ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 05-11-2009 13:50:48

alkazav
Član
Iz: Žepče
Registrovan: 27-09-2009
Komentari: 13

Škola za autodijagnostiku

Moze li mi neko reci da li se negdje organizuju kursevi (škola) za autodijagnostiku ili autoelektriku. Nasao sam preduzece Autotech iz Beograda ali na brojeve koje imaju na svom sajtu se niko ne javlja. Da li neko zna nesto o njima. Unaprijed hvala.

#2 05-11-2009 13:58:56

markusvb
elproger
Iz: Vrnjacka Banja
Registrovan: 21-06-2009
Komentari: 199

Re: Škola za autodijagnostiku

sta ce ti to?  znas da koristis komp, koristi google, skidaj programe, kupi neki uredjaj, sve imas na netu sto se dijagnostike tice..... Te skole i kursevi te uce da radis sa nekim aparatom da naucis rad sa kompom i to nesto povrsno......
A sto se prave skole tice, imas po elektrotehnickim srednjim skolama smerove za autoelektroniku ili autoelektriku. ja znam za srednju Nikola Tesla u Kraljevu da ima takve smerove.  sigurno ima i bg-u.

#3 05-11-2009 18:02:26

MN026
elproger
Iz: Smederevo
Registrovan: 19-01-2009
Komentari: 2,197

mnogo gresis.a tekve skole i kursevi postoje i moze mnogo da se nauci narocito kako,sta i zasto je u vezi ovo ili ono sa tim ili ovim.imao sam prilike da slusam inz.elektrotehnike i elektronike kako kod mene u radnji lupetaju ne zato sto neznaju sta je u pojedinim komponetama i kako to uopsteno radi vec nekapiraju kako to radi unutar sistema.i mnogu da ti kazem da dosta forumasi nije pravil;no informisano i zato nemugu da rese neke najprostije stvari ili im to zadaje glavobolje.za dijagnosticara je vazan princip funkcionisanja komponenti a ne sta je unutar njih-time se bave elektricari i elektronicari.problem u tim skolama je sto se za majstore -pa imene-predaje i nesto sto nikada za posao dijagnosticara nece da ti treba-po mom misljenju -kao na primer...dos ,windous ,ofis,elektroni ,diode ,reanzistori itd.da se tako nesto izlaze uopsteno po meni je ok ali ide se u detalje---opet ponavljam da mozda i gresim.na dobrim skolama i kursevima imas po 10-12 predmeta i obavezno ih polazes ili neces dobiti certifikat-diplpmu.za nekog je to vazno a za nekog ne i na kraju dobra skola ili kurs traju od 3-6 meseci i kostaju od 1000-2000e u beogradu.verujmi da je net cudo ali da i dalje skola je skola-kurs

#4 05-11-2009 20:36:31

markusvb
elproger

posmatrao sam sa moje tacke gledista. razumem se u automobile, zavrsio sam srednju za autoelektircara, radio, u medjuvremenu zavrsio za masinskog inzenjera i nastavio da studiram informatiku i priveo kraju i tek mi se tu dosta stvari slozilo u glavi sta sa cim i kako. u medjuvremenu sam stalno radio kad sam imao vremena i stekao dosta iskustva. kolje me elektronika, tacnije ucim se da sklapam neke interfejse i ne bih se hvatao jos neko vreme sa tablama jer ne poznajem mikrokontrolere bas puno i sam proces programiranja istih.
Sto se racunara tice smatram da dobar dijagnosticar mora poznavati rad na racunaru. E sad, ako ima neki fabricki uredjaj i sve fabricko i radi samo jednu marku vozila, onda mu vise od workshopa i autodate ili nece sl. ne treba, a to se nauci za dan dva. Imao sam prilike da prisustvujem jednom kursu dijagnostike i veoma sam se razocarao, pricali su o nekim opstim stvarima i pokazivali programe tipa autodata, workshop, bosch esi, sun sais...... na kraju se sve svele na prodaju opreme i dijagnostike........ mozda negde postoji bolje, ja za to ne znam, pricao sam za ono sto sam video.
Iskreno, mislim da dok se covek sam ne potrudi da pronadje nece nista ni nauciti, Stalno izlaze novi modeli vozila na kojima je sve drugacije nego na prethodnim i ako se neko veze za kurseve bice zavisnik od njih.

