Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Ne,druze,nikako ne mislim pocenjivati,posebno ne kolege.
Smesan mi je carclima jer se isto osecam kao i on sada, kad pomislim da mogu uraditi nesto,iako to ne radim,a kada se ludacki namucim,psujem samo svoju ludu glavu.
druze dijagnostiku u ruke na probnu voznju prati parametre za maf sensor 4-om brzinom na 3500-4000rpm oko 850mg treba da ocitava protokomer...
merni blok 003 je za proveru maf senzora,merni blok 011 je za turbo ista procedura u voznji 4-om pratis parametre dostigne do 2100mbara a zatim ga na 1900mbara odrzava...
Zadnja izmjena od internet majstor (20-02-2010 00:34:04)
@)).....
Ne,druze,nikako ne mislim pocenjivati,posebno ne kolege.
Smesan mi je carclima jer se isto osecam kao i on sada, kad pomislim da mogu uraditi nesto,iako to ne radim,a kada se ludacki namucim,psujem samo svoju ludu glavu.
pa jel tako..koji moze biti problem ako imas 4 elementa sumnjiva..ma ja to rjesim u 10 min...malo mjeruckanja...a ono ..ubio cjelo popodne..ali neka svaka skola kosta..
mislim da je ovaj post rekorder u brzini odgovora..svi imaju neku ideju i svi se vrtimo u krug..bit ce da su svi nekad imali takvih problema ili su takvi motori jako popularni..?
druze dijagnostiku u ruke na probnu voznju prati parametre za maf sensor 4-om brzinom na 3500-4000rpm oko 850mg treba da ocitava protokomer...
merni blok 003 je za proveru maf senzora,merni blok 011 je za turbo ista procedura u voznji 4-om pratis parametre dostigne do 2100mbara a zatim ga na 1900mbara odrzava...
Da slazem se s tobom takav mi je protokol mjerenja negdje zapisan i par puta sam rjesio problem no u pitanju su bili noviji motori i koliko se sjecam bosovi Maf ovi pa sam pomislio da su mozda potrebne druge vrijednosti jer ja nemogu preci 630 na mafu i 1650 na turbu..e sad nakon svih ovih postova dobio sam dojam da je stvarno nesto zastopano ..ili ispuh ili usis..
sranje je sto neznam teoriju pa da shvatim da li maf treba"pogurati" turbo ili turbo gura motor da usisava vise zraka pa se to vidi na mafu i povecava se kolicina goriva?..jer ocito da njih dvojica imaju neki nesporazum (ko hrvati/srbi) pa nikako odredit koji je prvi poceo ?
idem sutra potrazit novi MAF pa ako nije ni to onda skidamo ispuh da vidim sta ima tamo..
ostale brojke su uredu ubrizgavanje ,kolicina goriva,temp.goriva..zato to i ne spominjem..nekako mi sad izgleda kao da treba napravit promaju u tom motoru a ja nemam pojma gdje se otvara prozor..
P.S. neka ,neka bit cu i ja stari majstor (bar po godinama tek mi je 46)
bacha -Cini mi se da to cudo moze otici do Osjeka,Zagreba,gde god.Tamo sigurno imas nekoga od kolega a verovatno dobijes i kafu.
I vratis se probnoj lampi i unimeru.
da bi ovo popravio treba unimer , osciloskop , lampa, dijagnosa , ne potcenjuj ono sto nisi radio.
Prijatelju moj taj nema sta nije radio, zato i ima ogromno iskustvo i znanje.
Ovo je bila sala ako nisi primetio a nikoga taj nece da podcenjuje jer pre svega nije takav covek, a vezano za alat Bacha ima vise dijagnostika i alata nego sto mu i treba. Neznam ni dali on zna sta sve ima.
Zastitimo decu u saobracaju
u leru nista nepstizes,vec na putu pod opterecenjem ces bolje izmerit vrijednosti otvori dva merna bloka sa vagcomom 003 i 011 i pratis i potrebana jos jedna osoba
@)).....
provjeri i ono tanko vakum crijevo sto ide na ECU kod tog modela zna biti i to cest problem, ja sam prije 20 dana imao takav problem zastopalo se. a ujedno i preovjeri sve ovo gore sto kolege pisu sve to moze uticati na problem.
u leru nista nepstizes,vec na putu pod opterecenjem ces bolje izmerit vrijednosti otvori dva merna bloka sa vagcomom 003 i 011 i pratis i potrebana jos jedna osoba
pa jasno ..to i pise u postu kojim pokrenuh ovu temu...pogledaj molim te prvi post ..
