regulacije
Da lamda pre katalizatora ima preniski napon.
Moze li mi neko pomoci u kom pravcu da idem?
Menjali smo senzor bregaste, i skidali i cistili senzor radilice, na oko deluju sasvim OK.
U napred hvala
daj malom vise podataka koji je motor dizel benzin da znamo o cemu pricamo koje greske nakon brisanja se vracaju
Jer je dobro uzubljen?
Bosch KTS 570
i ja tipujem na zupcenje
Pirke
Benzinski motor 1.6 102 konja. Nakon brisanja se vraca sihrnonizacija izmedju senzora, a posle nekog vremena i lamda sonda...
I mi smo posumnjali na zupcenje, ali koliko se secam sve je bilo na reperima i kako pise u autodati.
Provericemo oper, nadam se da nece morati OPET da se spusta motor....
nadam se da nece morati OPET
da se spusta motor....
ono velikog posla..... 1. put je samo komplicirano, inače po simptomima, kao da nekaj nije ozubljeno dobro
Ne pitaj me ono što ne znam !
Praksom do savrsenstva!
Ulje je OK i 10w-40, pucanje lanca se nije desilo zbog njega, narocito u 500kilometara.
Koje si ulje sada stavio, da nije do njega sto nece preko 4000 okretaja?
Imas li osciloskop?
Provjeri doobro fazu, jesi li mjenjao jos sta osim lanca? Kakav je natezac?
Kakav je zamasnjak?
Podrav...
I ja sumnjam na zupcenje! Za jedan zub ako se omasi pravice problem
Praksom do savrsenstva!
![]()
Ulje je OK i 10w-40, pucanje lanca se nije desilo zbog njega, narocito u 500kilometara.
Koje si ulje sada stavio, da nije do njega sto nece preko 4000 okretaja?
Imas li osciloskop?
Provjeri doobro fazu, jesi li mjenjao jos sta osim lanca? Kakav je natezac?
Kakav je zamasnjak?
Podrav...
Ne znam sta je drugo moglo da se desi, motor je presao 155 000 Km, tako sam ga kupio u Nemackoj ima sve servise upisane u servisnoj i racune od servisa tako da ne sumnjam da je prava kilpometraza.
Po tvom misljenju sta je mogao da bude uzrok pucanja lanca?
Sada sam stavio isto w10 40, ali ulje koje je bilo u njemu je bilo jako gusto, kao da je ulje za konzerviranje, tako je izgledalo, moguce da su supali pogresno a napisali 10 40, ne znam..
Nemam osciloskop
Natezac je dobar i remenice su dobre, samo sam lanac zamenio.
Nisam razumeo sta znaci zamasnjak pa sam potrazio na internetu, ispravi me ako sam nasao pogresan prevod
Ako si na to mislio nisam skidao menjac da bi video kakav je...
P.S. Kako da namestim da mi stizu obavestenja o odgovorima u ovoj temi?
Zadnja izmjena od ststeva (18-01-2013 12:53:02)
zamasnjak=zamajac
imao sam slucajeva da se uvrnu bregaste osovine,sto ne mozes provijeriti osim da je uporedis sa ispravnom bregastom. Moras naravno provjerit jos jednom zupcenje
imao sam slucajeva da se uvrnu bregaste osovine,sto ne mozes provijeriti osim da je uporedis sa ispravnom bregastom. Moras naravno provjerit jos jednom zupcenje
Tako je, to se konkretno desi zbog pada tlaka ulja u glavi. Zbo toga i rasteze lanac do pucanja...
U utorak-srecu rasturamo ponovo da vidimo o cemu se radi.
Nadam se da necu morati da spustam motor?
U utorak-srecu rasturamo ponovo da vidimo o cemu se radi.
Nadam se da necu morati da spustam motor?
Pa kakav je to problem ??
Brzo je vani
Ma jeste, ali ima milion srafcica koji drze one plastike ispod, korube, branik, ima da se radi ..... Kad se skine prednji vezni lim i hladnjak onda je lako.
cekamo onda utorak,ulje nikako ije uzrok problema.samo dobro pregledajte bregaste i fazu paljenja
mala moja bili malo legla da te moja konstrukcija pegla
To uopce nije nikakav problem, prvih par puta malo vise gledas a poslije ide kao na traci. Sve je fino logicno...
Uostalom, kod njih je (A klase) najnormalnija radnja motor gore-dole.
Rasturili smo ga uzupcen je tacno kako treba, prvi klip u gornjoj mrtvoj tacki, reper na remenici gde treba da bude i bregasta na reperu..... Ne znam sta da radim....?
Kakav je zamasnjak, dali je popucan ili deformiran? Ima li signal senzora radilice oscilacije(valove) na osciloskopu? Ah, da, nemas skop...
Ste usporedili bregaste komparatorom? Adaptacija senzora Stardijagnozom?
Dobar je zamajac, auto je presao samo 155000, probacu kod nekog da ispratim sondu osciloskopom...
Ima samo jednu bregastu. Nisam te razumeo kako se ovo radi i cime? Adaptacija senzora Stardijagnozom?
Mozda ti pomogne nesto ovo.Moj komsija ima E klasu ,kupe 95-96 godiste i dok je auto u mestu ne prima gas preko 4000 rpm,a kada krene da se vozi sve ide normalno.Mozda ti bude znacilo kada gledas parametre,tipa da komp vidi da auto nije u pokretu ili slicno.Ja inace ne radim mercedese ali mozda ce da ti znaci .Pozdrav!
je napisao skrivenu poruku za korisnika: undermaster
hmm radio sam to par puta,nije bilo nikakovih problema...(za spuštanje motora nemoraš skidat vezni lim,skineš usisne cijevi i poklopac ventila)
znači mjenjao si lanac? lanac bio puknuti,glavu motora nisi skidao?auto normalno pali?(ako je lanac pukno najčešče barem jedan ventil se sretne sa klipom...)
Prekidač kvačila?? neće ti bacit grešku na njega nego provjeri radi li kontakt on-off...
hmm radio sam to par puta,nije bilo nikakovih problema...(za spuštanje motora nemoraš skidat vezni lim,skineš usisne cijevi i poklopac ventila)
znači mjenjao si lanac? lanac bio puknuti,glavu motora nisi skidao?auto normalno pali?(ako je lanac pukno najčešče barem jedan ventil se sretne sa klipom...)
Jeste zamenjen je lanac, glava je obradjena, stradao je jedan ventil. Normalno pali, normalno radi na leru, normalno ubrzava, ne prekida, samo kad stigne do 4000 krene da blokira... Kao kad auto sa blokadom doteras do nje. Isto se ponasa i u voznji i u mestu, na leru.