Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
E ovako prijatelji imam problem sa golfom.
Prije nekih 2 mjeseca auto je odlicno vuklo imalo normalan start sve do nekih 120 km/h tad mi je golf padao u safe mod ali samo u petoj brzini.
Dijagnostika uvijek pokazivala istu gresku "poz. odstupanje....."
Rijesim da skinem turbo i da ga ocistim,i kada sam izvadio turbo van otvorio je imao sam sta i vidjeti puna turbina garezi krilca od turbine zapekla jedva se pomjerala.
Sve to ocistim sredim spakujem sve vratim na golfa i nakon toga svega sjednem da probam auto ali sad mi ima snagu samo od 2,500 Obr. momenta dok je prije isao bolje dok je turbina bila prljava.
Pregledam opet sve sva crijeva,oba elektromagnetska ventila,zatim pregledam aktuator na turbini sve normalno.
Vozim ga sad i preko 140 auto ne ide u safe mod ali zasto ima lose ubrzanje do tih 25000 ??
Pogledao sam i AGR ventil ispitao ga sa vakum tasterom sve radi ali kad sam pogledao onu polugicu u njemu sto otvara vidio sam da ide samo 1 do 1,5 cm u zrak,jeli ona treba da ide vise u zrak i da se vise otvara ako vam nije jasno o cemu pricam postavit cu vam i slike.
Golf 4 TDI 2000 god 81kw ASV-oznaka motora.
Sta dalje da trazim da dobijem tu zestinu kao sto je nekad bila sta preporucujete.
Hvala
Citav zivot mi sole pamet i na kraju umrem od secera.!
meni to 140 ide više na nešto drugo oko usisa ako imaš gdje probaj protokomjer... ..Pogledaj hod štangice na turbini dali otvara i zatvara do kraja,raskači polugu i pogledaj hod .
kao što reče vili van der pakšu TREBAĆE PRSTI GUZICI SVRBLJIVOJ
sad mogu preko 120 da vozim dok nisam turbo ocistio nisam mogao sad 140-150 bez problema.
sto se stangice tice 8 mm hoda ima kao sto je i normalno i to sam provjerio.
AGR ventil mi jos ostaje ali nisam siguran pa me zanima sta dalje.
meni to 140 ide više na nešto drugo oko usisa ako imaš gdje probaj protokomjer... ..Pogledaj hod štangice na turbini dali otvara i zatvara do kraja,raskači polugu i pogledaj hod .
Pa skini ga i vidi zatvara li i otvara do kraja, mada ne bih rekao da je do njega, dijag pa prati parametre u voznji ako nema gresaka, ako znas koliko koji treba biti, i ne brini "U tom cucu grmi zec"
Druze skinuo sam AGR i sa tasterom ga ispitao on zatvara do kraja ali otvara samo 1.5 cm pa me zanima jeli to dosta ili treba da klip u ventilu treba da se vise otvara.
Pa skini ga i vidi zatvara li i otvara do kraja, mada ne bih rekao da je do njega, dijag pa prati parametre u voznji ako nema gresaka, ako znas koliko koji treba biti, i ne brini "U tom cucu grmi zec"
Ma to ti je u turbini kasnije ti otvara dali si dirao onu polugu na turbini kada si je čistio
Bitno je da zatvara.....
nista nisam dirao znam da poluga mora 8 mm da radi a i nije da pvi put to radim kad VW radim vec 13 god. ajde da je golf 7 pa mozda bi i razmisljao o tome ali golf 4 tako jednostavan a dosao tako neki problem..jel imas jos nekih ideja druze.
Ma to ti je u turbini kasnije ti otvara dali si dirao onu polugu na turbini kada si je čistio
zatvara i otvara ali mislim da to nije dovoljno.
pokusat cu sutra drugi AGR stavit da vidim sta ce se desiti.
Bitno je da zatvara.....
jesi li kotrolirao map senzor??ako imas vdsc, motor-kanal 11 i prekontroliraj kako reagira..