ELI ..cjev do ecu uredna ..provjerio...prstom(sramota rec)....nisam otvorio ecu da se uvjerim da nije cjevcica unutra pukla ??????(cuo da je i to moguce)mogu to testirat skinem cjev sa usisne grane i pustim unutra 1 bar pa procitam diagnostikom koliko je ecu izmjerila..
a ne sutra izvlacim tesko naoruzanje iz podruma..i redom napadamo dio po dio..imam negdje i manometre i onu rucnu vakum pumpu..samo to kod mene skuplja prasinu....nije mi to alat za svaki dan..
Zadnja izmjena od carclima (20-02-2010 01:34:51)
evo da pojasnim neke stvari,
prvo , da bi turbina stvorila taj pritisak o kome se govori tacnije 2050mbr,treba usisati neki vazduh a isto ga i izgurati negde.
ako jedan protokomer daje vrednosti do 650a drugi koliko sam shvatio priblizno,znaci da ne mogu oba biti ne ispravna.
ako je problem sa turbinom dace gresku p00575 a iako je protokomer dace istu gresku ili bar jos dve vezane za protokomer,
kod tebe nema gresaka,usis jos nisam video da se zapusio na afn motoru ,ali zato katalizator x-puta.
ako je on zacepljen 99 posto su sanse da se ovo dogadja,pomenuo si da ventil n-75pokrece vakum(krilca na turbini),kad startujes auto
poluga bi trebala da zatvori krilca na turbini(kad je auto na leru krilca na turbu su zatvorena i tada ima maximalnu snagu,sve dok ih vakum ne otpusti),znaci ostaje samo protok vazduha , napuklo crevo , katalizator,toliko od mene,javi sta si uradio,mozda bude neka sitnica ,ko zna.
laku noc!
best regards!
evo da pojasnim neke stvari,
prvo , da bi turbina stvorila taj pritisak o kome se govori tacnije 2050mbr,treba usisati neki vazduh a isto ga i izgurati negde.
ako jedan protokomer daje vrednosti do 650a drugi koliko sam shvatio priblizno,znaci da ne mogu oba biti ne ispravna.
ako je problem sa turbinom dace gresku p00575 a iako je protokomer dace istu gresku ili bar jos dve vezane za protokomer,
kod tebe nema gresaka,usis jos nisam video da se zapusio na afn motoru ,ali zato katalizator x-puta.
ako je on zacepljen 99 posto su sanse da se ovo dogadja,pomenuo si da ventil n-75pokrece vakum(krilca na turbini),kad startujes auto
poluga bi trebala da zatvori krilca na turbini(kad je auto na leru krilca na turbu su zatvorena i tada ima maximalnu snagu,sve dok ih vakum ne otpusti),znaci ostaje samo protok vazduha , napuklo crevo , katalizator,toliko od mene,javi sta si uradio,mozda bude neka sitnica ,ko zna.
laku noc!
e vidis zeljko to je taj dio teorije koji meni fali za ovakve akcije,,sad sam vec pametniji..
a od sutra i bogatiji.
Iskustvom i za xxeur
A kako drugacije ?
OK dosta za danas
pozdrav ekipi i javim sto smo ucinili sa ovom skalamerijom...moram narucit onih naljepnica
"vw das problem"
imao juèer slièan problem. riješio ga za sat vremena. Dakle ventil za ogranièenje tlaka punjenja je onaj dole do turbine i mora pazi mora imat bijelu kapicu to ti je ono na kaj se kopèaju vakumi. Aonaj gore ispod cijevi turba je za egr i on je komplet crn. Neki majstori ih zamjene jer ovaj bijeli crkne, pa to neko vrijeme funkcionira ali ne kako treba.Koliko ja znam ono rade drugaèije,crni ili otvori ili zatvori vakum a bjeli imoulsno otvara vakum vakum i radi puno brze.Dakle ja sam èovjeku vratio te ventile na mjesto jer mu ih je neko zamjenio i auto ide super,poštelao sam paljenje i to je to. Pogledaj da nije i kod tebe nešto takvoga napravljeno.
imao juèer slièan problem. riješio ga za sat vremena. Dakle ventil za ogranièenje tlaka punjenja je onaj dole do turbine i mora pazi mora imat bijelu kapicu to ti je ono na kaj se kopèaju vakumi. Aonaj gore ispod cijevi turba je za egr i on je komplet crn. Neki majstori ih zamjene jer ovaj bijeli crkne, pa to neko vrijeme funkcionira ali ne kako treba.Koliko ja znam ono rade drugaèije,crni ili otvori ili zatvori vakum a bjeli imoulsno otvara vakum vakum i radi puno brze.Dakle ja sam èovjeku vratio te ventile na mjesto jer mu ih je neko zamjenio i auto ide super,poštelao sam paljenje i to je to. Pogledaj da nije i kod tebe nešto takvoga napravljeno.
