Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.
Pozdrav svima. Imam Citroen C4 (1,6HDi 66kW) 2006 god., kupljen pre 8 meseci, uvoz iz Holandije. Da kucnem u drvo, auto dobro ide, super je oèuvan, ali se pojavio problem, prvo jedan,a nakon toga i drugi!
Prvi problem :
Napunim klimu, bila je potpuno prazna, i napunim je prvi put obiènim freonom, bez boje, misleæi da je samo normalno usled rada ispražnjena. Mesec dana, opet prazna. Onda je napunim sa freonom u boji i opet mesec dana, slabije radi. Pre toga sam terao 2 puta kod majstora, ali nigde se nije videlo da curi. Oteram ponovo juèe, kad ono curi na hladnjaku klime! Pozovem Citroenovu prodavnicu da pitam koliko je, 27.000 din! Posle sam zvao i za polovne, ali to je sve maèka u džaku! Na kraju kažu ima i kineska za 8.000 din, ali to je veæ rizik! Pronašao sam na kraju u Panteru Valeo hladnjak za 14.000 din, ali je problemšto imaju dva modela, skroz isti, samo je razlika u kaèenju, jedan sa strane (taj imaju na stanju), a drugi se kaèi od napred (njega nema na stanju,ali kao stiæiæe, samo ne znaju kad), a taj drugi ide u moj auto! Imam problem što za 18 dana idem na more, a klima mi treba za put, a oni tamo kažu da se nadaju da æe stiæi za nedelju dana hladnjak za moj auto, ali nisu 100% sigurni, a za ovaj iz Citroena mi je mnogo para da dam! Šta da radim, ne znam i sam! Razmišljao sam da sam dan pred polazak opet napunim klimu i da držim pesnice da mi radi do tamo i nazad, ali oet ne znam može li da izdrži tih 1500 km rada, jer ovde sam vozio, ali uglavnom bez klime, pa me plai da kad je ukljuèena non-stop da možda i ne izdrži ni pola puta! Èitam da se ovi hladnjaci ne krpe, kažu da nema šanse. Pošto sam èuo da Valeo ima u Hrvatskoj i Bosni svoje predstavništvo, zna li neko da li ima neka prodavnica Valea bliže Srbiji, pa da odem tamo i kupim taj hladnjak, jer ovde može i da me ispale! Koliko znam originalan hladnjak je i stvarno Valeo, samo oni spièe na to Citroen znak i poveæaju cenu! Ako neko ima neki savet, molim za pomoæ.
Drugi problem :
Uz hladnjaka klime, sad mi se pojavi i novi problem. Naime jutors ga ukljuèim da proverim klimu, kad ono beli dim. Doduše nisam nešto ni vozio zadnjih mesec dana kola, nisu mi ni trebala, pa sam prešao oko 100-tinak kilometara! Smešno jeste, ali šta da se radi. Onda sam imao utisak i da malo lošije radi, da se nekako èuje i trese dok radi. Medjutim posle malog pritiska na gas i malo turiranja poèeo je sasvim normalno da radi i prestao je dim. Ostavio sam ga malo da odstoji, pa reko ajde da ponovo upalim, kad ono neki tanak zvuk od 1-2 sekunde iz motora i onda opet normalan rad. Iskljuèim, kad nešto zuji iz motora!? Ponovo ukljuèim, normalno radi, iskljuèim, zujanje i škljocanje kao sat iz motora, 6-7 sekundi i onda iskljuèi! Ponovo pokušam i ugasim i utvrdim da je to škljocanje izmedju motora i akumulatora ispod usisne grane! Malo sam guglao, nešto upuæuje da je relej grejaèa, piše ako su grejaèi da dimi i trese dok se ne zagreje!? Baš sam u neizvesnosti! Zvao sam mog majstora, ali nije mogao danas da me primi, zakazao mi za ponedeljak dijagnostiku i da vide šta je! `bem ti auto, polovno samo problemi! Prodaæu ga i kupiti Punta ili Daèiju, kakvi god da su, novo je novo!
Evo slike mesta gde se èuje taj zvuk :
Mogo si onda i novi C4 kupiti novo je novo. Sad lepo kod majstora platis da sredi sve sto treba i imaces bolji auto od tih novih sto si spomenuo za manje para.
