Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Da li neko zna mozda kako se gasi doticni SBC system na spomenutom vozilu bez star dijagnostike, cuo sam da postoji neki fazon sa svim spustenim staklima, i drzanjem dugmeta na kljucu, pa cekanjem oko 4 minuta do automatskog gasenja, pitam, jer nije uopste naivna stvar, radi se o pritiscima od 40-60 bara koji se javljaju u kocionom sistemu. Unapred hvala na odgovoru. Pozz
Nisam èuo da tako nešto može i neznam zašto bi ga gasio
Zadnja izmjena od dmilano2 (06-01-2010 12:39:50)
Pa kako odraditi servis na kocnicama, najprostije zamenu plocica ili tako nesto. U ovlascenom servisu se preko dijagnostike gasi SBC system, pa se tek onda pristupa radovima koji imaju veze sa radom sistema, odnosno kocnicama, inace u suprotnom . . . posledice su katastrofalne po servisera . . . Pozz
Je si li ti to provjerio ili ti je neko rekao možeš promjeniti ploèice ili raditi koènice samo se moraš držati propisanih pravila za veæinu poslova moraš imati star dijagnozu ili nešto drugo. Izvadi kljuè iz brave i možeš mjenjati ploèice
Neka ti netko otvori vrata na autu ili se stranka igra s drugim kljuèem u džepu, pa èeš vidjeti pošto su kliješta koènica, budi sretan ako ti prsti ostanu cijeli!!! Da, postoji procedura za gašenje bez dijagnoze ali mogu ti reæi da ne znam nikoga da ju koristi. Otvoriš haubu, zatvoriš bravu haube, zakljuèaš vozilo, kad se tabla ugasi ištekaš konektor na SBCu (nemoj sjeæi vezicu nego se potrudi i odšarafi onaj torx od nosaèa) i možeš raditi sve što želiš oko kliješta i ulja.
Pozdrav
sbc nemozes da ugasis,mozes da otvoris ventile unjemu tj u abs-u posto su integrisani .starom ih otvaras i onda vracas klipove u protivnom dolazi do njihovog poremecaja i dekalibrise se sbc ili cak pregorevara elektronike/postoji rucni alat ,i ja ga imam i zove se -sbc kljuc za otvaranje-i kosta ili je kostao pre 2 god 200usd kojim zavrsavas posao.ovde u srbiji se pojavila jedna firma koja je proletos uvezla te kljuceve za sbc i prodavala ih po 200e za sbc i isto toliko za vw elekticnu rucnu
inace kad se sbc dekalibrise postoji mogucnost da se ponovo reprogramira pod uslovom da elektronika nije izgorela
postoji i zaobilazni nacin da se to sve uradi bez alata ali me interesuje.ja sam i to radio,dali se tako nesto moze nauciti recimo na specijalnim skolama za auto elektroniku posto treba prevariti elektroniku ali kulturno da se neosteti
na ovo bih voleo da odgovori marenet
i pritisak nije do 60bara sistem ima operativni pritisak od 180 i 140 bara,pupa se iskljucuje na prvi a ukljucuje na drugi stome sto se pedalom dozira prema diskovima
Sto se tice odgovora na pitanje kalibracije bez dijagnostike, sigurno je da postoji neka caka, ali ja za tu caku ne znam. A sto se tice skola za aiutoelektroniku, takve kurseve nisam pohadjao i ne znam sta se uci tamo, ali voleo bih da imam priliku. Znam sta se uci u standardnoj srednjoj elektrotehnickoj skoli, to sam otprilike zavrsio, tamo se uce mahom neke gluposti i suvoparna teorija, zidovi skole su bolje informisani nego sami profesori, praksa je nula, osim ako ti to licno ne promenis i ne zainteresujes se. U skoli za cetiri godine nisam video kako izgleda lemilica, a kamoli tranzistor ili trijak, a da ne pricamo o necemu kompleksnijem. Ukratko skola daje samo diplomu koja je dobra da izvinete samo za guzu, a uostalom tamo je cilj teme je da prodje vreme. U srednjoj skoli i dalje misle da auto ima 4 tocka i uvek zaborave na onaj u gepeku :D:D Elem u srednjoj skoli nisam nista pametno naucio niti pametno cuo, tako da moje misljenje je da se tamo moze samo nauciti kako da se dobro nesto unisti ili sjebe, a ne da se popravi bez unistenja
:D:D Nazalost tako je kako je, ali nismo mi krivi zbog toga.
