Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Od neki dan mi se pocelo osjecati neko grebanje na kvacilu. Otisao sam majstoru da vidim sta je on mi je rekao da je to nekakav plivajuci zamajac kvacila. poslije toga sam otisao u servis i oni su to isto potvrdili i rekli da vozim dok ne stane posto to kosta oko 1000 KM sa uslugom . Molio bi nekoga od vas da mi objasni vise o tome i gdje bi se moglo naci povoljnije?? Da li je pametno staviti polovan i gdje bi se mogao naci..Bicu zahvalan na odgovoru..
Zamašnjak podjeljene mase, košta toliko, i sve dok ne trese jako , vozi !
Kad bude jako treslo, mjenjaj jer inaèe bude zapel u senzor radilice i razbio ga bude, a onda ti još to košta 80-100 €, rabljenog se ne isplati kupovati jer neznaš kaj kupuješ, teško se osjeti kad nema jako lufta, pogotovo ako ga netko namjerno ostavi na kiši, voda uðe izmežu i hrða zamaskira luft !
Ne pitaj me ono što ne znam !
sto se tice zamajca ja sam ga mijenjao par puta i naj bolje ti je staviti novi kosta negdje oko 700km mogu ti dati adresu gdje da nadjes
Evo upravo sam nasao polovan zamajac ali ne plivajuci nego obicni i kazu da je taj nepoderiv a uz to kostao me je 400KM pa cemo vidti:)
500 km ti je plivajuci zmajac sa setom kvacila (lamela, korpa, viljuska, lezaj, svi sarafi).
peugeot savjetuje da se skida plivajuci i stavlja obicni. sve (zamajac i set kvacila) u ovlastenom peugeotovom servisu ti dodje negdje oko 700 km (obicni zamajac). plicajuci ti je od skora (prije 2-3 mjeseca) jeftiniji. provjeri po ovim ovlastenim servisima.
Samo nemoj staviti obièan zamašnjak i staru lamelu od plivajuæeg zamašnjaka, ona nema federe na sebi pošto se zakreæe cijeli zamašnjak, znaèi obièan zamašnjak i lamela sa federima, samo ta kombinacija igra !
Ne pitaj me ono što ne znam !
imam P 307 2.0 HDI 110. Ja sam prije 3 mjeseca stavio zamajac sa kuplungom za 2700 kn ( neznam da li je to obièni ili plivajuæi ) i sad je poèeo auto lagano podrhtavati kod kretanja u ler gasu- ne kreæe glatko nego se osjeæa lagano podrhtavanje.
Evo upravo sam nasao polovan zamajac ali ne plivajuci nego obicni i kazu da je taj nepoderiv
kako se auto ponasa sa obicnim zamajcem,ako si ga namontirao.
Zadnja izmjena od edvard.mondo (06-04-2009 09:40:05)
isto se ponasa. tesko ko moze osjetiti razliku. plivajuci zamajac, trebao bi, da bolje prenosi snagu mada ja nisam osjetio neku razliku. mozda ce lamela i korpa imati kraci vijek trajanja. ako vozis normalno (ako se ne trkas i nemas ostrih startova) trebalo bi biti ok.
bosanac84 napisao:Evo upravo sam nasao polovan zamajac ali ne plivajuci nego obicni i kazu da je taj nepoderiv
kako se auto ponasa sa obicnim zamajcem,ako si ga namontirao.
ja sam stavio obicni zamajac polovan i koristim ga vec 1 mjesec nemam nikakvih problema..preporucujem i ostalim koji imaju problem s ovim..pozdrav
Danas sam upravo zamijenio set kvaèila sa tvrim zamajcem imogu vam reèi da funkcioniše odlièno.Isti sam kupio u peugeot servisu u sarajevu koji je koštao 735 km.(LUK).
