ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 17-10-2009 14:48:02

sdurma
Član
Registrovan: 05-10-2009
Komentari: 10

Fiat Punto model 188 , 2000godina servo

Postoji li moguènost da se nabavi polovni el.motor serva za Punto( nalazi se ispod volana lijevo) i koliko to košta
2000g,
59KW,
1242ccm,
benzin
model 188

sdurma@gmail.com

#2 17-10-2009 23:30:18

Nike
elproger
Registrovan: 21-08-2009
Komentari: 471

Re: Fiat Punto model 188 , 2000godina servo

El.motor rijetko sam crkne. Pogledaj prvo elektroniku na njemu i releje pa onda dalje trazi.

#3 18-10-2009 00:16:17

slaven
elproger
Iz: celje-slovenija
Registrovan: 14-06-2009
Komentari: 306

polovan je oko 150€

#4 18-10-2009 00:30:34

busko100
elproger
Iz: Sevnica
Registrovan: 23-09-2008
Komentari: 376

Ja ti kažem najbolja opcija je popravak kod majstra , jer je velika moguènost , da polovan rikne veè sutra.

Pozdr---

Busko

#5 26-10-2009 23:36:49

schuba
elproger
Registrovan: 25-01-2009
Komentari: 654

Motor èesto crkne. Ima navodno neki tip u ZG koji ih reparira za 1000kn sa garancijom.

#6 27-10-2009 03:02:12

Nike
elproger

Veèinom pod pojmom "motor" se pika i ploèica sa relejima i nešto elektronike (par tranzistora na samoj ploèici) koji upravljau njima i veèinom je tu kvar. A pošto ta ploèica dolazi na samom motoru obièno se kaže "crko motor". Sami namotaji unutar motora ja još nisam naišao da su crkli jer je unutra jako debela žica i veèinom nema razloga probiti izolacija ili prekinuti sam namotaj. Za tako nešto bi se sav motor morao zapaliti. Inaèe ovo je step motor koji namotaje ima u statoru a rotor je magnetni.

Problem bude ili na relejima na samom motoru ili centrali koja upravlja motorom ili u senzorima položaja volana koji su u stubu volana i navodno ih je nemoguèe zamjeniti bez mjenjanja kompletnog stuba volana. Ja nisam probavao.  Ovo zadnje je i najskuplja opcija jer se sve mjenja.

Sam razlog pojavljivanja kvara prema nekim mojim teorijama je u stvari i èesto neispravno naštimana špura toèkova. Veèina majstora æe uštelaovati geometriju toèkova odvrtanjem i zavrtanjem krajnica da bi ih dotjerali u ravninu u odnosu jedan na drugi i odnos prednji i zadnji, ali niko ne vodi raèuna o taènom  polaožaju volana u tom trenutku.  Toèkovi æe biti dotjerani u špurius ali ako je sve pomjereno lijevo ili desno od centralne taèke položaja volana koju kompijuter serva nadgleda dešava se da maksimalnim okretanjem u jednu ili drugu stranu kompijuter serva pokušava i dalje servo motorom  pomoæi okretanje u jednu stranu, a pošto su toèkovi fizièki došli u kranji položaj, senzori na osovini volana nisu i servo i dalje velikom silom pokušava još zakrenuti toèkove i tu veèinom crkavaju drajveri motora i releji zbog prevelike sile te protoka struje koja se nema gdje osloboditi. 

Zato je bitno da prilikom zamjenje krajnica i štelovanja špure se volan postavi u strogo centralni položaj i tada naštima špurius.  Ako se desi razlika senzori æe imati pogrešnu informaciju o položaju osovine volana i servo motor èe i dalje siliti volan u stranu i pregrijavat èe se i motor i kontakti releja i sami drajveri.

Ogromna je greška što veèina majstora koji u stvari ne znaju princip rada elektro serva uštelaju toèkove a nepravilnost polaožaja volana rješavaju skidanjem volana i pomicanjem za nekoliko zubaca dok ga ne naštimaju na sredinu, ne znajuæi pri tome da su razgodili kompletan sitem serva i izazavli skori kvar samog ureðaja.