#5 05-11-2009 21:29:34

MN026
elproger

kursevi ti nisu da popravljas vozila vec ti objasnjavaju sustinu funkcionisanja sistema i njegovih komponenti,kad sta kako,zasto i u kom trenutku..........kad znas sistem nije bitno koje je vozilo u pitanju.jedan ocit primer je direktna veza izmedju maf-a i turbine,agr-a i mafa  .....cesti kvarovi koji na dijagnostici prikazu jedan elemenat a u stvari je drugi ilitreci,pa sad ako mnemas deo ti ga kupi iliteraj stranku i ako nije sta onada.zato trebas da znas sistem a ne da nabrajas komponente-to znaju svi klinci koji sede u kaficu ,voze solidne aute i po ceo dan pricaju ssta su o mjima uhvatili na netu.a kad ih pitas cemu sluzi agr, kad radi i koliko radi ---odgovore ko zna sta.evo ti pitanje i za tebe AGR

#6 05-11-2009 22:41:06

markusvb
elproger

pretpostavljam da mislis na egr?

pri sagorevanju smese goriva i vazduha (azot 78,08%, kiseonik 20,95%, argon 0,93%) dobije se voda i ugljendioksid. posle toga azot se spaja sa kiseonikom i stvara se nitrogendioskid koji se vrlo lako spaja sa razlicitim gasovima i stvara zagadjenje.
ako deo izduvnih gasova vratimo u komoru za sagorevanje i nitrogendioksid razdvojimo opet na kiseonik i azot pri kome azot smanjuje temperaturu u cilindru. posle toga nema spajanja azota i kiseonika i dobijaju se cistiji izduvni gasovi i manja potrosnja. smatraju da egr smanjuje emisiju stetnih gasova za 30%.
e sad, nemam toliko iskustva da bih pricao o tome kakav je na kojem autu, ali, kakav god da dodje resicu ga:)

u pravu si za kurseve, trebalo bi da objasnjavaju princip. rekoh u prethodnom postu da iz mog iskustva se to svodi na kratko objasnjavanje kako si i sam rekao gomile elektronike, dos-a, windows-a a uskoro i linux-a kako je krenulo:)
licno, oslonio sam se na net, knjige, seme i programe i polako sam kontam sta je sta, kad i kako i zasto.......

#7 06-11-2009 00:55:22

oliver
Expert
Iz: SRBAC-RS
Registrovan: 24-01-2009
Komentari: 2,124

AGR=EGR  njemaèka i engleska skraæenica,

#8 06-11-2009 17:56:02

MN026
elproger

znamo da je skracenica a znamo i sta znaci posto vec nisi i preveo
ato sto pricas o agr-u to mozes da procitas i u savakom nedeljnom dodatku o autima u dnvnim novinama-da ne kazem na tarabi.iz tvog odgovora vidim ili pretpostavljam da nista sem toga nisi procitao ili naucio vise. zato se potrudi jer moze da ti se smeje neko pa bio on i priucen ali upucen.pozabavise time kad on radi,pri kom obrtaju i pri kojoj temperaturi--ovo vazi kad je sistem ispravan-pa ces sam zakljuciti da li stvarno eliminise 30% necega ili samo kad radi.nedozvoli da te neko basira jer kad to saznas videces -zakljucices da net nije cudo i da nemoze s sve sa njega da prihvatis zdravo za gotovo.kad ti9 covek objasni oci u oci i nacrta kredom na tabli a jos je vest govornik u toj oblasti pa to je cudo --tada je sve prosto ko pasulj,kake knjige kaki net, skrati ti muke oko timacenja i raznoraznih stvari da nema novca kojim bi platio.verujmi imam neke profesore kod mene u gradu koji predaju poraksu mehanicarima ,sa dijagnostikom i kad sam cuo kako lupetaju doslomi je da placem-smejem se.samo da vidis kako oni prenose znanje -neznanje djacima -buducim kolegama.
ajde neka neko jos da komentar,tema je zanimljiva

