Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Stranice: 1 2 SljedećaObrnuti redoslijed poruka
Tema zatvorena
Da li neko zna kolika je normalna prosecna potrosnja Pezoa 307 2,0 hdi, ako je provereno sa motorom sve u redu? Meni je trosio 9,3l normalne voznje (ne preko 2500 obrtaja) kada su bili ovi ledeni dani, sada malo manje oko 8,5! To pokazuje na bord kompjuteru, i ja sam ga testirao i to je ta potrosnja! U pitanju je i gradska i voznja na otvorenom, znaci prosecna potrosnja, mada je bilo malo vise gradske voznje! Veliki servis uradjen pre oko 20 000 km. Tada su mi rekli u servisu da je s autom sve u redu! Ali tada nisam imao problem sa malo vecom potrosnjom! Da li je to u redu i sta bih trebao proveriti? Ja nisam strucnjak za auta, razumem se onoliko koliko mi treba a to su neke osnovne stvari! Zato ako moze neko da mi odgovori, posto vidim ovde ima strucnih ljudi koji se razumeju u auta a posebno u Peugeot! Unapred hvala!!!
Meni je takodje toliko trošio zimi po gradu, 2,0 HDi 66kW.
Ovaj forum nije baš vezan direktno za tu temu koju si otvorio,mada se i dijagnostièkom opremom može
utvrditi problem potrošnje kod auta,ali ipak treba imati odreðenog znanja.
Moj savjet ti je da ipak odeš kod nekog dobrog dijagnostièara pošto veæina ovlaštenih servisa ne mare puno za te stvari. Oni spoje dijagnostiku i ako nema greške kažu auto vam je u super stanju te uredno dadu raèun da glava boli.
Mislim da je potrošnja koju si naveo u granicama normale!
Proizvoðaèi i dileri obièno navode veoma nisku potrošnju samo zato šta je dizel,meðutim šta se dogaða,
neki motor koji ima koncepciju staru izmeðu 15 i 20 godina,on se samo više i više optereæiva!
Kompresor klime,zatim svaki model koji dolazi ima sve više i više elektronièkih drangulija,e sad treba staviti jaèi alternator,auti postaju sve veæi i teži,nažalost to je današnji trend u autoindustriji!
Konkretno šta se tièe tvog sluèaja, osim šta sam naveo dobrog dijagnostièara,obrati pažnju gdje livaš gorivo!
Evo ja npr. konkretno na xsari (benzin) sam livao gorivo na razno raznim pumpama,ulio sam gorivo na jednoj pumpi za koju se zna da ima najgore gorivo,zatim sam ulio na ini,razlika je bila 25 km za isti novac.
Ulio sam sto kuna goriva,vozio istom cestom i u istom režimu.
Dizeli su puno osjetljiviji na loša goriva nego benzinski motori,pogotovo ova zadnja generacija!
Kod mene je pug 2.0hdi 66kw, potrosnja proslo ljeto je bila 6-6,5l gradske, a sada u ovim zimskim uslovima penjala se i na 8,5l, neznam dali tu potrosnju vidis na bord comp.ili si izracunao, posto racunski dobijes tacniji podatak...
pozz
Najjednostavnije da automobil odvezes na tehnicki pregled, gdje ce se ustanoviti emisija izduvnih gasova. Ako je emisija u granicama, sagorijevanje je potpuno i potrosnja je optimalna. Ne moze jednostavnije.
bord kompijuter nije realno mjerilo potrosnje jer bas neki dan sam otisao po jednog mercedesa i vracajuci se u radnju na bord kompijuteru
pokazuje 24 l sto nije moguce ,najbolje mjerilo je pun rezervar goriva 100 km pa ponovo sipaj to i je stvarna mjera potrosnje
eko test ti je prava mjera dali je potrosnja tvog auta optimalna ako su izduvnj gasovi u normmalni znaci da je i potrosnja optimalna
naspi za koliko para mozes, pa vidi koliko ces prec s "toliko" litara pa izracunaj potrosnju,kod mene sad pokazuje 7,2 a kad izracunam 6,6
Ni ja ne vreujem posebno bord komp. Ali sinoc sam ga testirao tako sto sam nasuo pun rezervoar i onda posle predjenih 100 km. otisao sam na pumpu i nasuo koliko nedostaje. Izracunao sam i ispalo je da mi trosi 8,5l koliko pokazuje i bord kompjuter. Bilo je oko 60 km otvorenog puta oko 40 km gradske voznje. Da je bila samo gradska voznja sigurno da bi i potrosnja bila veca! Gorivo vec duze vreme sipam na jednoj Lukoilovoj pumpi i nikad pre nisam osetio nikakvu promenu i sl. Posto je auto relativno kratko vreme kod mene( oko 4 meseca) ne znam tacno koliko im je radna temperatura, posto kod mene nikad nije presla 80 stepeni. Otprilike je uvek na oko 75 stepeni, kad ga malo isforsiram ide na 80. Ne znam da li moze to mnogo da utice na potrosnju i veliku razliku odjednom! Pozdrav!!!