Sto se tice pritiska u SBC sistemu, pritisak koji deluje na kocione obloge, odnosno pritisak koji potiskuje plocice prema diskovima je 60 bara, a pritisak koji se generise u rezervoaru pritiska iznosi 160 bara
Zadnja izmjena od marenet (07-01-2010 19:31:11)
sedi i nauci ponovo jer pritisak moze da ode i u eljusti skoro masimum
podigni auto i mjenjaj ploèice,samo nemoj da otvaras vrata i sl.,budi sam,ako bas želiš deaktivirati SBC dok radiš to može i besplatni CARSOFT,naravno ako nemaš STAR,
Lipi ti je taj prospekt , super objašnjeno i uglavnom toèno. Ipak omakao ti je detalj oko tlakova i mogu ti reæi da se tlak od 60 bara stvara da bi se provjerio sistem na eventualnu prisutnost zraka ili neki drugi problem, a tlak na èeljustima u tom trenutku bude samo par bara manji od rezervoara. U vožnji pri žešæem koèenju tlak ide do nekih 160-180 bara a koliki èe biti to odreðuje ECU na osnovu cijelog niza parametara kao npr. pedale koènica, uzdužnog i lateralnog ubrzanja, naponu akumulatora, istezanju amortizera (ne možeš tako lako ni zamisliti kako to švaba može zakomplicirati, pa i sam sebi zagorèa život) a uvijek je tlak u èeljustima približan radnom tlaku u cijelom sistemu(rezervoaru) i to osim kad kotaè proklizava i osim kad je kotaè kao slobodan. Nemojmo o teoriji razgovarati tipa copy-paste iz nekog ne uvijek poznatog izvora, ja osobno smatram da je majstor apsolvirao temu kad mu je djetinje jasna, a ne kad može o tome satima na forumu ili u kafani. Možda je netko primjetio da su neki od vrhunskih struènjaka na ovom, kao i na nekim drugim forumima, ljudi od malo rijeèi? Ne želim nikoga vrijeðati, ovo je samo moje mišljenje, a nemam uvijek vremena ni živaca u životu biti u rukavicama.
Carclima je rekao jednom; ..svi mi slicno razmisljamo kao kolega 008 samo on to tako LADNO napise da me to uvjek odusevi...
Pozdrav
Svi mi otprilike znamo rucnu proceduru samo ta rucna procedura zna biti vrlo opasna,ja sam skoro bio na jednom seminaru koji je drzao firma za kocnice ATE pa smo gledali slike ljudi bez prsta. Ja iskljucivo radim sa dijagnostikom texa koja ima i mercedesov SBC sistem, a ima za nabaviti ko nema dijagnostiku rucni aparat o kojem govori kolega MN026 ,koji radi SBC Mercedes, VW Renalta, Volva Citroena i jos neka auta pravi ga ATE. ( na tom seminaru su nam objasnjavali sami proizvodjaci da sam sbc sitem ima i sebi zadano da moze da se pritisne 300 000 puta pedala kocnice i da mu je to limit) znate i sami da zna doci u servis mercedes sa greskom na displeju za kocnice spojite ga na aparat a gresko u prevodu znaci dostignut limit SBC (sreca je sto mercedes daje 10 godina garanciju na njega) i naravno da su ga izbacili.
Imam problem s mercedesom SBC jednostavno mi je stao na parkingu kad sam ga upalio. nema koènica,odvezao sam ga u Banja Luku u mercedes, rekli su da imam 10 godina garanciju na SBC, ali jucer su mi javili da njemaèka ne prihvaæa zahtjev i morat cu da platim oko 4000km popravak. dali se moze sta drugo da uradi?