Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Suvremeni dizelski motori emitiraju znatno manje èestica èaðe u odnosu na starije agregate. Dizelski filtri za èestice u velikoj mjeri smanjuju emisiju èestica. Filtar zadržava èak i najfinije èestice koje nastaju u procesu izgaranja dizelskog goriva.
Najnovija generacija dizelskih filtra za èestice iz Volkswagena radi bez dodatka aditiva i stoga ga nije potrebno održavati tijekom njegovog cijelog životnog vijeka. Vijek trajanja odgovara vijeku trajanja vozila tako da ga vlasnik ne mora mijenjati.
Obloženi filtar sastoji se od poroznog keramièkog dijela s oblogom od plemenitog metala. Kod prolaska kroz porozni materijal filtra zadržavaju se èestice èaðe, dok plinovi mogu nesmetano proæi. Kako bi se trajno osigurala propusnost filtra, potrebno je ukloniti èestice koje se natalože u filtru.
Radi èišæenja filtra nataložene èestice èaðe se s vremena na vrijeme odlažu. Kod pasivne regeneracije odvija se sporo pretvaranje èaðe u CO2 a pritom se i štiti okoliš. Za ovaj postupak je potrebna temperatura ispušnih plinova preko 630 °C i odvija se bez posebnih mjera, npr. prilikom vožnje na autoputu. Filtar se aktivno èisti samo u dužoj vožnji uz malo optereæenje, npr. u gradskom prometu.
Pritom se temperatura ispušnih plinova poveæava promjenom specifiènih parametara motora. Svakih 1.000 do 1.200 km izgaraju se nataložene èestice. Smještajem u blizini motora temperatura ispušnih plinova je dovoljna da se èestice èaðe pretvore tijekom rada motora. Posljedica je neznatno optereæenje sklopova te dobar stupanj djelovanja filtra.
Zadnja izmjena od pecirepi (27-02-2009 13:16:07)
samo si delimicno upravu -a toje objasnjenje njegove funkcije.Sto se tice njegove regeneracije i kontrole postoji poseban postupak-koji retko ko zna.javicu malo kasnije sad sam zauzet
Aktivacija regeneracije nevedenog filtera.
Prerequisites (General):
• Ignition ON
• Engine ON (Idle)
• Coolant Temperature above 50 °C (see MVB 002.4)
• Particle Filter Load below Specification (see MVB 075.3, VAG-COM should give the specified value)
o If the Particle Filter Load is above Specification the Particle Filter needs to be replaced since the car may burn down when regenerating.
• Power Consumers ON (Light, Seat Heating, Front/Rear Window Heater, Climate Control)
Conditions (Driving Cycle):
• Vehicle Speed between 30-60 km/h (18-37 MPH)
• Engine Speed between 1500-2500 RPM (4th or 5th Gear, Automatic Transmission in Tiptronic)
• Duration approx. 15-20 Minutes
• Exhaust Gas Temperature before Turbo Charger above 700 °C
Drive the car based on the above conditions until the Particle Filter Load is as low as possible (close to 0 %). In case the regeneration fails there can either be problems with the Driving Cycle Conditions or with the Engine Hardware.
[Select]
[01 - Engine]
[Coding-II - 11]
• Enable Regeneration by Entering 21295.
[Do It!]
[Meas. Blocks - 08]
Select both Groups at once 070 and 075.
[Go!]
MVB 070.1: Regeneration Status (xxxxxxx1 = Normal Regeneration active, xxxxxx1x = Forced Regeneration active)
MVB 070.3: Regeneration Counter/Timer
MVB 075.1: Exhaust Gas Temperature before Turbo Charger
MVB 075.2: Exhaust Gas Temperature before Particle Filter
MVB 075.3: Particle Filter Load
MVB 075.4: Exhaust Gas Temperature after Particle Filter
Now Start the Driving Cycle and keep watching the Measuring Blocks (2nd Person required).
[Done, Go Back]
[Close Controller, Go Back - 06]
da nastavim:da bi uopste znao nesto oPDF-u vozilo na leru mora da ima najmanje 50stepeni C -adresa o1-002.4 -ako je taj uslov OK prelazis na 075.3 i videces dali PDF treba regenerisati-samosoaljivanjem.Omo se obavlja tako seECM prekodira i na taj nacin mu se zadaje komanda za pocetak regeneracije.Tada ukljucis sve elektropotrosace-svetla,grejac sedista,clima,grejace stakala itd ivozis auto na1500-2000 obrtaja na ravnom putu 4 ili 5brzinom, u D ako je automatik ili najvecom brzinom ako je u tip-tronik modu odprilike 15-20 min.Sve to vreme pratis parametre na 070.1 070.3 075.1 075.2 075.3 075.4 koji moraju da imaju odgovarajuce vrednosti inace se postupak automatski prekida.Na 070.3 odbrojava vreme regeneracije unazad tako da tacno znas kad je zavrseno ako su svi uslovi bili OK.ECM automatski se vraca na predhodni kod kao iako dodje doprekida postupka iz nekog razloga.Ovo se radi 1 godisnje ili na 50000km ili sto je uobicajeno kad zagusti.Ovo vaziza:1.4-1.9-2.0-2.5 R5 PD/PPD-TDI motore.Za 2.7 i3.0 tdi je nesto drugacije.Preskocio sam neke detalje NAMERNO jer za ovako nesto treba da vidite na licu mesta tj da vam neko pokazre-UZIVO.Ovim postupkom se izduvni gasovi direkt iz motora preko blokirane turbine dovode do PDF-a sa oko 700step.C itako se spaljuju cestice u njemu-regenerise izato pri ovom postupku auto nema snage i potrebno ga voziti na otvorenom.Ovo servisno uputstvo kje sam rado i koje sam na neki nacin ukrao .Postupak je isti i kad se stavlja novi PDF ali se on tada kalibise
pstavio si post pre mene neki minut medjutim to nije detaljno uputsvo i nacin rada ali daje prave smernice. J EDNA OD GLAVNIH je da prateci parametre 075.1-2-3-4 diktiras nacin voznje prema temperaturi pri ulazu i izlazu PDF-a i tako regulises temperaturu u njemu sto mozes postici samo jednolicnom voznjom sa blagim ubrzanjem ili usporenjem jer kad je razlika veca od 10% proces se prekida.Regeneracija se radi samo ako je PDF manje zapusen od75%
E vidi sad imam jedan problem sa passatom izgorila mu oba senzora koji mjere temperaturu u filteru. Dali netko ih ima i po kojoj cijeni auto je 2005 god 2.0 tdi.
za sada to jos nisam menjao i mislim da ces to sada naci jedino kao O.E. jer to je jos uvek novo na ovim prostorima
mislim da smo nasli jedan kompletan filter sa svim senzorima i sa sondom samo cekamo da dodje. Pa javim ako sta bude.
nije ga problem nabaviti samo neznam koja je cena -ja imam ugovor sa PORSCHEOM-Srbija i mogu da porucim telefonom bilo koji deo bez odlaska kod njih i bez unapred datog avansa Isto i ti mozes da potpises ugovor sa njima ako radis dosta VW-grupu baz obzira gdesi , oabracas se najblizem njihovom predstavnistvu, jer sve manje ima specificnih delova na trzistu.Niko nesme da ih drzi na lageru
Zadnja izmjena od MN026 (01-03-2009 16:00:36)