#9 06-11-2009 22:24:47

markusvb
elproger

ti profesori koji predaju praksu i nisu profesori, to su nastavnici i to nizerazredni (znam iz iskustva jer sam imao takve pacjente u srednjoj), njih interesuje 38000 koje primaju mesecno i bas ih briga:)
to kao da si me pitao npr. anlaser, ja kazem cemu sluzi a ti kazes: e pa nije bas tako, to je sam kad je ispravan, pozabavi se malo na kojem naponu radi, koliko obrtaja ima, kakve cetkice ima.......  mislim, ima ih mali milion, bitan je princip a za popravku cemo lako....
u pravu si da nisam naucio vise od onoga sto sam napisao(dobro, mozda znam jos neke stvari koje nisam napisao), jer me nije bas puno interesovao egr. za ovo vreme imao sam 2-3 koje sam ocistio i sve je bilo ok. mlad sam ima jos vremena da ucim:)
ne bih platio 2000e nekome za kurs pa makar bio glavni nasin inzenjer. u mojoj okolini ima par servisera koji su obisli sve moguce kurseve i imaju silne sertifikate pa opet nisu neki genijalci....  tacnije regler od alternatora im predstavlja nauku....
svakako da ima ljudi koji ovo poznaju u prste sto se kaze,
a i taj covek koji crta kredom po tabli je morao od nekuda da nauci a ako je ozbiljan ucio je iz knjige.... 
a bar knjiga ima, doduse na srpskom veoma malo, ali zato na engleskom koliko ti dusa zeli.....
licno, bitno mi je da imam semu, dobar unimer, neki aparat da iscitam greske i propratni alat i 90% problema resavam.

#10 07-11-2009 01:58:39

MN026
elproger

dobro je kad tako mislis,narocito unimer i neki aparat da se iscita greska

#11 07-11-2009 03:08:24

markusvb
elproger

mehanikom se ne bavim tako da mi vise od tog alata i ne treba jer ne radima auta posle 2004 god kojih i nema bas puno kod mene a i to sto ima ide u zvanicne servise. unimer je veoma mocan alat, naravno treba ga znati koristiti:) a ne kao je moj komsija vlasnik ogromnog servisa da mesa ome i kiloome:)  ima brain bee i diag pa opet ne uspeva da resi sve....

nije mi cilj da se prepirem, ocigledno je da si zagovornik kurseva.
moje misljenje je da neko ko se nalazi u tehnici neki niz godina moze ovo savladati i bez pohadjanja kurseva ako je voljan da  uci.

#12 07-11-2009 11:18:07

alkazav
Član

E sad vi se ispricaste a meni niko nije dao adresu ili telefon nekoga ko se bavi organizovanjem tih kurseva, a ja cu se sam onda odluèiti da li da idem na njega ili ne.

#13 07-11-2009 12:20:01

oliver
Expert
Iz: SRBAC-RS
Registrovan: 24-01-2009
Komentari: 2,124

Ja samo neznam što se vi toliko raspravljate, ko oæe iæi na kurseve nek ide, ko oæe uèit sam nek uèi, dobro i jedno i drugo najbolje obadvoje, a opet ima ljudi kojima nepomaže ni jedno. Pozdrav.

#14 07-11-2009 18:18:00

MN026
elproger

ets -rade koncar u bgd.mislim da jos rade predavaci iz boscha .neznam br tel. ali imas u imeniku.drugo je privatana firma elekom,vlasnik je bio instruktor boscha za balkan a sada radi za sebe telefon dobijes na pp.prvo je bitno ako ti treba diploma koja vazi i preko grane ako ti je vazno jer je bosch radio kako bi reko potvrdjivanje ,mada sada neznam jer nisam u kontaktu sa tim ljudima tamo duze.drugi je sigurno bolji ali nedobijas diplomu samo znanje i kod njega se pored predavanja rade demonstracije direktno na vozilima i sa dijagnostikom i sa osciloskopom i jos nekim alatima koji nisu uobicajeni u vecini servisa
nisam bas zagovornik gubljenja vremena i novca ali kad nesto treba znati tako i treba da bude.vidim da si dugo u tehnici ali opet nista nisi reko o tom agr-u da oni koji su od skorije dobiju potpuniju informaciju.pa zato sam proceni sta znas ili neznas

#15 07-11-2009 20:03:52

vulep
elproger
Registrovan: 05-03-2009
Komentari: 1,256

Ja sam bio druga generacija u Koncaru i bio sam zadovoljan

#16 07-11-2009 21:09:49

alkazav
Član

Hvala MN026 na konkretnom odgovoru i broju tel. Meni diploma nije bitna bitno mi je samo znanje.