Toliko kolko ja znam.

Zadnja izmjena od Nike (27-10-2009 03:25:31)

#7 27-10-2009 16:24:47

drz
elproger
Iz: Srbija
Registrovan: 16-05-2009
Komentari: 948

Nike napisao:

Veèinom pod pojmom "motor" se pika i ploèica sa relejima i nešto elektronike (par tranzistora na samoj ploèici) koji upravljau njima i veèinom je tu kvar. A pošto ta ploèica dolazi na samom motoru obièno se kaže "crko motor". Sami namotaji unutar motora ja još nisam naišao da su crkli jer je unutra jako debela žica i veèinom nema razloga probiti izolacija ili prekinuti sam namotaj. Za tako nešto bi se sav motor morao zapaliti. Inaèe ovo je step motor koji namotaje ima u statoru a rotor je magnetni.

Problem bude ili na relejima na samom motoru ili centrali koja upravlja motorom ili u senzorima položaja volana koji su u stubu volana i navodno ih je nemoguèe zamjeniti bez mjenjanja kompletnog stuba volana. Ja nisam probavao.  Ovo zadnje je i najskuplja opcija jer se sve mjenja.

Sam razlog pojavljivanja kvara prema nekim mojim teorijama je u stvari i èesto neispravno naštimana špura toèkova. Veèina majstora æe uštelaovati geometriju toèkova odvrtanjem i zavrtanjem krajnica da bi ih dotjerali u ravninu u odnosu jedan na drugi i odnos prednji i zadnji, ali niko ne vodi raèuna o taènom  polaožaju volana u tom trenutku.  Toèkovi æe biti dotjerani u špurius ali ako je sve pomjereno lijevo ili desno od centralne taèke položaja volana koju kompijuter serva nadgleda dešava se da maksimalnim okretanjem u jednu ili drugu stranu kompijuter serva pokušava i dalje servo motorom  pomoæi okretanje u jednu stranu, a pošto su toèkovi fizièki došli u kranji položaj, senzori na osovini volana nisu i servo i dalje velikom silom pokušava još zakrenuti toèkove i tu veèinom crkavaju drajveri motora i releji zbog prevelike sile te protoka struje koja se nema gdje osloboditi. 

Zato je bitno da prilikom zamjenje krajnica i štelovanja špure se volan postavi u strogo centralni položaj i tada naštima špurius.  Ako se desi razlika senzori æe imati pogrešnu informaciju o položaju osovine volana i servo motor èe i dalje siliti volan u stranu i pregrijavat èe se i motor i kontakti releja i sami drajveri.

Ogromna je greška što veèina majstora koji u stvari ne znaju princip rada elektro serva uštelaju toèkove a nepravilnost polaožaja volana rješavaju skidanjem volana i pomicanjem za nekoliko zubaca dok ga ne naštimaju na sredinu, ne znajuæi pri tome da su razgodili kompletan sitem serva i izazavli skori kvar samog ureðaja.

Toliko kolko ja znam.

Svaka cast na odgovoru! U pravu su 100%.

#8 27-10-2009 21:30:15

F.J.
Član
Registrovan: 09-09-2009
Komentari: 13

ako mislis auto voziti duže vrijeme najsigurnije ti je otici u autocommerce i kupiti novi motor,malo ces vise platiti ali siguran da ti vise nece riknut....

#9 27-10-2009 21:48:22

acom
Administrator
Registrovan: 20-04-2008
Komentari: 3,959
Website

Sto i taj novi nebi "riknuo" ako se pogresno postavi i sta fali repariranom ako se volan ustima kako treba ?

F.J. napisao:

ako mislis auto voziti duže vrijeme najsigurnije ti je otici u autocommerce i kupiti novi motor,malo ces vise platiti ali siguran da ti vise nece riknut....