Zadnja izmjena od mmirko (01-07-2013 00:10:58)
agr ako je otvoren ili zatvoren to vidiš u parametrima po mjeraču protoka zraka...ako ti je trom pod niskim obrtajima kreni ti od ventiliča turbile ili da ti na kojem crevu ne pušta vakum
kopcan na dijagnostiku 5 puta i u voznji i ovako.
sve vrijednosti su u normalni ali kad ga ja pokusam ispitati na "stolu" sa tasterom vidim da otvara samo 1.5 cm to mi je premalo..
sto se tice ventila turbine on je stavljen nov prije par mjeseci a i njega sam ispitao drzi vakum otvara turbinu i ima hod od cc 8 mm n.. sva crijeva ispitana nigdije vakum ne pusta.. sa vakum posude skinem crijevo ubacim taster sve drzi sve funkcionise.
mene samo zanima jel hod klipa agr ventila treba da bude 1.5 cm ili on treba da jos otvara ?
agr ako je otvoren ili zatvoren to vidiš u parametrima po mjeraču protoka zraka...ako ti je trom pod niskim obrtajima kreni ti od ventiliča turbile ili da ti na kojem crevu ne pušta vakum
1,5 cm ti je normalno..prati pritisak turbine zadani i izmjereni..stavi si na grafički prikaz pa usporedi..11.kanal
strangica pomeraj i bice reseno pozz
ako sumnjas u eger ventil blokiraj ga pa probaj ,jesi gledao n75 ventil ,ja sam imao jedan slucaj isto nije htjeo da vuce i posle cicenja turbine nekad hoce ,nekad nece da vuce ispostavilo se da je vakum ventil na turbini mada kada sam skidao turbinu kontrolisao sam ga i bio je dobar posle par dana musterija krenula na put i nije htjeo da vuce svratio je negdje u servis i navodno vekum ventil na turbini zamjenili i auto ide ,e sad nikako mi nije jasno kako je moglo biti do ventila jer ispitivao sam ga na vakum povlacio je dobro i drzao ,al ispostavilo se da je do njega
ma imas parametre sa kanala 003 i 011 u 3 brzini na 3000rpm pa pogledaj onda zadane i aktualne vrijednosti
sad cu da provjerim i parametre i da pokusam stavit drugi agr ventil pa cu da vidim dali ima razlike.
n75 ventil 2 puta mjenjao sumnjam da je do njega.
sta mislite dali je moguce da je neka dizna oslabila sto mislim da nije ali ?
Aman nije do egr ventila ako zatvara a zatvara sigurno, radis vw vec 13 godina kako kazes, a oko ovoga si zapeo i samo gledas neke nebitne stvari, fino ti je receno sta da pogledas al dzaba.........
Batali se EGR-a! Nesto mi je to malo da pomera 8mm polugicu na turbini, mozda nisi sve spakovao kako treba?
znas zasto sam zapeo oko njega jer sam ostalo sve provjerio i sve je normalno a jos me agr muci.
narucen je nov agr i njega cu probati jer vec jednom sam ga mjenjao na jednom golfu slican problem bio.
sve sto su rekli prekontrolisao sam 2 puta ali dzaba uvijek isto.
zvao turbo servis raspitao se o svemu i po tome sve normalno.
n75 drugi stavljen,zaobilazni drugi stavljen,turbina ciscena,ventil ili ti ga aktuator turbine odlican,vakumska crijeva prekontrolisana neka i promjenjena,dizne cak prekontrolisane,ostao mi jos agr a i on ce sutra doci na red tako da ako nisi imao isti problem nemoj da nagadjas ..
hvala
Aman nije do egr ventila ako zatvara a zatvara sigurno, radis vw vec 13 godina kako kazes, a oko ovoga si zapeo i samo gledas neke nebitne stvari, fino ti je receno sta da pogledas al dzaba.........
Nemas tu mnogo filozofije oko EGR-a! Ako si ga otvarao vakum pumpom i ako ga drzi otvorenog znaci da mu je membrana u redu i to je to! Usredsredi se na pritisak turbine i na MAF!
maf na parametrima normalan ?
ali nije moguce da agr otvara 1 do 1.5 cm to mi je cudno i da onako tesko otvara taster nalupa do 25 mb da ga otvori ?
Nemas tu mnogo filozofije oko EGR-a! Ako si ga otvarao vakum pumpom i ako ga drzi otvorenog znaci da mu je membrana u redu i to je to! Usredsredi se na pritisak turbine i na MAF!
ako sumnjas u taj eger blokiraj ga na autu pa probaj u voznji
"EGR" je nije agr.
maf na parametrima normalan ?
ali nije moguce da agr otvara 1 do 1.5 cm to mi je cudno i da onako tesko otvara taster nalupa do 25 mb da ga otvori ?Zeljko Ristic napisao:Nemas tu mnogo filozofije oko EGR-a! Ako si ga otvarao vakum pumpom i ako ga drzi otvorenog znaci da mu je membrana u redu i to je to! Usredsredi se na pritisak turbine i na MAF!
Na njemackom jeste agr jer je skracenica od abgasrückführungsventil, mada i ja nikad ne koristim agr ali treba barem znati......