Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Bez ikakvog reda ni pravila, auto se ugasi u voznji. Kad pokusam da zaverglam - nece da vergla i vecina lampica na instrument tabli ne svetli, jedino svetli za akumulator. Nekoliko minuta kasnije probam opet da dam kontakt i sada sve lampice uredno svetle i auto vergla i upali i vozi bez greske a na satu se pojavi greska serva volana (odmah cim upali). Na dijagnostici nema nikakvih gresaka. To se desilo vec nekoliko puta ovih dana.
tu obicno zeza cim modul
Pirke
ako je ona stara vectra c do 2005 cim je 99%
možeš probati dodatno mu spojiti masu
i 2 žice za napajanje, jedna mu je 15 druga 30
ako i nakon toga bude problem da se ugasi sama od sebe
na otpad ili negdje po drugi cim i probati sa njim
cim se treba odjaviti prije skidanja i prijaviti novi kad se montira
cim koji budeš ubacivao ako bude trebalo mora biti odjavljen sa stare vectre
btw
možeš i ovaj cim probati resetirati, ali sumnjam da bi se nešto popravilo
nadam se da znaš postupak resetiranja, odjava-prijava cim
..sjeti se da svetkuješ dan subotnji
šest dana radi i obavljaj sav svoj posao
a sedmi dan je subota,poćinak posvećen Jehovi...
Jeste, 2003. 125000km na satu, 1.6 101konj.
Sto se gresaka tice, bile su neke greske u CAN komunikaciji ABS, Airbag, medjutim nikako da se auto ponovo ugasi da iscitam tacno koje greske prijavljuje - otkad ja radim na njemu, on radi ko sat.
e sad treba mudrosti
jer ako bude nekih grešaka na can-bus
sa abs, on je na high speed, može i zbog nejga ugasiti auto
isto tako i edc je na high speed, i zbog toga može ugasiti auto i ne dati upaliti
znači nije samo cim u pitanju u ovom slučaju nego i abs modul
sada za inat dok je na testiranju neče biti grešaka , i neće se ugasiti
čim dođde mušterija sjedne i izađe iz radionice, pras...škljoc
majstore skopčaj ti laptop i dijagnostiku pa kad vlasnik sjedne u njega
napravite jedan veći krug
Juce sam presao 200km autom. Nije se ugasio! Ali je izbacio dosta gresaka nakon tog puta preko dijagnostike:
Ne radi mi "edit". Od ovih gresaka, jedina greska koja je stalna je greska na senzoru brzine levog tocka. Greska o pogresnom kodu je jer sam pokusao da unesem sec code, ali mi je vlasnik dao pogresan. Ono sto me brine su "U" greske u komunikaciji i tu bi mi trebala pomoc oko potvrde da li i dalje vuce na CIM ili na nesto drugo.
ajde probaj prvo riješiti taj problem sa senzorom na kotaču
a cim modul ja nebih ništa dirao
ako želiš testirati can high speed, treba dvokanalni diferencijalni osciloskop
Teško da će senzor na kotaču gasit auto u vožnji.
Ili je naslov teme promenjen?
Bas sam sredio senzor na tocku i problem sto se palila lampica za istrosenost kocionih plocica. ABS sada radi.
Skinuo sam i CIM modul i samo pregledao, tamo sve izgleda ok, nije nista budzeno. Poprskao kontakt sprej po konektoru. Javicu se za koji dan, cim skupim ponovo greske. Presao sam 400km autom i trudio se da vozim njegovim stilom voznje, ali nikako da se ugasi.
Medjutim, tek danas mi je zapala za oko nalepnica alarma na staklima, a auto ga definitivno nema.
Pojavile se 2 greske:
Prva je na airbagu: U2139-7F Invalid Data from CIM
a druga je na ECU: U2103-00 CAN-Bus Node no Communication
Moram da osvezim temu. Vectra je jedno vreme radila lepo, ali sada ponovo pocinju problemi. U voznji gasi servo volana sto se manifestuje teskim okretanjem volana, pali lampicu za isti, pali lampicu alternatora, iako je alternator dobar. Vlasnik ga je ugasio, pa posle nije hteo da zavergla. A akumulator je dobar i tada je pokazivao 12.9V. Posle par pokusaja je ipak zaverglao i upalio. I to je pojava koja se desava ponekad, znaci paljenje lampice za elektrohidraulicni servo kada servo ostane bez struje i lampice alternatora. Motor je Z16XE, Vectra je 2003. Dakle iz nekog razloga servo ostaje bez napona. Da li je neko imao takvo desavanje, ja sumnjam na ecu, ali mi treba sigurnije ako moze
Mozes li ocitati stvarne vrednosti iz modula serva ?
ja bi ipak provjerio još jednom alternatora
Xexe, pola-pola sanse za jedno ili drugo.
Hvala vam. Nije auto kod mene. Sto se alternatora tice, dal je moguce da nece da vergla zbog njega, a posle 10 sekundi zavergla? Jer se to desilo, otkazao servo, popalio lampice za servo i alternator, vlasnik ga ugasio i odma probao da upali ali nije verglao, pa je tako odma probao 3-4 puta i upalio je.
Nije to do alternatora jer mora verglati i bez njega, prije da je nesto do cim modula jer sve to ide preko njega a on im je cesta greska....
Imao sam slican problem na engleskoj verziji vektre c... elektrohidraulicni servo nije bio povezan sa gubitkom can komunikacije izmedju cim modula i periferija... kvar je bio u konektoru na modulu serva... can idbe kroz utikac abs-a i tamo je cesto problem na vektrama c. Svaka vektra c koju sam kacio na dijagnostiku je imala probleme u komunikaciji cim-neki moduli, ali svaka je palila bez problema...