Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Imam veliki problem sa autom.Tacnije dva problema.Radi se o stilu 1.6 16 v.Prvi je taj da mi je stalno upaljena lampica za motor,prijavljuje gresku na senzoru detonacije.Senzor je zamenjen i opet ista stvar.Isao sam bar 5 puta na dijagnostiku,ugase mi lampu,ali se ona ponovo posle nekog vremena upali.Kada je lampa upaljena, auto gubi na snazi,ne nesto drasticno ali ipak primetno,pogotovo na uzbrdici.Jedan majstor mi je rekao da tu moze biti problem u tri stvari:da ne valja neka od bobina ili da su lose svecice ili cak da auto nije lepo uzupcen. Drugi problem je taj sto mi se skoro svaki put dok vozim ili prilikom paljenja upali lampica za ASR i odmah posle toga napise kako je izgubio konekciju i tada mi se upale lampice za ulje,ASR i neki zuti trougao.Ne radi obrtaljka kao da je auto ugasen i merac temperature takodje.Dok se vozim on cas uspostavi konekciju pa sve proradi osim sto ostane upaljen ASR,pa je opet izgubi i sve tako.Bio sam kod nekog elektronicara i on mi je rekao da je verovatno problem sa instalacijama,da neki kabal nije dobar i da on pravi problem.Po njegovoj prici trebalo bi da se pretrese cela instalacija na autu,da se nadje gde prekida,da se promeni taj kabal i tek tako da otklonim kvar.Nadam se da nije u pravu,jer mislim da je to ogroman posao,koji verovatno niko nece prihvatiti da radi.On prvi nije hteo pod izgovorom da nema vremena i da taj posao ne moze da se naplati koliko stvarno vredi.Nadam se da nisam puno smorio sa izlaganjem,ali verovatno me razumete,uopste ne mogu normalno da se vozim sa ovim nenormalnim kvarovima:)u Unapred hvala za potencijalne odgovore
Za ovaj prvi kvar majstor ti je vjerovatno u pravu,znaèi vjerovatno ti se javljaju detonacije koje senzor registruje, uzrok nepravilno palenj na nekim cilindrima, mogu biti svjeæice (najprije), bobina, a može bit i uzubljenje.
Po meni uzubljenje imao sam ytakav slucaj.Tesko se bez alata moze uzubiti kako treba taj motor
da auto nije dobro uzubljen nebi li mu se stalno palila lampica od motora.....jer ako nije uzubljen onda ne radi kako treba od prvog okretaja motor i motor nebi dobro radio na leru i nebi stalno imo snagu kakvu treba a ne povremeno.Ako nije mjenjan zupcasti remen onda jako tesko da nije motor u fazi jer da je remen toliko los ili labav vec bi on odavno ispreskako da se auto nebi mogao upaliti,a sta se tice stavljanja tog motora u fazu pravi majstor to napravi i bez alata i opet ce sve biti uredu,nije samo alat presudan treba se malo znati i raditi.
Po meni tu još nešto ima jer neznam zašto bi palio lampicu radi knock-senzora jer on registruje nepravilno paljenje što je uzrokovalo nešto drugo
Ja sam to uradio ko zna koliko puta bez alata ali treba volje.Ali mi se cini da na uzbrdici zbog pomerene bregaste na kojoj je senzor polozaja bregastte dolazi do detonacije i ecu dalje koriguje predpaljenje i motor slabije vuce,ali ne toliko drasticno slabije.Desavalo se da tim motorima dosta problema i zbog kablova tako da ne bi bilo lose da ,i njih proveris
u cesto slucajeva znaju i dizne crknuti na tom motoru....pa i onda moze kliktati jer je smjesa presiromasna
ja bih izmerio otpor na kablovima za svecice,znaju kod tih motora cesto da probiju i da prave dar-mar!
