ELPROG FORUM

auto dijagnostika, auto dijagnostički alati, autodijagnostički programi, autodijagnostika

Trenutno niste prijavljeni. Za prikaz svih foruma potrebna je registracija.

#1 19-03-2009 09:56:36

templar
elproger
Iz: istra
Registrovan: 04-03-2009
Komentari: 513

Korekcija km

pozdrav
evo imam jedno pitanje sto se tice korekcije km na autima zanima me koji je uredjaj najadekvatniji i podrzava najvise tipova vozila i koliko je taj posao kompliciran pa me zanima malo vise o toj temi prije nego se pocinjem upustati u takvo nesto ,hvala

u radu je spas a spasa nema

#2 19-03-2009 11:36:33

mehanikzg
elproger
Registrovan: 11-03-2009
Komentari: 88

Re: Korekcija km

templar napisao:

pozdrav
evo imam jedno pitanje sto se tice korekcije km na autima zanima me koji je uredjaj najadekvatniji i podrzava najvise tipova vozila i koliko je taj posao kompliciran pa me zanima malo vise o toj temi prije nego se pocinjem upustati u takvo nesto ,hvala

I mene to zanima, postoji tachopro ali je problem što se starija verzija spaja preko com porta i ne podržava can protokol. Vag commander podržava can ali je vezana za vag rupu vozila što je opet minus. Ako ima netko nešto bolje neka se javi.
Pozdrav

#3 19-03-2009 13:49:47

matekhr
Član
Iz: Hrvatska
Registrovan: 08-02-2009
Komentari: 1

Ovakav pristup može jedino rezultirati uništenim tablama (a možda i neèim drugim)...

Zadnja izmjena od matekhr (19-03-2009 13:50:31)

#4 19-03-2009 14:54:17

templar
elproger
Iz: istra
Registrovan: 04-03-2009
Komentari: 513

znam da je taj posao dosta kompliciran i ne trazim nesto jeftine  kinesko ili sl.pa zato trazim misljenje ljudi koji vec to rade  i strucni su u tome za savjet jer znam kakve mogu biti posljedice caprkanja po tablama

u radu je spas a spasa nema

#5 19-03-2009 16:50:53

Aston
elproger
Iz: Sarajevo
Registrovan: 18-02-2009
Komentari: 60

templar napisao:

pozdrav

Prilièno je opširno za objasniti pa æu pokušati da budem detaljan.

Podijelimo prvo korisnike:

1. Niži nivo - Korisnici gotovih proizvoda i rješenja u smislu korištenja  programaa ili ureðajaa koji vrše izmjenu kilometraže putem dijagnostièkog ili veæ   predviðenog konektora u vozilu

2. Viši nivo - Elektronièari ili priuèeni korisnici koji idu van granica gotovih proizvoda, i prilikom korekcije kilometraže zalaze u operacije rastavljanja instrument table, lemljenja, raèunanja, reprogramiranja Eproma,EEproma,Flash memorija, mikrokontrolera, mikroprocesora   itd.

Kao korisnih gotovih rješenja možeš kupiti npr. DIGA ili Tacho Universal ureðaj misleæi na paket za NIŽI NIVO tj. rješenja koja je ne zahtjevaju PUNO PAMETI veæ da se držiš pisanog uputsva, spojiš odgovarajuæi kabal, u meniju izabereš vozilo itd.

Kao korisnik VIŠEG NIVO-a možeš kupiti iste ureðaje, ali u FULL paketu koji ukljuèuje rješenja za NIŽI NOVO i rješenja koja zahtjevaju manje ili veæe iskustvo u elektronici, brojnim sistemima/matematici, preciznost, lemljenje, reprogramiranje, rastavljanje elektronike (tabla, ecu itd).

Isto tako bez previše ulaganja i kupovine možeš razmjenom i downloadom sa interneta sakupiti zavidnu arhivu programa, uputstava, kalkulatora, šema interfejsa i programatora, dumpova itd. i uz solidnu olovka lemilicu, HOT AIR lemilicu , raèunar, programator  i naravno POZNAVANJE I ISKUSTVO u elektronici moæi æeš 100% GAZITI sve mrtvo i živo.

Nekada kada sam imao priliku da se prvi put susretnem sa instrument tablom, a prva mi je bila od GOLF III nekada 1999-te nisam imao pojma ni gdje se nalazi kilometraža ni kako se raèuna.Tip mi je donio tablu, rekao koliko je trenutno na satu, i ja sam krenuo da je rastavljam.

Naišao sam na eeprom odlemio ga, oèitao i snimio, pa opet sve sastavio i napravio par kilometara sa autom.Ponovo rastavio oèitao i uoèio gdje se nalaze izmjenje i nisam vjerovao da je na toj tabli bilo tako jednostavno.

Sabereš niblove od tri bajta i dobiješ èetvrti bajt CRC. Odatle je krenulo sve u vezi mog iskustva sa kilometražama.

Najviše sam radio sa WV, AUDI, ŠKODA, SEAT i OPEL i to sa VDO,MAGNETI MARELI,MOTOMETAR i UK-NSI tablama.Napravio sam prekid u tom poslu od 2006 godine preselivši se u Sarajevo i izgubivši kontakt sa mušterijama.

Od skora sam se ponovo aktivirao, u skladu sa slobodnim vremenom.

Neznam gdje se pronalaziš u podjeli koju sam napravio, ali korak po korak naprijed i uspjeh je zagarantovan.

Šuti i trpi moj Abide.

#6 19-03-2009 17:06:40

matekhr
Član
Iz: Hrvatska
Registrovan: 08-02-2009
Komentari: 1

@ Aston:
Lijepo napisano.

Problem je što kad-tad moraš prijeæi na viši nivo.
Ako jednu tablu odradiš. a tri ne možeš, neæeš imati puno posla.
Izgubio sam masu vremena popravljajuæi table za "struènjacima" s nižeg nivoa, tražeæi okolo virgin dumpove i sl. - ukratko, nije to baš za zezanje, puno štete se može napraviti....

#7 03-04-2009 22:47:41

zeko
Član
Registrovan: 08-11-2008
Komentari: 2

Na greskama se uci. Tezak je ovaj zivot.A ovo oko posla ti je ko Super Mario. treba biti uporan.

#8 04-04-2009 12:12:07

dr_gubi
elproger
Registrovan: 31-03-2009
Komentari: 24

Da te greske mogu vrlo cesto da budu veoma nepovoljne za dzep glasses
Ja licno sam vise pristalica skidanja table, iscitavanja i kalkulisanja. Mozda je komplikovanije i malo skuplje u pocetku ali i pouzdanije a i lakse se resavaju potenijalni problemi do kojih moze doci ...
Znaci treba malo nesto nauciti, procitati, raspitati se ... pa preci na posao.

#9 06-04-2009 00:16:41

kepa
elproger
Iz: Beograd-SRBIJA
Registrovan: 06-04-2009
Komentari: 177

Greske su nepovoljne za dzep ali kod nekih vozila kada napravis gresku u tabli auto vise ne pali. Kod nekih automobila mora se vracati km u satu i racunaru (BSI) opet napravis gresku i auto opet ne  pali. Slazem se sa Dr Gubijem da je sigurnije rasturanje, iscitavanje i kalkulisanje.

Board footer