I kod mene temp.nikad nije presla 80c, cini mi se da sam na autodati procitao da je to njegova radna temp.. mada nesto mi je puno da sad trosi 8,5l, ok je kad je jaka zima,snijeg i ostalo, sad... a koji je motor kod tebe - koliko konja-kilovata...?
Motor je 2,0 HDI 66kw, 90ks
Meni ta tvoja potrošnja stvarno djeluje previše,što jest jest! Ja takoðe imam peug 2.0 hdi 79kw i moja prosjeèna potrošnja je 6.5 plafon 7.2 lit kad imam 60% gradske vožnje! Ipak se po zimi malo više potroši al je 8.5 lit je previše,definitivno ti se nešto dešava sa autom. Jesi li to primjetio poslije velikog servisa ili je i prije bilo tako (kakvo je stanje bilo prije servisa),kako je auto vukao prije i kako sad vuèe,jel ima promjena u performansama vuèe-vožnje,èadi li imalo kad ga naglo naèepiš na otv. putu?
Pozd
Kod mene peugeot 307 2.0 110ks sad zimi trosi oko 10l iskljucivo gradske voznje...
ako je ovo stvarna potrosnja onda je stvarno previse. probaj natociti pun rezervoar pa prodji 600-700 km pa opet natoci i izracunaj. Na predjenih 100 km bas i nemozes dobiti tocnu potrosnju, ovak nakon 600-700 km ti je tocniji izracun. Ja imam 2.0 HDI 79 kw i bord mi sad pokazuje potrosnju 7 do 7.2l a preko ljeta oko 6.5, a izracun na puni rezervoar sad preko zime 6.5 - 6.7 a preko ljeta 6 - 6.2 i uvijek mi je upaljena klima. Imam oko 30 - 40% gradske voznje i 60 - 70 % otvorenog puta. Sto se tice temperature to je normalna temperatura, meni samo preko ljeta kad je jako vruce na autocesti predje preko 90 stupnjeva
Proslog leta auto nije bio kod mene tako da ne znam kolika mu je bila potrosnja, mada ovaj bivsi gazda kaze da mu je leti trosio oko 6 l.Sto se tice vuce sa njom je sve u redu! Mada kada krenem, odnosno u prvoj i drugoj brzini auto je dosta mrtav i imam osecaj da dosta bruji, i kada ga prebacim u treci stepen prenosa tada se desi nesto i kao da odjednom dobije gas. Papucicu od gasa tada uopste ne stezem mnogo, ali kao da probije neku blokadu i naglo dobije ubrzanje! Ne znam da li tu moze da bude problem s kvacilom odnosno lamelom! I posle toga stvarno ide besprekorno! U servisu kazu da je s autom sve u redu, ali kao sto rece Slokas, oni kada ga prikace na komp. i ako ne izbaci neku gresku, oni ti kazu to je kao sve dobro a napisu ti sasvim "solidan" racun! Ali to je vec druga stvar! Ne znam sta da radim osim da se pomirim s tim! I nije stvar u tome sto on trosi vise vec se bojim da nesto nije u redu pa da se to ne odrazi na nesto drugo i da se problem ne prosiri, i da onda dobijem bas problem u pravom smislu te reci???
Koliko vidim niko nije spomenuo kvalitet goriva,nažalost u RS još nije usvojen zakon o kvalitetu goriva.Interesantno èak i kontrole goriva,koje su pokazale da dosta pumpi drže nekvalitetno gorivo, nisu zvanièno objavljene ,sem u smismlu da je kontolisano primera radi stotimu pumpi a da je na trideset i pet nadjeno neispravno gorivo.Koje su to pumpe nema saopštenja,a zašto se to krije?
nisam ginekolog,ali mogu pogledati
Kod mene peugeot 307 2.0 110ks sad zimi trosi oko 10l iskljucivo gradske voznje...
takodje i kod mene isto auto i gradska voznja zimi => potrosnja 10l
ljeti spadne na 9, a kod tebe?
Zadnja izmjena od rimano (23-02-2010 18:16:16)
Da bi dobili rativno toène podatke o potrošnji treba natoèiti rezervar do vrha, poništiti brojaè kilometara na 0 (nulu), voziti do rezerve svoje uobièajene ture, zatim ponovo naliti do èepa. Imamo preðene kilometre i potrošene litre goriva. Podjelimo litre sa kilometrima i dobijemo potrošnju na 1 km, taj rezultat pomnožimo sa 100 i dobili smo prosjeènu potrošnju na 100 km. Ovaj postupak ponovimo par puta i znamo koliko nam auto prosjeèno troši. Mislim da sistem naspi do vrha pa vozi 100 km, pa ponovo do vrha nije baš precizan jer se radi o malom uzorku, a i toènost sipanja (kad æe se pištolj na pumpi iskljuèiti) varira jer se radi o maloj kolièini goriva.