Sto se tice uzupcenja motora, ako se ne varam to je onaj slican alat koji se koristi kod Alfe 147, vrlo dobra stvar, samo se postavi odradi poravnanje i to je to, sto se tice rada bez alata, moze i to, ali treba dosta mozganja koliko sam shvatio. Ne navodi se koje je godiste auto, ali ukoliko je starije generacije, uvodni modeli su imali strasne probleme sa instalacijom, ja bih prvo proverio instalaciju, tacnije uzupcenje ukoliko je nesto radjeno na motoru ili su znaci ocigledni, kasnije nastavio sa merenjem otpora na izvrsnim elementima i za kraj eventualno flesovanje centralne jedinice motora ili kacenje druge eventualno, sa odgovarajucim podesavanjima softvera. pozz
mogu ti rec kolaga da se jako varas sto se tice uzupcivanja stila....taj motor nije ni priblizno slican alfinom kojeg ti spominjes.....taj alfin je twin spark motor i za njegovo uzubljivanje se koriste dva lezaja od bregaste koja se priserafe na odgovarajuce mjesto i tako drze bragaste u fazi,a ovaj stolov motor je isti kao iz bravo,brava i marea i njegov se alat stavlja na bregastu kontra od remenica,tamo se skine onaj trokutasti poklopac sa 3 serafa i na njegovo mjesto se stavi isti takav koji ima na sebi kojednu kajlu koja se zaglavi na odredejeno mjesto na bregastoj i tako je drzi u fazi,jos da pojasnim taj motor je malo teze staviti bez tog alata u fazu zato jer taj motor nema poklopca ventila da bi mogao pogledom bregastu staviti u "vagu" pa da znas po tome da je motor u fazi kao sto se moze napraviti na vecini automobila ali nije nemoguce to napraviti bez tog alata.
Kolega izvinjavam se na gresci, cak sam u delu svog izlaganja upitao da li je slicno uzupcenje, mada znakovima interpunkcije nisam to naglasio. Zaista moja greska, kao sto rekoh nisam potpuno informisan po tom pitanju, jer nisam radio ni uzupcenje na twin spark motoru, a kamoli na obicnom 1.6, ali sam usput samo sto bi se reklo u prolazu kod prijatelja video alat za alfu i otprilike skontao sta i kako se radi sa alatom. Izvinjavam se sto malo idemo u off, ali zar ta dva motora nisu ista sto ce tice bloka, a glave su drugacije, zavisno od toga da li se ugradjuje u alfu ili fiata, koliko mogu da primetim to je motor od 1598cc, ako se ne varam i jedan i drugi bi trebali da imaju isti blok, samo je razlika u glavi ili mozda gresim? Ispravite me ukoliko gresim . . . Pozz
nije mi bila namjera da te vredjam ili nesto slicno sam sam upozorio na tvoju gresku i to dobronamjerno da netko ko cita ove postove nebi zakljucio nesto krivo jer ovdije ima puno puno ljudi koliko sam ja primjetio da oce sami popravljati auto a nisu mehanicari ili elektricari....i onda oni procitaju krivu informaciju i naprave zaj.... ali nema veze na ovim motorima glave nisu ni slicne jer alfa ima twin spark....znaci 2 svjecice po cilindru i varijator faze na usisnoj bregastoj a stilo ima klsaicnu glavu sa 1 svjecicom i bez varijatora faze a sta se tice blokova neznam jer ih nikad nisam isao usporedjivati mada sam napravio puno i jednih i drugih motora.
ja mislim da alfa ima plivajuce hilzne,nisam siguran,u svakom slucaju nema veze sa fiatovim motorom!inace na stilu sam menjao zupcasti kais pre mesec dana i bez problema sam ga uradio bez alata!a ti motori kad prezube retko kad pomere bregaste,uglavnom preskoci na radilici,tako da ne moze da kasni jedna bregasta i ne verujem da je to problem
kod ovih motora 16v,ako nije dobro ozubjen stalno varira pretpaljenje oko 10 stepen,ako dobar samo 2-3 stepen na leeru.uvek proverim stroboskopom,druga stvar je elektronika ,, katastrofa!! bar ja tako mislim.pozz
Ako si sve ovo proverio i sve je u redu,problem ti je verovatno ECU.
Imao sam problem: ASR unavail
Loose connection , see handbook
Car security failure
Ovo mi je ispisivao na displeju, a sijale su lampice ASR i kljuc (auto i katanac),a desavalo se i u voznji da poblesave pokazivaci temp...
Prvo proveri mase sasija-menjac,pa uzmi neki dobar kontakt sprej i naspricaj sve konektore kod akumulatora,tu je i onaj D4 konektor.
