Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
kupio sam ulje 10w 40 TOTAL ,da li moze u to ulje motor?jos ga nisam zamenio tj sipao u motor,pa bio mi bilo dobro da znam o kvalitetu ulja za ovaj motor.hval\
moze za taj motor to ulje ja ga sipam pa mislim da ni tebi nece skodit
hv ala vam puno na pomoci.
ja danas sipao 5w-40 total u pezo 307 hdi,cesto mi ga donesu musterije.
ja danas sipao 5w-40 total u pezo 307 hdi,cesto mi ga donesu musterije.
nije greska....
best regards!
Striktno gledano, zavisi šta piše u servisnoj knižici.
S` tim što su preporuke za upotrebu motornih ulja od strane PSA u poslednjih 10ak godina vrlo diskutabilne, uzimajući u obzir i sa njihove strane preporučene intervale zamene.
Za onog koga zanima koje motorno ulje za određeni tip motora u Pgt- vozilu je preporučeno/zabranjeno ili autorizovano/neatorizovano (uz servisnu knjižicu) - najreferentniji peugeot-ov dokument je sledeći:
Uz njega, sam total je (što je manje obavezujuće) u svetlu najnovijeg propisanog standarda za najnovija vozila (od 2012.) izdao i sledeću brošuru koja na jednostavan način opisuje razlike među njihovim preporučenim uljima koja zadovoljavaju pojedine, a od PSA tražene standarde (PSA B71 2312, B71 2290, B71 2296, B71 2294 respektivno), dakle za Pgt.
Prosto rečeno, kao što se i vidi iz tabele - može Total Quartz 7000 10W-40 u DV10ATED, odnosno u prvoj tabeli stoji da je autorizovano, a u drugoj da je preporučeno.
Druga je (i mnogo duža) priča da li to što "može" ili je autorizovano/preporučeno - znači i da je to za taj konkretni motor i najbolji izbor.
zamenio tj sipao sam ovo ulje kad u gepeku vidim kanticu da je pre toga sipano ulje total 5W 30,mislim da pise quarz,i ono je valjda full sinthetic a na ovom novom ulju 10W 40 pise sinthetic based,pa sad da li nesto fali ovom nopvom ulju?i da li je ono puna sintetika?hvala/
10W 40 pise sinthetic based ovo bi trebalo biti bazirano po toj formuli,mislim da ti to nije full sint.
Quartz 7000 10W-40 naravno nije full synthethic - ali to ne znači da je loše. Dakle, odgovor na pitanje je - ne fali ništa tom ulju.
I ne fali mu kada se sipa u hdi motor koji nema FAP/DPF ili npr. u benzince i kada se to ulje menja na 10,000 km (u slučaju vrlo teških uslova vožnje, kao što je iskljucivo gradska voznja i nešto kraće npr. 8000 km).
Ono prethodno ulje, iz viskozne gradacije 5W-30 pripada Ineo seriji ulja, a njih ima više (zadovoljavaju razlićite norme, za različita vozila).
Najverovatnije se radi o Total Ineo ECS koje zadovoljava onaj standard koji traže Hdi sa FAP/DPF odnosno PSA B71 2290 (ili ACEA C2+dodatni psa testovi). Ako neki hdi poseduje FAP/DPF ono bi najpre trebalo da se koristi, ali posto se ovde radi o hdi koji nema FAP/DPF onda su za njega primarni izbor ulja koja zadovoljavaju PSA B71 2296 i PSA B71 2294, odnosno ACEA B4.
Koje je bolje od ta dva, ili koje će razlike u efektima po motor biti među ta dva je vrlo duga priča - ali je u ovom slučaju ona manje bitna jer se i sa postojećim uljem ispunjava zahtev proizvodjača.
Ono što je bitno je da nema previše problema što je to ulje sipano, a da je prethodno bilo full sythetic iako se to uglavnom izbegava (jer se smatra da pri promeni viskozne gradacije ipak treba to činiti postepeno). Kako god, nije presudno, jer su međusobno sasvim mešljiva.
Da je moja ta 407ica, a da biram isključivo Total ulja - ja bih joj pri sledećoj izmeni dao Quartz 9000 5W-40, jer je to po standardima koje zadovoljava, i po tome što je koncipirano i za teže uslove vožnje - najprimerenije totalovo ulje za hdi bez FAP/DPF, odnosno za tu 407icu koja ume dobro da se nagazi po auto-putu.
Naravno, postoji još mnogo raznih izbora za motorno ulje u zavisnosti šta se želi postići, ali ovo gore nacvedeno ukoliko se žele striktno ispuniti zahtev kako to navodi proizvodjač motora (među nekoliko ponuđenih Total-ovih izbora).
Inače (ovo je bosanski forum koliko vidim), da živim na teritoriji gde mi je Modriča blizu, ja druga ulja osim njihovih ne bih ni razmatrao. Imaju oni odlično i ACEA B4 ulje. Isto uglavnom vrlo važi i za ostalih par većih rafinerija na Balkanu, posebno u poslednjih par godina (kako ih je oporavio strani kapital).
hvala puno,sledeci put ide 5W40.