ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 05-05-2013 21:38:33

osijek
Član
Iz: sarajevo
Registrovan: 02-05-2012
Komentari: 16
Website

1.6 hdi 66 kw,dim pri paljenju i zvuk

Pozdrav svima, molim za savjet u vezi Pezoa 1.6 hdi,66 kw iz 2007. Naime, kada palim hladan auto desi se da izbaci oblacic sivog dima(nije bijel niti crn),ovo se ne desi svaki put,mozda 4-5 puta upali bez dima pa onda izbaci malo.Citao sam negdje da hdi motori nebi trebali da izbacuju dim pri paljenju.  Takodjer, ponekad kada naglo pritisnem gas izbaci sasvim malo crnog dima, ne uvijek. Svi filteri su zamjenjeni,bio na dijagnostici,sve uredu,jedna dizna malo odstupa ali majstor kaze da nije ozbiljno. Auto pali,ne gasi se, dobro vuce i ne trza.
Jos jedno pitanje: kada krecem cuje se kao neko klaparanje iz motora (tuk,tuk,tuk...) koje preko 2000 obrtaja prelazi u , ja bi rekao, normalan jednolican zvuk motora. Ovo je vise izrazeno kada je motor ugrijan. Ovog zvuka nema na leru,jednolicno zvuci pri davanju gasa, znaci javlja se samo pri kretanju. Isto tako sam probao da vozim otvorenih prozora ali nisam cuo nista osim normalnog zvuka, samo se cuje u kabini. Bio sam u servisu i uradili testnu voznju. Misljenje majstora je da se cuju dizne pri naporu,vjerovatno je auto malo vise preslo.  Da li ovo moze biti problem koji moze dovesti do veceg ostecenja motora, klipa ili neceg drugog ako mozda ove dizne prave pogresnu smjesu u cilindru. (citao po internetu svasta). Ima li potrebe skidati dizne ili mozda cekati neke druge simptome. Mozda previse osluskujem ali sve u namjeri da mozda preduhitrim neki skuplji kvar. Unaprijed hvala na savjetima.

#2 05-05-2013 22:26:42

mb73
Expert
Iz: Brcko-BiH
Registrovan: 12-09-2011
Komentari: 3,183

Re: 1.6 hdi 66 kw,dim pri paljenju i zvuk

kad skontas sta je javi jer slican problem imam na golfu 6 koji je moj licni a nov je kupljen i star 3 god a jos mi nisu rjesili,mozda su ovi iz psa grupe pametniji,pozdrav.

Board footer