Sledece je ECU.Ja sam svoj popravio.
zubio sam ove motore do skora bez alata i znam kojih sam se muka namucio,pogotovu koji su dolazili sa pokidanim zupcastim,50 posto problema kod njih se resava zubljenjem sa alatom,zamenom kablova i swecica,i fajtanjem kontakt sprejom svih dzekova.kada se zubi bez alata problem je sto bregaste nisu"mirne",a to kliktanje sto pominjete lici mi na nesto drugo
Cest problem kod ovog auta tog godista je motorni kompijuter ECU.Problem je sto mu isti stoji na motoru i stalno se zagreva i hladi.
Dosta spojeva koji su spojeni lemom usled dilatacije pucaju.Ko poznaje ovu problematiku zna o cemu pricam.Za resenje ovog problema treba i
odgovarajuci alat.Ja sam se ucio na svom autu jer su mi uvalili auto sa greskom.Bilo je price da se tu trebaju menjati kompijuteri,tabla,kljucevi....
Nisam imao sta da izgubim ...lupao glavu i resio problem.
Mogu postaviti i proceduru i slike kako se to radi ,ali ne znam smem li?
Zadnja izmjena od crnisale (08-04-2011 09:55:57)
Ovde se vidi druga strana ploce
I zumiran procesor i desno 95160
I alat sa kojim se vrsi popravka.Na netu ih ima raznih,a cifre idu i do par hiljada evra.Ja ovo koristim u servisiranju tv-a i uz malo vezbe i prakse moze lepo da se radi i sa ovim.
Ljudi hvala vam sto ste se u tolikom broju odazvali na resavanje mojih problema.Mislim da cu prvi resiti uspesno,jer jos uvek nisam radio veliki servis i nameravam da ga uradim uskoro.Majstor koji ce mi raditi ima taj alat za zupcenje pa mislim da ce to biti ok.Promenicu i svecice naravno pa ako opet bude zezao verovatno je neka od bobina.Kada bude gotovo javicu vam sta je pravilo problem.Mene sada vise interesuje sta moze biti problem sa ovom elektronikom.Crnisale mislim da ti mozes dosta da mi pomognes,jer sam na jednom drugom forumu video da si dugo resavao ovaj problem na tvom stilu.Hvala unapred
Poštovani.Imam problem sa stilom 1.6 sa ugraðenim lpg .Do prije par dana sve je bilo u redu kad se u vožnji ugasio tj kad smanjim brzinu. Krenem da ponovo upalim,neæe.Upali se poruka ASR failure,loose connection isve lostale lampice.Saèekam 1min ,upalim ,krenem dalje ostane poruka engine faulth igori žuti signal motora.Sutra odem na dijagnostiku oèita sensor radilice.pregledaju akumulator bio je na pola snage.stavio je novi.Nakon dva dana isto se dogodilo.odem ponovo na servis ,dijagnoza opet sensor radilice .Promjenimo i njega.Dva dana sam vozio do veèeras stanem u koloni 5 min. auto radi sve ok i kad sm krenuo lagano auto se ugasi i opet sve ono isto.Ne znam više šta da radim .Imam osjeæaj pošto sam ja iz Tuzle da to ne mogu ovdje napraviti,skeptièan sam prema ovdašnjim majstorima.Crnisale èitm po forumima da poznaješ cake sa tim problemom.Ija se zahvaljujem unaprijed .
Javljam se povodom istog problema kao i ike. Naime sve se isto pojavi ASR falure,lost conection upali se zutyi trugao na tabli i naravno auto se ugasi.Sacekam jedno 2 min. i onda kad ga upalim radi ceo dan bez problema.Sve moguce dzekove na motoru sam proverio ocistio takodje sam proverio i masu.Jedino nisam proveravao osigurace i releje do akumulatora.Jos jedna napomena to se desava ujuyru kad upalim auto on normalno radi ali kad krenem onda dolazi do gore navedenih posledica
pa vidis i sam da neki clanovi nece da pomognu ovdje preko foruma nego salju rjesenja preko pm
crnisale
atm tuning
electronic key
------------------------
Da se navratim na prvi problem.
Sta kaze data lista o radu korekcije pretpaljenja za svaki cilindar, vrsi korekciju ili ne.
Treba meriti dali knock senzor daje signal. Treba proveriti inastalaciju.
Moguce je i da su mehanicki problemi kao lose uzupcenje, rad podizaca ventila i sve sto moze proizvesti udarce u motoru a senzor to detektovati.
Moguce je i vrlo los kvalitet goriva. I na kraju normalno ECU.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."-Einstein