To sto skljoca nije relej grejaca to skljoca 99% ERG ventil i skljocanje ne mora da bude znak neispravnosti znace to vec tvoj majstor da sad ne objasanjavam sta radi kad skljoca posle gasenja posto ti nista nece znaciti ako ga ti neces praviti ali kazem to ne mora da znaci da je neispravan to je relativno normalana pojava znace vec ko ga pravi.
Multimetar u ruke i za par minuta proveris sve grejace.
npero jel neki teži kvar i koliko košta ili nije nikakav kvar na ERG-u?
I ovaj beli dim što se pojavi ponekad kad se ukljuèi, jel to znak nekog kvara (neki me plaše turbino, a auto vuèe ko lud i za sada ne troši ulje)?
E kad bih znao da to izmerim, ja bih bio majstor za automobile, a ne kompjutere.
Pozdrav i hvala na brzom odgovoru.
Prvo æu te pitati zašto misliš da æe te u Srbiji ispaliti a u Bosni ili Hr,neæe?
Svaka ti èast.
Mogu da te obavestim da se cela bivša Juga snadbeva sa približno istih mesta,da su dobavljaèi uglavnom isti i da svi imamo iste probleme,baš mi majstori,sa nabavkom delova,pa niko ne reèe ovde æe me ispaliti..................
Takoðe,da si se malo raspitao taj kondezator nosi i 307 i 308,pa možeš da ga potražiš i kroz Pežo program,ima ga i u Bgd.
To što su ti ponudili nije nešto veæi original od onoga što ti zoveš kinezima a reæi æu ti da se skoro svi kondezatori i hladnjaci vode prave u Kini,pa i za prvu ugradnju.Stvar je samo u tome koliko su kvalitetno uraðeni a zemlja porekla im je svima ista.
Mogao bi da ti napišem i gde ih ima u Bgd i po kojoj ceni ali ne volim plaèip......... pa neæu,potrudi se malo,pronaæiæeš a malo možeš i da proputuješ,naèuo sam da ih ima u Sloveniji.Original a jeftini.
Sreæan ti put na more i lepo se odmori.
Prvo æu te pitati zašto misliš da æe te u Srbiji ispaliti a u Bosni ili Hr,neæe?
Svaka ti èast.
Mogu da te obavestim da se cela bivša Juga snadbeva sa približno istih mesta,da su dobavljaèi uglavnom isti i da svi imamo iste probleme,baš mi majstori,sa nabavkom delova,pa niko ne reèe ovde æe me ispaliti..................
Takoðe,da si se malo raspitao taj kondezator nosi i 307 i 308,pa možeš da ga potražiš i kroz Pežo program,ima ga i u Bgd.
To što su ti ponudili nije nešto veæi original od onoga što ti zoveš kinezima a reæi æu ti da se skoro svi kondezatori i hladnjaci vode prave u Kini,pa i za prvu ugradnju.Stvar je samo u tome koliko su kvalitetno uraðeni a zemlja porekla im je svima ista.
Mogao bi da ti napišem i gde ih ima u Bgd i po kojoj ceni ali ne volim plaèip......... pa neæu,potrudi se malo,pronaæiæeš a malo možeš i da proputuješ,naèuo sam da ih ima u Sloveniji.Original a jeftini.
Sreæan ti put na more i lepo se odmori.
Bacha, ni jednom nisam rekao da æe me ispaliti u Srbiji namerno, nego je problem što Valeo hladnjak ima samo u Panteru, a tamo ima veæ rezervisano 5 komada i ja sam 6-ti, a oni imaju naruèena 3 komada veæ mesec dana, a ne stižeim ni jedan! Zato sam i pitao ima li u Hrvatskoj i Bosni Valeo predstavništvo da odem i kupim tamo, jer ovde su slabe šanse da nadjem! Okretao sam milion telefona i nigde nema hladnjaka za moj auto! Pa zar misliš da je meni gušt da putujem 300 km tamo i nazad da ga kupim!? Kome sve nisam ostavljao broj telefona da mi nadju hladnjak po BG-u, onda sam i po Nišu tražio, nigde ni jedan hladnjak osim originalnog u Citroenu, a on je preskup, skoro 300 evra! Po iskustvu (imao sam 307) znam da je u pežou još skuplje da se kupi nešto, tako da u blue boxu nisam ni tražio! Uzeo bih na kraju i kineski, ali ni njih nema, trebalo bi možda da stignu, ali po ceni od 12.000 din, a ovaj Valeo je 14.000 din!? Tražio sam i od brata da mi u Valeo prodavnici u Beèu potraži taj hladnjak, jer više ne znam gde da ga tražim, tako da tvoja insinuacija da sam plaèip... ne stoji, jer mi treba klima za more zbog dece, a za mene me baš boli stoj.. i da li mi je vruæe ili ne! I polovan sam tražio, ali ni toga nema!