Zadnja izmjena od sema (31-05-2009 01:20:32)
Posalji mi podatke od Pezoa javicu ti koliko kosta LUK-SACHS ili ako mozes posalji brojeve od ova dva proizvodjaca i odmati kazem cijenu.Za obicni zamajac nisampristalica jer onda svo opterecenje trpi lamela,ako stavis lamelu s oprugama tada je OK. Tu su preporuku prvi zapoceli u Skodi Octaviji,ugradnja zamajca i seta s lamelom(soprugama). Duze traje i nema razlike
Pozdrav, imam 307-cu 110HP HDI kod koje je zamajac otisao. Prije zamjene zamajca citao sam vasa pozitivna iskustva sa fiksnim zamajce te sam razmisljao da ugradim isti, medjutim predomislio sam se i narucio narucio preko Pezo mreze orginalni plivajuci zamajac. Umjesto plivajceg stigao mi je obicni zamajac i set kvacila sa kataloskim brojem 2052N5.
Provjerio sam kod vise pezo servisa i saznao da je pezo obustavio distribuciju plivajucih zamajaca i zamijenio ih sa obicnim zamajcem. Zvao sam Verano iz Banja Luke, neki servis u Bijeljini i Vermont u Sarajevu, svi su mi potvrdili isto. U Vermontu su mi rekli da se plivajuci vise nemoze nabaviti osim ako negdje ima na stanju.
Ovaj novi set 2052N5 ugradjen mi je jucer, sve me je izaslo oko 900KM sa zamjenom, medjutim nisam zadovoljan sa ponasanjem auta nakon ugradnje.
Auto mi se trese jos uvijek kada ga palim i gasim kao da jos uvijek imam pokvareni plivajuci zamajac (vise se trese kada ga gasim). Provjereni su nosaci motora i nije do njih.
Takodje u voznji osjete se vibracije kojih prije nije bilo ranije cak i sa pokvarenim zamajcem i to prilikom ubrzavanja dok su obrtaji izmedju 1300-1600, nakon 1600 obrtaja te vibracije nestaju.
Vibracije se vise cuju nego sto se osjete na volanu. Kada pustim gas pa ga dodam auto mi trzne kao da su mi nosaci motora popustili.
Prije ugradnje citao sam negativna iskustva sa ovim setom na nekim francuskim forumima i sve se obistinilo.
Zato svima koji ima ju problema za plivajucim zamajcem preporucijem ugradnju plivajuceg a ne obicnog iako to sada pezo preporucuje.
Citroen servis u kojem sam mijenjao zamajac ce mi izaci u susret i pokusati preko citroena nabaviti plivajuci zamajac pa cu morati platiti samo razliku cijena bez ponovne ugradnje.
pozdrav! imam 307-cu 110 HP i mjenjao sam zamajac,lamelu i set kvacila prije jedno 40 000 km! tada su mi u servisu rekli da se lamela bila skroz raspala! inace, djelove sam kupovao u veranu u Bg-u i znam samo da su me odrali za to sve! sad mi se opet cuje neki zvuk kad krecem u 'prvoj',al ne uvjek! kontam da nije opet otisla lamela??? interesuje me dal' neko zna gdje bi mogao da kupim jeftino lamelu(u slucaju da je otisla opet), i dal' mogu da stavim lamelu nekog drugog proizvodjaca?
kod mene se vec duze vrijeme cuje taj zamajac kada krecem i gasim auto!i u servisu su mi rekli da je samo pitanje kada ce auto stati!eeeh posto je kod mene 307 break 2.0 79kw,2004g ovi u servisu su mi rekli da je isplativije ugraditi taj cijeli set od 307 koji ima 66kw jer se na njemu onda moze mjenjati lamela ako bi nekada otisla,a na ovom od 79kw se mora cijeli set mjenjati i ne osjeti se nikakva razlika!mozete li mi vi reci vase misljenje i da li je neko vec imao slicno iskustvo...
Cinjenica je da i sam Peugeot vise i ne proizvodi plivajuci zamajac (taj set za 79kw), i da sada i sami preporucuju ugradnju obicnog seta od 66kw. Ipak, za sada ti je samo nagovjestaj da bi to uskoro morao-mogao mijenjati, jer kad ti zamajac pocne non-stop pjevusiti, onda je gotov i zreo za zamjenu (to mu je sledeci simptom).
kod mene se vec duze vrijeme cuje taj zamajac kada krecem i gasim auto!i u servisu su mi rekli da je samo pitanje kada ce auto stati!eeeh posto je kod mene 307 break 2.0 79kw,2004g ovi u servisu su mi rekli da je isplativije ugraditi taj cijeli set od 307 koji ima 66kw jer se na njemu onda moze mjenjati lamela ako bi nekada otisla,a na ovom od 79kw se mora cijeli set mjenjati i ne osjeti se nikakva razlika!mozete li mi vi reci vase misljenje i da li je neko vec imao slicno iskustvo...