---> Neznanje je veliki izvor hrabrosti ! <---

#10 27-10-2009 22:32:14

MN026
elproger
Iz: Smederevo
Registrovan: 19-01-2009
Komentari: 2,197

ma oni slabo crkavaju tek tako.glavni uzrok je sto se stralno vozi u siti modu koji po uputstvu sluzu samo za parkiranje a ne i za voznju ali to seljaci ne razumeju i kad im kazes u oci pa zbog velikog opterecenja dolazi do pregrevanja elektronike.i nov ce crknuti u stalnom siti modu.

#11 27-10-2009 23:47:09

F.J.
Član

Naravno da bi rikno ako se dobro ne ustima,zato i postoje ovlasteni servisi sa originalnom dijagnostikom i ljudima koji znaju sto rade...i sigurno ce duze trajati nego ovaj polovni smile
moj izbor bi bio novi mada je malo skuplji...

#12 28-10-2009 00:04:10

predingli
Expert
Iz: Križevci, Hrvatska
Registrovan: 24-12-2008
Komentari: 2,786

F.J. napisao:

Naravno da bi rikno ako se dobro ne ustima,zato i postoje ovlasteni servisi sa originalnom dijagnostikom i ljudima koji znaju sto rade...i sigurno ce duze trajati nego ovaj polovni smile
moj izbor bi bio novi mada je malo skuplji...

Ma nemoj ? Ti radiš u ovlaštenom servisu ili ? Ako ne radiš onda nemoj niti davati savjete jer ne znaš kaj radiš zar ne ?

Ne pitaj me ono što ne znam smile !

#13 28-10-2009 00:40:39

vulep
elproger
Registrovan: 05-03-2009
Komentari: 1,256

Ispade tamo sve znaju ,dok ih covek ne preslisa i uhvati na nekim glupostima...

#14 28-10-2009 01:53:14

F.J.
Član

da radim u ovlastenom servisu...a sto se tice volana govorim iz osobnog iskustva da je bolje kupit odmah novi nego polovni(reparirani) pa se za mjesec dana dogodi ista stvar i sta onda ? onda opet moras kupovat drugi !

#15 28-10-2009 02:18:13

plavac65
Expert
Registrovan: 15-09-2008
Komentari: 506

Koliko je cijena tog novog motora s ugradnjom u tvom servisu-ako nije poslovna tajna-koliko znam u fiatovim servisima u sluèaju takve greške mjenjali su cijeli sklop što je koštalo oko 6.000 kuna

#16 28-10-2009 03:00:50

Nike
elproger

MN026 napisao:

ma oni slabo crkavaju tek tako.glavni uzrok je sto se stralno vozi u siti modu koji po uputstvu sluzu samo za parkiranje a ne i za voznju ali to seljaci ne razumeju i kad im kazes u oci pa zbog velikog opterecenja dolazi do pregrevanja elektronike.i nov ce crknuti u stalnom siti modu.

Moje je mišljenje drugaèije.
Preporuka proizvoðaèa da se city mod koristi samo u sluèajevima parkiranja je iskljuèivo dat iz sigurnosnih razloga a ne iz razloga zaštite serva. Preporuka se odnosi na to da se tijekom vožnje ne koristi sity zbog lošije kontrole samog upravljanja vozilom, jer je opæe poznato da je èvršæi volan sigurniji pri veèim brzinama.  Niko vam ne može zabraniti da city mod koristite non-stop ako vam je ta opcija dostupna. Zato se automaski city mod i gasi na 60 kmh.

Razlika sity moda i obiènog moda je samo u snazi drajvanja motora, koji je i u maksimalnom optereèenju opet ispod granica izdržljivosti samog motora i njegovih drajvera.  Sam sistem serva je na prototipu testiran i pri višestruko veèim optereèenjima, tako da proizvoðaè sugerira na vašu sigurnost a ne na zaštitu svog proizvoda.

Ali problem nastaje u stvari kada se desi da motor serva  pokušava i dalje okretati volan mimo svojih baždarenih granica na senzoru volana , a to prvenstveno nastaje zbog veè navedenog u mom predhodnom postu.

Prilikom postavljanja u fabrici izbaždareni su krajnji položaji volana, a samim time i krajnjeg položaja toèkova, i to je zapisano u raèunar serva. Kada volan doðe u krajnu granicu, sam servo raèunar to zna, i neèe siliti dalje servo motor.