Prema tome, ako stvarno imaš infomaciju, ti napiši, ako neæeš, nikom ništa, naæe se veæ neko ko æe da mi napiše! Pozdrav.
Zadnja izmjena od gileip (04-07-2010 08:07:36)
Taj Valeo je èist kinez i to lošijeg kvaliteta,ugradio sam ih bar 20 ak.
Probaj Zoki Koala,Polar klima,XM company,Auto bazar,PCR na Žarkovu,Lukena na Altini,Helas,Velas,Nissens.
To su ljudi koji ozbiljnije rade kodezatore.
Ja sam iz Polara uzeo jedan prošle nedelje.Problem je u tome što su retki pa se teško prodaju krajnjem kupcu,èuvaju za servisere.
Našao sam telefon firme zastupnika Nissensa za Srbiju. U kragujevcu su, ali u BG imaju predstavništvo. Zovem prvo njih, pa onda ove koje si nabrojao, premda sam neke veæ i zvao i nemaju.
Videæu sutra šta se može uraditi, možda mi i moj majstor u servisu iskopa neki, jer ga vozim na dijagnostiku i verovatno èišæenje (ako Bog da da je to, da je ispravan, a zapušen) EGR ventila.
Pozdrav.
To sto skljoca ne znaci da mu nesto fali ni ventilu ni autu moze a ne mora da ukazuje na bilo kakvu neispravnost, normalan pojava a zasto neki ti majstor objasni pise u dokumentaciji. Ako ima hladnjak gasova vise se nakuplja gore u usisnoj grani nego na samom ventilu.
Hvala na ohrabrujuæem odgovoru i ja, sudeæi kako auto ide, mislim da mu nije ništa, samo mu fali malo više da se provoza, a ja ga nešto slabo vozim u zadnje vreme. :-((
Definitivno u Srbiji nema hladnjaka klime za moj auto! Gde sve nisam zvao i nema! Šta raditi?
Telefon zoves zvanickog uvoznika za Citroen znamo svi ko je, das broj sasije oni ti kazu ide taj i taj hladnjak ta i ta cena imamo ga ili cemo da narucimo pa ce stici tad i tad i gotova stvar.
Definitivno u Srbiji nema hladnjaka klime za moj auto! Gde sve nisam zvao i nema! Šta raditi?
??? Ako nema u Citroenu, naruèiš, eventualno platiš neku akontaciju i doðe, ne razmem u èemu je tolika nauka ?
Ne pitaj me ono što ne znam !
Našao sam hladnjak klime (nadam se da nisu pogrešili model kad su mi javili) i sutra ujutru idem da ugrade!
Hladnjak klime je u Citroenu 300 evra, plus ugradnja i punjenje! Toliko im para ne dam, makar i nemao klimu!
Ovaj dobijam za 155 evra sa ugradnjom i punjenjem i garancijom godinu dana. Kažu da je italijanski. Vieæemo sutra. Pozdrav.
P.S. I da dodam, terao sam i na servis, hvala bogu sve je OK, ono škljocanje je sasvim normalno, tako majstor kaže!
Danas sam prešao skoro 300km i više se skoro i ne èuje škljocanje, a dima prilkom paljenja nema ni u tragovima. Još jednom pozdrav svima i hvala na nesebiènoj pomoæi.
Zadnja izmjena od gileip (05-07-2010 23:21:45)
Samo ti vozi taj auto,jer pogotovo novim autima škodi da stoje i da se malo voze,svašta sam imal prilike za vidjeti. a kaj se tièe hladnjaka vidim da je izašla velika stvar oko toga;) a ak se malo voziš niti ti ne treba klima:)
Svatko je kovač svoje sreće,a Mišo je Kovać svoje:)