Procitaj moj prethodni post, imao sam taj set na autu 7 dana i nisam ni uopste bio zadovoljan sa njim. Gore je bilo voziti sa pokvarenim plivajucim nego novim zamjenskim. Mnogo vibracija se osjeti u voznji, nema vise ugladjenosti. Nakon toga je stavljen nov set sa plivajucim zamajcem i za sada sam zadovoljan. koliko ce trajati ovaj plivajuci neznam , ali set sa obicnim zamajcem necu ugradjivati osim ako ne budem morao.
Moj savjet ti je stavi orginalni plivajuci ako mozes nabaviti. Ja sam nabavio preko Citoena za 1050KM.
Baš sam kontaktirao Pugeot Hrvatska u vezi te dileme, i njihov odgovor je bio kratak i kaže: U vaše vozilo preporuæujemo kruti zamašnjak I fleksibilnu lamelu uz odgovarajuæi set kvaèila.
Po ovom se može zakljuèiti da je zamajac obièni, dok za ovo ostalo mi i nije baš jasno (kakva lamela ide uz obièni a kakva uz plivajiæi zamajac, i šta se podrazumjeva pod odg. set kvaèila)? Mislim da se radi ovde radi obiènom setu kvaèila (66kw), a problem je u tom, što niko neæe garantovati da se auto neæe tresti i podrhtavati prlikom kretanja poslije ogradnje obiènog seta!
Pozdrav
Baš sam kontaktirao Pugeot Hrvatska u vezi te dileme, i njihov odgovor je bio kratak i kaže: U vaše vozilo preporuæujemo kruti zamašnjak I fleksibilnu lamelu uz odgovarajuæi set kvaèila.
Po ovom se može zakljuèiti da je zamajac obièni, dok za ovo ostalo mi i nije baš jasno (kakva lamela ide uz obièni a kakva uz plivajiæi zamajac, i šta se podrazumjeva pod odg. set kvaèila)? Mislim da se radi ovde radi obiènom setu kvaèila (66kw), a problem je u tom, što niko neæe garantovati da se auto neæe tresti i podrhtavati prlikom kretanja poslije ogradnje obiènog seta!
Pozdrav
Preporuèuju obièan zamajac i lamela sa oprugama, ako sam dobro skontao!
dobro si skontao jer lamela za plivajuci zamasnjak nema federe a za kruti ima.....
Kao sto iznad pise ugradio sam valeov plivajuci zamajac prije godinu dana, i jucer sam cuo kada gasim auto sitan zvuk 'ciju ciju'
Moze li nesto drugo poruzrokovati svuk slican kao kad zamajac strada. Ako bude on opet j.. cu mu m... da prostite
Koliko si prešao sa novim kvaèilom? Kažu da jedino trajno rješenje je ugradnja fixnog zamajca, mislim da je neko ovde pisao da je isto tako mijenjao set i ponovo stavio plivajuæi set, i da mu se nakon dve ili .... godina, opet pojavio taj zvuk od zamajca!
Otprilike godinu je na autu i presao sam oko 13000 km , mozda i nije on ali je zvuk slican, mada se ne javlja kod svakog gasenja.
Zadnja izmjena od rimano (13-06-2010 10:57:35)
Kao sto iznad pise ugradio sam valeov plivajuci zamajac prije godinu dana, i jucer sam cuo kada gasim auto sitan zvuk 'ciju ciju'
Moze li nesto drugo poruzrokovati svuk slican kao kad zamajac strada. Ako bude on opet j.. cu mu m... da prostite
Imali neko ideju za ovo ?
da nije mozda neki remen rekao ciju ciju,ili ak ti je klima ukljucena bila mozda remenica od kompresora klime... al sve je to mozda....