Ako se desi veèe odstupanje od baždarenih motor èe trpiti veliko optereæenje u krajnjim položajima volana i zbog toga èe nešto u lancu drajvanja motora otiæi.

To možete lako provjeriti:

Prvi znak je ako vam volan ne stoji ravno pri pravoliniskom kretanju automobila.

Drugo:

Držite auto upaljen na leru. Smotajte volan u krajnji položaj i jedan i drugi. Kada ste došli do jednog krajeva èut æete prigušeni zvuk servo motora koji pokušava još domotati toèkove, primjetit æete takoðer tada da broj obrtaja motora nakratko pada u tom trenu jer se stvara velika potrošnja el.energije što optereèuje sam alternator. Tada je servo motor fizièki veæ blokiran i kroz njega teèe velika struja baš iz razloga  što kompijuter serva "misli" da ima još prostora za domotavanje toèkova i pušta napon na servo motor, a pošto se sila nema gdje osloboditi griju se veèinom kontakti releja i lemne taèke, a i sami driveri motora.

Može se destit da u tom trenutku servo jednostavno izbaci i prestane sa radom jer u samom sklopu kompijutera ima sklop za nadgledanje protoka struje i ako je ona drastièno velika sam servo kompijuter iskljuèuje drajvanje s ciljem zaštite svojih komponenata i samog motora.

To je veæ znak da  sistem baždarenja osovine volana odstupa, a sve zbog neispravno naštimanog špurijusa u odnosu na položaj volana.

U samom upustvu upotrebe vozila se navodi da je normalno da servo prekine sa radom u nekim sluèajevima, a to su recimo ovakvi ili sluèaj da su toèkovi naslonjeni na bankinu a vi pokušavate namotati volan što stvara identièno veliko optereèenje za servo. Tada kompijuter namjerno zaustavlja rad serva da vas upozori da sa sistemom upravljanja nešto nije uredu. Nakon slijedeceg paljenja automobila stvar se normalizuje.

Takoðer u kontra krajnjem položaju servo prestaje sa radom i prije kraejnje taèke domotavanja volana, jer raèunar "misli" da je došao do krajnje granice otklona toèkova te ranije gasi servo , što je opet znak da položaj volana i toèkova nije usklaðen.

Klasièni razlog potpunog prestanka rada servo motora je izazvan baš prevelikim protokom struje kroz releje i njegove lemne taèke u 90% sluèajeva. Ostatak su neispravnost senzora ili samog kompijutera.

Da li je sam kvar izazvan neispravnošæu sistema upravljanja ili poddimezionisanim relejima i njegovim lemnim taèkama, ovisi o sluèaju.

Zadnja izmjena od Nike (28-10-2009 03:10:06)

#17 28-10-2009 07:38:06

acom
Administrator
Website

Vidim ja da ti vodu na svoj mlin navodis, al ako vec navodis onda nauci malo materiju pa onda baci prave karte... nisu na ovom forumu neki amateri kojima tek tako mozes prodavat pricu ...

F.J. napisao:

da radim u ovlastenom servisu...a sto se tice volana govorim iz osobnog iskustva da je bolje kupit odmah novi nego polovni(reparirani) pa se za mjesec dana dogodi ista stvar i sta onda ? onda opet moras kupovat drugi !

#18 28-10-2009 12:15:34

drz
elproger
Iz: Srbija
Registrovan: 16-05-2009
Komentari: 948

Ja mislim da se vecina majtora u ovlascenim servisima ne bi mogli nazvati tako, pre mozda zamenjivaci delova. U svakom slucaju verovatno je takva politika firme, a oni majstori koji su stvarno majstori sigurno privatno popravljaju sve sto se moza popraviti, a ne guraju odmah nove delove.