staro auto za starog majstoraa heheh .mislim dace to danas biti gotovo
a ja taman sinoc napisao jedan lijep post kad cvrk , ode hard disk 160 gb . danas stavio novi steta sto se ito nemoze popraviti kao auto
atm tuning
electronic key
------------------------
a to sam navikao na takve ludosti ..pa ti ja nakon diaga.bacim oko na mjerne vrijednosti ..pa onda test svih aktuatora..ima tamo jedan koji se zove 78 ili tako nekako taj za turbo..i ako drzis sistem pod vakumom cak fino cujes kako se poluga na turbini zatvara ili otvara
Uglavnom da rjesimo ovo ..nakon mucenja sebe i svoje radnje..isprobah sve moguce alatke i naprave koje sam i zaboravio da imam...sve to radi sve valja..otidoh do auspuh majstora neka skine auspuh odma poslje grane ..dalje znate...jel..
ljudi moji sta tu sve ima...taj siroce je izgledao ko dimnjacar kad se dosjetio da proba kompresorom propirit kat...srecom bijah u lokalnoj birtiji..no nasto mu lici radnja,ja bi si radije puco u koljeno nego tako sto..
mislim odakle ti ideja pirit kompresorom u "dimnjak"
uglavnom pila rjesena majstor slozio cjev umjesto kata i auto leti po cesti..imam cak i dokaz za to od lokalne policije...
ima li neka elegantna procedura da se zna da je kat zastopan ?mislim za ubuduce..
sto reci zahvaljujem svima koji se ubise da rjese moj problem .. a i ekipi koja je razbijala monotoniju kao kolege edo,bacha,koyot,launch...
ne znam hoce li ove godine biti ZG auto show..pa da se najdemo negdje tamo na kafi ?
Zadnja izmjena od carclima (20-02-2010 16:56:48)
merenjem pritiska pre kata,
nema ove godine ZG auto show-a....otakazan je zbog recesije....
merenjem pritiska pre kata,
pametno zvuci samo nemam pojma gdje bi ja to usarafio neki manometar eo recimo na ovom autu..ajd da je auto sa la.sondom..moram bas potrazit medu alatkama za mehanicare da vidim sta ima na tu temu..
ako ima alatka za to onda nije problem kupit..
Hvala !
izbusis rupu,urezes m6,zasrafis adapter i kacis manometar.za koriscenje jednom u godinu dana snalazis se,za profi kupies od lajtemberga-LTR-profi stvar jer se desava da kat nepokaze odmah vez posle 10,15,20.........min rada.u tom slucaju domaca radinost zna da se istopi -mislim na crevo a zna da osteti i slabiji mano.ja koristim od LTR-a skoro 10 g bez problema ,jeste malo skuplji ali tada sam samo od njih dobio ponudu
onu rupu sto si napravio pre kata zatvoris srsfom sa bakarnom podloskom i to je to
inace skida nje l-sonde kod benzinjara zna da bude problemeticno ,uvije se sonda pa i crkne nesto u njoj,recimo grejac pa bude problem ili ostetis navoj na njoj ili jednostavno nemozes da je odvijes.samo su neki modeli fiata ranije imali predvidjeni stopli pre kata za te stvari ali vise ne
izbusis rupu,urezes m6,zasrafis adapter i kacis manometar.za koriscenje jednom u godinu dana snalazis se,za profi kupies od lajtemberga-LTR-profi stvar jer se desava da kat nepokaze odmah vez posle 10,15,20.........min rada.u tom slucaju domaca radinost zna da se istopi -mislim na crevo a zna da osteti i slabiji mano.ja koristim od LTR-a skoro 10 g bez problema ,jeste malo skuplji ali tada sam samo od njih dobio ponudu
onu rupu sto si napravio pre kata zatvoris srsfom sa bakarnom podloskom i to je to
inace skida nje l-sonde kod benzinjara zna da bude problemeticno ,uvije se sonda pa i crkne nesto u njoj,recimo grejac pa bude problem ili ostetis navoj na njoj ili jednostavno nemozes da je odvijes.samo su neki modeli fiata ranije imali predvidjeni stopli pre kata za te stvari ali vise ne
E to te ja pitam..ovo je prava info..i ovo za sondu si u pravu ..pola njih se osteti u skidanju..sto inace nije problem jer skidam ju da bi je zamjenio..ali samo za kontrolu ..frka je
Puno Hvala !
Može se izmjerit pritisak na egr ventilu na cijevi koja dolazisa izduvne grane na egr, ja nekad kad sumnjam da je kat zaèepljen odvojim tu cijev od egr-a pa onda probam ali samo kratko brzinski da nebi šta spalio pod haubom. Pozdrav svima
nema ove godine ZG auto show-a....otakazan je zbog recesije....
jel to provjereno..ili tek nagadamo ? a dobro mi to dojde jer uvjek se najdem sa kolegama ....
jbg..
bas sam mislio da kod nas ni ta recesija nece uspjet kao ni sve drugo sto nam ne uspjeva...
Poz!