To je moj sistem mjerenja. Konkretno moj Pug 307 2.0 HDI 79 kW troši ljeti 6,7 litara, a sad zimi oko 7,1 litara uglavnom otvorene ceste ali ture od 10-15 km. Board pokazuje 0,2 l više. Ja zadovoljan. Pozdrav
Stvarno treba otvoriti podforum potrošnja, svako malo ista pitanja )
Zadnja izmjena od predingli (23-02-2010 18:46:27)
Ne pitaj me ono što ne znam !
Spa1 napisao:Kod mene peugeot 307 2.0 110ks sad zimi trosi oko 10l iskljucivo gradske voznje...
Posto sam ga uzeo krajem ljeta prosle godine nisam siguran, mislim oko 8-9l...
Jesi ti mjerio ili ti na bordu pise, posto kod mene nema borda ...
Zadnja izmjena od Spa1 (23-02-2010 18:49:44)
Stvarno treba otvoriti podforum potrošnja, svako malo ista pitanja
)
èim poskupi gorivo poveæa se potrošnja
Zadnja izmjena od oliver (24-02-2010 00:00:23)
rimano napisao:Spa1 napisao:Kod mene peugeot 307 2.0 110ks sad zimi trosi oko 10l iskljucivo gradske voznje...
Posto sam ga uzeo krajem ljeta prosle godine nisam siguran, mislim oko 8-9l...
Jesi ti mjerio ili ti na bordu pise, posto kod mene nema borda ...
mjerio sam i po boardu i na punom rezervoaru, po gradu nemoze ispod 9l
e da sam ja admin...
Ma oni više struje potroše na raèunalu tražeæi odgovore koliko auto mora i smije trošiti nego kaj bi potrošili deci-dva goriva više nego deklarirana potrošnja
Ma oni više struje potroše na raèunalu tražeæi odgovore koliko auto mora i smije trošiti nego kaj bi potrošili deci-dva goriva više nego deklarirana potrošnja
![]()
![]()
Peredingli ne znam zbog cega tako govoris??? Nije ovde stvar da li ce auto trositi deci ili dva vise! Vec je u pitanju nekoliko litara vise! I nije u pitanju toliko dal ce ti ostati koja kuna ili euro vise kada naspes gorivo vec je stvar u tome da se ustanovi o cemu se radi! Licno, mene vise zanima sta se desava i zbog cega imam problem s autom, koji sam naveo gore u postovima! Obratio sam se s namerom da mi neko nesto kaze i da mi da neki pametan savet sta da uradim posto vidim da ovde ima ljudi koji poznaju problematiku auta! Ili ste isti kao i ovi u servisu koji ako im kompjuter ne pokaze neku gresku obicno kazu to je sve super ili to tako mora! Druga stvar, valjda je bolje resiti nesto na vreme nego cekati da jedan kvar (ili sta vec) povuce drugi i tako napravi posao koji ce da kosta ne deci-dva litara goriva ili par desetina eura vec mnogo vise, nekoliko stotina eura! A za mene je to ipak dobra cifra ako za tebe nije jer ja mesec dana radim za to kao profesor u skoli! A ako se tebi ili ostalim "expertima" ne svidja ova prica ili vas ne zanima jer su to za vas "sitne pare" ili sta vec, onda ti lepo izbrisi sve postove i ukloni one clanove koji ti se ne svidjaju, koji po tebi postavljaju suvisna pitanja. Pa onda ostanite vi "experti" pa ustanovljavajte sami izmedju sebe svoje probleme! Ja se pojedinim clanovima izvinjavam na ovom kometaru, ali misilim da nije ni u redu da pojedini "experti" ovako komentarisu neke stvari! Pozdrav!!!
Gospodine profesore, kak bi bilo da ja poèenm djecu poduèavati u školi a Vi popravljati aute ? Mislim uz dužno poštovanje, ali ako Vam to nije struka dajte to nekome da se bavi time komu je to struka, prvo kradete èovjeku kruh iz usta, drugo treba znati kako pojedini djelovi u motoru funkcioniraju da bi došli do zakljuèka kaj ne valja, a ovo da svi kažu ako nema grešaka da je sve super ovisi o struènosti onoga koji isèitava te podatke jer treba i to znati oèitati a ne samo greške pobrisati, kaj s emene tièe više neæu komentirati tak da...
Stranice: 1 2 SljedećaObrnuti redoslijed poruka
Tema zatvorena