#17 07-11-2009 21:11:58

alkazav
Član

vulep napisao:

Ja sam bio druga generacija u Koncaru i bio sam zadovoljan

Moze li malo vise detalja, koliko traje, koliko kosta...

#18 07-11-2009 23:35:49

vulep
elproger
Registrovan: 05-03-2009
Komentari: 1,256

Znas kako,to je bilo 2002 godine i bilo je organizovano kao peti stepen i zvalo se specijalista za kompjutersku dijagnostiku.Pohadjalo se godinu i  za organizaciju je bio zaduzen direktor skole Erceg Gruja. Cene se veruj ne secam ,davno je bilo.Kako je sada mozes se raspitati,verujem da ima neki seminar u vezi toga.Iste godine sam uspeo da se uguram i na seminar za mercedewsove euro 3 motore,904,906 i 457 i to nam je bio vrlo koristan seminar,samo je bilo tesko uci,tako da te dve varijante u istom vremenu su kod mene dale dosta koristan rezultat.

#19 13-11-2009 01:45:37

pitstop
Član
Iz: Novi Beèej
Registrovan: 11-11-2009
Komentari: 20
Website

Što se tièe boscha ovde se nalazi škola  .
Do sada se vršila obuka samo ovlaštenim bosch serviserima na Balkanu a uskoro ili je veæ postalo otvoreno za sve.
Predaju ljudi iz boscha i naravno samo o svojim sistemima.
Poèinje se od L Jetronic-a pa do danas.

#20 13-11-2009 13:41:12

ktz55
elproger
Registrovan: 30-08-2009
Komentari: 91

pitstop napisao:

Što se tièe boscha ovde se nalazi škola  .
Do sada se vršila obuka samo ovlaštenim bosch serviserima na Balkanu a uskoro ili je veæ postalo otvoreno za sve.
Predaju ljudi iz boscha i naravno samo o svojim sistemima.
Poèinje se od L Jetronic-a pa do danas.

Link ne radi.

#21 13-11-2009 19:17:24

pitstop
Član
Website

Ja ne vidim linkove. Nadjite ga preko pretraživaèa "zeravica bosch".

#22 16-11-2009 21:28:04

alkazav
Član

pitstop napisao:

Ja ne vidim linkove. Nadjite ga preko pretraživaèa "zeravica bosch".

Danas sam ih kontaktirao, i ocekujem e-mail sa detaljima.Kada dobijem javicu pojedinosti.

#23 18-11-2009 18:19:14

templar
elproger
Iz: istra
Registrovan: 04-03-2009
Komentari: 513

nadovezo bi se na  ovu temu ali me zanima dali se u hrvatskoj odrzavaju takvi seminari ako ko zna gdje bio bim zahvalan na informaciji

u radu je spas a spasa nema

#24 18-11-2009 19:21:46

pitstop
Član
Website

Koliko sam upuæen u ovaj BOSCH školi se obuèavaju i serviseri iz Hrvatske i Rumunije.
Lièno poznajem Žeravicu i mogu ga pitati za detalje.
Pre pola godine je bio sistem da se obuka vrši samo ovlaštenim bosch servisima a pošto njih ima malo a standardi boscha su visoki škola tražila da se omoguæi i obuka ostalih, jer nije imala ekonomsko opravdanje iako je jedina u regionu.

#25 19-11-2009 01:21:59

alkazav
Član

pitstop napisao:

Koliko sam upuæen u ovaj BOSCH školi se obuèavaju i serviseri iz Hrvatske i Rumunije.
Lièno poznajem Žeravicu i mogu ga pitati za detalje.
Pre pola godine je bio sistem da se obuka vrši samo ovlaštenim bosch servisima a pošto njih ima malo a standardi boscha su visoki škola tražila da se omoguæi i obuka ostalih, jer nije imala ekonomsko opravdanje iako je jedina u regionu.

Posto jos nisam dobio nikakav odgovor od njih, da li mozes, ako ga poznajes,saznati malo vise informacija o obuci.

Board footer