Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Alternator prepunjava 16,5 v izlaza. Zamjenio sam i regler i diodni most ali ista stvar. Koji bi dio mogao biti joj problem?
Pa regler ti ne valja 100%, kakav si stavio to je upitno, i da li si ga dobro stavio, ako je bosch da li si dobro zavrnuo onaj drugi saraf za 30, 8mm(15 kljuc), ako je sve to ok onda regler ne valja, i da, akumulator ne bi trebao biti al zna biti i do njega u vrlo rijetkim slucajevima, probaj i to
Upali auto, iotkači plus sa akumulatora zmjeri koliki ti je napon direktno punjenja kako bi zaobiša i eventualno otklonio akumulator kao uzrok, a ako i dalje prepunjava, problem ti je u regleru...ili nešto nisi dobro namontirao (što je manja mogućnost) ili je regler neispravan (najvjerojatniji kvar)...
ne navracaj coveka na bedu,ako puni mnogo i skine klemu u radu skupo ce ga kostati.Sem reglera uzrok jakog punjenja moze biti i rotor.I jos nesto,ako nemas cim ispitati delove alternatora odnesi nekom ko ima aparate za to,nemoj menjati napamet.
Slazem se sa misa015, odnesi nekome da ispita i eventualno popravi alternator.
provjeri instrument jel uredu
Ko drugom jamu kopa trecom slajdra
Upali auto, iotkači plus sa akumulatora zmjeri koliki ti je napon direktno punjenja kako bi zaobiša i eventualno otklonio akumulator kao uzrok, a ako i dalje prepunjava, problem ti je u regleru...ili nešto nisi dobro namontirao (što je manja mogućnost) ili je regler neispravan (najvjerojatniji kvar)...
←zar nije lose po alternator skidati klemu dok je motor upaljen→
naveo sam mu način na koji može bez skidanja alternatora napraviti brzi check da otkloni akumulator,neće mu biti ništa na trenutak da ga otkači ako mu 16,5V nije napravilo ništa..., mada mu ne gine skidanje alternatora, i reparacija, pa proba na stolu, pa tek onda montiranje na auto...
iako postoji i treća mogućnost koju je damperista naveo, da uređaj ne mjeri dobro...treba i to uzeti u obzir...
Meni je instrument pokazivao 20V kad mu je bila slaba baterija.
Promjenio bateriju i napon 14.3v
Moguće je i da je akumulator problem...ništa nije isključeno, samo što treba sve to istestirati pa onda servisirati...ništa napamet...
Zadnja izmjena od zoky_zmay_vk (23-01-2014 14:47:18)
Pa napamet i jeste skidati klemu dok motor radi , jos ako prepunjava strava!!!
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.
...a vidjet ćemo kad čovjek javi što je utvrdio...šta drugo reči...
Svaka cast decki, banalna stvar oko te baterije na unimeru i bio problem u njoj. A ja se mucim ko budala, sve ispravno a on prepunjava. :-D
Hvala vam decki
Mogu li kolege koje su imale iskustvo da slaba baterija u unimeru lazira merne vrednosti napisu i koje marke i modele unimera su u pitanju? Hvala
Poz,
Fluke-u se to neće dogoditi sigurno.
Hvala kolege na brzom odgovoru. Voleo bih da nas sto vise razmeni misljenja na ovu temu.
Koristim Biltema i Benning univerzalne instrumente i nije mi se tako nesto desavalo, mada, cim mi prvi put signalizira praznu batriju, ja zamenim novom alkalnom (duracel ili sl.)
Problem je u tome da dok multimer da signalizaciju da je bateriji pao napon, vi ste u međuvremenu imali pogrešna merenja.
U takvim situacijama je u apsolutnoj prednosti analogni multimer (npr. stara Iskra) jer on bateriju koristi samo u omskom području. Sa njima s druge strane treba biti pažljiviji pri radu u smislu određivanja polariteta i područja merenja.
zato sam ga ja zaboravio pod točkom od auta i sad koristim 基納 kod njih baterije nisu važne uvijek lažu
, al mu stoje fluko-ove pipalice
..
Poz,
Fluke-u se to neće dogoditi sigurno.
kao što reče vili van der pakšu TREBAĆE PRSTI GUZICI SVRBLJIVOJ
Zato koristi 2 kom.ako jedan laze drugi ce to provjeriti ako sumnjas,a kod novih modela imas i dijagnostiku.
zato i ja koristim stari ISKRA AUTOMER za kontrolu punjenja nije mu potrebna baterija ,kod digitalnih postoji mogučnost da pokaže veći napon kad je baterija prazna ,dobro kaže kolega kod sumnje provjeriti drugim uređajom.
Dobar i kvalitetan unimer nece nikad zbog prazne baterije davati pogresna ocitavanja.
Inace, proveru punjenja vrsim iskljucivo analizatorom akumulatora sa funkcijom provere punjenja i ostalog na el instalaciji. Vodjene funkcije provere, stampac, gotovo za minut i pouzdano 100%.
Marku/tip sam namerno izostavio da se ne shvati kao reklama...
Da , pre sam to radio iskljucivo osciloskopom uz pomoc funkcije analize punjenja, ali ovi namenski su mnoooogo elegantnije resenje.
Sta cu, volim fensi alatke...
(da se razumemo, ne hvalim ni sebe ni uredjaje, iznosim svoje iskustvo. naravno da merenje napona punjenja moze kvalitetno da se odradi i analognim voltmetrom...)
Zadnja izmjena od stratos (25-01-2014 21:54:20)
ma nista nije cudno da otkaci instrument i na 16- 22cak i 28 volti kada akumulator nevalja tose desava .A desi se tu kavarovi kad jedna faza neradi na statoru tad alternator moze da digne napon