Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Pozdrav, nakon duzeg vremena odlucio sam do pokusam staviti u funkciju airbag na Fiat Bravi kojeg koristim kako drugo auto.
Lampica od airbaga mi svijetli non stop.
Prvo sam otkrio da je flat kabl koji se nalazi na volanu i spaja airbag i sirenu u prekidu. Zatim sam pomocu FiatEcuScan-a procitao greske, otprilike u bile su ove
-nedovoljan napon napajanja
-otpojen airbag
-kratko spojeno airbag i
-unknown internal error
Greske se ne mogu obrisati. Citajuci repair manual skontao sa da crash senzor kod Brave nalazi se u samoj kontrolnoj jedinici. Skinuo sam je i kada je protresem cuje se lupkanje. Lupkanje dolazi iz dijela oznacenog na slici. Pretoistavljam da je to senzor i da to lupkanje znaci da on nije ispravan.
Jesam li u pravu ?
Takodje htjeo sam da kupim drugu kontrolnu jedinicu medjutim i iz nje se culo isto lupkanje pa sam neznam da li to znaci da je pokvarena 100% ili ne.
odustani i sredi samo lampicu.
Vjerovatno korumpiran sadrzaj modula, iscitaj sadrzaj pa okaci ovdje.
pozz
moras prekontrolisat greske sa jos nekim ozbiljnijim alatom
a o citanju memorije otom potom neverujem da je u tvom domenu
treba vodit racuna i o sigurnosti putnika posle popravke a otom je vec dosta ppisano na forumu
atm tuning
electronic key
------------------------
nemoj slućajno da treseš modul kad je spojen jer češ onda čuti pravo lupkane..to šta ti lupka kad ga treseš to ti je crash sensor i to ti je normalno..stavi drugu kontrolnu jedinicu,obriši greške i mora da radi
Ako si kolega elektricar iscitaj motorolu i postavi dobit ces ispravan sadrzaj ako nisi kao sto koyot kaze idi brate elektricaru vjerovatno je jeftinije da se "popravi" sadrzaj nego da kupujes drugi modul jer na otpadima ces naci modul sa drugim problemom da sad neidem u detalje.
pozz
Zadnja izmjena od mb73 (12-11-2013 00:22:21)
Nisam ga tresao spojenog naravno. Dovoljno je lagano da protresem i cujem kao da se pomjera "kotva" u nekom elektroventilu. Najvise me interesuje da li ovo lupkanje znaci da je senzor odradio svoje ili je to normalno. Nema nikakvih oznaka na njemu pa da pokusam pronaci koji kontakti trebaju biti otvoreni a koji zatvoreni pa da na osnovu toka odredim je li ispravan ili ne.
Koji alat moze kako treba iscitati ovu kontolnu jedinicu, pa da pokusam uganjati nekog ko ima taj alat.
Sve je to normalno sto se cuje. I pored glasnih i jasnih odgovora sta trebas da radis, pokusavas samostalno pogresnim putem da rjesavas problem, a nisi dorastao zadatku, tako da je najbolje da odes majstoru/elektronicaru koji ima odgovarajucu opremu sa kojom moze rijesiti problem ili kupi drugi airbag modul.
Zamolio bih clanove da prepoznaju amatere i da ovakve ne skoluju, samo sebi posao unistavaju!
---> Neznanje je veliki izvor hrabrosti ! <---
Iskreno ocekivao sam ovakav komentar dosta ranije jer vecina tema ode u tom smjeru.
Da si malo pazljivio citao vidio bi da sam htjeo da kupim drugi airbag modul ali da se zveckanje cuje i iz njega, zato sam odustao jer nisam siguran da li je to los znak ili ne. Temu sam otvorio prvenstveno da bih saznao da li to zveckanje znaci da je senzor ne ispravan, ukolko se to ne smije pitati onda se izvinjavam.
S obzirom da ne znam nekoga ko se bavi reprogramiranjem tih modula u mojoj blizini ostaje mi opcije traganja za ispravnim modulom.
Zadnja izmjena od rimano (13-11-2013 16:28:25)
Ti ne razumijes da to zveckanje nije nikakav pokazatelj nicega, mani se toga...........
je napisao skrivenu poruku za korisnika: rimano
Rijeseno je ovo. Zamijenio sam spiralni flet iza volana koji spaja airbag i sirenu koji je bio u prekidu. Ovdje sam dobio kontakt od elektronicara koji mi je reprogramirao modul i airbag upozorenje u ugaseno.
Hvala svima kojima su imali namjeru da pomognu.
Pozdrav.