#19 28-10-2009 14:52:15

d90
elproger
Registrovan: 10-02-2009
Komentari: 73

možeš li nam malo pojasniti postupak popravka jer znam sigurno da se može popraviti jer za mene to radi jedan prijatelj ali pomasno naplati.Iz ovog izlaganja koje je Nike dao nije neki veliki problem pa ako ga možemo sami riješiti bilo bi dobro da nam malo pojasniš

#20 28-10-2009 19:22:22

F.J.
Član

Ja nisam rekao nikome da je amater ili da ne zna svoj posao...samo sam htio rec covjeku da mu je najsigurnije stavit novi motor ako misli auto vozit jos duze vrijeme,govorim to zato sto smo imali vec slucajeva da nam dolaze musterije koje su prvo obisle sve okolo ne bi li prosli sto jeftinije a onda na kraju ipak dolaze k nama da rijesimo problem.Zato je po meni original novi ujedno i najjeftiniji...

#21 28-10-2009 19:38:37

pesimist
elproger
Iz: Istra
Registrovan: 13-03-2009
Komentari: 219

Ja ih poporavio veæ pola tuceta i zamisli svi rade preko mjesec dana. Ne kažem da se svi mogu rješiti ali velika veæina da. Pazi ima razlike u stavljanju polovnog i popravljanju vlastitog serva. Polovni ako nije bio popravljan crknut æe opet a popravljani neæe tako lako riknuti ako ga se rješi kvalitetno. Moja opcija je popravak, jeftinije a kvalitetno.

@sdurma - daj popuni malo taj svoj profil pa ti mopžda netko bude mogao i pomoæi.

Zadnja izmjena od pesimist (28-10-2009 19:40:01)

#22 28-10-2009 19:42:16

acom
Administrator
Website

Ako se zamijene kljucne stvari sa originalnim zamjenama (releji, tranzistori sve komplet) onda je to ponovo novo, kao sto Nike kaze na samom step motoru nema se sta pokvariti jer su navoji zica poprilicno debeli, osim ako su senzori u pitanju. Znaci ako se reparira kako treba, postave prave komponente,  a ne neke lijeve koje ne pasu onda to mora da radi, sad ako se postavi nestrucno (procitati post od Nike-a) naravno da ce se pokvariti, isto i da se postavi i komplet nov, to je poenta, a to sto vecina koji repariraju postave neadekvatne zamjenske dijelove koji rade na principu "drzi vodu dok majstori odu", to je druga prica i vjerujem da zbog takvih majstora, ovlasteni servisi imaju posla sto spomenu F.J, ali opet to je druga prica ...

#23 29-10-2009 01:34:01

Eli&Elvis
elproger
Iz: S.Most BiH
Registrovan: 16-12-2008
Komentari: 2,091
Website

kakve sve kiksove prave i ovlasteni servisi, nafataju ucenika i "majstora" koji rade za male pare i opali po novcaniku musterije.

A napomenu bih da svi noviji uredjaji za centriranje trapa imaju uslov da bi zapoceo centriranje trapa mora se volan dovesti u ravan polozaj i fiksirati alatom, te prstupiti centriranje na krajnicama.

Zadnja izmjena od eli (29-10-2009 01:36:44)

#24 29-10-2009 10:46:01

Nike
elproger

U redu je kada na ureðaju za špurius iole novijem rade struèni ljudi i znaju posao. Ali je problem kada to hoæe uraditi sa "špagom" ili onom metalnom šipkom što se dešava u veæini sluèajeva.

Ja sam svoj vozio kod majstora koji ima laserski ureðaj za štimanje i na kraju ponovno nije uštimano kako treba. Volan je ostao malo u desno.  Džaba vam i alat ako majstor ne zna posao i sam sistem rada ovakvih servo sistema.

#25 27-10-2011 22:43:32

mb73
Expert
Iz: Brcko-BiH
Registrovan: 12-09-2011
Komentari: 3,183

moze li se motoric serva skinuti i voziti bez njega dok se ne popravi,pitam ovo jer nisam do sada skidao motoric serva a mogao bi tipu pokusati popraviti,znaci skinem motoric a njega posaljem kuci.
vec su mu jednom preletovali lemove pa opet isto se desilo ubrzo.

Board footer